Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 750
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 780
  • Куциндрел
Едва ли някоя от нас иска детето й да попадне в среда с циганчета.
Повечето искат тихо и спокойно училище, с добро ниво на преподаване. А после кой в коя гимназия ще влезе е друг въпрос.

# 781
Здравейте! Обръщам се към всички Вас, които имат възражения срещу предложените от Столична община прилежащи райони.

След промените в Наредба 10, в "ръцете" на Столична община остана правомощието да определят прилежащите райони. И те се възползваха от това правомощие, за да създадат още по-голямо недоразумение.

Майка съм на две деца, по-малкото от които е първокласник през тази година. Предвид новото райониране, по-малкото дете няма предимство за училището на сестра си.

Апелирам да подадете възражения до Столична община на посочения имейл адрес: e.ilieva@sofia.bg най-късно до 05.02.2018 г. Въпросът с новото райониране има твърде ограничен обществен отзвук до този момент, затова трябва да се възползваме от всяка възможност да демонстрираме колко много родители не са съгласни с това СО да ни определя едно училище, в което (евентуално) детето ни има шанс (неясно какъв) да бъде записано. Моето становище е това: https://www.sofia.bg/documents/20182/2476701/2018-01-26-%D0%9C%D … 94bb-98b4fb17dcd1. То се съдържа и в следната публикация: https://offnews.bg/analizi-i-komentari/redno-li-e-kandidatite-za … uchil-673638.html.

Утре в 7:45 очаквайте репортаж по темата в сутрешния блок на Bulgaria On Air.

Обръщам се и към всички родители на бъдещи първокласници (в следващите набори) - възразете и Вие сега, подемете кампания най-после въпросът със записването в първи клас да се реши дълготрайно, по справедлив начин при ясни критерии, а не всяка година да треперим какво ще хрумне на хората, чиито заплати плащаме ние като данъкоплатци.

С поздрав към всички вас!

# 782
  • София
Аз бих възразила по доста пунктове от вашето възражение. Като цяло, с малки изключения, не го подкрепям. Което е мой проблем, разбира се, вие имате право на възражението си.

# 783
Аз под среда не разбирам интелект, а възпитание. Но всичко е толкова относително, че не бих обобщавала.
Напълно те разбирам, че не искаш децата ти да учат в училище с преобладаващ процент ученици от малцинствата. Но малкородители да в твоето положение.  В масовия случай родителите си мечтаят децата им да са най-умни сред умните, но това се сбъдва на малко от тях. Спомнете си вие, какви бяхте в училище и се помъчете да насъите децата да развиват силните си страни.

# 784
  • София
Marins, аз напълно подкрепям казаното от milenaka. Не зная защо всеки си мисли, че неговият частен случай е по-важен от общите проблеми, които има да се решават в града ни.

# 785
Аз подкрепям на 100 % възраженията на Marins и съответно съм написала моето на посочения мейл на СОС. Не мисля , че е коректно заради 5% от кандидат първокласниците, които живеят срещу дадено желано училище повече от 3 г,да се пренебрегват проблеми с това:
- че има училища, където средата и нивото на преподаване ,не е добро;
- че има хора, които са сменили адресната си регистрация последните 3 години, поради закупуване на жилище( или преместване);
-че има деца, които имат брат/сестра в дадено училище и нямат шанс за прием в него;
-че има деца, които посещават ПГ в дадено училище ( приети по адм. район миналата година например) и нямащи възможност да се класират тази година, тъй като разпределеното им училище е друго;
-че има многодетни семейства, които отново са пренебрегнати;
-че има родители, които предпочитат , децата им да учат по район на месторабота( как иначе да го вземеш това дете в 17-17:15ч???);
-че има квартали без училища , а СОС решила да те "разпредели " към някое съседно училище, което дори не ти е най-близкото( напр. в квартала има 2 ДГ и 1 ясла, но не се предполага , тези деца да учат някъде след като напуснат  ДГ, дори не се предолага да учат в адм. район );
-че има деца, които няма да могат да продължат с връстниците си от ДГ , поради същите причини в по-горната точка;
- че няма система, в която да се следи за броя кандидати в дадено училище и да се преценят шансовете;в това число и да се дава различна тежест, според поредността на желанието на кандидата( както е в ДГ) , което би обезмислило това микрорайониране; 
И т.н. и т.н.
Та това въобще не са частни случаи - кварталите без училища са поне 7-8 - все нови , с млади семейства; Хората, които нямат кой да им прибира детето в 5ч от училище, също не са малко ... а тези, на които,дори кварталното им училище е през няколко светофара , също Simple Smile Училищата , които има деца от малцинствата също не са 1 и 2 ;
Тъпото микрорайониране е прието след натиск на директорите ( на 125-то и 119-то) , които участват в комислията по образование към СОС. Ако някой е гледал разискванията миналата година , ще си спомни изказването на "Госпожата" от 125-то, което беше в този дух : "Ама  как така всички деца от Младост , ще могат да кандидатстват в моето училище .. и какво означава това , 'по съседен район' ....искате да кажете , че и деца от Дружба , ще могат да кандидатстват .. ама това е изключено ...няма как да стане !" . Забележете .." да кандидатстват" - то че няма да бъдат приети е ясно, но трябва да се изключи и вероятността да кандидатстват дори.
Аз си мисля , че е добър компромис, да си оставят 1-вата група по прилежащите райони , но 2-ра и 3-та да бъдат разширени до административен такъв..така и реално могат да влезнат в сила допълнителните критерии. 

