Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Мнения: 946
Ben_gy, сигурна съм, че венчавката ще е прекрасна! В Св. Неделя всички свещеници, които съм виждала, са невероятни! Записа ни отец Антон, в когото направо се влюбихме, а ни венча отец Кирил, за когото също нямам думи колко благост и светлина излъчваше! Като ни орисваше да сме щастливи, наистина повярвах, че Божията благодат се изсипва върху нас. Simple Smile А хорът също е уникален! Пожелавам вълнуваща и красива сватба! Simple Smile
За другото - чувала съм, че не е хубаво да се връща кумството, но най-добре да питате отчетата, ще ви обяснят подробно. Wink

Последна редакция: вт, 15 авг 2017, 23:52 от Алиса_в_страната_на_чудес

# 31
 • Мнения: 332
Да, момичета, така ще направя.
Още утре ще гледам да ида до черквата и ще пиша отговора, ако и други се случат в тази ситуация.

Благодаря ти за пожеланието, Алиса! Дано да мине добре. Simple Smile

# 32
 • Мнения: 178

 Тук много добре е синтезирана информацията и дава яснота кои са забранените дати канонично за 2018г. Авторът се позовава на източник - "Православен църковен календар", издаден от Светия Синод. http://nmitev.com/blog/църковен-брак-пости/  Аз не бих подценявала тази информация, а мисля, че всеки свещеник я знае и не би злоупотребил, прекрачвайки каноните да прави венчавка. Във всички неоградени дати е разрешено, следователно в петък и събота - също.
Така...моите деца ще се венчават в неделя, обаче, през октомври, щото и те разбрали - неразбрали...както и да е.
Чисто канонично, денят за църковна венчавка е неделя. Да, допуска се друго стига да не е по време на пост, смисълът да може да се допуска друго е извънредни обстоятелства като неизлечима болест и т.н., също както при смъртна опасност можеш да бъдеш кръстен извън църква от друг православен, който не е  свещеник. Дотолкова са се изродили нещата, че на много места венчаят срещу някой лев повече и в събота - ден на покойните -  и в който и да е ден, стига да сте се уговорили така и да е минал номерът. Ще се въздържа да осъждам хората, които настояват да се женят в събота в църква, защото денят е по-удобен за гостите от неделя. Подхождайки към църковния брак с такива съображения, едва ли двойката се е устремила към Божията благодат, която ти носи Тайнството, а просто иска церемония заради самата себе си и хубавите снимки. Това, срещу което възразявам, е да се подвеждат хората, които искат да се осведомят тук и да им се внушава, че по принцип е ок да се женят в събота и нямало никакво значение. Ако държиш на религията си има! А ако не - то защо ти е да се венчаеш в църква изобщо? Скромният ми съвет към хора, които държат на вярата, е да проучат въпроса не от форуми. Всеки свещеник може да ви обясни какво е Тайнството Венчание и защо се прави или не се прави в един или друг ден.

# 33
 • Мнения: 332
Yasmeen, нямам нищо против твоята гледна точка, нещо повече - поддържам я до голяма степен, но има и особени обстоятелства. За да направиш църковен брак, трябва наистина да вярваш в Божията благодат, абсолютно безспорно е и по моите разбирания. Също като мен, която преди 25г. прекрачи черковния праг под ръка с любовта на живота си и исках да се свържем пред Господ завинаги. Беше събота. Да, удобно е,  така мислехме, без да сме настоявали по какъвто и да е начин да е тогава на всяка цена, а и най-малкото не сме имали предвид хубавите снимки и за церемонията като нещо незначително. Хах, какви ти снимки по онова време? Simple Smile Разчитали сме на това, което са ни казвали поповете.  Никой свещеник не ни е казал за подобен канон. Говоря за време, в което църковните бракове не бяха просто "защото всички го правят" (а доста по-малък процент от сега) и все още нещата не бяха се комерсиализирали, както е сега. Сигурна съм, че ако имаше нещо смущаващо, нямаше да ни го спестят. Или поне биха ни предупредили. Години след това разбрах, че съботата се свързва с почит към мъртвите. На 20години вярвах на свещениците, нашите родители - също. Дори се измъчвах известно време с мисълта, че може би венчавката ми е ...да кажем, невалидна и че това, което сме направили ще ни съсипе, ще се случи някакво нещастие, може би...До момента, в който разбрах, че не сме направили нещо ужасно грешно - не е било църковен празник, нито пост, нито задушница. Ако някой ни беше казал, навярно щяхме тутакси да преместим сватбата в неделя. Тогава това поне ставаше без проблеми или поне в нашия случай щеше да е.
Пиша всичко това към хората, които не са знаели, а са били подведени. Не може да знаеш абсолютно всичко как е по канон, допитваш се до свещениците. Ако те те подведат, това си е на техния тефтер. Но все пак, не вярвам, че ако и в днешно време някой държи да се венчае на Черешова задушница, да речем, това ще бъде премълчано от който и да е поп. Не знам....така мисля.
По-късно ще пиша и по моя въпрос какво научих.

