Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-17

• 117 372
  • 734
  •   1
Отговори
# 630
  • Sofia
Искам съвет относно данък на имот.
Имотът е 50кв,стара тухла.Беше прехвърлен на баща ми от неговата майка като дарение с доглеждане.Данъкът беше около 60-70лв.След това татко почина и апартамента е на мое име,но и ММ има %,плащам по 200лв.,не се живее там,на друг адрес съм.Защо тази разлика,нещо в декларацията ли съм попълнила неправилно?

# 631
  • Beyond the stars
Имотът е 50кв,стара тухла.Беше прехвърлен на баща ми от неговата майка като дарение с доглеждане.Данъкът беше около 60-70лв.След това татко почина и апартамента е на мое име,но и ММ има %,плащам по 200лв.,не се живее там,на друг адрес съм.Защо тази разлика,нещо в декларацията ли съм попълнила неправилно?

Може би, защото не ви е основно и единствено жилище. Ако за баща ви е било или го е декларирал като такова е ползвал 50% отстъпка в данъка.

# 632
А защо съпругът да има процент от жилището? Доколкото знам наследеното си е само на наследника, не се явява СИО.

# 633

Може би, защото не ви е основно и единствено жилище. Ако за баща ви е било или го е декларирал като такова е ползвал 50% отстъпка в данъка.
Така е, няма отстъпка, но пак 200 е много, би трябвало да е 120-140 лв.

# 634
  • Beyond the stars

Така е, няма отстъпка, но пак 200 е много, би трябвало да е 120-140 лв.

Дам, ако е правилна информацията за плащания данък преди, защото 60-70..100  Peace

# 635
  • Sofia
За този имот бяхме трима наследника и аз един вид го купувам от майка ми и сестра ми и затова и ММ има дял.

# 636
Ако мъжът ви също има дял, по-високият данък може да се дължи на това, че ви се явява второ жилище, но освен това, мъжът ви също ще трябва да плаща някакъв данък върху неговата част, но това е в отделна партида.

Ние имаме 2-ро жилище - СИО, данъкът е висок, и аз и мъжът ми имаме отделни партиди за дължимия данък.

Не знам къде е имотът, но мисля че през 2007-2009 г. направиха някакви преоценки и данъчната оценка почти се равнява на пазарната цена. Поне в София е така.

# 637
  • София
За този имот бяхме трима наследника и аз един вид го купувам от майка ми и сестра ми и затова и ММ има дял.

Вие един вид го купувате? Какво означава това- купихте го с договор за покупко продажба  или другите наследници се отказаха от наследство и ти на ръка им плати сумата?

# 638
  • Sofia
Не си спомням вече,трябва да вида акта...

# 639
  • София
Ако бащата е имал група инвалидност - данъка е намален също.

# 640
  • Sofia
Не,нямаше....
мерси за отговорите,да прекъснем дискусията bouquet

# 641
Не си спомням вече,трябва да вида акта...
Най вероятно сте го направили с продажба, така е най лесно и евтино. И обяснява защо мъжът ви има дял, имот придобит по време на брака.

# 642
  • София
Напротив най-лесно и евтино  е с отказ от наследство на другите наследници.    Но тези работи се питат предварително. Пожелавам на питащата без проблемен брак и наследството да остане в семейството.

# 643
Напротив най-лесно и евтино  е с отказ от наследство на другите наследници
Най лесно е било в техния случай, не всички казуси са еднакви. Относно цената, зависи и от имота и от местоположението му и от други неща.

# 644
  • Sofia
Платихме към 700лв за прехвърлянето на мое име.
Бяхме като зомбирани и може и грешно да сме постъпили...здраве да е

Общи условия

Активация на акаунт