Второ дете, нова работа и още нещо...

• 7 434
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
  • София
При така описаната ситуация, бебеправенето търпи отлагане. Оправи си първо жилището и кредита, после виж какво ще стане с новата работа и чак тогава мисли за второ. Имаш време достатъчно за всичко, драма няма. Всичко е въпрос на правилно подбиране на приоритетите и планиране.

# 31
С дете на 2,5 години имаш право на 6 месеца неплатен отпуск за гледане на дете, през който може да ти тече предизвестието. Този отпуск работодателят няма право да го откаже.
Да разкажа личният си опит. Тъкмо, когато решихме за второ дете, мъжът ми спечели конкурс и се преместихме в нов град. Оттам и квартира, пренасяне, нова работа и т.н....Решихме да отложим малко бебето. Докато изчаквахме ,си подредихме живота в новия град. Аз започнах работа, купихме си жилище, ремонт и т.н.  Детето стана факт след година и половина.
Моят съвет е подреди си нещата- жилище, работа и после се наслаждавай на спокойна бременност и майчинство.

valian1, това не е ли само ако детето НЕ е настанено в детско заведение?  newsm78 Моята дъщеря тази година (през Май) я класираха за детска градина с прием от септември.

Определено всички сте много прави, аз самата също мислех каква бременност ще карам с толкова тревожни мисли Grinning в първата нямах такива проблеми и летях и хвърчах из облаците абсолютно безгрижно  Heart Eyes

# 32
Ами не съм съвсем сигурна, мисля, че не е проблем. Но това може да се провери. Моето дете ходеше на училище, докато ползвах такъв отпуск, а междувременно бях започнала да работя на другото място. От НОИ казаха, че не е проблем, докато ползвам неплатен за гледане на дете, да работя на друго място.

# 33
Ами не съм съвсем сигурна, мисля, че не е проблем. Но това може да се провери. Моето дете ходеше на училище, докато ползвах такъв отпуск, а междувременно бях започнала да работя на другото място. От НОИ казаха, че не е проблем, докато ползвам неплатен за гледане на дете, да работя на друго място.

т.е. искаш да кажеш, че ако имам предложение за нова работа мога да подам молба за неплатен отпуск за гледане на дете при настоящия работодател, да си подам предизвестието (3 мес.) при него и да започна на новия трудов договр?

Последна редакция: вт, 20 юни 2017, 17:04 от ♥ Fairy Tale ♥

# 34
Ами аз точно така направих. Това беше през 2011. Четири месеца ми се засякоха двата договора.

# 35
Ами аз точно така направих. Това беше през 2011. Четири месеца ми се засякоха двата договора.

Довечера ще пиша до НОИ да попитам Simple Smile Направо ми върна усмивката и надеждата  Hug

# 36
Успех! Искрено желая да ти се подредят нещата. Сподели какво са ти отговорили от НОИ.

# 37
Успех! Искрено желая да ти се подредят нещата. Сподели какво са ти отговорили от НОИ.

Благодаря ти много! Благодаря на всички ви  bouquet Hug Ще пиша обезателно!

# 38
valian1,
Цитат
Посещаването от детето на детска ясла или детска градина не е пречка за ползването на отпуска, тъй като това не е настаняване на пълна държавна издръжка. При посещение на детска ясла или детска градина родителите заплащат съответните такси.

# 39
Това отговорът от НОИ ли е? Много са бързи.

# 40
Това отговорът от НОИ ли е? Много са бързи.

Не, не. Извинявай, не се изказах правилно, просто го намерих като цитат от "Труд и право". Току-що изпратих запитването, имат законов срок, в който да ми отговорят  Laughing

Последна редакция: вт, 20 юни 2017, 19:56 от ♥ Fairy Tale ♥

# 41
Аз съм се убедила от опит, че животът е на приливи и отливи. Когато има събития, има ..... и после всичко се нарежда. Към авторката, просто действай
.....не отлагай нищо

# 42
Сподели какво са ти отговорили от НОИ.

valian1, греда Simple Smile Ето го отговора от НОИ:

Цитат
В отговор на писмо с Вх. № 900121-388 / 20.06.2017 г. Ви, уведомяваме:

Права и задължения, които се уреждат между страните: работодател и работник /служител/ е  със сключването на трудово правоотношение.
Съгласно чл. 399 от Кодекса на труда, цялостният контрол за спазване на трудовото законодателство във всички отрасли и дейности се осъществява от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" към министъра на труда и социалната политика.
    Условията и редът за разрешаване, ползване и прекратяване на отпуск  са регламентирани в Кодекса на труда и Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Този въпрос не е от компетентност на Националния осигурителен институт. Компетентната институция е Министерството на труда и социалната политика. Ел. адрес :http://www.mlsp.government.bg/
Права и задължения, които се уреждат между страните: работодател и работник /служител/е  със сключването на трудово правоотношение.
Съгласно чл.399 от Кодекса на труда, цялостният контрол за спазване на трудовото законодателство във всички отрасли и дейности се осъществява от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" към министъра на труда и социалната политика.

С уважение,

Общи условия

Активация на акаунт