Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 106 704
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 1 155
Ощетявали се не толкова изявени деца...

И докато има такива родители те ще продължават да дърпат и другите деца надолу.

Абсолютно всяка година има един куп жалби към дружеството от родителите на неприетите

# 1 156
  • София
И са прави! Всяко дете в общинско училище трябва да има равни права с другите деца .

# 1 157
  • Sofia
Всяко дете в общинско училище трябва да има равни права с другите деца .
Моля, правете разлика между прием в училище и прием в Сдружение на родители.
Сдружението не е длъжно да приема всеки. То е едни вид извънкласна дейност и си плащат наем за това.
Детето може да учи в училището и без да е прието в Сдружението. Достъпът му до училището не е ограничен.

# 1 158
Всяко дете в общинско училище трябва да има равни права с другите деца .
Моля, правете разлика между прием в училище и прием в Сдружение на родители.
Сдружението не е длъжно да приема всеки. То е едни вид извънкласна дейност и си плащат наем за това.
Детето може да учи в училището и без да е прието в Сдружението. Достъпът му до училището не е ограничен.

Именно затова децата първо следва да се приемат в училището по общите правила за прием и от тях сдружение Х или У да си избира членовете. В противен случай, някои общински училища, обслужват частните интереси на сдружението и до преди 1-2г не бяха достъпни за децата живеещи до тях.

# 1 159
  • Sofia
shrekie, уважавам мненията и борбата ти, но все пак да си повторя Blush
Скрит текст:
1. Едно от условията за прием в Сдружението е детето да е прието в училището.
2. Нима е имало толкова много желаещи за паралелки извън Шилер? Тези училища са желани именно заради Шилер.

# 1 160
Много добре знаеш, че приема е първо в сдружението и после формално в училището. До скоро тези училища бяха запазени изцяло за сдружението. В последните 1-2г, именно под натиска на обществото, училището отпуска 1 паралелка за замазване на очите. Ако защитниците на този подход могат да погледнат по-далеч от себе си, ще разберат евентуално защо идват мерките по приема.

# 1 161
Всъщност преди сдружението това беше циганското училище на квартала. И тогава майките реваха че трябвало децата им да учат с ромчета...

# 1 162
  • София
Да де, но съгласете се, че да се подбират ученици в определени класове, които се обслужват от частно сдружение и това да се прави в държавно училище си е дискриминация спрямо останалите деца и е напълно незаконно по правилата на държавното образование, съгласно които всяко дете има равен достъп до образование.
Шилер и другите подобни занимални да си наемат сгради и да си приемат деца извън училищата. Не виждам защо трябва да се правят класове, специално заради тях. Работят с деца от училището - чудесно, но това........ не е ОК.

# 1 163
Говориш така, защото пред детето ти не е блестяла перспективата да учи в ромско училище. И аз мисля, че децата в нашия квартал са дискриминирани спрямо наборчетата си, защото са лишени от правото си да използват максималния брой точки при кандидатстване, ама на никой реално не му дреме и не врещи, че са прецакани. От какъв зор би било дискриминация, ако се измисли начин да се заобиколи това?

# 1 164
  • София
Пред детето ми блести перспективата да учи в доста западнало училище и повярвай ми, на никого не врещя за това. Следя темата и обсъждам фактите. Търся вариант, но всички тези “заобикаляния” създават системата и корупцията, от която всички се оплакваме. Ако нещата не се погледнат като факти, а само се чудим как да заобикаляме правилата, ще става все по-зле. Така че моят принцип е да се опитаме да променим дефектите на системата, а не да се съобразяваме с тях и да се чудим, как поединично да ги преодоляваме.
Чисто професионално също действам в тази посока! Така че хайде, моля, без обобщения и назидателен тон!

# 1 165
Не беше конкретно към теб насочен поста ми, не се обиждай.

Лично на мен ми звучат даже разумно подобни сдружения, ако реално училището е западнало и никой не иска да учи в него. Не съм запозната с конкретния казус и не виждам къде е проблема, виждам само едно решение, което не идва от общината, както би следвало.

Последна редакция: сб, 03 фев 2018, 09:54 от Анонимен

# 1 166
  • София
Не исках да ви скарам.
Но все пак не разбирам целта на сдружението. То може преди години да е тръгнало като нещо с идеална цел, но сега са си школа и печелят от това. Може би разчитат на това с трудното влизане, за да си държат имиджа висок?

Какъв е проблемът да преподават на всички приети деца? Има ли доказателства, че деца на 6, подготвени за теста, са по-възприемчиви към чужди езици от такива, на които родителите не напират за това?

Да не говорим, че ако Шилер и разни други с математика и английски, испански и френски /примерно/ се  заселят по всички училища няма да има нужда от точки за прием.

# 1 167
  • София
Да, разбирам гледната ти точка, Lady, но наистина е важно да се гарантира еднакъв достъп на децата. Такива подбрани класове и конкурси създават допълнителни предпоставки за корупция и натиск върху родителите, при това необосновано. Не зная някъде по света в държавни училища да се допуска подобно нещо.
Виж при частните е друго. Въпреки, че и при тях в българската версия нещата са тотално изкривени.

# 1 168
Лошото е че равен достъп няма, при условие, че има толкова неатрактивни училища. На теория, да. Но практиката е различна. Не знам колко зле е училището до вас, но аз съм повече от подтисната, когато виждам всекидневно кучетата в двора на нашето. Иначе преди 1-2 години му правиха ремонт, боядисваха го, абе изсипаха един куп пари (отново) за оня дето духа. Пак казвам, че аз деца там виждам инцидентно и най-много по 4-5. Изобщо призрачна работа, но иначе на теория сме равни в приема си.

# 1 169
  • София
Нашият случай е по-различен, но също е доста неприятен. Аз самата се чудя какво ще правим като нямам възможност за избор на друго училище. До миналата година имаше възможност за 2 други, но при сегашното предложение -не. Проучвам и частните училища. Там пък са други “дефектите”. Накрая не знам какво да правя, а като всеки нормален родител искам детето ми да попадне в нормална учебна среда и да ходи на училище, за да учи и да се развива, а не всекидневно да се сражаваме и ние като родители с безумия. За съжаление, към момента не откривам вариант.
Затова и споделям мнения и участвам в обсъждането. Търся варианта за детето си!

Общи условия

Активация на акаунт