Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 8

• 107 600
  • 767
  •   1
Отговори
# 570
Имат ли тиковете някаква връзка с ХАДВ?
При нас има примигване на очите, смучене на пръст, гризене на нокти... и други мога да изброя. 

Също искам да попитам кои бяха чайовете за успокоение, които могат да се давят на закуска преди тръгване за училище на деца с такова състояние?

# 571
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Алмира, обикновено тиковете са от стрес, който е приет навътре, а не е излезнал навън.

Моето дете чопли нокти и заеква в училище.
Вкъщи лапа разни неща. Сега, покрай ДО, заекването изчезна.
Т.е не е пряко свързано с ХАДВ

Маточината успокоява. Незнам дали става преди училище, на мен ми се доспива.

# 572
Аз на моето давам лайка. Almirra моето дълго време смучеше пръст, сега прехапва устни. По време на дистанционното много се успокои.

# 573
Моето дете беше с Апгар 3, но то е родено  10 седмици по-рано и без дихателна дейност, т. н. асфиксия. Резултатът е Перивентрикулярна левкомалация втора степен, което е разрушаване на бялото мозъчно вещество вследствие липсата на кислород. За учудване двигателна е добре (повечето деца са с ДЦП), но впоследствие се оказа с аутизъм. Тези неща се виждат на ТФЕ до 6 м. и на ЯМР след това. Ако имате съмнения, винаги може да направите изследването. Въпросът е каква е ползата, защото лечение няма.

# 574
Спарки, мисля, че ползата е да се знае причината и така да се приеме диагнозата. Мисля, че на теб ти е ясно колко е важно това, за да може да има пълноценна връзка между родител и дете.
Мозъкът е пластичен и други части могат да поемат фунциите на центровете, които са били в разрушената част. Затова може би детето ти не е парализирано.

От вчера чета за интеграцията на тези вродени рефлекси и е доста интересно. Препоръчва се при хиперактивност.
Моят син доста време имаше ясно изразен рефлекс на Моро, това си го спомням ясно, защото се хилехме с мъжа ми като изстрелваше ръцете нагоре. Но пък имах и проблем с кърменето в началото, голям зор беше.
Макар да пълзя доста, не можеше до скоро да рита топка (не я улучва с крак, сега като сравнянвам с бебето, тя е много по-добра), много трудно се научи да кара колело. Фината моторика му е много добра, а краснописът ужасен, също и рисуването. Много трудно се научи да чете. Всичко това го свързват с тези неотшумели рефлекси.

Дори и тук в Германия не е много разпространена този вид терапиране, правят се упражнения, зависимост от нуждите, т.е. всичко е индивидуално.

# 575
Спарки, мисля, че ползата е да се знае причината и така да се приеме диагнозата. Мисля, че на теб ти е ясно колко е важно това, за да може да има пълноценна връзка между родител и дете.
Мозъкът е пластичен и други части могат да поемат фунциите на центровете, които са били в разрушената част. Затова може би детето ти не е парализирано.

От вчера чета за интеграцията на тези вродени рефлекси и е доста интересно. Препоръчва се при хиперактивност.
Моят син доста време имаше ясно изразен рефлекс на Моро, това си го спомням ясно, защото се хилехме с мъжа ми като изстрелваше ръцете нагоре. Но пък имах и проблем с кърменето в началото, голям зор беше.
Макар да пълзя доста, не можеше до скоро да рита топка (не я улучва с крак, сега като сравнянвам с бебето, тя е много по-добра), много трудно се научи да кара колело. Фината моторика му е много добра, а краснописът ужасен, също и рисуването. Много трудно се научи да чете. Всичко това го свързват с тези неотшумели рефлекси.

Дори и тук в Германия не е много разпространена този вид терапиране, правят се упражнения, зависимост от нуждите, т.е. всичко е индивидуално.
Хм, замисли ме как се преплитат симптомите. Дъщеря ми също трудно се научи да кара колело, но децата с дислексия и диспраксия трудно го научават, ако изобщо го научат. Пише ужасно грозно, трудно се научи да пише и чете, но за това вина има и програмата в бг. За сметка на това пише доста вярно, но също трудно се учи на правопис. В първи клас не виждаше тесния ред, във втори клас започваше изречението с малка буква. В трети най-накрая я пуснах на широки редове и буквите бяха огромни. Сега пък пише върху чертата, под чертата и над чертата, но не и стъпили правилно върху реда букви. Слива букви с еднакви елементи и ги пише с един общ елемент.... Донякъде почеркът й се развали тотално и заради диктовките.

# 576
Аз намерих терапевт на 50км от нас, който може да пасне. Остана да видя дали цената ще ми пасне.

Мама Ру, ти имаш ли информация относно тези вродени рефлекси? Как е било при нея?  Нали е осиновена...

Моето дете не е хиперактивно, макар понякога така да изглежда, но да кажем, че вкъщи се държи особено - крещи, мята ръце и крака във всички посоки, тича в кръг. Също има добър усет за драма, като почне да се превзема как го боли и как е паднал и можеш да викнеш линейка, а той просто играе театър. Аутист също не е Laughing, няма легастения или дискалкулия. Никаква диагноза няма, защото не покрива никакви критерии. Обаче има проблеми.

