Избор на прахосмукачка- 2

• 118 284
  • 785
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
Miraluba,Колко време ползвахте стария Хепа филтър?
Повече от 1 година.

# 631
Вакуума и въздушния поток трябва да са в баланс. Наистина въздушният поток вдига и отнася прахта, но ако няма вакуум няма да има и въздушен поток. Двете трябва да са балансирани в едни оптимални граници, така че хем прахосмукачката да чисти добре, хем да не е трудно.

Общо взето е така, но по-коректно е да говорим за подналягане, а не за вакуум. Колко добре ще чисти прахосмукачката зависи от скоростта и дебита на въздушния поток, който обдухва чистените повърхности и изтръгва мръсотията - точно така, както ураган изтръгва къщи и дървета, ама в по-малък мащаб. А този въздушен поток зависи от две неща - дебита на самата прахосмукачка и устройството на четката. Дебитът си е дебит (при чисти филтри). От четката зависи обаче да има оптимален поток - самата четка представлява камера, в която се създава подналягане и атмосферното налягане отвън вкарва въздух в тази камера като масата на постъпващия въздух и масата на изхвърления на изхода на прахосмукачката са еднакви и имаме динамично равновесие. Като се намалява обаче луфтът между пода и четката, за да се запази този баланс на масите въздухът навлиза с все по-голяма скорост и това е добре, защото голямата скорост значи добро чистене. Но в един момент, ако луфтът стане критично малък, балансът на масите не може да се поддържа, получава се вакуум и тогава атмосферното налягане вместо да осигурява въздушен поток прилепя четката за пода. Това не бива да се допуска, защото ако стане така, ефективното чистене вече си е заминало. Т.е. оптималното положение е минималният луфт, при който нямаме вакуум (прилепване за пода). И точно затова четките на прахосмукачките имат лостче с (обикновено) три степени - гладък под, късокосмест килим и дългокосмест килим. И домакинята си ги прещраква според пода, като целта е да не се получава засмукване, но да имаме максимален поток.

# 632
Здравейте, моля ви за предложение прахосмукачка с таван около 200лв. Гледам, че Philips в Техномаркет имат някаква удължаваща гаранция 5г? Благодаря!

https://m.emag.bg/product-feedback/prahosmukachka-bez-torba-rowe … D181S3BBM/reviews

Погледнах я тази изглежда ми добре, но гледам, че тук не я тачите много много. Та на какво се дължи? Срещнах две-три мнения в които се споменава, че не я бива( а никъде не бе описано защо конкретно), също гледам, че по-преворъчвана от двете при сръвнения илиза да е тази на Филипс,( https://m.emag.bg/prahosmukachka-bez-torba-philips-powerpro-comp … earch-Action=view ), та на какво се дължи това? Мощноста на Rowenta e 100+ до колкото е вярна информацията в сайта. И двете гледам, че имат накрайници за килими, което е добре.

# 633

Изпускане на прах е съвсем нормално да няма, общо взето повечето съвременни прахосмукачки са така. Колкото до миризмата тя се появява, когато се остави контейнер или торбичка пълни с прах. В боклука има разни акари, бактерии и прочие био маса, която загнива и след като престои определено време отделя миризма. Много хора бъркат тази миризма и си мислят, че това е миризма от изпуснат прах.
Склонна съм да вярвам, че това е така, обаче какво може да се направи срещу тази гадна миризма? Не мога да хвърлям торбичката след всяко чистене, а само след като се напълни.

