Мама стачкува! Стигнахте ли вече дотам?

• 65 006
  • 886
  •   1
Отговори
# 705
  • София - Варна
Ама в доста фирми работният ден започва от 9:30-10:00. И аз почти винаги съм почвала от толкова работа, когато съм работила в офис, по-често 9:30, но в една фирма и от 10:00, че дори и след това.
Само на последната ми работа започвахме в 9:00, понякога трябваше и в 8:30. Това е бил най-ранният час.

# 706
Какво ти, целият Пловдив спи преди 10:00 сутрин, не мога едни гащи да си купя. Да не говорим, че вече е 21 век и всяка работа с акъл позволява да си я довършиш от дома, по всяко време. Просто в 8:30 сутринта не знам кой от "икономиката на знанията" е трудоспособен и креативен. А ако е професия, която изисква ранен час, то и приключването на деня е рано и пак има доста часове с детето.

Да не говорим, че в последните години май реално се заговори за гъвкаво работно време, почасово, при това с нелоши условия. А за дистанционна работа от дома вече е съвсем друга опция.

# 707
Учители, лекари, мед. сестри, производствата и кой ли още не започват доста рано работа. Но те не са от "икономиката на знанията" явно.

Досега не съм познавала хора, които започват работа по-късно от 9 и повечето са от 7-8 на работа и се прибират в 6 вечерта, така че всеки може да си калкулира време и прочие.

Ама в доста фирми работният ден започва от 9:30-10:00. И аз почти винаги съм почвала от толкова работа, когато съм работила в офис, по-често 9:30, но в една фирма и от 10:00, че дори и след това.
Само на последната ми работа започвахме в 9:00, понякога трябваше и в 8:30. Това е бил най-ранният час.
И кога свършвахте? Laughing

# 708
Разбира се, че не са, те са от медицинската индустрия.

Обаче при пиар, ейчар, други офис дейности, програмисти, всякакъв бек офис- работата почва по-късно, няма нужда да се явяват в ранни зори. А сестрите са на смени, застъпват в 7:30-8. Лекарите пък ако са кадърни, рядко набиват осем часа- обикн. половин ден в кабинет, другата половина планови операции или нещо допълнително. Та тях съвсем не ги мисля.

Учителките са друго нещо, но и те имат доста часове през деня.

А наскоро наблюдавах "работохолиците" в лондонския бизнес район...ами идваха си към 9:30, а в 5:30 вечерта вече бяха по кръчмите.

Изобщо, ако не трябва да посрещаш клиенти и си използваш главата, първо няма нужда точно осем часа да работиш, второ няма нужда да е по първи петли. Нито да се случва 100% в офиса.

# 709
  • София - Варна
На последната в 4:30.
На останалите между 5-6. Нормален работен ден. Тоест само на тази след 10 бяхме до 6, иначе 5, 5 и нещо. Не помня с точност, но никога след 6.
А пък като сме работили по проект, сме си определяли сами кога да ходим, в смисъл имаш фиксирани часове, но ти си избираш - 7-3, 8-4, 9-5,10-6, можело е и от 11. Можело е и от вкъщи да се работи понякога.

Че повечето ми приятели почват работа от 9 нататък. Не виждам нищо странно.

Сега се сетих - почвала съм работа в 8 точно, дори трябваше да си налице, образцов, малко преди 8, само когато работех на полето. Ама там дори от 5 сутринта работехме понякога. Joy

# 710
Идеалните часове са 9:30 до 5:30, но това само заради градината, затваряха в 6;00. Иначе от 10 до 6 е супер също. Е, няма да има двучасов обяд, нещо се яде на бюрото, но пак се свършва работа. И ако си ефективен и свършиш работата в по-малко часове, с времето си изработваш и тук и там по още няколко минути по-малко и така. Но това е Пловдив, майна, все пак не ме гледат северноамерикански шефове.

# 711
В някаква паралелна вселена си живеете някои, но с бели еднорози се научих да не се хабя да се боря.  Tired

И в Европа и тук офиц. работен ден е 8 часов, но с час обедна почивка, по регламент, и поне час в път (може и повече ако спрягаме една друга реалност) си стават по 10 час навън. А ако работиш за себе си то часовете са реално и повече, въпреки, че нямаш шефове.
 Но щом казвате, че няма хора на работа от 5/6 сутринта или такива навън по 10-11 часа, то значи няма.

# 712
  • София - Варна
Да, на последната ми работа го имаше този плюс перманентно - когато сме в командировка (имахме много командировки), който свърши по-рано, може да си тръгне. Мен това ме мотивираше много и винаги излизах по-рано от работа, когато бяхме в командировки, за да си се разхождам из съответния град. Mr. Green

"В някаква паралелна вселена си живеете някои, но с бели еднорози се научих да не се хабя да се боря."
Ами за жалост, не... Виж, ако осъществя мечтата си да стана рентиер, ще се считам за бял еднорог.

"Но щом казвате, че няма хора на работа от 5/6 сутринта или такива навън по 10-11 часа, то значи няма."
На полето работех точно така. Даже трябваше да съм налична 24/7. Случвало се е 2 пъти да работя и към 20 часа без прекъсване. Направо някакви рекорди бях направила. Ама това не беше постоянна работа. А сезонна. И таман за млад човек. Интересна. Иначе не се издържа.
Навън по 10-11 часа с включено пътуване, може да.

