Частни училища - информативна тема 18

• 121 129
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
Ежко, точно от теб е странно да се прочете такъв пост.
Блис е напълно права. Освен това, така нареченият изпит, си позволяват да го правят само училища, за които има много голям наплив. Примерно СС и Питагор. Те трябва да отсеят някак си желаещите, защото за тях кандидатстват в пъти повече деца, отколкото са им местата. Другите ЧУ не правят подбор, защото нямат толкова много кандидати.
Относно "резервата за чадата на амбициозни харпии", това определение приляга в най-голяма степен за обожествявания от теб Американски колеж. Доста от пишещите тук имат деца в Питагор и СС и определянето им като амбициозни харпии не ми се струва удачно, чета им постовете от години и те са нормални, интелигентни родители, на които просто им пука за образованието на децата им.
Първи дошъл, първи записан, не е съвсем добре, защото така ще се създаде съвсем разнородна среда, сходна с тази в ДУ, а целта на елитните училища е все пак да се постигне ниво над средното, за което е от съществено значение подбраната среда - подбрана не по финансовите възможности на родителите, а по способностите на децата.

Ежко, я ме светни, моля,  що е то "амбициозен харпия" Покрай мен е пълно с миекащи и въйкащи софиянци, ама точно тоя бисер съм го изпуснал, не те знам от кой вятър си го довял "тука-тъй"  по тези ширини, ама в шопско дума "харпия " поне аз не знам да има.  Нещо каунско или гларуско ми звучи... или греша..

Да знам какви сме ние с тебе, нали водим питомци на Колежа... На мен малко ми остана, уволняваме се напролет, ама ти да му мислиш - харапия с харапия такъв....Каквото и да значи...

# 511
  • София
Първи дошъл, първи записал и ще стане като пред общинските мечтани училища.

Не за първи път ми четеш мислите:) Писали сме го едновременно това.
Нека Ежко да предложи в АК да стане така. Макар че и без да го предлага, то напоследък май точно така и става там, тъй като в последните години кандидатите са приблизително колкото е броят на местата:)
Nх2.5, в посока х 3.

# 512
Според мен има голям наплив към всички частни училища, защото очевидно държавните не стават. Дори някои частни училища не издават бг диплома, а само International Baccalaureate. Някой от вас замислял(а) ли се е, реално за кандидатстване в университет в чужбина дали е по-добре бг диплома или IB? (знанията и парите настрана) . Mисля, че БГ дипломите все още ги приемат из Европа, но според сайта на IB май в световен мащаб техните са по- добре. Чисто хипотетично се чудя, но не знам дали за Американския Колеж няма да трябва БГ диплома за 7ми клас. А и за СМГ случайно ако се решим да пробваме ще е проблем. Но от друга страна няма да му пълнят главата с  глупостите на МОН. Та чуденето ми е хипотетично, защото за момента на нито едно от IB училищата не сме се спрели (прогресивно, британското, англо-американското, уве кинд , меридиан - някои май предлагат и двете дипломи)

Дора, не четете само сайта на Ай-Би, попоглеждайте и тук във форума, тонове има изписано за Ай-Би-то.
Колкото до дипломите - има само една българска диплома и тя е тази от МОН, независимо кой я издава, тя се признава. Ай-Би е друга бира, не по-добро или по-лошо, просто друго. Едно е сигурно - струва едни 30 хиляди пари (минимум). За 5 години. Засега.
Всеки си преценя.
Така че, от МОН няма откачане, освен ако не пратите детето в училище към френско, немско, може руско посолства. Или англо-американското. Ако го вземат, обаче, там критериите за прием НА РОДИТЕЛИ са по-особени.... Всичко останало е МОН, дори и там, където Ви обещават Ай-Би диплом. Попрочетете повече по въпроса.
И не хипотетично, а обективно - пише го в сайта на АК на български (ако знаеш английски за да си смениш езика) - за там трябва българска диплома за 7-ми клас. Пак засега. Щото утре с тоя наплив на нови столичани може освидетелстване да искат, знаеш ли...
Мецане, за последните 12-13 години нито веднъж, подчертавам, наистина нито една година кандидатстващите в АК не са били колкото места има. ВЕрвай ми, впрочем не помня да съм те излъгал някога...

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 11:50 от StefanB

# 513
  • София - Рим и обратно

Щото не искат да се превърнат в резерват за чадата на амбициозни харпии например? С всички произтичащи?
Какъв, по дяволите, конкурс за деца на тези години?
Точно!
В доста европейски страни гимназиите и почти всички университети са без изпит. Всички влизат, но трудно излизат, фунията се затваря отдолу, а не отгоре. Ние тука обаче, имаме изпит и за яслата вече. Луда работа.

# 514
Стефане, харпия е митологично същество с глава на жена и тяло на граблива птица  Grinning

Благодаря на отговорилите ми за материала при отсъствие. Браво на училището на Ива!
За съжаление зависи от конкретния преподавател при нас, а не че това е практиката ooooh!

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 12:53 от Пролетен дъждец

# 515

Стефане, харпия е митологично същество с глава на жена и тяло на граблива птица  Grinning

Благодаря за просветлението, не е лошо човек , все пак да пита гугъл преди да се изцепва тук... Отивам да се срамувам.

# 516
Няма защо да се срамуваш, а за АК знам, че кандидатите не са равни на местата, разбира се, но исках да бъзна Ежко, защото не ми хареса това, което каза за харпиите.
Пък за чуждите училища, които правели прием на родители, вероятно имаш основание и да е било така, когато си се интересувал, но в момента не съм забелязал нищо такова. А в АК приемат и без българска диплома за 7 клас, само дето таксата е по-друга.

