Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 693
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 1 080
  • София
Добре де, в чужбина как разпределят децата административно по училищата, без избор от страна на родителите, без кандидатстване, без нищо. Просто получаваш уведомление и толкоз.
Да не се сравняваме с чужбина, моля.

Защо да не се сравняваме, моля.

# 1 081
Предложенията на Грета ми звучат разумно.

Poppea, из квартала (слатинския) легенди се носят как се вади адрес за 31-во Simple Smile И как масово хората работят и на пазара на Ситняково, освен че живеят едва ли не в двора на 31.

За месторабота е много по-лесно от местоживеене - именно защото там вече всеки ЕТ може да ти даде такава. За местоивеен има изисквания, но пак казвам, ако собственик на имот там се разпише в общината на молбата за настоящ или постоянен адрес от човека, еми няма как да откажат на собственика да регистрират човека, и после ще му дадат бележка, разбира се. Но все пак изисква доста повече усилия от месторабота да намериш желаещ да ти е толкова близкъ, че да те регистрира в дома си и никога повече да не може да те отпише, защото само ти можеш да го направиш, той - не Simple Smile   Затова дори наемодатели отказват вече на наематели, като са се парили, въпреки че хората наистина ще живеят там. 

Последна редакция: чт, 01 фев 2018, 12:30 от Анонимен

# 1 082
  • Sofia
...след 3 години сигурно ще са в друго състояние с други точки, критерии и т.н...
Да, Цеце, погледнато така..., което също не е много коректно от страна на Общината - всяка година да разиграва родителите с различни критерии и райони.
Но, нали идеята е да се намери постоянно решение, както стана при детските градини. И представи си, че този Проект се запази като Система за прием. След три години вече ще е доста по-трудно да се оспорват каквито и да било критерии, защото те вече са приети.

# 1 083
  • София
Poppea, така, така, само че, ако си извадиш бланката за настоящ адрес плащаш 3лв и става с 1 ходене. После не ти се налага да сменяш документи по банки копия от лични карти и т.н. разправии. Освен това като си смениш постоянния адрес, автоматично жилището, което имаш ти става второ поред и ти се вдигат данъците, като трябва да подадеш декларация по чл. 14 за промяна в обстоятелствата, в случай, че си собственик. Така че въобще не е едно и също дали ще смениш настоящ или постоянен, няма защо да се лъжем. И докато няма реален контрол за адресните регистрации и санкции за собствениците, които регистрират живущи при себе си, това с настоящия адрес ще е най-лесната фалшификация.
На въпроса ти - да, вадила съм регистрации на моя адрес и няма никаква драма да се направи точно за 5мин.

# 1 084
  • София
Факт е - има собственици, които регистрират доброволно и небезвъзмездно на адреса си други хора с цел даване на предимство за училище. Чудно ми е защо не се правят проверки в тази посока и дали, ако регистрираш някой на твоя адрес, но той не живее там, не може да те подведат под отговорност.

# 1 085
бубчето, виж сега, и за двата адреса се иска собственик, който да се съгласи да те регистрира в имота си. Но ако има такъв, не можеш да спреш да регистрира човек нито по единия, нито по другия адрес. Без да може да ги отпише. Ако и двата адреса носят равни точки, хората ще предпочетат само настоящ, но  ако постоянен адрес дава повече точки от настоящ (като м.г.), хората веднага се ориентират към постоянен, защото и двата се вадят по един и същи начин - само със съгласие на собственика, само последиците са различни. И в двата случая страдат тези,които наистина живеят там, независимо дали с постоянен или настоящ адрес.
Е, как да контролира общината - аз искам да запиша най-близкия си сърдечен и любим приятел при мен, как ще ми забранят?! Wink Може да искам да запиша 10 приятеля, щото сме близки и искаме да си живеем в комуна. Как ще ми забранят?! Освен да въведат административни критерии за брой регистрирани живущи в едно жилище - например в двустаен кв макс 3 души или нещо такова. Е, как ще контролира общината със своя ресурс кой и как живее там, бе хора?! За всички стотици хиляди жилища в София. А и да не живее, може да е в чужбина, може да е в болница, може да е в провинцията да гледа близък.... То Интерпол няма ресурс да го прави това за шепата търсени от тях, вие за всички жители на София го предлагате!

# 1 086
  • София
Скрит текст:
За мен, ако има уседналост и се запази в този вид, поне на пръв поглед мисля и се надявам, че няма да стане като миналата година.
Пълен абсурд е да се търси уседналост от 3г. И то при приравняване на постоянен и настоящ адрес. Така след 3г ще се окаже, че фиктивно извадени хвърчащи настоящи регистрации днес, ще имат повече тежест от постоянен адрес на семейство, което си е купило апартамент в непосредствена близост до дадено училище 11м преди кандидатстване за първи клас.
Какво предлагаш?
Прави ми впечатление, че все питаш кой какво предлага, но освен да си настояваш за единичната уседналост, изкарана от всякакъв контекст, друго не правиш.
Скрит текст:
Иначе ето какво предлагам:
Уседналост от макс 1г, която да се доказва с нотариален акт/договор за наем/извлечение от домова книга...
Предлагам да се съобразят с простотиите, които натвориха миналата година и да си изсърбат попарите с ПГ и братята и сестрите приети по други критерии.
Предлагам преходен период, за да се изчистят заварените положения ( на това, че ще имат време да се подготвят за фалшификация ще отговоря, че фалшификациите отново ще са факт след 3г ако системата се приеме в текущия й вид).
Предлагам допълнителни точки за училищата на територията на административния район.

