Психолози, психотерапевти, психиатри

• 205 023
  • 1 294
  •   3
Отговори
# 870
  • София
След този пост се разколебавам още повече...
Понякога съм питал преди евентуала среща дали първата е безплатна и си спомням че една се удиви от въпроса ми.
 Крайно време е да се въведе някакъв ценз за тази професия тоест да се регулира...не може с един-два курса или магистратурка, вече се пишат психотерапевт тези са ми най-забавни.
Иначе имаше няколко статии как да се избере. Аз примерно ако ходя, няма да е при някой с 5-10г по млад или под 30г.

# 871
Аз също не бих отишла при някой с кратък стаж.
Състраданието и нецентрираността в себе си се изграждат с годините и с натрупаия опит и лична терапия, която води до тези осъзнавания.
Бих ви съветвала да търсите по школа.
Какви са ви нуждите? При наличие на всякакви пречки за водене на нормалрн живот (паника, тревожни кризи, отсъстваща ерекция, обезсилваща депресия, Окр, натрапливи мисли) търсете някой от Когн.психотерапия. или диалектичо-поведенческста ( макар,че в София май има само един такъв тврапевт, и той взима 120лв за 50 мин).
Тук буквално се обучава клиентът как да реоеганизира поведението си, за да има по-малко страдание.
При всвкакви пи необичайни Соматични преживявания, необясними болки, безсъние, проблемни отношения , посттравматичен стре, следва някаква по-дълбинна терапия: позитивната психотерапия, гещалт,психодрама...
А, ако искате отговори на големите въпроси и , ако сте с намерение за тотално обръщане на хастара навън и смяна на личността,  ако имате много пари и време , тогава се насочвате към психоанализата. В Българскито психоаналитично общество, доколкото съм запозната, са все стабилни терапевти, но не всеки може да си позволи динамиката на този тип лечение: по правило с честота няколко пъти в седмицата и продължава с години.

Това съвсем лаишки предствено. Simple Smile

Последна редакция: нд, 14 май 2023, 16:32 от Serendipity*

# 872
Доколкото знам EMDR е техника за работа с травми, но преди това си има подготовка тоест доста работа.
Някои насоки за промяна в живота не са съвсем недопустими, но точно пък " намери си мъж".
Както прочетох в момента учи когнитивно-поведенческа терапия, но не е завършила цялото обучение . Поне аз така разбрах.
Ако при последваща среща чувството е същото, е по- добре да се преустанови , защото липсата на доверие ще подкопае терапията.
 Може да се опита да се споделят тези чувства по отношение на поведението й и от реакцията й ще е ясно решението.
Иначе, честа смяна на психолозите не е препоръчителна.

# 873
Serendipity*, много добре синтезирано, благодаря.

В момента се чудя как да подходя със себе си, тъй като от няколко месеца (близо година) страдам от безсъние. В четвъртък бях на невролог. Според нея нямам неврологичен проблем, а потиснат стрес и подсъзнателна тревожност. Изписа ми сънотворно, което ще започна да взимам от утре, тъй като в България не се поддържат наличности от това лекарство и трябваше да изчакам да го доставят. Въпреки това ми препоръча и работа с психолог, но не знам към какъв точно да се насоча. В годините съм посещавала 3-4 различни терапевта, но нито един не усетих като моя човек. Проблемите, за които посещавах тогава, може да се каже, че съм отработила. Сега се сблъсквам с подсъзнателни тревоги, които не мога напълно да извадя сама на повърхността и имам нужда от човек, който знае какво и как да ме попита, да рови и да намери корена на проблема - нещо, което ми е липсвало в подхода на психолозите, които съм посещавала в миналото.

Имате ли препоръки за София за човек, който би могъл да ми помогне? Благодаря.

# 874
При условие,че имате лекарства за безсънието, след като започнете да ги пиете (защото да стоите без сън е най-страшното за психиката) , аз на първо бих изследвала щит.и полови хормони, както и кръвна захар, след това бих посетила ендокринолог и, при условие, че всичко е наред, едва тогава бих търсила психотерапия.
Когнитивна. Но с дипломиран вече терапевт.
С опит.
След време, след като се възстанови съня, бих потърсила и по-дълбинен подход, за да намерим причината за тази реакция на мозъка.