С интеграцията на двете полукълба на мозъка се свързват и такива неща като например как изглежда 8, трябва двете части да са симетрични и еднакви, да е права, не полегнала.
дали при писане реда отива нагоре или надолу, дали се започва с големи букви и стават към края на реда все по-малки (имам книга и за всяко подобно нещо има упражнения).
Обаче информацията, че концентрацията и контролът над импулсите също може да идва от тази липсваща интеграция, ми е нова и смятам да се задълбоча в тази посока.

# 577
Не, нямам информация за рефлексите на Моро, няма и кой да ми я даде.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 14:15 от Mama Ru

# 578
  • Стара Загора
Ние бяхме ходили в Киндиру. Там правиха упражнения, които да спомогнат за отпадането на задържани рефлекси. Но аз разлика не видях. При синът ми не беше това проблема. При него също огромно затруднение му е да пише и чете, пише отзад напред.Колело не може все още да кара, не играе с топка и т. н , а е на 7 г. За дислексия не са го обследвали, доколкото знам на малко по- голяма възраст излизат ясно тези състояния. За сега е с диагноза Аутизъм, което за мен не е така, но няма и чак такова значение. Терапиите не ги правим според диагнозата, а според детето.

# 579
niditop, в България ли сте?
За дислексия и обучителни затруднения има ранни маркери. Според наредбата за приобщаващото образование всички деца на възраст 3,6г в България трябваше да минат задължително обследване за ранно откриване и превенция на обучителни затруднения, но на практика не знам градина, в която да го правят. Дано да има и такива. След това на 5-годишна възраст също децата, на които не е правено на 3,6 трябваше да се направи. Е, пак не правят. Дори не са и чували, че трябва да правят. А ако се направи, децата при които има маркери за проблем в обучението започват терапевтично работа, за за тръгнат подготвени за първи клас. Да, ама не. Чака се края на втори клас, когато детето вече е смачкано от системата като мързеливо, глупаво несправящо се ... И започва и едно търсене на училище и учител, които да го приемат...
По стечение на обстоятелствата, извикаха ни на диагностика октомври месец в първи клас, съмненията ми се потвърдиха на време и пак минахме през ада, докато се ограмоти.
Колкото до колелото - щерката първо две години се учи да върти педали, но тя беше и много слаба, може и това да е причината, че трудно се научи. Има и приспособления, което фиксират крака на детето върху педала, но ние не сме ползвали. Следващото умение беше да се научи да не излиза от пътя. Едва след това направихме опит да се учи на равновесие. Не успя по стандартния начин и свалихме веригата и педалите на едно колело 16", което кара като баланс байк около два месеца. След това сама поиска колело с верига и педали и го подкара от раз. Последно научи да тръгва.
При деца без проблеми в развитието тези неща стават почти едновременно и за по-кратки срокове. Деца с проблеми в развитието не успяват, защото не могат да усвояват две и повече неща едновременно . Съответно бързо се отказват. Разбийте ученето на колело на части. С оглед мен по-лесният вариант е да направите един баланс байк за детето. Така ще се научи да пази равновесие и да управлява. След това ще го качите на колело с педали.
Ако обаче не може да върти педали започнете от това умение, след това добавете управление. След това на баланс байк да се научи да пази равновесие и накрая вече ще усвои тръгване. Това е последното и става най-лесно и бързо.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 14:29 от Mama Ru

# 580
  • Стара Загора
Много благодаря, Маma Ru за споделения опит.
Да, в България живеем и никой не ни е правил такива обследвания до сега. Като съм питала са казвали рано е още.
Като се постопли ще подновим опитите. От скоро започна да схваща да върти педалите и сме на този етап за сега.

# 581
Много благодаря, Маma Ru за споделения опит.
Да, в България живеем и никой не ни е правил такива обследвания до сега. Като съм питала са казвали рано е още.
Като се постопли ще подновим опитите. От скоро започна да схваща да върти педалите и сме на този етап за сега.
За дислексия и обучителни затруднения можете да направите бързо обследване в Русе, асоциация Дислексия на ул. Белоградчик. Иначе е добре подробно обследване в Св. Никола към Александровска болница, ако не сте правили.

# 582
Не знам ние какъв случай сме, но моето дете кара колело - триколка от 2 годишно, на 4 и половина се научи да кара без помощни, на 7 вече имаше професионално планинско колело, сега кара по 40 км. А НЯМА ГОВОР. Има, но като за 2 годишно. Не може да пише, говори, чете, но пък плува сам от 4 годишен, кара колело с часове с баща си . Играе на видео игри и по едно време без да гледа ги завършваше. Каква е диагнозата , не знаем. Направо ми е мистично вече.

# 583
  • Стара Загора
В Александровска не сме ходили. Първата диагноза ни я постави др. Попов в център Спектър Пливдив. След това от Варна ни я потвърдиха , но там конкретно ходихме за пускане документи за ТЕЛК  ,тази година пак ходихме и написаха същите неща от предната епикриза.

# 584
Бео, изключена ли е афазия? При нея моториката не е засегната, само говоренето/разбирането. Има различни форми и степени.

Моето дете караше дълго време баланс байк, по площадките се върти на едни игрушки, при които трябва с тялото да ги задвижва, т.е трябва координация и равновесие. Въпреки всичко колелото му беше проблем, по-скоро да управлява кормилото и два пъти падна в копривата 🙈

Общи условия

Активация на акаунт