Дори една моя приятелка, която беше касиер в магазин, всеки ден, 6 дни в седмицата, по 10 часа, не издържа, и напусна след няколко месеца.

Последна редакция: пн, 26 юни 2017, 01:00 от afrikancho

# 713
Разбира се, че не са, те са от медицинската индустрия.

Обаче при пиар, ейчар, други офис дейности, програмисти, всякакъв бек офис- работата почва по-късно, няма нужда да се явяват в ранни зори. А сестрите са на смени, застъпват в 7:30-8. Лекарите пък ако са кадърни, рядко набиват осем часа- обикн. половин ден в кабинет, другата половина планови операции или нещо допълнително. Та тях съвсем не ги мисля.

Учителките са друго нещо, но и те имат доста часове през деня.

А наскоро наблюдавах "работохолиците" в лондонския бизнес район...ами идваха си към 9:30, а в 5:30 вечерта вече бяха по кръчмите.

Изобщо, ако не трябва да посрещаш клиенти и си използваш главата, първо няма нужда точно осем часа да работиш, второ няма нужда да е по първи петли. Нито да се случва 100% в офиса.

Ох, не знам какво си наблюдавала, но имам приятелка, градяща кариера във въпросното Канари Уорф (финанси) и работното й време далеч не започва в 9.30, камо ли пък да приключи в 5.30, това са пълни смешки.  Grinning Още като стажантка работеше по 12-13 часа. В busy season се стига до извращения като да се прибереш в 3 сутринта от работа, да станеш в 6 и в 7 пак да си в офиса. Същото важи за Франкфурт и Люксембург. Вероятно и за Дъблин, но там нямам познати. Надали хората щяха да взимат кокаин, за да преживеят 8-часов работен ден  Grinning
Просто не си била в правилните часове на мястото, за да видиш кога е мнозинството. Любознателен човек като теб би трябвало да отчете този факт и да си направи труда да придобие обективна информация, а не само такава на база видяно.

Не споря дали е необходимо да си в ранни зори на работа за която и да е професия, казвам кое е факт и че славата на работохолиците има причина, не е преувеличение.

Последна редакция: пн, 26 юни 2017, 01:21 от bambinnah

# 714
Африканчо, не работите с машини и хора явно.

Не може банковият служител да си тръгне по-рано от банката, лекарят да си избърза с операцията и да си бие камшика , нито пък учителят да си предаде уроците набързо и да си тръгне с час-два по-рано..

А сутрин много производства работят от тъмно за да отворят в 8 сутринта заредени със стока, с готови продукти и с наличност за деня.

Сирен, знаеш ли колко кафета, закусвални и сандвич барове започват деня си в 5 за да могат банкерите в Сити-то да имат прясно изпечен кроасан и прясно латте в 6.30?

Или за да имат сандвич с прясна риба на обяд, която се купува прясна всяка сутрин от Borough Market в 5 за да е на витрините в 7 и още много други фабрики и професии обслужващи хора.
Защото инвестиционните банкери работят от 7 до 6/7 всеки ден в Лондон. И т.н.

# 715
  • София - Варна
Имам познат в Лондон, който действително работи така много. Стажант точно.
На това не се издържа дълго. Прегаря се. Трябва да си много здрав физически и млад.

# 716
  • София - Варна
Само на полето и на последната работа работех с много хора, в смисъл не паралелно, а със, като с клиенти все едно.
Иначе не. Вярно е и това. Както е и вярно, че на много места работният ден не започва от 8, а по-късно.

# 717
Моите приятели са на по 45+ и работят така от 15+ години като инвестиционни банкери.
Точно в Сити-то и въобще не са стажанти студентчета. Rolling Eyes

И като сложите работен ден от 11-12 часа и 3 часа в трафика си става една готина картинка. Иначе са богати, успешни и всичко съпътстващо положението им.

Но са в метрото в 5.30 за да са на работа в 7.
И нека да попитаме коя детска градина в Лондон работи в тези часове и се оказва, че няма такива и проблемите по темата се избистрят.

Поне те имат пари за да имат поле за реакция, но много хора си работят по много часове и пак не им стигат парите за детска градина за 2 деца покриваща 12 часа навън или нощни смени.

Отделно архитектите, инженерите, контракторите и целият малък и среден частен бизнес работи залудо и часове като 8 час на ден са химера. И трафикът е пословичен.

Само обикновените банкери са на работа от 9-5.30. И пъбовете са пълни с офис администратори, студенти, наемници, фрийланс, рецепционисти, счетоводители, брокери и прочие от 5.30 в петък.

Африканчо, разбрахме, че си работила на полето.
Въобще не говорим само за такава работа.

Последна редакция: пн, 26 юни 2017, 01:29 от Анонимен

# 718
Вметката за стажантката беше, за да кажа, че и тях хич не ги щадят - още от стажанти си започват с "нормалното" работно време от по 12-13 чАса.

# 719
  • София - Варна
Ами браво. Аз не бих издържала.
Затова и не работя такава работа. И все се надявам да стана рентиер. Последното - напълно сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт