Съседка свири на пиано. Какви са ми правата?

• 70 179
  • 664
  •   1
Отговори
# 90
Напротив, аз съм музикант и отчитам много добре нуждата от почивка в тишина. Не, никой не заслужава бормашина или е некултурен, идеята е, че ако в съседство живее музикален човек, пианото може и да не го дразни просто. Аз самата полудявах в един период с едно съседче с пиано точно, но така дрънкаше, че беше мъка за музикалния ми слух да го търпи с  часове. Излизах. Т.е. не ползвах дома си по предназначение за почивка, а го напусках, за да си осигуря друго място за почивка. Peace

# 91
Много ми е странно, че има толкова мнения, според които щом ми пречи ЕЖЕДНЕВНОТО свирене на пиано с часове, то съм некултурна, проста и заслужавам около мен да има само бормашини и чалга.

Тъй излезе, ето, в културната чужбина се радват на музициращите деца, макар че са намесени и барабани. Grinning

# 92
Имат право на почивка след 22 часа. В блок е дразнещо и когато ходят съседите отгоре, и когато дрънчат докато готвят и мият съдове. Не може обаче всички да легнем и да не мърдаме в 17, защото някой иска тишина.
А учениците имат ли право да учат на спокойствие или да чакат нощната тишина?
Шумовете, които съпътстват живота в жилищна сграда са неизбежни.
Но допълнителните нямат нищо общо.
За съдовете - мога да измия тава по нормален начин, мога и да я блъскам с такава сила, че да се чува през 3 етажа. Пак зависи от възпитанието.

# 93
Измиването на 3 тави е равносилно на три часа пиано ли?

# 94
Много ми е странно, че има толкова мнения, според които щом ми пречи ЕЖЕДНЕВНОТО свирене на пиано с часове, то съм некултурна, проста и заслужавам около мен да има само бормашини и чалга.

Тъй излезе, ето, в културната чужбина се радват на музициращите деца, макар че са намесени и барабани. Grinning
Пак да попитам,в блок или в къща се развива действието в чужбина? Mr. Green
В квартала имаме двама барабанисти.Обособиха подходящи звукоизолирани помещения в къщите си,за да не пречат на семействата си.Не са професионалисти.Свирят за удоволствие.Обожавам ударните инструменти,но се радвам,че никой не ми ги натрапва,когато на него му скимне. PeaceИмаме и проф.пианист до нас.Не свири вкъщи.Момиче в музикалното у-ще живее през една къща.Не се чува звук от тях.
Да според някои,ако е след 22ч.Миеш тавите докато съседка свири на пиано. Naughty

# 95
Някои доста повече мият. Не знам какво толкова. Съседката под нас го правеше от 21 до 1 и нещо нощем и и в 6 ч. пак започваше за поне 2 часа. Молби, приказки, нищо не помогна, накрая реших, че повредата е в моя телевизор, добре че заминаха за чужбина, че вече бях накрая на силите си заради липса на сън (така ги удряше, че се усещаха вибрации, за звука слагах тапи).
Върнаха се след няколко години и изненада - така са ги превъзпитали там, че са тихи като мушици.
Пак чувам миене понякога, но в съвсем нормални за това граници.
Явно все пак блъскането не е било толкова нормално и се е намерил кой да я вкара в правия път Mr. Green

# 96
НСЧ, какво значи "да учат на спокойствие" в жилищна сграда, където живеят хора? При нас и телевизорът на съседите се чува, когато ме мързи да уча или съм нервна всичко ми пречи. Но си живея тук и се оплаквам само когато вдигат шум извън обичайните в нормативно определени за почивка часове. Когато реша, че чак толкова не се търпи, ще се изнеса в гората. Може да си свикате общо събрание и да приемете, че няма да се свири на инструменти в сградата, или няма да се пуска водата в тоалетните нощем, или ремонти ще се правят само през август - това ако има достатъчно съгласни, което не е много вероятно. След като наредбата позволява да се свири в тези часове и тя я спазва, достатъчно възпитана и съобразителна е. За мен са бели кахъри музикантите, в съседните блокове има пишман "направи си сам" майстори и целогодишно от 8 до14 и от 16 до 22 часа нещо се реже и прави - гледам само наематели останаха около тях, собствениците се изнесоха отдавна.