Poppea, абсолютно хвърчаща бележка, която се вади в ЕСГРАОН за 5мин със собственика на имота. Ако ти е приятел без пари, а има такива, които го правят срещу заплащане.
Впечатлението ти не е вярно:
Скрит текст:
Ако наистина са го определили като дискриминационен, няма как да го върнат.

Отн. становищата:
Има няколко случая, при които родителите са се преместили от един адрес в прилежащия район на друг адрес пак в същия прилежащ район – според мен и те трябва да са в първа група и да се оправи формулировката; няколко с пропуснати адреси, които трябва да се добавят; многодетните семейства също би трябвало да бъдат улеснени – напр. в най-близкото до тях училище да бъдат първа група, без значение от колко време са там, но за останалите училища да бъдат четвърта група.

# 1 087
За настоящия адрес съм чувала много неща, включително баба, които срещу заплащане предлагат да регистрират деца на техния адрес. Има търсене - има и предлагане. В този ред на мисли се чудя колко от тези баби са без внучета? И на колко всъщност и техните внучета кандидатстват, а след това същите баби са възмутени, че тяхното дете не е прието, а иначе е взела пари да регистрира други две деца.
И се чудя как ти ще живееш в един квартал, ще работиш в друг и ще се водиш детето в трети, за даде в елитно училище според твоите критерии.
Аз искам да може и по месторабота, без натрупване на точки, а за избор, на който от двата критерия предпочетеш, защото ми е удобно да е близо до работата ми, а не, за да пътувам допълнително сто часа, да вадя фалшиви бележки и пр.
Може по местоживеене да са 10 точки, по месторабота 8 точки безда се натрупват. Мисля, че това е елегантен метод едните да не взимат местата на другите.

# 1 088
  • София
Ми ще го контролира - като се въведе най-накрая задължителната регистрация на домовата книга и като си длъжна да го впишеш там и да плащаш входни и за него например. Като се начислява процент данък смет върху брой членове, регистрирани на адреса от настоящия собственик. Като те задължат да представиш договор за наем, заедно с разходни документи за платен данък върху тоя наем. Ей с такива разни нещица.
milenaka, това а адресите назад е пълно недомислие от страна на онези, които творят тази простотия. Аз съм с постоянна адресна регистрация в Младост 4 от 33 години, ама нямам уседналост Grinning А по въпроса за градината и училището, че са на различни места не си особено права, че е същото, защото от градината и в 7 да си вземеш детето, все ще е вътре, на топло и с човек до себе си. Ако двете ти деца учат в различни училища трябва да избереш кое от двете да те чака само, в коридора...

# 1 089
За настоящия адрес съм чувала много неща, включително баба, които срещу заплащане предлагат да регистрират деца на техния адрес. Има търсене - има и предлагане. В този ред на мисли се чудя колко от тези баби са без внучета? ...

Слухове се носят, ама аз не познавам такъв случай. Сигурно има, но са единици, чак да е толкова масово, не ми се вярва. В колко случаи бабата няма внуци, роднини, а е толкова смела да регистрира непознати хора при себе си, без да може после да ги отпише? Бабите, а особено самотните, са изключително страхливи за имотни измами, така че не мисля, че има много такива баби.

# 1 090
  • София
Това е така, да. За някои градини. В други ти правят проблем, че го взимаш след 6. Както и да е.

П.П. За градините отговарях. Пак не ми излезе предупреждение за ново съобщение.

# 1 091
  • Sofia
А какво ще кажете за онези, родители, които от години не са си сменяли адресната регистрация - живеят в Дружба, израснали са около "Плиска", съответно винаги са били регистрирани в района на 119 СОУ и детето е записано там. Майката фалшификатор ли е или не? Ще пращаме ли полиция?

# 1 092
Ми ще го контролира - като се въведе най-накрая задължителната регистрация на домовата книга и като си длъжна да го впишеш там и да плащаш входни и за него например. Като се начислява процент данък смет върху брой членове, регистрирани на адреса от настоящия собственик. Като те задължат да представиш договор за наем, заедно с разходни документи за платен данък върху тоя наем. Ей с такива разни нещица.
...

Е, какво пречи на новорегистрирания по настоящ или постоянен адрес (без значение) да бъде записан в домовата книга и да плаща за вход, без да живее там? Какво всъщност контролира книгата, освен че увеличава разхода за добиране до училището с някакви си там 50-100 лева за 1 година (при настоящите нива на вноските)? Записан, ама не живее, щото е в провинцията по много важна дългосрочна работа. Иди докажи, че не е така.

# 1 093
  • София
В книгата ти се подписва дмоуправителя, той я регистрира в общината и съответно носи отговорност за невярно съдържание (така е по проект ако се приеме) По същия начин и за събирането на таксата носят отговорност. А за да се освободи от такса, това пак се приема от общо събрание и някак вече ще се наложи да се инволвнат твърде много хора в процеса по фалшивата регистрация. Не че е невъзможно разбира се, но рязко ще затрудни дейността.

# 1 094
  • София
За настоящия адрес съм чувала много неща, включително баба, които срещу заплащане предлагат да регистрират деца на техния адрес. Има търсене - има и предлагане. В този ред на мисли се чудя колко от тези баби са без внучета? ...

Слухове се носят, ама аз не познавам такъв случай. Сигурно има, но са единици, чак да е толкова масово, не ми се вярва. В колко случаи бабата няма внуци, роднини, а е толкова смела да регистрира непознати хора при себе си, без да може после да ги отпише? Бабите, а особено самотните, са изключително страхливи за имотни измами, така че не мисля, че има много такива баби.
Още повече, че тя не може да регистрира само детето, трябва и майката. А после не може да ги отпише. Аз за такива случаи не знам. Може и да има. Но според мен са много повече тези, при които наемодателите не искат и да чуят да регистрират наемателите при тях.

Общи условия

Активация на акаунт