Частни училища - информативна тема 18

• 120 435
  • 743
  •   1
Отговори
# 210
Dandelion,Bliss,много благодаря.Направо вече не знам накъде да се насочим.Иска ми се ако преместим детето от Веда в училище с английски поне да има сериозен втори език,за да не отиде немския съвсем на вятъра.А май такова няма.. Света София също обмисляме,че дори ни е и близо,но за съжаление нямам познати с дете там за действителен отзив.

Имам две деца в Света София и съм напълно доволна от това, което получават там. Но ако имаш интерес, ще ти пиша на лични, за да не повтарям неща в темата. Немският обаче ще отиде на вятъра - там се започва от пети клас и от началото.

# 211
  • София
Здравейте и благодаря за ценните информация и мнения, които споделяте. Поне за мен са от голяма полза.
Аз съм от онзи тип old school майки, които смятат, че това с т.нар. ПУК в училище (или по-скоро налагането му като масова практика) си е издевателство над шестгодишните. Или поне на тази част от тях, които си имат нужда от следобеден сън, например. Както и да е. Не искам с никого да споря "за" или "против" ПУК в училищна обстановка и режим, а единствено да попитам и помоля да споделите вашето мнение, ако шестгодишно изкара ПУК в градина (частна градина, групи от по 12-15 деца), какви са отрицателните страни/негативите?
Тези, за  които се сещам аз:
= губи шанс за добрите училища, които привличат деца основно още за ПУК и за първи клас, ако изобщо има, остават единични бройки. (тук притеснението ми единствено за Питагор, ама там ме гризат дълбоки съмнения как виждаш дали детето има потенциал за математиката, докато е на пет... На СС не съм фен, понеже не са училище за деца с нормално работещи родители до 18ч, но това е друга тема)
= понеже моята госпожица ще е една от малкото, които ще останат (в момента имат две деца от горната група, които останаха и ги събраха с нашата, защото останалите нормално отидоха в училища), ще изкара последната година преди училище с по-малки деца - вероятно има риск това да й повлияе на предучилищната подготовка, макар че тя вече срича, предполагам тази година ще започне да чете, а в програмата на градината е залегнало да продължат с елементарни събирания/пресмятания - та, не толкова в знания, по-скоро не знам за общуването с по-малки дали би оказало някакво и какво влияние.
И друго не се сещам. Предварително благодаря на всички, които ще споделят мнение и желая хубав ден.

# 212
  • София
Питагор вече са обявили новите си финансови условия за следващата учебна година:
http://parvamatematicheska.com/index.php/chnu-pitagor/finansovi- … ovia-pitagor.html

# 213
Не разбрах забележката ви за СС и работещите до 18 ч. родители. Но мисля, че схемата на всички познати на мен училища, вкл. и СС е една и съща.

Горещо препоръчвам ПУК в училище не само заради повечето места сравнено с 1 клас. Разликата е огромна в аклиматизацията и нивото на обучение. Просто няма място за сравнение дори и ако подхванете някоя реномирана и читава частна градина. ПУК в училище не си го представяйте като пускане в дълбокото изведнъж. Да, започва изграждането на училищните навици, но режимът все още е доста по-свободен от този в 1 клас, както и изискванията към децата. Оставането в градината с долен набор за мен е огромен минус. Тя просто няма изобщо да напредва, защото учителките ще гледат и ще се равняват по общото ниво. Децата в ПУК от повечето училища не излизат САМО с елементарни пресмятания.
Всичко това е написано от гледна точка по-читавите училища, с някаква традиция и изисквания за нивото на обучение. Иначе има и други, които приемат на килограм дори и в 1 клас и там детето може и да се впише без да има кой знае какво ниво от предучилищната група.

# 214
Milenita всеки познава детето си най-добре и сам решава кое е най-добре за него.
Отрицателни и положителни страни винаги има дори и в ПУК в училище.
За мен ролята на ПУК  не толкова детето да се научи да чете или пък да смята. В един момент всички го могат. А да се научи на част от училищните навици. Което е по-трудната част.
При моето дете махнаха следобедният сън в 3 гр в ДГ. Аз лично изпаднах в ужас, как детето което спи по 2 часа след обяд , ще се справи. Е преживяхме една кисела седмица и след нея нещата си влязоха в релси. Просто детето почна да си ляга в 8,30 вместо в 10,30. И у дома романтичните вечери станаха повече Simple Smile

# 215
  • София
На СС не съм фен, понеже не са училище за деца с нормално работещи родители до 18ч, но това е друга тема)

Здравейте,
Съвсем честно ви казвам, че бъркате. И аз, и съпругът ми работим на пълен работен ден + имаме второ детенце в детската градина, което водим и връщаме с колата. СС страхотно облекчават логистиката - автобусът идва в 7.40 ( тогава още никой не е тръгнал за работа) и връще дъщеря ми в 5.40 точно пред блока. Тя има ключ и се качва сама вкъщи докато се приберем ( втори клас е, но тази практика я прилагаме от 1ви).
Не знам какво в този режим пречи на мен или на съпругът ми да работим на пълен работен ден. Да не говорим, че нямат домашни през седмицата, с които да се занимаваме като се приберем.

