Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 18

• 44 538
  • 736
  •   2
Отговори
# 675
  • Пловдив
Запрян - да запре, да не се раждат повече деца - в многодетните семейства.

Не знам от къде дойде напоследък това абсурдно тълкование на името, но Запрян също като Стоян е с пожелание да се запре умирането на малки деца в семейството. Още като студентка съм го изучавала и наистина съм доста учудена, когато напоследък попадам на горното обяснение.

На фейсбука доверие за имената нямам, там всеки може да се напише както си иска. Ако вземам примери от там трябва  да изредя половината си ученици в темата.

# 676
Нищо им няма на Стою, Стоян и Минчо, но нека някой искрено да каже дали би записал детето си така. Може би всички ще напишат да, но имената на децата им няма да са такива със сигурност.
Може би,
Скрит текст:
Преди години две сестри се посдърпали, защото едната нямала деца и много искала сестра ѝ, която раждала едно след друго да кръсти едното на баща им Манол. Да, обаче тя не искала и казала на сестра си ти като родиш пиши го Манол. То пък взел, че се родил Манол, от клетвата на леля аи.

# 677
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
100 пъти по-добре от Майкъл.

# 678
Част от тези имена ги има и като подадени от ЕСГРАОН.
Моя съквартирантка имаше навремето познат Крайселски. Казваше, че често хората се шегуваме с фамилията му, когато я чуели за първи път. Често пъти фамилните имена са образувани от прякори, професии и др., По-лошият вариант е, когато родителите поради незнание или стремеж за оригиналност дадат странно/ осмиващо/ неприемливо име на детето си.
А някои имена просто са редки и стари - Курти/ Курт; Гицо/ Гица; Гита ( среща се в Индия, очевидно е старо) - сещам се за репортерката Гита Минкова; Бончук Андонов - ако не ме лъже паметта имаше такъв спортен журналист;
Грую или Груйо - според правописа не може да пишете ь след гласна. Това е писмен знак за омекотяване на О след след съгласна.
А сред нашите деца (на пишещите тук) има както традиционни, така и модерни имена - всеки с разбиранията си. Аз например харесвам много имена, не само две, но имам две деца и не мога да им дам всички имена, които харесвам. Но поне имам избор.
Относно името Запрян - така съм го срещала, затова така го написах. Обяснението беше, че се е давало, ако в семейството се раждат все деца от един пол - един вид да запре, да е последното или в многодетни семейства - пак по същата причина. Но тъй като съм с РФ, а не с БФ не споря.

# 679
  • Пловдив
Гита у нас казват на Маргарита например. Като по-малка ми беше направило впечатление, че майка ми и баща ми имат всеки по една първа братовчедка Маргарита и всяка от двете има по една внучка Маргарита, но галените имена на всичките са различни - бабите са съответно Гита и Марче, а внучките - едната е Маги, а другата, за срам, съм забравила как я наричаха, всъщност с нея съм се виждала не повече от два пъти като дете. Отделно майка ми има и две приятелки - Маргарита, която си е Маргарита, и Маргарита, на която и викат Грета.
В едно криминале на Агата Кристи героят също разсъждаваше колко галени имена имало в английския език за името Маргарет. Wink

# 680
Аз имам приятелка Маргарита и се обръщам към нея с Марги/ Марго.
Гита даже и не ми е хрумвало да я наричам. Simple Smile

# 681
Че какво и е на Ария Тодорова?

# 682
  • ту тук, ту там
Ама хич нищо не й е, как! За разлика от Гинка си е съвсем нормално име... Rolling Eyes

# 683
На мен не ми е странно,дори го харесвам. Не е като Веселазасмяна и Букетка. Нормално име си е.

По темата: Марче (цяло име).

# 684
  • София
Ария - е еврейско име, означава lion of god, не намирам нищо странно. Няма нищо общо с оперна ария.

Запрян/а - според именника, който имаме вкъщи е давано - за да бъдат спрени бедите в семейството, да бъдат спрени лошите неща, които се случват. Също така се е давало на първото живородено, за да спре смъртта в семейството.

# 685
  • Стара Загора
Няма странно в името Ария, даже е хубаво, но го срещам като кучешко име понякога, и ми идва странно. Simple Smile
Сега знаем примерно в Америка колко е популярно Сара, но тук е популярно като друг вид име. Simple Smile

# 686
Веселена Close

# 687
  • Варна
Не бих си кръстила детето Стоян, така както не бих го кръстила Георги, Димитър или Христо. Имената са хубави, класически, просто са супер популярни, а аз харесвам малко по-рядко срещани, пак български.
Подозирам, че това име не се харесва на хора, които харесват Майкъл, Райън и Самилиян.

# 688
  • Най-красивата страна
Корнел, но баща му е румънец. Там е често срещано име. Както и Корнелия.
Латински имена са.
Познавам и една австрийка Корнелия.
А у нас името не се приема добре.

# 689
  • София
Сега гледах по Нова тв, репортерка Христиания.
А една от участничките ни по кану каяк е Станилия.

Общи условия

Активация на акаунт