С какво ви дразнят свекървите- 82

• 71 116
  • 802
  •   1
Отговори
# 615
Предполагам се усеща неловкостта. На мен като цяло ми е трудно да общувам с тях. Странно е, защото се чувствам някак си не на място, като в небрано лозе. А обичам да общувам с по-възрастни,направо обожавам разговорите с дори много по-възрастни хора. Мили са и такива неща могат да разкажат, които няма къде да чуеш. Затова и вярвам с времето ще дойде близостта и усещането за семейство като по-голяма родова единица. Благодаря на всички ви за вниманието, което отделихте  Hug
Не се притеснявай, с всички е така в началото....особено ако са се запознали с родителите на мъжа си малко преди сватбата.Не всички познават бъдещите си свекъри/тъстове години преди реално да им станат такива....   Laughing
С времето се свиква, започваш да ги чувстваш някак по-близки, т.е., общуването става по-непринудено.
Реално с всеки нов контакт е така.....налага ли се да го поддържаш с години, повечето се поочупват и общуването става по-лесно.

# 616
Съжалявам, че ще те разочаровам, но съм далеч от подобни констатации. Наясно съм и с литературните похвати.
Редакция: Благодаря, Любов! Точно такъв е случаят Simple Smile

# 617
  • където ми харесва
Сега се сетих нещо, от което винаги ме напушва смях.
Имам братовчедка, която до ден днешен вика на свекърва си Лельо. Много по-грозно ми е, от това да я нарича по име. Ясно е, не може да й се скърши езика да й вика "майко", не е и длъжна, ама "лельо"?!

Изобщо не съм привърженик на тези балканско-махленски "лельо", "стринко", "како", бате" и т.н., но се замислих, какво би било ако някой ден снаха ми се обръща към мен с "лельо". Ми, чак грозно не ми е . Става. Не е върхът на сладоледа, но става.
А, сигурно. Това че на мен ми е грозно, не значи че и на другите трябва да е.
А иначе, тя преди време си каза "Майко не мога да й викам, по име не ме кефи, лельо е универсално, него ще ползвам"
Не цитирам дословно, но това й беше идеята на коментара по повод обръщението към свекървата. На свекър си вика Чичо.

# 618
Предполагам се усеща неловкостта. На мен като цяло ми е трудно да общувам с тях. Странно е, защото се чувствам някак си не на място, като в небрано лозе. А обичам да общувам с по-възрастни,направо обожавам разговорите с дори много по-възрастни хора. Мили са и такива неща могат да разкажат, които няма къде да чуеш. Затова и вярвам с времето ще дойде близостта и усещането за семейство като по-голяма родова единица. Благодаря на всички ви за вниманието, което отделихте  Hug

Свекървата е виновна, разбира се. Ти си бяла и добра.
Защо мислиш така? От поста ѝ аз останах с впечатление, че говори със симпатия за свекървата си.

# 619
  • София

АбсурТ, вярно не вдяваш... Кой как се обръща към МЕН е моя грижа. Няма значение в качеството на каква точно - имам само едно име.

Вдявам и то отлично.
Но, аз си имам име и не е моя грижа кой и как ще реши да ме нарича.
Това ти не можеш да вденеш.

Ето, по- горе пример на снаха, чиято свекърва след двумесечно "ъъъъъъъъъ" е предложила да я наричат по име, но за снахата не само не е правилно, но и не смята заради удобството на свеки, да наруши своето. Peace
Ерго, свекървата е виновна. Mr. Green

# 620
Ето, по- горе пример на снаха, чиято свекърва след двумесечно "ъъъъъъъъъ" е предложила да я наричат по име, но за снахата не само не е правилно, но и не смята заради удобството на свеки, да наруши своето. Peace
Ерго, свекървата е виновна. Mr. Green
Еее, ама защо така тълкуваш думите ѝ? Момичето каза, че се чувства неловко, а не че не смята да си нарушава комфорта.

