КАНДИДАТСТВАНЕ СЛЕД 7 КЛАС С РИСУВАНЕ 2-ра част

• 72 735
  • 883
  •   1
Отговори
# 120
Как се оценява изкуство? Хубавото си е хубаво, но всеки има различен вкус. Всеки който види различни рисунки може да каже коя най-много му харесва и коя най-малко.

# 121
Категорично хубавото си е хубаво, колкото и една рисунка да е в случая нещо субективно.Много искам да кача творби на дъщеря ми, за да ги докажа, но не съм сигурна, че в този форум има такава възможнист!😣

# 122
Вече с нетърпение чакам резултати от днес... Praynig

# 123
  • софия
Категорично хубавото си е хубаво, колкото и една рисунка да е в случая нещо субективно.Много искам да кача творби на дъщеря ми, за да ги докажа, но не съм сигурна, че в този форум има такава възможнист!😣
Как се оценява изкуство? Хубавото си е хубаво, но всеки има различен вкус. Всеки който види различни рисунки може да каже коя най-много му харесва и коя най-малко.

Според мен, субективизъм има на изпита на МОН за "способностите на кандидата". Оценяването на рисунка, композиция  по зададена тема без да са посочени критериите може да е страшно.

Но когато се проверяват способностите чрез изпит на обемни тела, субективизмът намалява. Абсолютно неправилно е от страна на училището да не напишат точно и ясно, какво прави една постановка успешна и какво се гледа при оценяването. Не казвам, че е математическа задача, която е по-лесно да бъде оценена, но все пак критерии има. Не случайно на курсовете са учили децата за правилна композиция, вярна перспектива, стъпване на плоскост и изграждане на обем.
 При такива постановки е достатъчно да не си перфектен в едно от гореизброените за да започне оценката да пада надолу. Може да имаш страхотно пресъздаване на обем, но една обратна перспектива те дърпа назад... и т.н.
 Така, че критерии и знаещи да оценяват има, но училищата типично по български са мърляви и некоректни по отношение на ясно описана задача и процес.

Относно мнението за  красиви и хубави картини  - това може да касае свободна картина, изложба, представяне , автор- все неща, които са въпрос на реакция и вкус от гледащия, но не е така с учебната задача!
И ако учителят не се е постарал да обясни в главите на децата, че без правилна композиция не бива да продължават нататък, то кулата от надграждане на знания е вече компрометирана.

Да не забравяме и чисто емоционалното състояние на детето на изпита. То може да изиграе определяща роля. Всички сте чували "ох, днес не ми се получи" от децата по време на подготовката...И е така, понякога се получава от раз, понякога го мъчиш, виждаш, че куца, правиш го а пък то пак не става.... След няколко дни, същото може да бъде нарисувано от раз...

малко остана! стискам палци за щастлива развръзка!

Последна редакция: сб, 17 юни 2017, 19:23 от Амели

# 124
След като МОН си позволи "лукса" да обърка задача на матурата по математика, какво им остава на училищата по изкуства. Да, най-вероятно има критерий но след като не се изискват, защо да се публикуват.
Пожелавам успешен прием на всички деца  Hug

# 125
Естествено, че и аз говоря за композиции на обемни тела, не че няма и потрети, които исках да купят и т.н.

# 126
  • софия
Tiani14,  всичко ще е наред, ще видиш!  Heart Eyes

Мисля, че желанието ти да качиш работи на детето е страхотно. Аз бях подканила преди няколко страници, участниците в темата, да качат при желание снимки на работите на децата си. Мисля, че темата ще е много по-полезна за догодина и следващата вълна кандидатстващи.

не мисля, че има от какво да се притеснява човек, особено при тези чудесни оценки тази година.

Аз просто много вярвам във взаимната подкрепа. И след като училищата не дават информация, давайте си я вие! Разбира се, разчитам и на елементарно възпитание за да не се превърне споделянето на работи в спор относно оценките им, а да си остана с информирана насоченост!!!

Но каквото решите, от вас си зависи.

# 127
Вече с нетърпение чакам резултати от днес... Praynig
Още ли няма?

# 128
Все още няма... Rolling Eyes

# 129
  • софия
а има ли днес някой представител от форума на място? Може да снима  Rolling Eyes да зарадва хората пред компютър, ако евентуално на място ги изкарат по-рано...

# 130
  • На края на вселената!
Излязоха

# 131
# 132
Резултати имааааа в сайта на училището

# 133
Някой знае ли какво значи кода, който е в списъка? Blush

# 134
  • софия
Някой знае ли какво значи кода, който е в списъка? Blush

вероятно входящ номер?