Частни училища - информативна тема 18

• 120 399
  • 743
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Губи се само таксата за обследването.

Последна редакция: пн, 13 ное 2017, 16:42 от tsvety_georgieva

# 271
  • в страната на чудесата
Имам питане към всички Simple Smile
Имате ли училищна общност и родителско настоятелство? Какво правят те в частните училища? Всеки споделен опит ще е много ценен!

# 272
Имам питане към всички Simple Smile
Имате ли училищна общност и родителско настоятелство? Какво правят те в частните училища? Всеки споделен опит ще е много ценен!

Отговарям как е при нас: всички функции се изпълняват от училището. Родителите биват канени за празници или презентации, за да установят постиженията на децата си или да им се порадват. Връзката учител-родител е постоянна. При най-малка вялост на детето в час, родителят бива уведомен и се търси отговор дали няма напрежение в дома, което да предизвиква това състояние. С децата работи психолог. Бяха им правили тест, в който се центрират семейните отношения (говоря за кандидат тийнейджъри, при които започва отчуждаване от родителите). Тестът е подготвен елегантно, с много отклоняващи вниманието въпроси, с цел детето да се предизвика към откровен отговор. При уговорка с психолога, родителят може да обсъди с него заявките, дадени от детето. За заинтересован родител това е повече от прекрасно.

# 273
  • София
Шарлот, извинявай, ако си споменавала, но в кое училище се случва това? Прозвуча ми малко зловещо, честно да си призная.

# 274
  • София
Във ФЛ има Управителен съвет, Съвет на началното училище и Общоучилищен съвет, които се състоят от родители с мандати за различна продължителност, общите позциции са за една година, и за които гласуват всички. Има Комисия за училищния стол пак от родители. Всички тези съвети управляват финансите и организационната част, но в учебната част нямат право да се бъркат. За учебната част има съвет от учители и директори на различните степени, а и са под мониторинга на Асоциацията на френските училища в чужбина и Министерство на образованието във Франция.
Родителите наблюдават и организират конкурсите за избор на фирма за стола, съдържанието на менюто, организацията на извънкласните дейности, екскурзиите финансирани от училището, както и други проекти за всеки клас, които са финансирани частично или изцяло от бюджета,  както и всички пера от бюджета на училището, който е прозрачен и достъпен като информация и до всички останали родители. Всеки може да се кандидатира за делегат. Има и ученици делегати от всеки клас след 5-ти. Протоколите от събранията се изпращат до всички по мейл.

Като цяло родителите присъстват доста в училищния живот като при излизане от училище за спорт или екскурзии има по един или двама родители от всеки клас, разбира се, на доброволен принцип. Това се отразява добре на децата, а и на системата като цяло, макар да има родители, които не разбират защо това не се върши от нает за целта персонал...

# 275
Шарлот, извинявай, ако си споменавала, но в кое училище се случва това? Прозвуча ми малко зловещо, честно да си призная.

Зловещо? В какъв смисъл? Може би не съм с изразила правилно, но няма нищо зловещо. Това, което казах, е че инициативата е на училището, а на родители, които искат да получат повече, им се дава, без да е нужна тяхна активност. Мен ме устройва перфектно, защото съм с тежка професия, а детето, влизайки в тийн възраст, търси все-повече свобода. Спокойна съм, че привидно оставайки на разстояние, не губя наблюдение над детето.

# 276
  • София - Рим и обратно
И на мен.
Особено това:
При най-малка вялост на детето в час, родителят бива уведомен и се търси отговор дали няма напрежение в дома, което да предизвиква това състояние. С децата работи психолог. Бяха им правили тест, в който се центрират семейните отношения (говоря за кандидат тийнейджъри, при които започва отчуждаване от родителите). Тестът е подготвен елегантно, с много отклоняващи вниманието въпроси, с цел детето да се предизвика към откровен отговор.
Откровен отговор на какво? Какво става в семейството? Тая загриженост ми идва в повече.

# 277
  • София
И на мен ми е твърде голямо набъркване в семейните работи. Откъде-накъде ще тръгне някой, пък бил той и училищният психолог, да прави тестове на детето ми без моето изрично съгласие? Да си гледа работата! Тестовете, които се прилагат са проективни обичайно, а резултатът много зависи от интерпретацията на психолога, което за мен като родител е ненадеждно. Кого тестваме всъщност - детето или интерпретативните истории на психолога? Не зная защо се съгласявате на такива неща, децата са толкова силно внушаеми, а и поради това, че са все още незрели, могат да възприемат "подходящите" въпроси по "подходящ" начин или изобщо да не ги разберат. Детето било оклюмало - голяма работа, малко ли възрастни са оклюмали на работа понякога!  На всичко отгоре пуберите силно си вярват, когато имат интерес от нещо - могат да лъжат до дупка, ако знаят, че ще имат полза или така да опишат някаква случка, че да не можеш да я познаеш, ако ще да се е случила пред очите ти.

