Нашите орхидеи - Тема 21

• 81 127
  • 807
  •   1
Отговори
# 345
  • Русе
Здравейте,  bouquet
Това може ли да се спаси и как?  Confused

# 346
Два корена са излезли през дупката на саксията (отдолу). Ако ги отрежа, ще ѝ стане ли нещо на орхидеята?

# 347
Днес минах през Бриколаж, видях орхидеи на половин цена и взех една. Нямам място вкъщи, ама лакомия.  Орязах изгнилите корени и ще я пресадя. В основата имаше паяжина. Дали е някакъв акар или просто обикновени паяче според вас? Да пръскам ли с нещо профилактично и с какво?

# 348
  • ENGLAND
Здравейте,  bouquet
Това може ли да се спаси и как?  Confused

Аз имах такава пролетта, даже с две съвсем омърлушени листа и едно малко точно почнало да расте. Щях да я хвърлям, но реших да опитам да я спася. В една прозрачна ваза сложих от стъклените камъчета, сложих вода малко преди да покрие камъчета и накрая орхиядеята кацна на камъчетата. Избиха след 2-3 седмици две коренчета, сега вече пораснаха няколко сантиметра, избиха и други. Така  че има начин да се спаси.

# 349
  • Русе
Благодаря Doretbouquet Ще пробвам, искам да я спася.

# 350
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
като казахте спасяване на орхидеи Simple Smile с колежките се навихме за това Simple Smile http://www.plants.bg/Mso-Phalaenopsis-10-?search=%D0%9C%D0%B8%D1 … D0%B4%D0%B5%D1%8F

остава да навием нечий мъж да ни снабди, че това обелско шосе ни идва далеч Simple Smile

# 351
  • ENGLAND
Почти всички от моите орхидеи са от тези дето спасявам. Работя в Икеа и като започват да овяхват цветовете ги пълнят в колички и ги оставят отвън на служебния вход всеки да си взема. Аз не пропускам, кога 1-2, кога повече. Някои загинаха, други още се съвземат, а доста вече цъфтят.

# 352
аз не съм виждала оставени. даже да умират не ги дават Sad
най-много да са намалени. миналата година купих за мен и за колежката от кауфланд по 3 лева, сега гледаме тези от спасителната мисия Simple Smile

# 353
Моето мнение е малко драстично, но точно тези "мисии" ми изглеждат като "дайте да видим за брака какви пари ще паднат". В практикер и в хоуммакс редовно има преоценени фалчета. Но ако сте решили да се наемете с тази "мисия" - от обелската борса доставят на място.
Но съм скептична към такъв вид покупки поради още една причина - в ранните дни на орхидеената ми страст и аз купувах прецъфтели фалчета на намаление. Е, сега, няколко години по-късно това са ми най-не-любимите сред цветята, само ги гъчкам по ъглите и се чудя на кого да ги (про)дам. Сигурна съм, че много хора ще имат точно противоположното отношение, но при мен се оказа, че страстта ми е към миниатюрни орхидеи, не хибридни фалчета-гиганти Simple Smile

# 354
Какви са тези фалчета гиганти?
Мен ми направи впечатление вчера в Бриколаж, че преоценените орхидеи бяха пресадени (много нескопосано) в по-големи саксии, но си личеше как са извадени от малки чашки със свагнум. А бяха големи растения, не мини орхидеи. Как и защо са държани в малки чашки, не ми стана ясно.

# 355
може би от разсадника са дооставени в малките чашки за да се пести място при транспорта.
аз обичам да се грижа за отписани растения. Simple Smile по-лесно е като си вземеш готово цъфнало, но да го отгледаш от семчица или да го върнеш към живот е по-интересно.
трънчице, какво предлагаш? Simple Smile

Последна редакция: ср, 18 окт 2017, 09:32 от st. Dobri

# 356
Сестра ми редовно спасява орхидеи от тази борса и после стават страхотни. Но явно при нея ѝ понасят. Аз не винаги такава, която съм купила цъфтяща, успявам да накарам пак да цъфне, какво остава за такива, които имат нужда от грижи.

# 357
Аз предимно се жалвам, но ако имаш място на перваза и в сърцето си, пиши на лични. Те са си нормални фалчета хибриди, но тия пущини растат Simple Smile
Иначе аз си купувам орхидеи от различни европейски доставчици и обикновено не пристигат с цвят, така че познавам тръпката да разцъфтиш любимо цвете за първи или за пореден път Simple Smile
А за чашките сфагнум - не знам дали е такъв случая конкретно, но обикновено при "промишленото" производство на фалчета като ги извадят от фласковете ги слагат в саксийки, натъпкани със сфагнум или понякога торф. Младите растения(на английски seedling) имат нужда от постоянна влажност и един куп други неща. Като достигнат подходящ размер директно ги хващат със сфагнума и ги садят в саксии с кори. Затова и първото, което се прави с новозакупена орхидея е да се извади и да се провери за сфагнум на дъното. При масовото производство няма кой да си играе и да чопли. Макар че като става дума за видови орхидеи явно си дават повече зор, защото не съм намирала сфагнум досега дори и на млади растения.

# 358
  • Варна
аз обичам да се грижа за отписани растения. Simple Smile
Аз също, особено за такива в доста добро здраве като гледам снимките Simple Smile Те са си здрави, просто са прецъфтели и съответно нямат търговски вид.

# 359
Трънчице, ако наистина не ги искаш може да им намерим място Simple Smile
Запалих колежките за малчовците, защо да не вземат и големички Simple Smile

Едната направо ми скри шапката. Simple Smile Нищо не прави, а около нея орхидеите полудяват. Кауфландските преоценени бяха 4 - две за мен, две за нея. При мен е 50:50 - едната цъфти и не спира, другата още не мога да и видя цвета, а нейните и двете ще се счупят да цъфтят. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт