Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 757
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 810
  • София
През соца така си се разпределяха децата, какво има да гледаме на сащ и европейските държави. Но пак тези на величията си учеха в определени училища.

# 811
  • София
В България дом. обучение забранено ли е? Струва ми се, че го разрешиха Thinking Не съм сигурна, чудя се.

# 812
Ама в САЩ е позволено домашното обучение.
Като го разрешат и при нас, то нека да разпределят учениците както си искат.
Не трябва да се слага 1:1 някоя чужда система в България.
Трябва да се вземат предвид местните особености.

Но в Германия не е разрешено, и пак има такова райониране. Коригирам се:
"Домашното образование е разрешено по закон и в повечето страни-членки на ЕС, изключение прави Германия, където държавата го забранява. "

Иначе пак от там: "В България родителите имат право да обучават децата си вкъщи, но в страната няма уредба, която да регламентира тази форма на образование."
http://www.dw.com/bg/%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5- … D0%B8/a-4906002-0

# 813
Мисля, че след определена възраст е позволено домашното обучение.

В Германия, доколото ми е известно, децата могат да се обучават извън училище по подобие на кооперативите тук. Съвсем легално при това. И доколкото ми е известно тази форма на обучение е с най-висок рейтиг по някакви техни скали.

Бих се радвала общината да ми гарантира прием в някое от двете най-близки училища до дома, изключвам циганското.

# 814
Мисля, че след определена възраст е позволено домашното обучение.

В Германия, доколото ми е известно, децата могат да се обучават извън училище по подобие на кооперативите тук. Съвсем легално при това. И доколкото ми е известно тази форма на обучение е с най-висок рейтиг по някакви техни скали.

Е, занчи, е подобно като тук - тоест, има райониране, но има и алтерантиви - и тук кооперативите са разрешени. Тоест, районирането си е съвсем резонно да го има и да се спавза строго както тук, така и там. Изобщо районирането по местоживеене няма алтернатива като критерий, и затова се прилага масово навсякъде по света.

# 815
  • Куциндрел
Не е регламентирано домашното обучение.
Може детето да се пише домашен ученик по програмата на МОН, но при особени положения, примерно заболяване на детето, което му пречи да посещава масово училище.
Всъщност, домашното обучение не е за всяко семейство. Аз лично не мога да си обучавам детето у дома.
По комунизъма и в София е било забранено да се изнесеш да живееш ей така, щото ти е хрумнало. И учителите биеха децата с показалките по главите, а децата слушаха, че и у дома щяха шамари да ядат, защото не са слушали в училище.
В момента ситуацията е друга, а Общината няма адекватна реакция.

# 816
Не съм чувала за ученически кооперативи. А тези за деца в градинска възраст не са съвсем регламентирани. В Германия това не е така!

# 817
  • София
Само че "адекватна реакция" е много широко понятие. За мен "адекватна реакция" би била автоматиното разпределяне на децата по районни училища. За друг ще бъде нещо различно.

# 818
  • Куциндрел
Адекватността не е само в разпределението по училища, а създаване на благоприятна база за децата. Училища, обстановка, също и паралелки за по-напреднали деца и много още. Да не говорим за ред и дисциплина и респект към учителите.
Ето - има цигански училища, нищо че не са цигански кварталите.
Хубаво ние влизаме в "бели" училища и горе-долу обстановката ще е добра, а какво става с децата, които са разпределени в училища с пробладаващи орки?
Но, за да не се стигне то това, трябва добра соц. политика, не само разхрърляне на децата по райони.
Накрая родителите ще запишат децата си в частни училища, само и само да избегнат лоша база, лоши съученици и немърливи учители. И така частните училища ще просперират.

# 819
  • София
Редът, дисциплината и уважението са работа на родителите, не на общината. Паралелките за по-напреднали... Толкова минуси ми хрумват на първо четене. Например веднага се сещам, че някои може да кажат "Ауууу, защо моето дете не е в такава паралелка? Дискриминирате го, защото не можем да си позволим да платим за частни уроци".
Лесно е да се критикува. Реално е много трудно да се предложи вариант, работещ при всички.

# 820
Natali_, от никъде не отпадаш. Системата не е централизирана и може да си кандидатстваш където искаш. Ако те приемат в А, си носиш документите там. Ако те приемат после във В, изтегляш ги от А и ги носиш във В и губиш мястото в А.

Това наистина ли е така? Мислех си досега, че като запишеш детето на първо класиране в някое училище, повече не можеш да участваш в други класирания.

# 821
  • София
Можеш да кандидатстваш навсякъде, но нямаш предимство.

# 822
Можеш да кандидатстваш навсякъде, но нямаш предимство.

Предимство за адрес ли? ...или друго? Понеже за адрес така или иначе имаш само в едно училище.

# 823
  • София
Имам предвид предимството на първа група.

# 824
  • Куциндрел
Редът, дисциплината и уважението са работа на родителите, не на общината. Паралелките за по-напреднали... Толкова минуси ми хрумват на първо четене. Например веднага се сещам, че някои може да кажат "Ауууу, защо моето дете не е в такава паралелка? Дискриминирате го, защото не можем да си позволим да платим за частни уроци".
Лесно е да се критикува. Реално е много трудно да се предложи вариант, работещ при всички.
Когато учителят е с вързани ръце да накаже някое дете, то чакай ред и дисциплина от дома да дойдат.
Също е и с директорите, които пазят бройката деца щото... надявам се вече да са премахнати делегираните бюджети, че се чу това.

Скрит текст:
Говоря за паралелки от 1-ви клас. Моето дете ще е дискриминирано в първи клас, защото нивото за него ще е ниско. А няма избор за училище с  паралелка за по-напреднали, освен онова в Горна Баня, но то е на майната си. Та сега ще трябва да мисля аз с какво да разнообразявам детето, че да не се откаже да учи. В момента също имаме такъв проблем, но добре че в градината имат различни игри, а и учителките му дават това онова допълнително.
Детето ми не е ходило на частни уроци, даже нарочно не го занимавам с писане и смятане, които са му любими още от 3 годишен. Но това си е личен наш проблем и аз горе-долу съм измислила какво да го правя като стане 1-ви клас. Едва ли учителката му ще е хепи да го занимава допълнително с нещо, за да не му е скучно или да не се откаже от ученето, защото всичко му е лесно.
А детето чете, ако поиска и то доста добре, знае да пише буквите и печатно, и ръкописно, думи също пише доста правилно, смята без проблем до 100, повече не съм го пробвала, може да обръща литри е милилитри, километри е метри и обратно. Сега се пъне да умножава и дели, колкото и да не ми се иска на мен.  Joy Joy Joy
Ако бях го натиснала повечко в тази му любов - букви и цифри, то сега сигурно щеше и повечко да знае, но аз тенденциозно не го правих. А то пак си напредва.
Та, ако имаше класове като за него, щеше да е много по-добре, но пак родителя трябва да мисли как да стимулира детето си да учи, докато училището се опитва да го стимулира в обратното. Mr. Green
Ей такива подобни недомислици има в училище.

Общи условия

Активация на акаунт