# 216
Не разбрах забележката ви за СС и работещите до 18 ч. родители. Но мисля, че схемата на всички познати на мен училища, вкл. и СС е една и съща.
Сигурно има предвид, че свършват в 16.40 и няма възможност за оставане след часовете.

И аз съм за ПУК в училище, ако ще целите Питагор или СС. Ако сте в градина, която има собствено училище след това, вече е друг въпрос. Май градината на ТЕ е много добра по прочетено от тук и подготвя добре децата за училище след това.

# 217
Е градините към училищата не ги броим изобщо. Това са си чисти ПУК.

# 218
  • София
Мисля, че и в Азбуки приемът на деца в първи клас е доста ограничен, ако изобщо го има.

И аз съм ЗА ПУК в училище. Много по-плавен е преходът към училищните порядки. А ако на другото блюдо на везната е поставен престой в детската градина с по-малки деца, то съвсем няма място за колебание.

# 219
Едно сравнение между Света София и Питагор, колкото и да е субективно, ще бъде от полза за много хора. Аз например имам много информация за Питагор, но тъй като основно е негативна, се замислям за кандидатстване в Света София. Притесняваме ме обаче това, че противно на едно мнение по горе,  ще се окаже, че двете училища много си приличат. Особено ПУК и 1 клас - реално еднакъв хорариум по английски и математика,  сходни резултати на външно оценяване,  дори  възможностите за спорт са същите, като се изключи фехтовката в питагор. Кое е различното между двете училища?

# 220
Изцяло подкрепям за ПУК в училище, точно по вече изброените причини. Имаше една-две седмици, в които моето дете свикваше с новата обстановка и заспиваше веднага след вечеря, но всичко беше в границите на нормалното и дори и тогава се чувстваше много щастлива. Сега вече нещата отдавна се наместиха и дори има сили за интензивни спортни тренировки след училище.

Споделям го, защото и за мен беше притеснително как ще се случи преходът от детска градина към класическа класна стая на 6 години.

# 221
Моето дете остана в ДГ за ПУК и то в държавна. Просто не можахме да се организираме и ориентираме къде искаме да продължи в 1ви клас и решихме да оставим детето в ДГ.
В момента сме в ЧУ и честно казано, не сме имали големи проблеми с адаптацията,но с наваксване на материала - да.
В повечето ПУК в училищата вече наблягат на по-задълбочено учене, защото в ДГ си е много базово. Да не говорим, че детето ми спеше на обяд буквално до първия учебен ден и първите 2 седмици се прибираше много уморено. Но, вече 2 месеца след началото на учебнакта година, с малко повече работа вкъщи, за да понавакса, вече мога да кажа, че и ние и детето се поуспокоихме и виждаме напредък в разбирането на материала.
Ако сега трябваше да правя този избор, не бих си оставила детето в ДГ за ПУК.

# 222
  • Sofia
Аз също съм много за ПУК в училище, поради вече изброените причини. Освен това, на дъщеря ми й беше толкова скучно в детската градина, че нямаше никакво желание да ходи там.
Не спи на обяд от много малка и с това не сме имали проблем, но определено се уморяваше в началото и проспиваше пътя навръщане от училище.

# 223
  • София
Много е индивидуално това за ДГ или ПУК в училище. Във вашия случай, обаче го има и фактора оставане с по-малки деца. Може би е добре да говорите с учителите дали ще има с детето ви различни занимания и как предвиждат да се случат. Иначе, и аз бях на мнение, че в училище е по-добре, но след натрупания опит сериозно обмислям второто дете да го пусна   направо в първи клас на училище, даже обмислям и държавно такова.

# 224
1. Таксата е ужасно висока. Такса обучение и такса храна са отделни, но храната е задължителна. Общо сумата е с едни 1000 евро над цената на останалите добри училища.
...
Направих си изчисления, че ако ползвам това, което в момента ползвам ще плащам едни 8 К, но в евро. Не, благодаря!

В момента на сайта на ЕСПА няма текущи цени, но според мен има разлика между "едни 1000 евро над цената на останалите добри училища" и "8 К, но в евро".
Търся училище, където детето няма да бъде излишно претоварвано и използвано като реклама, само за да може въпросното училището да блесне на външното оценяване на МОН, които всъщност са основната причина да търсим частно училище ... не знам дали ЕСПА е такова, за мен голям плюс ще е и възможността да се почне от 1ви клас, защото сме много много доволни от градината и искаме да си я завърши.
Остахате ли с впечатление, че това е възможно, или и там се опитват да попълнят бройките още преди първи клас, виждам че и детска градина съществува към въпросното училище.

Общи условия

Активация на акаунт