Нашите орхидеи - Тема 21

• 81 032
  • 807
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Момичета, ходих до Кауфланд на Каблешков в София и видях 3 орхидеи с памуклийки, та се отказах да си взимам. Гледайте внимателно  Peace

# 166
  • София
Момичета, още един въпрос - водата за поливане трябва да е престояла известно време, за да е със стайна температура нали така? Да не е току-що сипана от чешмата и студена

# 167
Водата трябва да е престояла, за да може хлора и другите вещества да са се поизпарили малко. Иначе хладка можеш да си я налееш, какъв е проблемът Simple Smile аз по принцип гледам да си поливам цветята с хладка вода особено сега в жегите.

# 168
Здравейте любители на орхидеи Simple Smile нова съм тук, естествено с драма с една от орхидеите ми. Преполях една от тях, тъкмо й беше тръгнал цветоноса. Листата пожълтяха скорострелно и съм в чуденка, начинаеща съм и не разбирам, но ми се иска да я спася, тъй като я подарих на мъжа ми, който също обича орхидеи.
Търсих информация в начална страница, но не толкова съсредоточено , тъй като една малка бебеонка щъка на ляво и на дясно и нямам мира   Simple Smile

# 169
  • Варна
Здравейте,
гледам и аз орхидеи, голяма зарибявка са. Имам 3 фаленопсиса, един Дендробиум Фаленопсис и една приятелка ме заби с Милтонопсис.
Онзи ден пресаждах, поливах, почиствах и голям кеф, обаче днееес се прибирам от работа и виждам едно беличко мъхче и 2 белички петънца и съм в шок и ужас да не са памуклийки. Мнения за това тук? Че и точно на първата ми орхидея, която бая изтормозих и след месеци нищонеслучване започна да и расте ново листенце... cry

# 170
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
точно с такова пръсках и аз.
върнаха се гадините  Tired

всички цветя бяха вътре докато бяхме в отпуск и като се върнахме всичко е побеляло  Tired
по-тежка артилери трябва явно  Confused

# 171
Тук има хора, които доста повече разбират от памуклийки и въобще от вредители по орхидеите, но докато се включат те ще дам каквато базова информация имам аз. Те имат няколко фази на развитие и за борба с тях трябва да се използват различни препарати на съответни периоди. Вие пръскате веднъж, умират възрастните индивиди, след няколко дни се излюпват яйцата и те вече са резистентни към препарата от предишното пръскане. Затова се връщат, не защото препарата не е ефективен, а защото не е достатъчен. Точно този не съм го ползвала, трябва да се види активното вещество.

За "преполиването" - от един път орхидея не умира. При тях нещата са случват обикновено бавно. Хубаво е да видим снимки, за да дадем адекватен съвет.

# 172
  • Русе
Здравейте,
Чета редовно и по-рядко пиша.
Имам един дендробиум нобиле от ноември месец. След като му окапаха цветовете започнаха да растат две издънки от долу, малко ме беше страх да го засуша и максимума, който остана без поливане беше около 3-4 седмици. Новите израстъци станаха около 20-на см, сега избива отдолу още един израстък, пуснаха си и външни коренчета, но това, което ме притесни е, че преди малко видях много ситни лепкави капчици (прозрачни) от долната страна по листата - в близост до стеблото.
Бях чела, че не са проблем, но ще се радвам, ако някой може да каже нещо повече.

# 173
  • София
Здравейте, едната от орхидеите ми има кейка. Можете ли да ми кажете как да се отдели/отреже от орхидеята? И съответно после да се пресади ли в субстрат?

# 174
  • Ænima/Albuquerque
Колко е пораснало кейкито? Правилото е да има поне три корена около десет сантиметра, преди да се отдели от майката.
Иначе, просто го отрязваш от цветоноса, на около два сантиметра от самото кейки, и го садиш в кори.
Като тук:
Скрит текст:

Момичетата тук ще те посъветват да третираш местата, където си отрязала със спирт (нали спирт беше?), но аз лично не съм правила такова нещо, и кейкито си расте вече повече от година, че и цъфтя.

# 175
  • Варна
Цветонос никога не бих третирала с каквото и да е.

# 176
Цветонос никога не бих третирала с каквото и да е.

Аз също.

# 177
Аз пък бих. По-добре да го топна в спирт от двете страни и да е безсмислено, отколкото да влезе инфекция през срезовете и после да си бия главата.

Само трябва да се уточни какъв вид е орхидеята с кейкито, защото при симподиалните орхидеи нещата не стоят точно така.

За капчиците - не съм сигурна, че при дендробиумите е нормално. Огледай хууубаво за буболечки, най-добре с лупа.

# 178
  • София
Благодаря на момичетата, които се отзоваха на въпроса ми и най-вече на Sarcasm. Пресадих кейката, а с поливането как се процедира, след като я пресадих трябва ли да чакам известно време, за да й дам вода?  newsm78

# 179
Здравейте вижте и мен как ме изненадаха

Общи условия

Активация на акаунт