Смяната на терапевти е неизбежна. Особено при липсата на регулация в страната.
 От три години се обучавам в една от школите.
Първата година се учи т.нареченото базово ниво, след което (след издържан изпит и интервю) се преминава в майсторската програма. Майсторската програма изисква , освен хиляди часа обучение, също 200 часа лична тврапия, 50 часа супервизия, тежък колоквиум накрая, престой от 200 часа в психиатрична клиника, предствяне на вече затворен случай, за да се дипломира обучаемият.
Базисното ниво беше няколко месеца и единствено дава право да се консултира. Сиреч да кажеш: " Мда, добре би било да посетите психотерапевт. Ето ви контакти на няколко.  "
Само от моя поток на обучение, има трима, които не минаха в майсторското ниво, дори няма завършена магистратура по клинич.психолигия, но в кабинета им виси сертификат ,че са терапевти в посочената школа. Simple Smile
Разбира се, и в смяната на терапевти би скедвало да се опираме на някаква граница и е добре това да се изговаря със следващия.
Аз така не бих могла да препоръчам.
Но търсете информация за всеки, който ви е направил впечатление.
Попитайте психиатъра или невролога, с когото работите.
Вижте някой, който е минал през психиатрична клиника и поне няколкомесечни допълнителни обучения, който е дипломиран в посочената школа
 и сайта му да не е чак толкова лъскав Simple Smile

Последна редакция: нд, 14 май 2023, 20:13 от Serendipity*

# 875
Отново благодаря за изчерпателния отговор!

Следя се при ендокринолог на всеки 2 месеца (средно). Имам хипофункция и ИР, за които пия лекарства, но имам и проблем с килограмите, който е най-вече психически. От изброените параметри, досега не съм изследвала само полови хормони, тъй като не ми се е налагало, а се следя редовно и при АГ заради други проблеми.

Със сигурност ще си дам време да видя как ще ми повлияе сънотворното (поне 2 седмици до месец). Това да потърся когнитивен терапевт е добър съвет, за който благодаря и ще започна да търся информация в тази посока.

Давам си сметка, че сертификат може всеки да си закачи в кабинета, а всъщност, за да си терапвет се изисква едно много високо ниво, което само един курс няма как да даде. По-рано днес прехвърлих супердок и честно казано се изненадах от количеството хора, които ми предложи платформата - един с 5 отзива, един с 10 и т.н. Да, отзивите, и то точно в този сайт не са всичко, но е първото, което излиза. Ще потърся по-задълбочено, имам и познат психиатър, който ще може да ми препоръча.

Отново сърдечно благодаря за споделеното. Simple Smile

# 876
Защо психиатърът не ви е насочил към психотерапевт? Обикновено работят заедно, като специалисти.
Обикновено се насочват към когнитивно-поведенческа психотерапия хора с паник атаки.
Потърсете когнитивно-поведенчески психотерапевт, не психолог.

Здравейте,
въпросът ми е - как да разбера доколко добър е психологът/психотерапевтът, който посещавам? Има ли някакви писани/неписани правила какво може и какво не може да дават като съвети?
Днес за първи път бях при нова психоложка. Преди няколко години ходих няколко месеца при друг психолог. Тоест нямам почти никаква база за сравнение. Проблемът, който ме кара да търся помощ, са паник атаки. Бях при психиатър първо, той каза, че според него не съм за лекарства, а имам нужда от психотерапия.
Та редно ли е почти в прав текст да ми психолога/психотерапевта да ми казва как точно трябва да си променя живота? Според въпросната психоложка трябва да си разширя приятелския кръг, както и да си намеря мъж (в смисъл да имам сериозна връзка). Аз очаквам да работим по промяната на моя начин на мислене и да ме научат на някакви техники за евентуално овладяване на паник атаките или поне как да се опитвам да се поуспокоя, когато започна да получавам паник атака. Повечето приятели и мъжа няма да ми оправят паник атаките, нито ще ми решат екзистенциалния въпрос “Коя съм и какъв е смисълът на живота ми?".

# 877

Само от моя поток на обучение, има трима, които не минаха в майсторското ниво, дори няма завършена магистратура по клинич.психолигия, но в кабинета им виси сертификат ,че са терапевти в посочената школа. Simple Smile...