# 634

Общо взето е така, но по-коректно е да говорим за подналягане, а не за вакуум. Колко добре ще чисти прахосмукачката зависи от скоростта и дебита на въздушния поток, който обдухва чистените повърхности и изтръгва мръсотията - точно така, както ураган изтръгва къщи и дървета, ама в по-малък мащаб. А този въздушен поток зависи от две неща - дебита на самата прахосмукачка и устройството на четката. Дебитът си е дебит (при чисти филтри). От четката зависи обаче да има оптимален поток - самата четка представлява камера, в която се създава подналягане и атмосферното налягане отвън вкарва въздух в тази камера като масата на постъпващия въздух и масата на изхвърления на изхода на прахосмукачката са еднакви и имаме динамично равновесие. Като се намалява обаче луфтът между пода и четката, за да се запази този баланс на масите въздухът навлиза с все по-голяма скорост и това е добре, защото голямата скорост значи добро чистене. Но в един момент, ако луфтът стане критично малък, балансът на масите не може да се поддържа, получава се вакуум и тогава атмосферното налягане вместо да осигурява въздушен поток прилепя четката за пода. Това не бива да се допуска, защото ако стане така, ефективното чистене вече си е заминало. Т.е. оптималното положение е минималният луфт, при който нямаме вакуум (прилепване за пода). И точно затова четките на прахосмукачките имат лостче с (обикновено) три степени - гладък под, късокосмест килим и дългокосмест килим. И домакинята си ги прещраква според пода, като целта е да не се получава засмукване, но да имаме максимален поток.

Казвам вакуум защото така е прието да се нарича иначе ми е ясно, че не е баш вакуум. Най-висока скорост на въздушният поток и съответно най-ефективно почистване има когато четката е най-силно прилепнала към килима. Тогава обаче е и най-трудно да се движи. Ако лостчето е на степен твърд под тогава въздухът ще минава най-свободно и скоростта му ще е най-ниска.

Склонна съм да вярвам, че това е така, обаче какво може да се направи срещу тази гадна миризма? Не мога да хвърлям торбичката след всяко чистене, а само след като се напълни.

Торбичката естествено не, но при прахосмукачките с контейнер нищо не пречи да изхвърляш боклука след всяко чистене. Аз не го правя всеки път, но пък и миризмата е само за момент при включване на прахосмукачката. Не  е като да мирише през цялото време.

# 635
Най-силно прилепнала четка е равносилно на нулева междина, което е равносилно на нулев поток, което е равносилно на нулево чистене Mr. Green  Както писах, има си оптимум и критично малка междина, отвъд която въздухът не успява да влезе в достатъчно количество и имаме залепващ вакуум.

# 636
Нулева междина ще има ако си сложиш ръката отпред на тръбата. При четките винаги има някакво пространство за да минава въздуха и тогава наистина въздухът в каналите на четката се движи с най-висока скорост, но и за за чистене е трудно. Ето ти едно много показателно клипче, което демонстрира точно това за което говоря. Демонстрира и как производителите могат да направят прахосмукачка, която е перфектна по ЕС етикет.Тиха, Клас А на консумация, Клас А на изходящи емисии, клас А на килими и клас А на твърди настилки, че и евтина отгоре на всичко. Изобщо перфектната прахосмукачка. Демонстрацията започва някъде след 18-тата минута.

# 637
Това стана вече прекалено, писна ми от наддумване и няма да обяснявам с детайли. И едва ли някой се интересува от нашия спор за думата и буквата.

# 638
И до колко им е вярна информацията? https://www.technomarket.bg/prahosmukachki/philips-fc9331-09-09155173
Тази примерно и дават добър клас за чистене на килими, което също ми е фактор.

# 639
Дават и А клас върху килими от Техномаркет, щедри хора са. От Филипс и дават клас C, което си е ОК и означава, че прахосмукачката при тестовете събира над 83% от изкуствената прах върху килим. Проблема е в методологията на тестовете. Първо, тестовете се правят с нови прахосмукачки, празни и с чисти филтри. Какъв клас ще е след известно ползване никой не знае, но със сигурност няма да е С. Второ, при тестовете тръбата на прахосмукачката се закача на механична ръка и никъде не се отчита усилието, което е нужно за да се ползва тази прахосмукачка. Както показва клипа, който показах по-горе. Клас А на тестовете и невъзможност да се ползва на практика. Трето, тестовете са с прах върху повърхността на килима, а в реалният живот прахта е и в дълбочината на килима. С две думи в сегашният им вид тези етикети са заблуждващи.

# 640
Много логично е това, напълно споделям. Едно е нова новеничка в лабораторни условия, друго е у нас на мръсния килим с кучешките косми години наред.  В този ред на мисли, как смятате - коя прахосмукачка е по-удачна за дом с куче - визирам тези от високия клас с контейнер, не с торбички  - Миле кет енд дог или Дайсън. Имам Дайсън безжична, много добре чисти, но като свърши батерията, свършва и чистенето. И двете марки са с филтри които не се подменят, имат добро реноме, само дето Милето е около 2 пъти по-евтина от Дайсъна.

# 641
  • София
Пак да си кажа, че Дайсъна ми е най-добрата инвестиция от доста време насам Simple Smile
И да питам, може ли някой да ми обясни тези четки за какво са? Последните две снимки са на една и съща четка, от горе и от долу.
Скрит текст:

# 642
В този ред на мисли, как смятате - коя прахосмукачка е по-удачна за дом с куче - визирам тези от високия клас с контейнер, не с торбички  - Миле кет енд дог или Дайсън. Имам Дайсън безжична, много добре чисти, но като свърши батерията, свършва и чистенето. И двете марки са с филтри които не се подменят, имат добро реноме, само дето Милето е около 2 пъти по-евтина от Дайсъна.

Може ли линкове за да сравня за кои модели става въпрос?

Пак да си кажа, че Дайсъна ми е най-добрата инвестиция от доста време насам Simple Smile
И да питам, може ли някой да ми обясни тези четки за какво са? Последните две снимки са на една и съща четка, от горе и от долу.
Скрит текст:

Горната четка е за мебели, матраци да изсмуква в дълбочина прах, акари и т.н. Долната е за събиране на косми. Турбо четките също също обират косми, но тъй като са въртящ се цилиндър част от космите се увиват по четката. При тази двете части се въртят срещуположно и космите не се увиват.

# 643
Здравейте! След много умуване май започвам да се ориентирам към Филипс, тъй като никой не се оплаква от тях Simple Smile Колебаех се между Филипс и Ровента, но на ровентите май филтрите им са от онези като хартия (поне така ми се стори). Днес продавачката в магазина горещо ми препоръча тази: https://www.technopolis.bg/bg/Bagless-vacuumcleaners/Vacuum-clea … C9729-09/p/813690
Много ми хареса, но малко голяма ми се вижда. И този контейнер от 2л. ми се струва, че дълго ще се пълни, пък аз нямам намерение да го изхвърлям след всяко чистене (ако се налага, все пак, ще го правя:) Та между ПроКомпакт и ПроЕксперт коя бихте ми препоръчали? Този циклон 5 или 8 има ли съществена разлика? И не на последно място ме тревожат филтрите - колко са трайни, колко често се сменят и скъпи ли са? На ПроЕксперта, който гледах в магазина видях само филтъра преди мотора - миещ се изглежда здрав, мисля, че ще издържи доста време. Но продавачката май не знаеше и каза, че няма втори филтър, пък аз знам, че трябва да има още един за изходящия въздух, който вероятно се сменя по-често.
Тази Ровента също е вариант: https://www.technopolis.bg/bg/Bagless-vacuumcleaners/Vacuum-clea … RO7283EA/p/818394  Има добри показатели, не знам с филтрите как стоят нещата, защото в магазина беше изчерпана и не можах да я видя. Моля ако някой има опит с някой от тези модели да сподели.

Последна редакция: сб, 29 дек 2018, 19:13 от looo1

# 644
Ами например този модел - https://www.miele.co.uk/domestic/vacuum-cleaners-1784.htm?mat=10 … PowerLine_-_SKCF3
сравнен с този на Дайсън - https://www.dyson.ie/cylinders/dyson-cinetic-big-ball-animal-2.html
На въпроса за четките - тези на Дайсън с хоризонталните въртящи се четки са ми любимите, не съм ползвала но много искам да си купя, защото за разлика от турбочетката тук няма заплитане, няма нужда от чистене и всичко е много удобно.

Общи условия

Активация на акаунт