# 34
 • Мнения: 946
Yasmeen, искам да попитам как може да твърдите, че младоженците, които са избрали друг ден, освен неделя, за своята венчавка, не почитат Бог и не се стремят истински към Божията благодат? Струва ми се малко крайно. Щом Божиите служители - свещениците, казват, че може и разрешават, очевидно няма проблем. Аз се венчах на личния празник на църквата Св. Неделя в петък и беше още по-тържествено. Не плашете хората и не ги заклеймявайте като неверници, моля! Всеки си има съображения и си решава кой ден да избере. Стига да не е на Задушница, за църквата е ок и да е в събота.

# 35
 • Мнения: 332
Така...аз по моя въпрос...оказва се, че мненията са противоречиви. Вчера ходих в две черкви да питам - и двата попа  казаха различно. Единия твърди, че може да са си кумове взаимно, а другият, че не е редно. Ха, сега де!...Ще се ходи и при трети, пък да видим.
Не е въпросът да навиеш някого да те венчае или "да мине номерът".  С идеята "да мине номерът" не трябва да се подхожда към никой православен ритуал. За какво ще правиш нещо подобно, ако искрено вярваш в Бог, лъжейки...кого? Себе си, най-вече. Не изключвам, че може да има и такива случаи.  Лъжата вече е грях, да, това би трябвало да го знае всеки християнин. Но когато не знаеш нещо - отиваш, питаш попа в черквата разбира се, не форумите естествено.  А те ти дават различни отговори. Факт. С какво си виновен тогава? ...Както стана при мен.
Иначе, съм съгласна, че неделята е  най-празничния ден в Православието, денят за сватба.  Най-добре е в неделя да е венчавката, добре. Но онези, които се венчават в друг ден и след като Църквата го позволява къде е грешното се питам. Подчертавам: когато Църквата позволява и няма против, не по усмотрение на младоженците! Ако чисто канонично венчавката в друг ден е забранена, нима хората ще се венчават в ден, различен от неделя? Църквата е тази, която определя какво може и какво не може. Така би трябвало да е, според мен. Затова ѝ вярваме. Не хората са виновни,  ако трябва да си говорим за заклеймяване и вини. В крайна сметка, малцина са наясно с Каноничното право, онези, които знаят кога на кой събор какво се е решило, за да е канон. Останалото са интерпретации.
Но най-важното: Господ е всевиждащ и милостив и когато му дойде времето, на всекиго ще бъде отсъдено според делата му. Поне аз, живея с тази мисъл. Да, правилно. Няма смисъл да се съдим по между си кой е по-християнин от другия.
Скрит текст:
"Не съдете, за да не бъдете съдени.
Защото с каквато съдба съдите, с такава ще ви съдят, и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се мери.
И защо гледаш съчицата в окото на брата си, а не внимаваш на гредата в твоето око?
Или как ще речеш на брата си. Остави ме да извадя съчицата от окото ти; а ето гредата в твоето око?
Лицемерецо, първо извади гредата от твоето око, и тогава ще видиш ясно за да извадиш съчицата от окото на брат си.
Не давайте свето нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свините, да не би да ги стъпчат с краката си и се обърнат да ви разкъсат."
(Матей 7:1-6)

Последна редакция: чт, 17 авг 2017, 10:53 от Ben_gy

# 36
 • Beyond the stars
 • Мнения: 5 522
Yasmeen, искам да попитам как може да твърдите, че младоженците, които са избрали друг ден, освен неделя, за своята венчавка, не почитат Бог и не се стремят истински към Божията благодат? Струва ми се малко крайно. Щом Божиите служители - свещениците, казват, че може и разрешават, очевидно няма проблем. Аз се венчах на личния празник на църквата Св. Неделя в петък и беше още по-тържествено. Не плашете хората и не ги заклеймявайте като неверници, моля! Всеки си има съображения и си решава кой ден да избере. Стига да не е на Задушница, за църквата е ок и да е в събота.

За съжаление, има случаи същите Божии служители да разрешават венчавки и на Задушница, така че си позволявам да поставя под съмнение колко очевидно няма проблем.  Peace
По същия начин както са противоречиви мненията за взаимно кумуване и кумуване от роднини - според повечето са недопустими, но както виждаме има различни свещеници с различни мнения. Кое е правото мнение на Църквата ?
Иначе важното за мен е да се пристъпва към ритуала като Тайнство, като нещо свято.А като видя циганския оркестър пред църквата и деколтето на булката ми се гади честно.  ooooh!

# 37
 • Мнения: 178
Мисълта ми беше за двойките, на които им предстои да се венчаят и търсят мнения. Иска ми се да получат възможно най-доброто напътствие. А тези, които вече са се венчали в друг ден и си настояват, че няма значение, спирам да коментирам.

Иначе за кумуването, по повод моята сватба се бях зачела и попаднах на позиция на един руски архимандрит. В Русия няма изобщо такъв термин  - кумове, има свидетели. Той казва, че свидетелите трябва просто да са православни християни и да познават добре младоженците, ролята им е да свидетелстват, че младоженците нямат кръвна връзка помежду си, встъпват в брак по собствено желание и няма други пречки за венчавката им. Исторически, често свидетели са били само мъже, понякога повече от двама, едните от страна на булката, другите от страна на младоженеца.
Така че според мен няма проблем във взаимното кумуване. Това, че кумовете трябвало да са женена двойка, която да напътства младото семейство, е по-скоро народна традиция в България, отколкото нещо църковно.

# 38
 • Мнения: 332
Мисълта ми беше за двойките, на които им предстои да се венчаят и търсят мнения. Иска ми се да получат възможно най-доброто напътствие. А тези, които вече са се венчали в друг ден и си настояват, че няма значение, спирам да коментирам.

Simple Smile Напротив, защо? Ще ми се  да коментираш конкретно, описаната от мен ситуация, т.е., относно това, което споделих за моята венчавка. Мисля, че ще е полезно. Ако желаеш, разбира се. Защото подозирам, че може да има и други, изпаднали в моето положение. И да терзаят душите си впоследствие. Дай да видим как трябва да постъпи човек, комуто нещо не е ясно  от къде да почерпи достоверна информация. Хипотетично - как трябваше да постъпим ние преди 25 (пардон, преди 26г.)? Съвсем добронамерено ме интересува, в случай, че не изглежда така.  Simple Smile
 

# 39
 • Мнения: 20
Здравейте, Имам въпрос относно кръщелните свидетелства на кумовете. Нашата бъдеща кума не е кръстена и се чудя дали може да не я карам да го прави. В смисъл, реално изискват ли кръщелните на кумовете?

# 40
 • Мнения: 1 814
Здравейте, Имам въпрос относно кръщелните свидетелства на кумовете. Нашата бъдеща кума не е кръстена и се чудя дали може да не я карам да го прави. В смисъл, реално изискват ли кръщелните на кумовете?
Изискват ги, да. И се замислете наистина ли искате църковен брак при положение, че сте готови да излъжете църквата?

# 41
 • Мнения: 20
Здравейте, Имам въпрос относно кръщелните свидетелства на кумовете. Нашата бъдеща кума не е кръстена и се чудя дали може да не я карам да го прави. В смисъл, реално изискват ли кръщелните на кумовете?
Изискват ги, да. И се замислете наистина ли искате църковен брак при положение, че сте готови да излъжете църквата?
Благодаря за отговора! Замислила съм се достатъчно!!! Wink

# 42
 • Мнения: 178
Здравейте, Имам въпрос относно кръщелните свидетелства на кумовете. Нашата бъдеща кума не е кръстена и се чудя дали може да не я карам да го прави. В смисъл, реално изискват ли кръщелните на кумовете?
Изискват ги, да. И се замислете наистина ли искате църковен брак при положение, че сте готови да излъжете църквата?
Благодаря за отговора! Замислила съм се достатъчно!!! Wink
На нас не ни ги искаха. Обаче  такъв казус прави църковния ви брак невалиден и тайнството няма да ви донесе Божията благодат. За ваше добро - не постъпвайте така.
И НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЕ?
Оженете се по-добре в някая сектантска църква, и без това ще ви е по-близка до възгледите...

# 43
 • София
 • Мнения: 33
В Седмочисленици в София ни взеха 350лв. Без хор, без никакви екстри. Вече съм разведена, сега срещу още пари ще ни анулират и църковния брак. Църквата вече си е просто институция за пари. Ако го правите заради вяра, отидете в някоя малка истинска църква, където има вярващи проповедници. Централните и големите гледат само в ръката. По време на панахида за покойник, попа си поиска и пари на ръка и даже се пазари, че са му малко. Това на централни гробища.

# 44
 • Мнения: 55
Включвам се и аз за да препоръчам църквата "Рождество Богородично" в кв.Лагера в София. Била съм поне на две сватби там и много ми хареса като обстановка, светла е, красива е отвън и отвътре, свещеникът не претупва нещата и май имаше и хор. И със сигурност - няма цигански оркестър Grinning

Общи условия

Активация на акаунт