Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 757
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 795
  • София

уседналост на двамата родители и детето над 6 месеца и под 1 година в квартала/ защото
        няма как да да са в същата група в друго училище, очевидно са живеещи в квартала и не са си
        сменили адреса наскоро заради новите критерии/

Защо предлагаш да е уседналост на двамата родители и детето? Самотните родители (по каквато и да е причина) няма ли да бъдат ощетени?

# 796
  • Куциндрел
Стига с това 17:00 часа. Масово занималните са до 17:30 и дежурен учител остава до 18:00. След това почват карате и танци. Има и частни занимални, които са до по-късно. Родители се организират да се редуват при прибирането на децата в една посока/ като живеят наблизо, със сигурност ще могат да го направят/.
Аз работя до 18:00 часа, добре че е в квартала, иначе не знам как ще станат схемите, за които говориш. Не винаги може да се кооперираш с други родители, повечето и те работят до 17-18 часа и то не в района.
За това искам училището, което е най-близко до офиса ми, т.е. мога за 5 минути да отида и да взема детето и да се върна с него на работа, ако се наложи.

В какъв смисъл отнемат право на избор?
Ми като са ме разпределили в един район само.
Няма как да се конкурирам с деца в училище в съседен район. Там ще съм с 0-ла точки, все едно живея в Перник. :crazy
Това не е отнемане на правото на избор. Имаш право да избереш да подадеш документи за колкото искаш училища.

Отн. 3-годишната уседналост съм "за" с две ръце.
Добре, де. Не директно, а завоалирано. Нали не смяташ, че с 0-ла точки ще се класирам в друго училище до нас?

# 797
  • София
Като се въведе критерий уседналост за 3 години, ще има ефект следващите две. Просто хората ще почнат по-отрано да си уреждат регистрациите.
Съвсем нормално е всеки да дърпа чергата към себе си, всички го правите.

# 798
  • София

уседналост на двамата родители и детето над 6 месеца и под 1 година в квартала/ защото
        няма как да да са в същата група в друго училище, очевидно са живеещи в квартала и не са си

Защо предлагаш да е уседналост на двамата родители и детето? Самотните родители (по каквато и да е причина) няма ли да бъдат ощетени?

Самотният родител е този, който е записан като единствен в акта за раждане. Това го поставя в група 8.1. Нали за този случай става въпрос?

# 799
  • София
Според мен трябва да започнат автоматично да разпределят първокласниците по райони, както се прави в някои европ. държави, май и в САЩ. И там има разлика в нивото на училищата.

# 800
Като се въведе критерий уседналост за 3 години, ще има ефект следващите две. Просто хората ще почнат по-отрано да си уреждат регистрациите.
Съвсем нормално е всеки да дърпа чергата към себе си, всички го правите.
Баш. И аз не виждам какво урежда тази отседналост и защо постоянно се дава тон за справедливост.

# 801
  • София
Временно гарантира намаляване на фалшификациите за временен адрес. За моето дете е добре да има такава уседналост, защото ако нямаше, щеше да бъде изместено от поредните фалшификации, както бяха изместени миналогодишните първокласници в района ни.

# 802
  • София
Ceca, ето ти една хипотетична ситуация: ти като живееща и работеща в квартала имаш предимство пред мен, неработеща там. Приемат твоето и си свиркаш, моето отива в отдалечено училище и ми става още по-трудно: хем пътувам до работа, хем до някое далечно училище/ кой знае кое/. Как ти се струва?

Да не говорим, че ще има и други като тебе, но представи си, че имат и друго дете в училището. Може да се наложи да се комбинираме двете с теб да си водим децата някъде другаде.

# 803
  • София

Самотният родител е този, който е записан като единствен в акта за раждане. Това го поставя в група 8.1. Нали за този случай става въпрос?

Май не се изразих правилно Simple Smile Имах предвид родители с различни адресни регистрации, разведени или не.

# 804
  • Куциндрел
Цитат
Непряка дискриминация е поставянето на лице или лица, носители на признак по чл. 4, ал. 1, или на лица, които, без да са носители на такъв признак, съвместно с първите търпят по-малко благоприятно третиране или са поставени в особено неблагоприятно положение, произтичащо от привидно неутрални разпоредба, критерий или практика, освен ако разпоредбата, критерият или практиката са обективно оправдани с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.

Цитат
Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
Все си подлежат на жалби тези от Общината и е хубаво такива да се пускат веднага след окончателното приемане на точкуването. Жалбите да са към където се сетиш.

# 805
  • София
Временно гарантира намаляване на фалшификациите за временен адрес. За моето дете е добре да има такава уседналост, защото ако нямаше, щеше да бъде изместено от поредните фалшификации, както бяха изместени миналогодишните първокласници в района ни.

Всичко в България е временно. Това е само, за да се замажат временно погледите на обществото. За съжаление, както обикновено не се търси трайно решение на проблема, а временно такова.

# 806
  • София

Всичко в България е временно. Това е само, за да се замажат временно погледите на обществото. За съжаление, както обикновено не се търси трайно решение на проблема, а временно такова.
Но и никой от предлагащите решения на сайта на общината не предлага такова. Чета всичките и  част от тях са смехотворни.

П.П. Понеже следя темата и за мръсния въздух в София – ето още една причина за районирането.

# 807
  • София
Хайде да ги променим така че да са най-справедливи! Давайте предложения- или към моите по-горе или съвсем на чисто.

# 808
Според мен трябва да започнат автоматично да разпределят първокласниците по райони, както се прави в някои европ. държави, май и в САЩ. И там има разлика в нивото на училищата.

И аз така смятам - да, така се прави.

# 809
  • Куциндрел
Ама в САЩ е позволено домашното обучение.
Като го разрешат и при нас, то нека да разпределят учениците както си искат.
Не трябва да се слага 1:1 някоя чужда система в България.
Трябва да се вземат предвид местните особености.

Общи условия

Активация на акаунт