# 278
  • София
Подобна вялост може да е симптом на някаква зависимост. Правилно е да информират родителите.

# 279
  • София
Много са модерни всякакви психолози по училищата, но аз съм крайно скептична, особено ако някой така настоятелно рови в личния живот на учениците и семействата им с повод и без повод. Притеснително ми е и изречението "При най-малка вялост на детето в час, родителят бива уведомен и се търси отговор дали няма напрежение в дома, което да предизвиква това състояние". Защо пък именно вкъщи? Може да има напрежение в училище? Защо не изследват своя двор, т.е. отношенията в училище психолозите на това училище, а изследват какво се случва в семействата? Последното си е работа на самите семейства. Вероятно ако в тях има проблем едва ли е нужно от училище да им го съобщят. А върху проблемите в училище има власт и самото училище и може да вземе мерки при тормоз или насилие между децата, а и от страна на учителите.
Това училище ми се струва обвързано с някоя религия по-скоро, ако тази история не е плод на някакви родителски желания...Ще ми е интересно да разбера кое е училището.

# 280
  • София
Ако се съмняват за зависимост, да се обадят на родителя и той да прецени или най-малкото трябва да даде разрешение за работа с детето.

# 281
  • София - Рим и обратно
Ако се съмняват за зависимост, да се обадят на родителя и той да прецени или най-малкото трябва да даде разрешение за работа с детето.
Абсолютно. Ако смятат, че вялостта е обвързана със сзависимост, защо ровят на хората в семействата?
Още повече, че за тийновете най-важното нещо на света е взаимоотношенията им с приятелите и съучениците, а не дали вчера мама и тате са се посдърпали. Това последното може и да им мине покрай ушите изобщо без да го отразят. Естествено, нямам предвид брутални битови побоища и скандали.
Това "с децата работи психолог" какво значи, че се занимава перманентно с тях ли? И защо?

# 282
И мен най-силно впечатление ми направи цитираното от Бояна и първата ми мисъл беше защо пък трябва да има проблем вкъщи, а не в училище. Освен това никой не може да е в 100% кондиция абсолютно винаги.

# 283
  • София
Доколкото разбрах, първо изследват емоционалното състояние на детето с тези тестове (вероятно така откриват дали причините за напрежението са в училище ли или извън него - семейство, приятелчета, онлайн гейминг -  последното също се случва вкъщи, не в училище) и едва тогава сигнализират родителите. За да сигнализират, би следвало да имат на какво да се "облегнат", иначе една хрема може да направи детето вяло.

Повечето хора трудно вербализират причините за емоционалното си състояние, а  тийнейджърите още по-трудно. Затова задаването на "пряк" въпрос няма да даде информация и психолозите използват изследване на т.нар. система 1 на мисленето, за да направят някако заключение.

# 284
  • София
Доколкото разбрах, първо изследват емоционалното състояние на детето с тези тестове (вероятно така откриват дали причините за напрежението са в училище ли или извън него - семейство, приятелчета, онлайн гейминг -  последното също се случва вкъщи, не в училище) и едва тогава сигнализират родителите. За да сигнализират, би следвало да имат на какво да се "облегнат", иначе една хрема може да направи детето вяло.

Не е редно да се третират всички деца като болни, проблемни и да се изследват просто така. Да не говорим, че у нас изискванията за квалификацията на психолози работещи с деца са толкова ниски и по-точно никакви, че изобщо не бих оставила да ми "анализират" детето. Мисля, че е предостатъчно ако отчетат проблем да сигнализират родителите и те да потърсят специалист при нужда. Децата ходят на училище, за да учат, а не за да им губят времето в пишман психоанализа. Повечето деца, както и повечето хора, за щастие са нормални и не е нужно да бъдат проблематизирани състоянията им без нужда.

По света добрите училища, пансиони или не, които се вълнуват от темата с наркотиците, просто правят тестове за наркотици. Не е нужно да се правят психотестове при положение, че от приема на всеки наркотик остават следи в телесни секрети с дни, а в косата и ноктите с месеци. Това с психолога, прощавайте за епитетите, но са пълни глупости и загуба на време и пари.

Колкото и да е зает човек ако няма време да поговори веднъж дневно с детето си това е проблем, който не може да бъде разрешен от нито един специалист. Иначе знам, че това е последната мода у нас. Още от началните класове заети родители наемат психолог, който веднъж или два пъти седмично да говори с децата им, без те да имат някакъв проблем. Било хубаво...

Общи условия

Активация на акаунт