Нашите орхидеи - Тема 21

• 80 614
  • 807
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
И аз това щях да напиша, голям мерак за пресаждане на тези орхидеи Laughing Абсолютно ненужно е в повечето случаи и е съвсем възможно от това да съхне цветоносът.

# 106
нормално е да хвърли цвета - в стрес е  Peace
ooooh! защо всеки, който пипне орхидея, се хвърля да пресажда?
и да забравим, че е орхидея, каквото и цвете да е, правилото е едно - докато цъфти не се пипа!

Thinking снимката преди или след пресаждането е?
имам усещането, че е преди.

Снимката е преди пресаждането. Пресадих я заради,паяжинките по корите,те ме притесняваха

# 107
  • Варна
Те не се махат с пресаждане, ако имате съмнения за зараза накисвайте/пръскайте с препарат.

# 108
Те не се махат с пресаждане, ако имате съмнения за зараза накисвайте/пръскайте с препарат.

Не знам какво е. До сега не ми се беше случвало, за това попитах тук за по компетентно мнение.

# 109
  • Варна
Ами трудно е да се каже по снимка, ако има паяжини значи е гадина някаква, ако прилича на плесен може да е гъбично. И в двата случая пресаждането няма да помогне и трябва да се накисне в някакъв препарат, според вредителя. Ако пък е просто отлагане на варовик съвсем е ненужно да се разбутва растението.

# 110
Ами трудно е да се каже по снимка, ако има паяжини значи е гадина някаква, ако прилича на плесен може да е гъбично. И в двата случая пресаждането няма да помогне и трябва да се накисне в някакъв препарат, според вредителя. Ако пък е просто отлагане на варовик съвсем е ненужно да се разбутва растението.
На мен ми заприличаха на паяжинки, огледак листята и стеблото по тях нямаше, не видях и буболечки.

# 111
Е, какво толкова Simple Smile Аз пък обичам да видя какво има в саксията. Често пъти положението не е такова, каквото изглежда на външен вид. А и като знаем, че много обичат да слагат кошнички сфагнум или торф - още повече. Но загубата на цветове при мен си е премерен риск. Сега имам една максилария, която искам да пресадя, обаче много харесвам цветовете й, затова я чакам да прецъфти.
За конкретните "паяжинки" - прилича ми на мухъл, вероятно е да избие пак, но като цяло не пречи много на орхидеите. Бяхме обсъждали преди време, че топсин може да помогне.

# 112
Може би има малко мухъл, ако е преполивана виждам, че има и кокосови влакна , а те задържат влагата, но незнам кое точно се има предвид под паяжинки, дали кокосовите влакна или това леко сивото ,което се вижда мътно на снимката

# 113
За 8 март получих за подарък Орхидея с два цветоноса. Цветовете опадаха много бързо, но цветоносите си останаха свежи. Дори на връхчетата се показаха 2 нови пъпки. Днес се загледах, че върху единия цветонос по средата расте нов. Възможно ли е това?

# 114
  • Ænima/Albuquerque
Възможно е, да. В момента имам четири орхидеи, които изкараха продължения от прецъфтелия цветонос, и отделно изкараха нови от спяща пъпка.

# 115
Аз съм от пресаждащите веднага или малко след купуването. Убедена съм, че по този начин съм си спестила доста проблеми във времето, защото разбирам реалното състояние на корените и засаждам в субстрата и саксиите, които харесвам. После не се закачаме с години Smile . Едното пресаждане не се отразява на цъфтежа.

# 116
  • Бургас
И аз, като Импала, пресаждам веднага. По същите причини. Оглеждам корени, ако се налага режа изгнилите и т.н. Никакви проблеми до сега. Общо взето, големи кучета излязоха тези орхидеи, а така ме беше страх. Mr. Green

# 117
  • Ænima/Albuquerque
И аз съм от веднагапресаждащите.  Mr. Green

# 118
Аз пък не съм ги пресаждала моите, откакто са купени(1-2-3 години). Laughing Цъфтят си.

# 119
  • Варна
И аз не пресаждам, гледам да избирам орхидеи с добри корени, абсурд е отвън да се виждат перфектни корени, а вътре да е чак толкова зле положението, че да налага незабавна реакция. Виж, ако съм взела нещо преоценено и полуумряло пресаждам, но то там си личи, че са зле нещата.

Общи условия

Активация на акаунт