Частни училища - информативна тема 18

• 121 130
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Много благодаря, Leika_moja! bouquet
Ще се обадя за час за среща. Много положителни отзиви има тук, а и от други места чух добри думи за тях.

# 496
  • София
Само за информация  - поисках среща за евентуален прием за ПУК в Азбуки, но ми отказаха - няма да приемат нови деца за следващата учебна година. Жалко това беше един от вариантите ни.

# 497
Aз писах мейл на "Томас Едисон", отговориха ми, че няма свободни места за ПУК, набор 2013, предполагам и за предходните.

# 498
Ама ПУК, който започва през есента на тази, 2018 година, е за деца от набор 2012. Искаш да кажеш, че отсега няма места за ПУК през 2019 година ли?

# 499
  • София
И на мен от Азбуки и от Томъс Едисън ми казаха, че няма да има прием за пук за набор 2012г
тва е положението...
И на нас тези две училища ни бяха в топ 3, още повече че живеем на 15мин пеш от едното.

Скрит текст:
Ако имам второ дете по-нататък, ще избирам градина/ясла с мисъл за училището. Т.е. ако все още искам ТЕ ще избера 101 Защо, а ако все още искам Азбуки, ще избера тяхната литъл степс ли беше и така повече няма да го мисля. Все в едната ще има 1 място за ясленче (надявам се), ако трябва ще го записвам в списък за чакащи още като се роди....
то бива бива, ама тази трудна работа с този прием ми идва малко прекалено, наистина....

# 500
Ама ПУК, който започва през есента на тази, 2018 година, е за деца от набор 2012. Искаш да кажеш, че отсега няма места за ПУК през 2019 година ли?

Да, защото всички деца от трета група щели да преминат в подготвителната. В отговора още казват, че се надяват дотогава да открият още една паралелка, с разширението в новата сграда.

# 501
  • София
С разширението другата година щели да имат още една паралелка, но 1-ви клас, а не пук. Така ми бяха казали на мен по телефона август мисля че беше, когато се интересувах и аз.

# 502
Ми тогава защо не направят изпит за подбор, както други много желани училища правят?

# 503
Ми тогава защо не направят изпит за подбор, както други много желани училища правят?
Щото не искат да се превърнат в резерват за чадата на амбициозни харпии например? С всички произтичащи?
Какъв, по дяволите, конкурс за деца на тези години?

# 504
Щото не искат да се превърнат в резерват за чадата на амбициозни харпии например? С всички произтичащи?
Какъв по дяволите конкурс за деца на тези години?

Ти сериозно ли го написа това? И те питам точно като човек, който изобщо не одобрява изпитните форми, които съществуват в момента в някои училища. Мнение, което съм изразявала многократно.
За твое сведение има приемен ден, което по същество си е точно някаква форма на конкурс. До скоро нямаше кой знае какъв наплив, а и са от има няма 2 години на пазара. В момента очевидно има наплив, но не приемат деца заради запълването от градината им и втори деца. Дали няма да въведат "конкурс" когато се разширят? Защото по друг начин няма как да изберат кой да приемат, ако имат повече кандидати от свободните места. И само като си спомним надписа в сайта им, че с предимство са деца посещавали математика в ДАНИС.  Wink

# 505
Ти сериозно ли го написа това?
Защото по друг начин няма как да изберат кой да приемат, ако имат повече кандидати от свободните места.

Абсолютно, 200% сериозно. Без да претендирам, че това е реалната причина в случая. Наречи го "мечтателно мислене".
Начини бол. Някои действат и сега: кой бил в подгответо им например.
Иначе - първи дошъл, първи записан. Умерено дигане на таксата. Разширяване на училището. Откриване на филиали. Купуване на други ЧОУ или сливане с тях. И т.н.

# 506
Ежко, точно от теб е странно да се прочете такъв пост.
Блис е напълно права. Освен това, така нареченият изпит, си позволяват да го правят само училища, за които има много голям наплив. Примерно СС и Питагор. Те трябва да отсеят някак си желаещите, защото за тях кандидатстват в пъти повече деца, отколкото са им местата. Другите ЧУ не правят подбор, защото нямат толкова много кандидати.
Относно "резервата за чадата на амбициозни харпии", това определение приляга в най-голяма степен за обожествявания от теб Американски колеж. Доста от пишещите тук имат деца в Питагор и СС и определянето им като амбициозни харпии не ми се струва удачно, чета им постовете от години и те са нормални, интелигентни родители, на които просто им пука за образованието на децата им.
Първи дошъл, първи записан, не е съвсем добре, защото така ще се създаде съвсем разнородна среда, сходна с тази в ДУ, а целта на елитните училища е все пак да се постигне ниво над средното, за което е от съществено значение подбраната среда - подбрана не по финансовите възможности на родителите, а по способностите на децата.

# 507
Ти сериозно ли го написа това?
Защото по друг начин няма как да изберат кой да приемат, ако имат повече кандидати от свободните места.

Абсолютно, 200% сериозно. Без да претендирам, че това е реалната причина в случая. Наречи го "мечтателно мислене".
Начини бол. Някои действат и сега: кой бил в подгответо им например.
Иначе - първи дошъл, първи записан. Умерено дигане на таксата. Разширяване на училището. Откриване на филиали. Купуване на други ЧОУ или сливане с тях. И т.н.

Първи дошъл, първи записал и ще стане като пред общинските мечтани училища. Нощувки на палатка. И сериозно ли мислиш, че увеличаване на мащаба ще е от полза за едно ЧУ? Защото аз не съм убедена в това, а и някои примери от пазара го доказват. Качеството пада. Чувала съм родители да казват реплики за най-добрите ЧУ "не е същото каквото беше в началото, защото увеличиха паралелките".

# 508
Според мен има голям наплив към всички частни училища, защото очевидно държавните не стават. Дори някои частни училища не издават бг диплома, а само International Baccalaureate. Някой от вас замислял(а) ли се е, реално за кандидатстване в университет в чужбина дали е по-добре бг диплома или IB? (знанията и парите настрана) . Mисля, че БГ дипломите все още ги приемат из Европа, но според сайта на IB май в световен мащаб техните са по- добре. Чисто хипотетично се чудя, но не знам дали за Американския Колеж няма да трябва БГ диплома за 7ми клас. А и за СМГ случайно ако се решим да пробваме ще е проблем. Но от друга страна няма да му пълнят главата с  глупостите на МОН. Та чуденето ми е хипотетично, защото за момента на нито едно от IB училищата не сме се спрели (прогресивно, британското, англо-американското, уве кинд , меридиан - някои май предлагат и двете дипломи)

# 509
Първи дошъл, първи записал и ще стане като пред общинските мечтани училища.

Не за първи път ми четеш мислите:) Писали сме го едновременно това.
Нека Ежко да предложи в АК да стане така. Макар че и без да го предлага, то напоследък май точно така и става там, тъй като в последните години кандидатите са приблизително колкото е броят на местата:)

Общи условия

Активация на акаунт