Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 684
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 1 110
Доста специфични ситуации се обсъдиха до момента. Някой от вас има ли идея за решаване и на моя проблем?
Моето квартално училище, в което съм учила и аз е на 1 минута от дома ми и детето е разпределено в него. Нооо е пълно с цигани. По програма за интеграция е!!
Питам ще трябва ли детето ми да се интегрира сред тях или каква друга опция имам???

И при нас казуса е същия. Дъщеря ми има най-голямо предимство в близкото училище, което е само с ромчета Sad Пратих си становището до Столична Община.

# 1 111
elradi, ние сме със същия казус. Дъщеря ми има най-голямо предимство в близкото училище, което е само с ромчета Sad, а квартала не е ромски. Пратих становище до Столична Община.

# 1 112
  • София
elradi, ние сме със същия казус. Дъщеря ми има най-голямо предимство в близкото училище, което е само с ромчета Sad, а квартала не е ромски. Пратих становище до Столична Община.

И моят квартал не е ромски. Просто има циганска махала. Иначе съм в широкия център - данъкът ми го потвърждава.
Няма да си сменя жилището заради тези глупости. С ясла и ДГ ударих греда. Сега пак!!! Направо съм дискриминирана. Не съм в сивия сектор, но за парите които ми удържат всеки месец нищо не получавам.
Къде да го търся това училище. На границата на 3 района съм и друго близко нямам, а за точки и дума да не става.

# 1 113
  • София
Не става въпрос за смяна на жилището, а на адреса, за да ви даде предимство пред 8.4. Не мисля, че са глупости да искате детето ви да учи в по-добро училище. Но има правила за кандидатстване и каквито и да са, основен критерий ще е адреса.

Наистина не знам кои са тези училища, в които учат само ромчета. Чувала съм за едно в Хаджи Димитър, но там има са смесени децата.

# 1 114
  • Sofia
...след 3 години сигурно ще са в друго състояние с други точки, критерии и т.н...
Да, Цеце, погледнато така..., което също не е много коректно от страна на Общината - всяка година да разиграва родителите с различни критерии и райони.
Но, нали идеята е да се намери постоянно решение, както стана при детските градини. И представи си, че този Проект се запази като Система за прием. След три години вече ще е доста по-трудно да се оспорват каквито и да било критерии, защото те вече са приети.
Това е като обърнат внимание на самият проблем - да оправят образователната система и училищата.
До тогава само с бели конци съшиват и ни мятат едни с/у други да се разправяме.
Ако детето на Лейди, примерно, беше разпределено в нормално училище, то сега нямаше тя да търси различни варианти и да се надява на нещо. Така е и повечето от тези, които фалшифицират документи и търсят връзки.
Напълно съм съгласна с теб.
Да уеднаквят качеството на образованието - поне да няма непредаден материал по учебник, да има предвидени помощни часове за ученици изпитващи трудности с ученето поради недобра социална или семейна среда, предлагания избор на предмети и брой часове до 4-ти клас да са еднакви за всички начални училища и т.н.. (Но не виждам как би се решил проблемът с "циганските" училища.) И чак тогава общинарите ще са в правото си да районират и разпределят децата автоматично. Но в България това няма как да стане в близките години.

# 1 115
  • Куциндрел
Също и да дадат повече права на учители и директори да могат да затягат дисциплината в училище и механизми за бързо и лесно справяне с буйни деца.
А не - ауу, ми то много е добре в нашето училище, изключиха един ученик, защото прати друго дете в болницата.  Crazy
И това е за елитно училище.

# 1 116
  • София
В Красна поляна са тамън две циганските училища.
Важно е къде ще учи детето ми, но не смятам че е редно да ме принуждават да нарушавам закона, да извършвам излишни упражнения в и без това натовареното си ежедневие, само защото пак нещо "умно" е измислено. И отново на безработните мангали децата ще учат до тях, а аз ще се чудя как да заведа моето до някое далечно училище и да стигна в 8,00 на работа!!!

# 1 117
  • София
Не знам какво да те посъветвам друго. Аз ако си търся апартамент, точно в Красна Поляна не бих отишла, защото ромите са си там, не само в училището.

# 1 118
  • София
След написаното тук - аз не бих останала в квартала. То всяко нещо си има граници на поносимостта. Ако жевеете в цигански район, училището е един от проблемите, предполагам има и други.

# 1 119
  • София
Аз съм си родена там и не смятам да се местя. Нали тук се плюе най-много точно по тези, които сменят адресите, а сега ме съветвате точно това да направя.
По-скоро ме интересува дали при това райониране въпросното училище ще запази статута си или се очаква да настъпи промяна?? Другата седмица възнамерявам да се обадя и да попитам.

# 1 120
Хайде сега, той и президентът Първанов живее в Красна поляна😀
Реално ако си роден в този квартал защо да го сменяш? Реално кварталът има положителни страни, но неадекватната политика го съсипва. Същото е и в Захарна фабрика и на други места. Ако всеки се махне от квартала си заради циганите, първо района ще обеднее и те просто ще се насочат в друг район и утре проблемът може да е Ваш.
Всичко идва от лошо законодателство и определено нежелание да се справи с проблема цигани. Все пак неизвестен брой НПОта печелят добри пари на техен гръб.

# 1 121
  • Sofia
Проблемът с циганските училища е много дълбок. Ромите се множат с бясна скорост (от 12г, на 30+ са вече баби), имат три пъти повече деца от нас, основното образование е задължително и съответно пълнят училищата. Не може и да се местиш със семейството си до без край. Не виждам къде ще му излезе краят. Страх ме хваща.

# 1 122
Проблем няма да има ако има истинско желание те да бъдат образовани и интегрирани, но ако това стане, парите и проектите ще секнат.

# 1 123
  • София
Проблем няма да има ако има истинско желание те да бъдат образовани и интегрирани, но ако това стане, парите и проектите ще секнат.
Това няма никога да стане. Самите цигани не желаят да бъдат интегрирани. Техният начин на мислене и разбиране за живот са различни. Ситуацията в момента чудесно ги устройва. Промяна ще настъпи само с образованието. То е безплатно. Ако няма завършено средно такова, няма и помощи. Само с такива лостове може да бъде спряно нашествието им, но едни големи пари ще спрат да се усвояват и .....

# 1 124
  • София
Няма как да ги разпределят равномерно ромите по училищата, за жалост или за щастие.
По-добре да са в отделни само за тях училища и това е. Иначе така или иначе постепенно ще ни изтикат. Все си е сегрегация, поне българчетата да могат да учат нормално, но то е ясно, че няма да стане...

Общи условия

Активация на акаунт