Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 703
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 1 095
Тези, които не искат да регистрират наематели, искат да скрия данъци.
И съм напълно съгласна, че липсва контрол и върху адресните регистрациии и винаги се намира кой да те регистрира, а в Общината не даваш обяснение защо регистрираш даден човек.
Прави сте, че не е трудно да регистрираш и по месторабота, но тогава защо не се въведе критерий уседналост на работното място и бележката да не я издава работодателя, а НОИ и тогава всичко ще лъсне....

# 1 096
  • София
Много интересно миналата година родителите "ореваха" света за това, че в последната минута се сменяха лични карти , сега "оревават" света че се иска 3 години "уседналост" Grinning Смятам, че каквито и критерии да се сложат някой ще реве.
Да вземат направо от Детските градини да ги "насочват". Нали след 5 г. предучилищната подготовка е задължителна, значи какво , вземат децата от Градина X  + Градина У ( двете близки до училището) , и хайде 100 деца в Училище Z ( да си останат с приятелите, най  - малко стрес). Ще има тук там  няколко бройки, деца които се местят или тези които идват и ще се наместят на свободните места. В Общината има инфо колко деца, в коя група, на коя ДГ има и колко са първолаците. Няма какво да класират, който му хрумне и който е най - нахален да си "нацъка" критериите.
Във всеки от тези микрорайони има 4 - 5 детски заведения и 2-3 училища, какво е толкова сложно, да не е звездолет това,  да ги разпределят служебно според ДГ ! Confused

# 1 097
  • София
Yangdze, на мен лично проблемът ми не е нито в уседналостта, нито в смяната на лични карти. Проблемът ми е, че вместо да въведат ефективни мерки за контрол на критерия местоживеене, се опитват да вкарат разни рестрикции, които са абсолютно недомислени и след  3г ще настане същата драма и същия проблем.

# 1 098
  • София
Много интересно миналата година родителите "ореваха" света за това, че в последната минута се сменяха лични карти , сега "оревават" света че се иска 3 години "уседналост" Grinning Смятам, че каквито и критерии да се сложат някой ще реве.
Да вземат направо от Детските градини да ги "насочват". Нали след 5 г. предучилищната подготовка е задължителна, значи какво , вземат децата от Градина X  + Градина У ( двете близки до училището) , и хайде 100 деца в Училище Z ( да си останат с приятелите, най  - малко стрес). Ще има тук там  няколко бройки, деца които се местят или тези които идват и ще се наместят на свободните места. В Общината има инфо колко деца, в коя група, на коя ДГ има и колко са първолаците. Няма какво да класират, който му хрумне и който е най - нахален да си "нацъка" критериите.
Във всеки от тези микрорайони има 4 - 5 детски заведения и 2-3 училища, какво е толкова сложно, да не е звездолет това,  да ги разпределят служебно според ДГ ! Confused
Не става това за градините. Там приемат децата по други критерии - и от района и дори от други райони. Та тези, които не са се уредили в близката градина ще изпищят, ако и за училище ги отрежат.

# 1 099
  • София
Скрит текст:

Може да се помисли и над такъв вариант, но трябва да се отчете, че има много деца, които са в частни градини, за които обаче родителите искат да продължат в общинско училище и никой не може да им откаже това право.

# 1 100
Идеята е Страхотна, но има доста дечица, които не са успели да влязат в ДГ, къде отиват те?

# 1 101
  • София
Доста специфични ситуации се обсъдиха до момента. Някой от вас има ли идея за решаване и на моя проблем?
Моето квартално училище, в което съм учила и аз е на 1 минута от дома ми и детето е разпределено в него. Нооо е пълно с цигани. По програма за интеграция е!!
Питам ще трябва ли детето ми да се интегрира сред тях или каква друга опция имам???

