Частни училища - информативна тема 18

• 121 164
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
  • София
ЕваНиколова, много благодаря!

# 466
Бе това, че при 4,50 се напуска училището не е ли налично в договорите на всички ЧУ? Що го изтъквате като нещо кой знае какво?

# 467
Въпрос към Ева Николова за "Иван Апостолов" - какви са възможностите за втори език и учи ли се още от 8 клас? Дали подготовката по втория западен език е сериозна?

# 468
Bliss, нямам идея за другите училища, споделям как е в училището, в което учи моето дете.

Шарлот, моят син сега е 8 клас и учи само английски език. От 9 клас ще учат втори език. Ще избират между испански, немски, френски и руски. Миналите години не е имало интерес към руския и доколкото разбрах не са учили. Ние така или иначе сме се насочили към испанския. Доколко ще е сериозна подготовката в момента не мога да кажа, но много се надявам да ги стягат.
Освен това се ориентираме и към хуманитарен профил, където има допълнителни часове по английски, втори чужд език и български език.

# 469
  • София
Бе това, че при 4,50 се напуска училището не е ли налично в договорите на всички ЧУ? Що го изтъквате като нещо кой знае какво?

Не, при нас няма такова нещо.

# 470
това с 4.50 - задължително ли напуска училището или е по преценка на училището? чудя се дали такава клауза не е мотивация за училището да завишава оценките вместо да дава обективни такива, за да не се намали броя на възпитаниците му.

# 471
това с 4.50 - задължително ли напуска училището или е по преценка на училището? чудя се дали такава клауза не е мотивация за училището да завишава оценките вместо да дава обективни такива, за да не се намали броя на възпитаниците му.

Задължително напуска училището, вписано е като клауза в договора ни. Ами според мен по-скоро е начин да освободят ученици, които са с по-слаби резултати и които биха "дърпали" назад другите. Засега не съм забелязала да има завишаване на оценки, даже напротив. Моят син има едни по-слаби оценки, с които не е съгласен и искаше да се разправя Simple Smile
Специално на него му действа доста мотивиращо тази клауза, не иска да се върне там, където беше в началото на 8 клас /в едно държавно училище, където имаше доста проблеми/.
Но минало-заминало, гледаме напред и така Simple Smile Прави презентации по музика, участва в разни допълнителни мероприятия, бори се за всяка оценка и възможност за по-висока оценка.

# 472

Нямам отговор на първия въпрос. Но на втория смятам, че е според качеството и наплива за училището. Ако едно дете трайно не се справя, въпреки помоща на училището, това е мотив и стимул за училището да прекрати договора, за да не пада драстично нивото на випуска. Винаги ще намерят нов кандидат при наличния наплив за някои училища. Училища за които няма особен наплив със сигурност биха надували оценки, и не биха се възползвали от тази клауза.

Bliss, нямам идея за другите училища, споделям как е в училището, в което учи моето дете.

Въпросът беше риторичен. И да, в един голям процент от ЧУ подобна клауза я има в договорите. Не е нещо особено и невиждано.

# 473
о, за децата сигурно е стрес да знаят за това изискване. но пък среден успех 4.50 ми се струва по-скоро ниска летва, така че едва ли може да докара децата до бележкарстване.

# 474
о, за децата сигурно е стрес да знаят за това изискване. но пък среден успех 4.50 ми се струва по-скоро ниска летва, така че едва ли може да докара децата до бележкарстване.

Така трябва, да е стресиран, иначе се отпуска  Simple Smile
В началото беше по-стресиран, но в крайна сметка сам стигна до извода, че 4.50 не е нещо невъзможно и с нормално учене изкарва добри оценка.

# 475
не ми се иска такъв натиск да е водещата мотивация за учене, но явно сработва.

# 476
sylviana, хубавото е, че и нивото като цяло е доста високо. Също така учителите са доста строги и определено има респект от тях. Не допуска да е без домашно или неподготвен.
Даже веднъж беше отишъл без домашно по математика /двамата се мъчихме цяла вечер и не можахме да го решим/ и казал на госпожата, че не е могъл да го напише. Директно му зашила двойка  Laughing Та се смеехме, че явно няма да стане математик, но поне да набляга на рисуване и музика,  те са ни козовете за успех над 4.50 Simple Smile

# 477
Ева, че тя направо си е писала двойка на себе си госпожата. бива ли да даде домашно върху материал, който така е преподала, че децата не могат да го разберат?
(във форума има темичка за решаване на задачи, следващия път я пускай Simple Smile)

# 478
  • София
Моят син е в Азбуки, по-точно в гимназията, която се казва "Проф. Иван Апостолов", но са едно цяло. Сега е 8 клас, за първа година сме тук. Много сме доволни, действително базата е страхотна - хубав, голям плувен басейн, вътрешни и външни игрища, столова с топла готвена храна. Доста са натоварени в училище, дават им доволно количество домашни. Учителите са строги, но справедливи Simple Smile При успех по-малък от 4.50 ученикът напуска училището.
Ако някой има въпроси - на линия съм.

Благодаря, че се включваш Ева, и аз съм се насочила натам, дъщеря ми сега е 6-ти клас в общинско училище в момента. Кажи какво представлява входния изпит и събеседването. Вие от кое училище дойдохте?
Колко деца са в класа, колко паралелки са в един випуск? Носят ли си телефоните в училище?

Благодаря!!!

# 479
Rima,
моят син започна 8 клас във 2-ро СУ и един месец по-късно се премести в "Проф. Иван Апостолов". Имаше събеседване със зам. директора, което протече по-скоро като разговор, от типа "защо искаш да учиш при нас", не беше нещо официално, и ние присъствахме. Видяха му бележките от 7 клас. След това държа тест от английски и се представи много добре /около 5.80 получи/ и така го приеха.
Три паралелки са 8 клас, като са общо 42 деца /по 14-15 деца в паралелка/. Интересното е, че всеки петък правят тест по английски и в зависимост от резултатите от теста се определя в коя паралелка ще е ученикът следващата седмица. Тоест - тази седмица може да е в 8а, пък другата в 8б клас Simple Smile  Доколкото знам в 8в са най-вече деца, които до момента не са учили английски.
Телефони носят, но са длъжни да ги изключват в час.
Хубаво е и че учат само сутрин, от 8 ч. Нямат следобедна смяна. Та не ми е притеснено, че се прибира по късно и тъмно.

Общи условия

Активация на акаунт