Школите нямат ли си официални списъци на дипломирани терапевти в техните сайтове?
И как някой може да има сертификат, без да го е получил? Сам ли си го рисува? Simple Smile

# 878

Само от моя поток на обучение, има трима, които не минаха в майсторското ниво, дори няма завършена магистратура по клинич.психолигия, но в кабинета им виси сертификат ,че са терапевти в посочената школа. Simple Smile...

Школите нямат ли си официални списъци на дипломирани терапевти в техните сайтове?
И как някой може да има сертификат, без да го е получил? Сам ли си го рисува? Simple Smile

Част от тях имат, други нямат поименни списъци. Отново , защото Държавата не ги изисква.
От началото на 2022 има внесен законопроект, но към момента нищо не е прието официално.

В моята школа,след приключване на обучението в базовия курс, участниците получават сертификат за „Базов консултант “, което им дава право да ползват метода в практиката си ( ако имат друга такава, ) , или като обучаващи се на майсторско ниво, но
СЕРТИФИКАТЪТ НЕ ДАВА ПРАВА ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА КОНСУЛТАНТСКА ДЕЙНОСТ! ( това го пише с големи букви) Но това очевидно не пречи на част от "психотерапевтите" да го окичат на стената си.

Може би публичния регистър на психолозите дава някаква яснота , но той отнова не е за психотерапевти, а само за психолози.

# 879
Доста е объркващо това с "базовия консултант", щом подобен документ не дава права, би трябвало и да се казва по друг начин. Иначе, хем си консултант, хем не си... Като пропуск на школата ми изглежда, несериозно някак. Но те си знаят.

Да споделя личен опит. Най-добрите терапевти, при които съм се обръщала по един или друг повод, нямат сертификати по стените си. Имат картини, книги, статуетки. Simple Smile Нямат и задължително магистратура по клинична или друга психология, като са се формирали като терапевти, според изискванията на избрания метод. Те фигурират в школите си, както и се познават в професионалните кръгове.

Има школи и школи, разбира се. На някои не бих се доверила за нищо на света, да са отрупани и с най-клинични дипломи.

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 07:24 от Селма

# 880
Здравейте,
Мъжът ми е с тежък алкохолизъм и психоза , все още е в клиника , защото направи и опит за самоубийство.Не знам какво да правя .Сега ще влезе във ВМА .Да дадете съвет за добър психиатър и аз не знам вече .

# 881
Здравейте,
Мъжът ми е с тежък алкохолизъм и психоза , все още е в клиника , защото направи и опит за самоубийство.Не знам какво да правя .Сега ще влезе във ВМА .Да дадете съвет за добър психиатър и аз не знам вече .

Изпробвана клиника в чужбина лекува доста успешно зависимости, абстиненцията, и психозата. При това осигуряват професионален преводач на български през целия престой.
Престой около 15 дни. Човекът излиза като нов:)
Свържете се с посочения координатор с български език.   Давам препратка:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1533059

# 882
Здравейте,

Може ли препоръчате наистина стабилен психолог или психотерапевт за младо момче (28г), което е изключително затворено емоционално, постоянно мисли и анализира, трудно се наслаждава на момента и има чувството, че не може да има заради това приятелка?

Готово е да пробва терапия, не успява сам да превъзмогне затвореността си и затова е нужно някой, който е с опит в такива ситуации.

Става дума за област Пловдив, но ако има някой наистина добър за такъв случай от друга част на страницата - споделете, моля.

Ще съм благодарна!

# 883
Рядко се намира някой да иска да помогне с информация дори и да знае.Но все пак да попитам може ли някой да ми препоръча ДОБЪР детски психолог във Варна ще се радвам да споделие защото от повечето не съм доволна

# 884
Здравейте,
някой може ли да ми каже дали д-р Тодор Първанов преглежда в София или да ми даде някакви негови контакти?
Знам, че пише във форума на BeinsaDouno, но там изглежда регистрацията не работи, а и админа на сайта не отговаря. Та затова питам тук. Ако някой може да ми даде някаква информация, ще съм му благодарен.

Общи условия

Активация на акаунт