Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 8

• 107 532
  • 767
  •   1
Отговори
# 600
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Алвелина, какъв поведенчески проблем има детето?
Какво е ментална аритметика?

# 601
Менталната аритметика е начин за бърза пресмятане на ум. Използва китайското сметало абакус. Нашумя последните 2-3 години в България и наистина помага. Дъщеря ми ходи вече половин година на ментална аритметика, индивидуални часове и виждам резултати при нея, а тя е с дискалкулия (нарушено математическо мислене).

# 602
Тук ги учат в училище на тези техники. Сега делят трицифрени числа наум. 3кл.

# 603
А може ли нещо да покажеш? Аз моето дете откакто е пандемията март 2020 не го пращам на никакви занимания освен на училище. И на училище не искам, но се оказа, че не са съгласни да е оеср, дистанционно.

# 604
Аз ли или мама Ру?
Аз хвърлих нещата от 1 и 2кл, само от 3кл имам.

# 605
Някой може ли да постне снимка на това китайско сметало?

Имат ли вашите деца следния проблем: избягва да разговаря за сериозни теми. Например заставам срещу него и започвам да говоря колко е важно да пази сестра си и да уважава родителите. Да не разваля играта на сестра си, защото тя се сърди и дразни и т.н. Или пък като го питам как се чувства в детската градина... Или пак питам защо е извършил някое конкретно лошо поведение...
Още в началото на разговора губи зрителен контакт, бяга, или сменя темата на разговор. Никога не мога да говоря с него нещо важно.

# 606

https://www.smarty-kids.bg/mentalna-aritmetika/
Китайско или японско сметало, на което не само се събира и изважда, но и се умножава и дели.

# 607
Asyalein ,  и от трети става. Това на Мама РУ не може да ни помогне самостоятелно. Трябва да се свърже с преподавател. А ние не може да отидем. При нас няма дистанционна форма.
Алмира сега на 10 говорим на сериозни теми, може и по-рано.  Но сякаш на 6 не.Тогава тя почти не говореше и всичко се въртеше около този проблем.

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 07:32 от laurentin

# 608
Laurentin, децата не ползват сметало в училище, задачите в уч.тетрадка в началото бяха разпечатани с такива точки.
Ползва се само за плюс и минус.
Първо до 10, после до 20.
Първо се ползват, за да маркират 5,10,15 и т.н.  Да кажем числото 9 е 5 сини и 4червени точки.
Децата рисуваха точките, синът ми много се нервеше. Той смята наум.
После сините бяха първото число, червените второто и като ги нарисуват “виждат” резултата.

Също учеха “влюбени” числа: 1-9, 2-8, 3-7, 4-6, 5-5
Карат ги да гледат дали са влюбени числата, ако са повече събираеми, да образуват влюбени числа и да смятат само първите цифри.
След това при минус, да кажем 43-25
Учат ги да прехвърлят 3 към 25 и да смятат 40-28. Същото и при плюс, едното до 0, после смятат.
Сега при умножение и деление смятат така:
324:3=
300:3=100 събират с долния резултат
  24:3=     8  и го пишат горе.
Това е елементарен пример, но така смятат и с остатък. Който се е научил, го смята наум.

Сега ще погледна това сметало и за умножение и деление, моето дете има проблем с . и : с 8 😱
На мен ми е по-трудно със сметало. Въобще не виждам как ще хвана на обясня на детето. То трябва да се мине от началото, за да стигна до умножение и деление.

Алмира, мисля, че не зависи само от темата, а и как се опитваш да говориш с детето.
Начинът на формулиране, емпатия, ситуация, роли, всичко влияе.
Прочети книгата на Томас Гордън. Нещо като Семейна конференция трябва да е заглавието.