# 621
...
Ето, по- горе пример на снаха, чиято свекърва след двумесечно "ъъъъъъъъъ" е предложила да я наричат по име...
Да, бе, и не й се е счупил езика да го направи, нито й е паднало реномето. Ама като не е чела темата да види как се прави в такава ситуация - редно е свекървата да мълчи като пукал и да се надува с години, само деликатно да се оплаква, та околните да смятат снаха й за неблагодарен темерут с невъзпитани родители.  Mr. Green

# 622
Казах,че спирам , ама ще добавя все пак нещо по въпроса. Познавам и общувам с повечето семейни приятели на моите младежи. Познавам ги, че приятелите на сина ми  идваха у нас, докато бяха ергени, някои си  водеха гаджетата . Две от тях са ми и приятелки, защото на едната уча детето, а на другата помагам на детската площадка за близнаците.  Споделят ми много неща. Нито една от тях не общува със свекърите си. Дори между някои има окончателен разрив, при други протоколни отношения. В началото бяха много близки уж,  викаха им майко, лельо или по име. Е, какво стана? Едните свекъри обидени заминаха за САЩ. Другите  виждат внучетата в парка, защото  не са приети в дома на младите. На трети синът ги води от дъжд на вятър да ги види баба им. А, мерси! Аз и без обръщения на всеки празник съм с тях, децата са при мен всеки ден, помагаме си, кой с каквото може и има нужда.

Предпочитам си нашите отношения без обръщение, отколкото обръщение без общуване.

Последна редакция: сб, 27 май 2017, 12:44 от K.A.G.

# 623
КАГ, нима е възможно да имаш добро отношение към някой и почти 10 години да не намериш обръщение към него?

# 624
Подкрепям тезата на КАГ-отношенията са повече от едно обръщение.Или липса на такова.
Приятно или неприятно-имаме връзка чрез децата си с други.Може да е приета,неприета,всякаква-тя съществува.
Чак такива големи анализи не са нужни.
Да  са заедно и отглеждат децата си и  да им е добре  като семейство-другите да д"хат таратора...

# 625
  • при късмета
И аз не съдя за отношенията, спрямо обръщенията. Сигурно защото при нас случая не е от масовите, с мъжа ми се познаваме от ученици в малките класове. Както моите приятели познават майка ми от край време, така и аз познавам техните родители от преди да станат семейни.
Има всякакви случаи на обръщение, или липса на такова, както и различни отношения. Като се замисля обръщението не е показател за отношенията, точно по примера на КАГ.
Но понеже познавам родителите на повечето ми приятели от преди да станат свекъри, пак ще кажа, че наистина тези хора се променят като се окичат с тази "титла". Особено свекървите. От лични наблюдения. Не знам защо става така.
С не малка част от тях винаги съм си имала приказка и някак имат едно отношение към момиче на сина им, във връзка, която не дава индикации да стане сериозна и съвсем друго към момиче с което от начало се знае, че ще стават семейство. И то от самото начало на запознанството им. Като, че имат някакъв радар  Laughing

# 626
Да  са заедно и отглеждат децата си и  да им е добре  като семейство...
Това е много важно и всъщност само то има значение. Но след като КАГ е споменавала в темата, че снаха ѝ няма обръщение към нея, че не я кани да влезе или да седне, когато отиде при нея, явно тези неща са ѝ направили недобро впечатление. Не вярвам да го е споменала с цел да се похвали точно с това. Явно тези неща са ѝ създали някакъв дискомфорт, за да ги изкоментира тук.

Леле, ма ко, и ние ли ще станем такива свекърви с радари? Ужас!

# 627
  • София
...
Ето, по- горе пример на снаха, чиято свекърва след двумесечно "ъъъъъъъъъ" е предложила да я наричат по име...
Да, бе, и не й се е счупил езика да го направи, нито й е паднало реномето. Ама като не е чела темата да види как се прави в такава ситуация - редно е свекървата да мълчи като пукал и да се надува с години, само деликатно да се оплаква, та околните да смятат снаха й за неблагодарен темерут с невъзпитани родители.  Mr. Green

Какво пак те яде, не мога да разбера?
Ето, тук свекървата е предложила, но за снахата:
" Нейното удобство не удовлетворява моя покой. И да, обръщам се по име, но не го чувствам като редно."
При това, тази снаха има искреното желание да се впише в семейството.