# 517

Ежко, я ме светни, моля,  що е то "амбициозен харпия" Покрай мен е пълно с миекащи и въйкащи софиянци, ама точно тоя бисер съм го изпуснал, не те знам от кой вятър си го довял "тука-тъй"  по тези ширини, ама в шопско дума "харпия " поне аз не знам да има.  Нещо каунско или гларуско ми звучи... или греша..

Да знам какви сме ние с тебе, нали водим питомци на Колежа... На мен малко ми остана, уволняваме се напролет, ама ти да му мислиш - харапия с харапия такъв....Каквото и да значи...

Стефане, нека не смесваме нещата.
Взех отношение по въпроса за прием в НАЧАЛНО училище. Децата на тази възраст не са ТОЛКОВА различни. Нито пък са имали време да придобият различно ниво на знания. И при едно нормално преподаване и стриктно спазван правилник, повечето от тях няма да бавят останалите в класа. (Да изключим деца със специални нужди и други подобни частни случаи). Всички знаем, че този модел работи.

Съвсем друго ми е мнението за СПЕЦИАЛИЗИРАНИ гимназии. Там си трябва изпит за ПОДБОР на съответния контингент ученици. Специализиран изпит за съответната гимназия. И в идеалния случай там трябва да отиват деца със съответните интереси и заложби, а не такива, спасяващи се от разрухата в средното ни образование.
Що се отнася до АК, както всички знаем, изпита не е особено препятствие в момента. И играе ролята повече на квалификация. Подбора се осъществява впоследствие, през годините.

ПС "Харпия" е митично създание от старогръцки произход Simple Smile Богиня на вятъра и разрухата. С женско лице и нокти на граблива птица. Simple Smile

# 518
Mисля, че БГ дипломите все още ги приемат из Европа..

Какво значи все още? Те се приемат от момента на членството ни в ЕС и  по закон ще се приемат и от тук нататък. За кандидатстване в UK дори има изискване за определени минимални оценки на матурите и по конкретни предмети от дипломата.

И всъщност на тази възраст и колкото и да е малко все още натрупания материал, има огромни разлики в нивото на децата. И като усвоен материал, и като дисциплина, и като навици за учене и т.н. От личен опит говоря. Та е нормално някои ЧУ с наплив да са решили да си уеднаквяват нивото на приетите деца, без да има девиации надолу, за да им е супер лесно в обучението нататък.

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 12:13 от Анонимен

# 519

Стефане, харпия е митологично същество с глава на жена и тяло на граблива птица  Grinning

Благодаря на отговорилите ми за материала при отсъствие. Браво на училището на Ива!
Това 10годишни в чу с претенции да имат вайбър група и да се питат там при дълги отсъствия, а не при просто забравено домашно, няма да го коментирам. За съжаление зависи от конкретния преподавател, а не че това е практиката ooooh!
Защо 10 годишни, Дъждец? Вероятно за тази възраст е Вашият въпрос, но моят отговор е за тийнейджъри в 6-ти и 7-ми клас. Те поддържат изключително активен контакт и  същностно си помагат.  В момента в класа на дъщеря ми отсъстват 11 деца. Всеки ден в групата се качва: "За отсъствалите: по БЕЛ..., по Мат....., домашно...." Т.е. има всекидневно резюме на учебния ден по същностните предмети, вкл. със снимани нови думи по езиците.

# 520
  • София - Рим и обратно

Съвсем друго ми е мнението за СПЕЦИАЛИЗИРАНИ гимназии. Там си трябва изпит за ПОДБОР на съответния контингент ученици. Специализиран изпит за съответната гимназия. И в идеалния случай там трябва да отиват деца със съответните интереси и заложби, а не такива, спасяващи се от разрухата в средното ни образование.
Що се отнася до АК, както всички знаем, изпита не е особено препятствие в момента. И играе ролята повече на квалификация. Подбора се осъществява впоследствие, през годините.

А какъв е подборът за специализираните гимназии (езикови имам предвид)? Математика и български. За всички езикови гимназии - математика и български. Кое му е специализираното и какъв е контингентът, след като всяко средностатистическо пуберче ще успее да влезе след 1-2 години помпане с курсове и уроци по математика и български.

# 521
Вкарването на аналогия за липсата на подбор в чужди университети на входа или наличието на подбор за гимназиите е меко казано неуместно по настоящата тема за наличието на форми на подбор в ПУК и 1 клас.

Отделно, че за сериозните и желани университети и в UK, a и в САЩ има подбор и то какъв.

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 12:20 от Анонимен

# 522
А какъв е подборът за специализираните гимназии (езикови имам предвид)? Математика и български. За всички езикови гимназии - математика и български. Кое му е специализираното и какъв е контингентът, след като всяко средностатистическо пуберче ще успее да влезе след 1-2 години помпане с курсове и уроци по математика и български.

За мен езиковите гимназии не са това, което имам предвид под "специализирани" (да научиш чужд език и после да учиш на него изисква само трудолюбие, а не заложби). Преобладаващата причина за наплива в тях е наплива към "двата изхода" (Терминал 1 и 2).
Имах предвид МГ, Спортните училища, Художествените гимназии и подобни. Талант с помпане не се прави.

# 523
Има и талант за ученен на езици Ежко.  Wink

# 524
  • София - Рим и обратно
Меко казано неуместно е вкарването на състезателна форма при деца, които още не са започнали обучението си.
Ако под "подбор" се има предвид някаква форма на отбиране на деца с желан профил откъм темперамент, семейна среда и подобни - да, може би има логика от гледна точка на това, че ЧУ имат право да избират клиентите си. Но това с помпане от състезателни книжки на хора, правещи бизнес на гърба на свръхамбициозни родители и потърпевшите им деца, няма как да стане.

Ежко, съгласна съм.

Общи условия

Активация на акаунт