# 97
Освен, че някои хора наистина прекаляват в поведението си, по-масовият случай е, че повечето имат нужда да си лекуват нервите. Мен като ме буди бебето на съседите посред нощ заради коликите, трябва да го удушат ли? Или който няма пари да си шумоизолира цялото жилище не трябва да ражда? Една съседка слухтеше, че съм пускала сешоар рано сутрин (7.30 ч.), значи какво - в работата ли да си суша косата? Или да търся денонощен фризьорски салон? То затова има закони - все някъде да се сложи граница на префърцунените искания.

# 98
Няма никаква връзка между музикалните репетиции всеки божи ден в продължение на часове и шумовия фон, идващ от домакинствата. Никога не бих направила забележка за пуснат домакински уред, ревящо бебе, по-тежки стъпки и дори някоя и друга песен, пусната по-силно, само че ежедневни репетиции няма да ми понесат. Не знам какво се правите на ударени!

# 99
  • София
Единственото, което авторката може да направи (както и други са посочили) е да говори спокойно със съседката и ако могат да се разберат да свири по друго време или на друго място. Ако нещата не се променят, тогава не знам какво може да се направи.
Лично на мен не ми пречи никаква музика, но и съседите ми не са от най-шумните в това отношение. Бебето на съседите, обаче, плаче много през нощта, а спалните ни са една до друга - стискам зъби и чакам да порасне, друго не мога да направя. Убедена съм, че и родителите на бебето са на същия принцип.  Но като чета съветите на други потребители, може би трябва аз да започна да крещя нощем, за да сме квит  Joy

# 100
Янeчeк, наистина няма връзка, защото пианото е в категорията с ремонтите. Останалите неща са обичайни дейности, и като такива могат да ги правят и в 2 през деня, и в 2 през нощта. Пианистката могат да я глобят ако си го позволи, съседът с уредите и посудата - няма.

# 101
НСЧ, какво значи "да учат на спокойствие" в жилищна сграда, където живеят хора? При нас и телевизорът на съседите се чува, когато ме мързи да уча или съм нервна всичко ми пречи. Но си живея тук и се оплаквам само когато вдигат шум извън обичайните в нормативно определени за почивка часове. Когато реша, че чак толкова не се търпи, ще се изнеса в гората. Може да си свикате общо събрание и да приемете, че няма да се свири на инструменти в сградата, или няма да се пуска водата в тоалетните нощем, или ремонти ще се правят само през август - това ако има достатъчно съгласни, което не е много вероятно. След като наредбата позволява да се свири в тези часове и тя я спазва, достатъчно възпитана и съобразителна е. За мен са бели кахъри музикантите, в съседните блокове има пишман "направи си сам" майстори и целогодишно от 8 до14 и от 16 до 22 часа нещо се реже и прави - гледам само наематели останаха около тях, собствениците се изнесоха отдавна.

Веднага аз ти отговарям, без да съм Не се сърди, човече. Над нас се прави ремонт, в часовия диапазон, който е разрешен. Това означава точно във времето, в което детето се е прибрало от училище и сяда да пише домашни и да учи. Сама прецени, как се учи в 7 клас (ако си имала или имаш седмокласник) всеки божи ден с бормашина, хилти и чукове. Точно три дена учене има в тишина. Под тишина аз разбирам наличие на нормален фонов шум, това включва  боботене на телевизор, или радио, шум от коли и аларми от улицата, викове на деца от площадката долу, моето потропване с чинии, когато слагам вечерята и гласовете ни. Това е нормална среда, която те заобикаля и с нея ухото ти свиква от рождение. Обаче чука всеки ден е същото като удар по клавишите всеки ден. В случая дали ще е бормашината или пианото на съседа е все тая.

# 102
НСЧ, какво значи "да учат на спокойствие" в жилищна сграда, където живеят хора?
Значи, че се чуват нормалните дейности, извън такива, свързани с професия или други дълготрайни.
Временните, свързани с поддържането на имотите са нещо допустимо, но например дърводелец да си довършва вкъщи работата или да се упражнява по принцип, не.

# 103
Сериозно ли сравнявате шум от бормашина със свирене на пиано? И значи детето може да учи на включен телевизор, но звуците на пианото от горния етаж го разсейват  Stop

# 104
Не мога да кажа. Не ми се е случвало да работи бормашина по 3 часа дневно всеки ден без изглед някога да приключи.
Със сигурност обаче 18-20 ч. са ми най-сладките часове и всекидневният тормоз би ми бръкнал сериозно в здравето.
1-2-3 месеца мога да преживея всичко, и музика и бормашина. Но по принцип да продължава, без срок - няма да стане.

Общи условия

Активация на акаунт