За психологическия смисъл на наднорменото тегло при жените

Когато става дума за наднормено тегло, има няколко основни посоки за изследване на психологическите причини.
Важно е винаги да се питаме каква е психологическата полза от наднорменото тегло за съответния човек. Колкото и да изглежда странно, често от наднорменото тегло има психологическа изгода.

Например понякога се случва (включително и в моята практика) жена с доста килограми над нормата да отиде при психотерапевт и той да я попита: „Какво би било различно, ако имате нормална фигура и тегло? Как това ще промени живота ви?“. А тя отговаря с известна нерешителност: „Хм, трудно ми е да си го представя… Може би ще се разведа!“.

Оказва се, че жената е неудовлетворена от партньора си. Тя има добра професия или дори собствен бизнес. Това ѝ осигурява статус в обществото и финансова независимост. Тоест тя има основата да се разведе и да заживее свободна, без да се притеснява от въпроса за оцеляването. Но същевременно тази жена не може да се реши да поеме вината, неудобствата, несигурността и психическото натоварване, свързани с една раздяла след дълга връзка. Така че килограмите ѝ „помагат“ да остане в брака, вместо да направи желаното, но и толкова страшно нещо – да се разведе. Килограмите ѝ идват на помощ, защото са предпоставка разводът да стане твърде рисковано начинание. Тя сякаш си казва: „Ако се разделя с партньора си, с тази визия не бих могла да си намеря друг“.

Да, странно е, но съм срещал в работата си и жени, които по същата несъзнавана причина не израстват в кариерата или в бизнеса, не реализират потенциала си да увеличават своите доходи и сякаш сами слагат стъклен таван над себе си. Защото подсъзнателно си дават сметка, че ако имат високи доходи, няма как да оправдават себе си за своята неудовлетворяваща ги връзка. И следователно по-ниските доходи, които ги правят зависими от съпруга, представляват един несъзнавано търсен ефект…

Страхът от това да бъда привлекателна понякога се оказва основен фактор много момичета и жени да се поддържат в лошо физическо състояние, но по друга причина. Те усещат, че са станали обект на сексуални желания от неприемливо или кръвосмесително естество. Имам предвид това, че похотливите погледи и едва прикрити сексуални въжделения от пастроци, братя, братовчеди, бащи, дядовци, зетьове, учители много често водят до напълняване с една-единствена несъзнавана цел: да стане жената непривлекателна. Особено често това се наблюдава при по-млади или дори по-малки момичета, които нямат нито опита да се отстоят, нито ресурсите да се отделят и да заживеят далеч от човека, чиито погледи ги притесняват. Такива житейски обстоятелства често могат да доведат до хранителни разстройства.

Ето и един сън на жена, която има и хранително разстройство, свързан с времето, когато тя е 14-годишна и вторият съпруг на майка ѝ я заглежда по начин, който я притеснява и плаши: "Намираме се в хола на апартамента. Аз се превръщам в нещо средно между ангел и пеперуда и летя високо горе до тавана на помещението и около висящия полилей. Приятелят на майка ми подскача и се опитва да ме хване. Същевременно майка ми е втренчена в телевизора и си гледа някакво предаване.".

В основни линии сънят е ясен. Момичето се усеща застрашено от сексуално посегателство, а майка му не иска да забележи опасността. Може би трябва да добавя само един по-завоалиран аспект – превръщането в ангел символизира обръщането на тази млада жена към смъртта: "По-добре да умра, отколкото да ми се случи такова нещо! Мамо, искам да умра!". Това още повече засилва вътрешната мотивация да злоупотребява с храната и да се поддържа в непривлекателен вид.

Чувал съм изказвания на жени, които се вбесяват от това, че мъжете ги заглеждат по улицата и дори твърдят, че ще си направят операция, за да тушират въздействието на възбуждащите мъжките желания свои форми. Когато към тези техни оплаквания се погледне по-отблизо, често се оказва, че те са били заглеждани от хора, чийто сексуален интерес е бил от кръвосмесително или друг вид нежелано естество.

Друга причина, поради която е възможно жената (момичето) да има наднормено тегло, е храната да ѝ запълва някаква липса, някаква вътрешна празнота. Във всички такива случаи е съвсем логично да си задаваме въпроса каква липса запълва за нея храната? И ако тя носи в себе си някакво чувство за носталгия или липса, храната ѝ замества липсващото.

Има и още един важен фактор, чието действие остава често незабелязано. В подобни ситуации момичетата се свързват в душата си с жени, които са били пренебрегнати заради теглото си и външния си вид. Това е нещо, което съм научил от работата си с метода Семейни констелации. Принципът е може би най-валиден, когато става дума за отхвърлена заради външния ѝ вид предишна партньорка на бащата, особено ако тя е третирана в семейството като второ качество човек. Ако такова нещо се случи, децата започват да се държат симптоматично: да стават гневни, да се инатят на родителите, да правят неща, които вредят на здравето им. В случая – да се тъпчат с храна, за да заприличат на нея, да ѝ засвидетелстват своята лоялност. Това може да изглежда странно, но си спомнете за случаите от детството, когато родителите ви са говорели враждебно и неуважително за когото и да било. В този момент най-вероятно сте съчувствали на този човек и сте искали да извикате на родителите си: „Престанете!“. Децата винаги стоят на страната на слабия, неуважавания, одумвания, защото искат всички да се обичаме.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 15:15 от Рaдост