Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 765
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 975
  • София
Не ви ли притеснява фактът, че в доста от публикуваните становища се говори за различен адрес на родителите? Не съм наивна, но ако се спазва Законът всеки трябва да си смени адресната регистрация, настоящ адрес, задължително след като си смени жилището, независимо от причината за смяната. За мен е очевадно, че тези хора се опитват да измамят Системата, даже по телевизията една жена обясняваше, че тя и мъжът й са на различни адреси, за да може детето да има по-голям шанс.
За мен това е абсурд...
И на мен ми направи впечатление това. Само че, поне засега, адресът на родителите не е от значение.

# 976
  • Куциндрел
То проблем можеш да имаш със всяко дете. Защо точно с дете със СОП. Не са нужни обобщения просто. При нас проблемите са с друго дете, момиче даже, агресивно, не е със СОП.
При нас проблемите са точно от това, че детето е със СОП. Там не върви моето да отвръща на щипането и шамарите със същото, нито да се разбере с думи, защото при другите деца, които не са със СОП и са агресивни, моето намери начин за спряване. И понеже моето е все пак дете и няма как да разбере, защо Х ходи по него и го бие, миналата година моето наби Х без причина. Х отишло уж да го гушне и моето го набило още преди Х да го пипне даже. Преди това никой не отчете моите оплаквания, че Х ходи и провокира. След инцидента вече учителите внимаваха. Тази година им напомних случая, защото Х пак беше тръгнал да щипе, бута, бие  моето. Надявам се да не се стигне до 2-ри инцидент. И пак Х не е виновен, нито учителките, виновни са тези, които не отпускат адекватен ресурс.

Последно казвам, а вие както искате го разбирайте - при липсващ ресурс и задължителна интеграция на деца с проблеми в училищата, нивото на преподаване в клас пада и децата без СОП, аутизъм, дислекция и т.н. страдат, най-малкото от скука. Това няма как да се избегне, а възмущението ми беше за липсата на ресурс, а не с/у самите деца и защо са в клас.
Все пак колкото и да сме толерантни, като ни допре яйцето до собствените гъзове, започване по друг начин да разсъждаваме.

# 977
  • София
Не ви ли притеснява фактът, че в доста от публикуваните становища се говори за различен адрес на родителите? Не съм наивна, но ако се спазва Законът всеки трябва да си смени адресната регистрация, настоящ адрес, задължително след като си смени жилището, независимо от причината за смяната. За мен е очевадно, че тези хора се опитват да измамят Системата, даже по телевизията една жена обясняваше, че тя и мъжът й са на различни адреси, за да може детето да има по-голям шанс.
За мен това е абсурд...
И на мен ми направи впечатление това. Само че, поне засега, адресът на родителите не е от значение.
От известно време насам Общината се опитва да си реши проблемите с регистрацията по адрес първо чрез ДГ, а сега и чрез училищата. Защото реално в момента е пълна каша. И между другото преди 4 години, когато аз си сменях постоянния адрес, никой не ме е питал искам ли да сменям адресите на децата - направо си ми връчиха бланките за попълване. Та ми е много чудно, как някоя майка си е сменила адреса, без да смени и този на детето си. Единствено съм съгласна, че понякога се случва семейството да живее на адреса на бащата и тогава майката и детето да не се водят там. Затова в системата за ДГ има адрес на семейството и се кандидатства само по него, като по този начин не можеш на едно класиране да имаш предимство на две места едновременно. И в училищата би следвало да е така, но докато не се направи централизирана система, няма как да се случи.

# 978
  • София
Много ми хареса становището на една дама:

-да не се представя оригинал на удостоверение за семейно положение за проверка на
факта, че брат/сестра е записан в същото училище, при положение, че цялата
информация е налична в училището - може просто да се посочи името на брат/сестра и
класа му в настоящата учебна година.

Много би ни улеснило ако се стигне да приемат деца извън група 8.1. Дано от общината да обърнат внимание на това предложение. НО сред всичките щуротии, които са изпратени, може и да го пропуснат. Има родители, които дори не са чели проекта, но го критикуват.

# 979
Аз също си смених постоянния адрес и веднага ми дадоха и бланка за малката. Без аз да искам или някой да ме пита, просто им излезе в системата.

# 980
  • София
Преди години сменях лична карта и адрес ( преди 2-3 години) и ме питаха : Искате ли да смените адреса и на децата ? изумих се. Амииии ? отговарям аз. Тя казва, ако искате ще сменим, те се водят на стария адрес ( с който са родени) ... но ще ви издадем удостоверение - по 5 лева на дете = 10 лева , аз хък , мък Ами добре! казах
Та помня че не беше задължиелно Thinking

# 981
  • София
В някои общини искат задължително присъствие на бащата при смяна на адреса на детето. И ако в този момент бащата го няма, няма как да се смени. Аз лично не знаех, че съм длъжна да сменя адреса на децата като сменям моя, но ме накараха и не са искали подпис на бащата. На моя позната обаче й отказаха да смени на детето и тя смени само нейния, защото си сменяше личната карта. Сега детето се води още на адреса на бащата.

# 982
  • София
За мен това е абсурд...
А трябва да бъде.
Има ли пречка в нормативната уредба родителите да бъдат с различни постоянен/настоящ адрес? Аз не се сещам за такава. Останалото е бла-бла.

# 983
  • София
Сигурно много хора не знаят къде им се водят децата.
То трябва да го направят като на изборите: да разлепят разпределение по витрините за да ни информират на кой къде му е района. Лошото е, че с тая измислен уседналост някои деца няма да присъстват изобщо в списъците.

# 984
Абсолютна пародия е тази година кандидатстването. Правят се някакви промени и нови правила дни преди кампанията... ooooh! Всичко това трябва да е предварително обсъдено и прието поне година преди да влезе в сила.  Close

# 985
  • София
Още от миналата кампания се знаеше, че ще има уседналост.

# 986
  • Sofia
Да, но както някой беше писал в становищата, когато се приемат правила гледащи толкова назад във времето трябва да се предвиди адаптационен период или в отделна точка да решат проблема със завареното положение. Това не е направено.

# 987
  • София
Що? За да имате време да си смените адресите и да прередите деца, реално живеещи наблизо?  То тогава наистина ще искат и да се доказва кой къде реално живее. Ще почнат да искат и копия от домовата книга.

# 988
  • София
Що? За да имате време да си смените адресите и да прередите деца, реално живеещи наблизо?  То тогава наистина ще искат и да се доказва кой къде реално живее. Ще почнат да искат и копия от домовата книга.
Точно щях да напиша, че реално "период за адаптация" е равносилно на "период за фалшификация".

# 989
Той периода за фалшификация седи пред всеки, изключая присъстващите.

Общи условия

Активация на акаунт