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 09:43 от asyalein

# 609
Момичета, първо трябва да проверите как се работи. Аз нищо не разбирам, детето го обучава учител по ментална аритметика. Сметалото и принципът му се различават от обикновеното сметало, което ние ползваме. Например дъщеря ми сега учи като няма някое число на сметалото как да прибави - да използва 5 и от него да отнеме или към него да прибави... За мен е объркано, но не съм се и задълбочавала да го разбера, само присъствах на два урока.
Нашата учителка дава индивидуални уроци и онлайн работеше с групи деца, които са без затруднения. Със специалните ни деца работи индивидуално на същата цена - 8 часа от 60 минути са 100лв.
В училище в първи клас моето дете не ползваше никакви помощни материали, беше им забранено дори на пръсти да си помагат. Резултатът беше тотално неразбиране и изоставане, защото тя освен дискалкулия има и дислексия.
Абакусът онагледява, а след време автоматизира и започват да си представят сметалото. В Китай се провеждат състезания за бързо смятане и Китай четата буквално във въздуха смятат само движейки пръстите си.
Много е интересно и за моята дъщеря е и много полезно.

# 610
Всъщност дали ще е това сметало или друго - няма значение.
Важното е в случая, че се прилага метод за визуализиране и деца, които са такъв тип просто им е по-лесно. Училището дава предимство на аудитивно учещите ( учителят говори/обяснява, дето поема).

# 611
Asyalein, много полезно за изваждането. Заемам метода. Моето научи наизуст изваждането и греши. Събиране и умножение се справя. А как е делението, там също и е трудно.
И на нашите не са им давали обикновено сметало да ползват.
Аз го знам абакуса. Имаме познато дете, което ходи. Но нас не е страх от коронавируса и тъй като няма онлайн не ходим. А преди него пък нали ходехме на логопед, та време не оставаше.
Права си за учителите. Покрай дистанционното видяхме, че тя по- добре се справя с учебния материал у дома.

# 612
Лорентин, често ми излизат и онлайн школи и курсове. Особено за София, но нямат проблем да включат и от друг град. Потърси, ако искаш или да ти дам координатите на нашата учителка, тя с групите работеше онлайн като бяхме затворени. Проблем беше с децата със СОП като моето, при които е по-добре индивидуално и присъствено.

# 613
Гледала съм ги. Но се съмнявам, че детето ще може да се сработи с човек, който няма да може да го види поне веднъж. Прекалено ми се вижда. Тя не е толкова, как да кажа отракана, по- скоро е срамежлива. Ще бъде в повече стресиращо занимание. Ние познаваме тукашната учителка и ако тя даваше онлайн, детето ще се съгласи. Ще изчакаме, не е толкова спешно. А там интересна е и мемориката. Тя май повече ще помогне за концентрация и внимание.
Гледах и едно занимание на ерготерапевтката. Алмира май го беше дала. Интересно. Ох, заканила съм се лятото и на биофийдбек. Пък накрая игра на двора.

# 614
Лаурентин, делението го учат с обратната задача при умножение, напр:
2х6=12
6х2=12
12:2=6
12:6=2

Имат разни къщички и пирамиди с подобни задачи. Ето пример:

Тук упражняват умножение и деление.
Незнам как се наричаше това свойство... ☺
Тук може да се диференцира с текстови задачи, води се ефективно учене с разбиране, но незнам дали става за хиперактивни. Ако те интересува ще ти напиша пример.

Тук трябва да дели, за да намери средния ред, тази се води трудна задача, при лесните са дадени повече числа.
има много подобни, но ги нямам вкъщи.
Ако ти трябват, ще погледна за безплатни листи.

Има едно момиче е класа на сина ми с дискалкулия и още 3 деца, които имат някакъв проблем, но незнам какъв. Те получават други задачи, но незнам какви. Т.е незнам дали не ползват друга методика.

От тези 3 деца, две повториха първи клас, едната сега я върнаха във втори 😔
Тук повтарят като стой и гледай. По математика обаче си мисля, че малко учат, но пък много се набляга по другите предмети на soft Skills  (немски, религия и природознание).

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 18:23 от asyalein

Общи условия

Активация на акаунт