# 1 102
  • София
Правиш това, което правех и аз тези дни – търсиш възможни училища, в които да го запишеш.

# 1 103
  • София
Никога никой не може да въведе критерии, които ще са приемливи за всички и ще спрат фалшификациите. Разберете го това !
-За едни 3-5-10 години уседналост е Ok.
-Друг си е купил жилище и изплаща непосилна ипотека от преди 6 месеца и се надява на хубавото училище отсреща през улицата.
-Трети е тарикат и има пари, живее в хубава къща в Горубляне, ама работи в Министерство на външните работи и иска на всяка цена детето му да е там до работата
Кой пръв ще го класират според вас? Кой какви критерии ще иска?
Справедливост за едните означава драма за другите,

# 1 104
  • София
Доста специфични ситуации се обсъдиха до момента. Някой от вас има ли идея за решаване и на моя проблем?
Моето квартално училище, в което съм учила и аз е на 1 минута от дома ми и детето е разпределено в него. Нооо е пълно с цигани. По програма за интеграция е!!
Питам ще трябва ли детето ми да се интегрира сред тях или каква друга опция имам???

Аз бих вдигнала целия квартал на бунт да не се приемат деца от други райони. Лоби до общината, искане за решаване на казуса и т.н. Откъде на къде някои училища ще са набедени да понасят товара на етническия въпрос.

П.П. Нали не живеете в ромски квартал?

# 1 105
  • София
Според мен трябва да бъдат разпределени между всички училища. Предполагам, че това няма да се хареса на някои хора, обаче.

# 1 106
  • София
А какво ще кажете за онези, родители, които от години не са си сменяли адресната регистрация - живеят в Дружба, израснали са около "Плиска", съответно винаги са били регистрирани в района на 119 СОУ и детето е записано там. Майката фалшификатор ли е или не? Ще пращаме ли полиция?

Не знам какво е, но не е спазила закона да се регистрира там където живее: в Дружба. Аз бих пратила полиция, ако живея в Изток, а детето ми трябва да пътува до Дружба, защото ми е отнела предимството.

Иначе всяка година някой се вдига на бунт, пишат се жалби. Имаше случай с една дама, бяха и се обадили от общината да и запишат детето където иска, май за 73то ставаше въпрос.

elradi, няма значение ти къде си учила в случая. Сменяй си адреса, за да попаднеш в 3та група в друго училище.

# 1 107
  • Куциндрел
Добре де, в чужбина как разпределят децата административно по училищата, без избор от страна на родителите, без кандидатстване, без нищо. Просто получаваш уведомление и толкоз.
Да не се сравняваме с чужбина, моля.

Защо да не се сравняваме, моля.
Най-малкото защото там социалната политика е по-развита.
Тук условията са други и според тях да правим приеми и т.н. Ако искаме да сме като чужбина, нека и другите ни неща да са като там.

За мен трябва да сложат критерий - живеещ над 1 година в района и критерий живеещ под 1 година. Няма нужда от толкова много подгрупи по местоживеене.

# 1 108
  • София
Никога никой не може да въведе критерии, които ще са приемливи за всички и ще спрат фалшификациите. Разберете го това !
-За едни 3-5-10 години уседналост е Ok.
-Друг си е купил жилище и изплаща непосилна ипотека от преди 6 месеца и се надява на хубавото училище отсреща през улицата.
-Трети е тарикат и има пари, живее в хубава къща в Горубляне, ама работи в Министерство на външните работи и иска на всяка цена детето му да е там до работата
Кой пръв ще го класират според вас? Кой какви критерии ще иска?
Справедливост за едните означава драма за другите,
Когато се пропагандира, че целта на задължителното райониране и разпределение е да се обхванат задължително реално живеещите в близост деца, то тогава се търсят реални варианти това да се прави, а не си измиват ръцете с криворазбрана уседналост, която след време ще доведе до същия батак. Тогава какво ще направят - ще върнат софийското жителство ли?

# 1 109
  • Куциндрел
...след 3 години сигурно ще са в друго състояние с други точки, критерии и т.н...
Да, Цеце, погледнато така..., което също не е много коректно от страна на Общината - всяка година да разиграва родителите с различни критерии и райони.
Но, нали идеята е да се намери постоянно решение, както стана при детските градини. И представи си, че този Проект се запази като Система за прием. След три години вече ще е доста по-трудно да се оспорват каквито и да било критерии, защото те вече са приети.
Това е като обърнат внимание на самият проблем - да оправят образователната система и училищата.
До тогава само с бели конци съшиват и ни мятат едни с/у други да се разправяме.
Ако детето на Лейди, примерно, беше разпределено в нормално училище, то сега нямаше тя да търси различни варианти и да се надява на нещо. Така е и повечето от тези, които фалшифицират документи и търсят връзки.

Общи условия

Активация на акаунт