# 786
  • София
Критерия за месторабота май го обявиха за дискриминационен. Сега искат и от системата за прием в ДГ да го изхвърлят, така че не разчитайте на него. За мен може да се работи в посока избор на повече от 1 училище в района, не само в сегашните граници. Но ако голямото дете учи в съвсем различен район, не виждам какво би могло да се направи.

# 787
  • Куциндрел
Чудя се как ще обяснят, че ни отнемат правото на избор.
Ако приемат тези критерии доста хора ще започнат да търсят връзки и пак ще се получи - деца с максимум точки неприети в училището, което им е по район.
На 5-ти ли излиза окончателното решение на общината?

# 788
  • София
В какъв смисъл отнемат право на избор?

# 789
  • Куциндрел
Ми като са ме разпределили в един район само.
Няма как да се конкурирам с деца в училище в съседен район. Там ще съм с 0-ла точки, все едно живея в Перник. :crazy

# 790
  • София
Стига с това 17:00 часа. Масово занималните са до 17:30 и дежурен учител остава до 18:00. След това почват карате и танци. Има и частни занимални, които са до по-късно. Родители се организират да се редуват при прибирането на децата в една посока/ като живеят наблизо, със сигурност ще могат да го направят/.

Възможно най-разумните критерии са точно живущи в квартала и имащи дете в училището. Просто критерият за уседналост трябва да обхваща всички деца, а не както е сега да ги дели на 3 групи.

От миналата година много добре го бяха измислили за точки за административния район- да имаш предимство в едно училище, но да имаш и шанс за съседните.

Ето някаква компилация:
8.1-  уседналост/ не просто последен адрес/ на детето в квартала над 1 година/тия с фалшивите адреси
        едва ли са се сетили да сменят и на детето/
        или
        уседналост на двамата родители и детето над 6 месеца и под 1 година в квартала/ защото
        няма как да да са в същата група в друго училище, очевидно са живеещи в квартала и не са си
        сменили адреса наскоро заради новите критерии/
        или
        уседналост в административния район над 1 година , но с друго дете в училището/ да
        покрием сменените райони/.
8.2 - друго училище в административния район или деца с уседналост под 1 година.
8.3 - деца от друг административен район

Ако групата е по-голяма, да се дават точки за допълнителни критерии: над 3 години и между 3 и 1 в квартала и други деца в училището, многодетни,....

И вие може да измислите нещо и да излезем с обща позиция. не всеки да си дърпа чергата към себе си.
Ще пишем на общината с нашите предложения и може да ни вземат на сериозно.

# 791
  • София
Ми като са ме разпределили в един район само.
Няма как да се конкурирам с деца в училище в съседен район. Там ще съм с 0-ла точки, все едно живея в Перник. :crazy
Това не е отнемане на правото на избор. Имаш право да избереш да подадеш документи за колкото искаш училища.

Отн. 3-годишната уседналост съм "за" с две ръце.

# 792
Ако са приели детето на първо класиране и го запиша, после автоматично отпадаме от по-нататъшно класиране, така ли?

Примерно имаме желание за училища А, Б, В и Г, като най-много желаем В, обаче А ни е по разпределение. Записвам го в А, защото там са го класирали. Ако видя, че на трето класиране има места във В, мога ли пак да пусна документи?

# 793
  • София
Natali_, от никъде не отпадаш. Системата не е централизирана и може да си кандидатстваш където искаш. Ако те приемат в А, си носиш документите там. Ако те приемат после във В, изтегляш ги от А и ги носиш във В и губиш мястото в А.

# 794
Natali_, от никъде не отпадаш. Системата не е централизирана и може да си кандидатстваш където искаш. Ако те приемат в А, си носиш документите там. Ако те приемат после във В, изтегляш ги от А и ги носиш във В и губиш мястото в А.

Ясно, т.е. ще си запиша детето, където го приемат, т.е. по адрес, а после, ако на второ или трето класиране влезе другаде, просто изтеглям документите от първото и ги нося на новото място. Peace

Общи условия

Активация на акаунт