А, сега си представи човек с характера на снахата на КАГ- почти 10 години да не иска да намери обръщение, независимо че живеят на една ръка разстояние и КАГ им гледа децата.
За всичките тези години, не мислиш ли, че мъжът ѝ не се е опитал да я накара да намери обръщение?
Дали и родителите ѝ не са се опитвали?

Това са неща, които КАГ си ги знае, но не е тръгнала да ги развява, а все твърди че не ѝ пречи да ѝ вика "ъъъъъъ".

Но тъй като свекървата трябва да е винаги виновна, пак контрата е в КАГ - че не е паднала на колене и да измоли обръщение.
Ти може и да си с нагласата да ставаш мост, но аз за себе си знам, че когато давам отношение, очаквам да получа същото.
Както аз мога да се обърна с име или каквото там реша към малки  и големи, така очаквам да го направят всички около мен.

ПП. Писала съм тук, че към свекърва ми се обръщахме с " мама С" по съвет на бъдещия девер и на мъжа ми.
Всички, дори и сестра ми и зет ми, и приятелите им, а сега всъщност си давам сметка, че единствено двамата ѝ сина я наричаха " майче".

# 628
Познавам едни,заедно в едно домакинство живеят.В началото младите бяха в града и се върнаха,имат добри битови условия  тук.
Свекървата вече е към 80-те,не е помагала много с децата.Голямо мрънкало  е,не беше такава в миналото.Чак мен дразни с мрънкане.Вика и мамо снахата,но съм сигурна,че не  я мисли за майка си.
Мъжът пази нещата ,печен излезе човекът да удържи две жени поне привидно в добри отношения.
Като я знам как мрънкаше,че снахата не готви,че старите понасят разходите и какво ли не.Ами сега само снахата готви ,тогава с бебе  не е поемала всичко.
Много усилия  изискват отношенията да са сносни.
И като гледам света наоколо,не бих издребнявала,по скоро търся да намеря пат ,да разбера,но не  е да се сърдя или  търся телето.
Улеснена съм,че сме далеч. Очаквам малкия син да купи жилище и ще е близо,на час път,както планира.И ще се мотае  с дейности тук-земя и знам ли какво още.
Та  да не ми се види трудното ходене на гости с предизвестие до месец отлични отношения.Повече ме притеснява,че е сам ,мързи го вече  и да се ожени.Знам сам да си,макар на стари години или именно на стари години какво  е,много си сам.Ама млъкнах  и за женитба.

# 629
  • при късмета
Леле, ма ко, и ние ли ще станем такива свекърви с радари? Ужас!
Нали знаеш вица, където един подредил 3 девойки и пита майка си, коя според нея ще ѝ е снаха. Свекървата веднага я познала, а сина ѝ пита:
-Как разбра
- От пръв поглед не я харесах  Mr. Green

Ако трябва да съм сериозна, това е държание на хора от предишно поколение. Тези, които бъдеще ще стават свекърви според мен са с други нагласи. Все по-малко хора държат децата им да спазват остарели и не актуални към момента, глупави традиции, защото самите те не ги спазват. От самосебе си ще отпадат такива "проблеми" и процеса вече е започнал.
Мисля, че нашите деца ще се съобразяват с по-малко предразсъдъци, защото  към самите тези, към които трябва да се показва някакво традиционно отношение няма да държат на него.

Както е казала Боряна, ще искам сина ми да има семейство в което самия той да се чувства добре. Точно както аз искам същото за своето семейство. А чистите битовизми с които това ще се случва ще си го намерят двамата и никой не може да ги кара да живеят по неговите критерии, включително и аз

Общи условия

Активация на акаунт