Раждане в УМБАЛ Медика - Русе

• 43 909
  • 437
  •   1
Отговори
# 285
На моето секцио бях със спинална упойка. Не знам кой беше лекаря, който я постави, но нищо не разбрах от убождането. Доста ми падна кръвното в началото, но успяха да ме стабилизират бързо. Нищо не се усещаше при самата операция. Нито допир, нито придърпвания...миже би само момента на вадене на бебето, усети се като олекване. Секциото ми беше в 9 сутринта, до около 10-10:20 излязох от операционна. Упойката мина за около час, час и половина след това. Помня че като започна да ме боли след като действието на упойката изчезна, ми биха болкоуспокояващи. Беше силничко, защото до вечерта действа. Към 10 вечерта ми сложиха от същото, за да мога да спя. Мисля че първата проба за раздвижване беше сшед обяда, около 4-5 часа, не помня точно. Трябваше само да седна на леглото и да спусна крака. Беше ми много лошо, кръвното ми беше много ниско. Така и не успях да стана в този ден. На следващата сутрин на визитация казах, че все още не мога да стана, не толкова защото ме боли, а защото ми е ужасно лошо, буквално не можех да се отлепя от леглото. Веднага ми направиха едно кафе, след половин час вече правех крачки. На обяд ме пратиха в неонатология. Вече можех да се движа. Бебето видях тогава. Мъжът ми го пуснаха още след раждането да го види, но аз не съм настоявала да ми го носят. Имаше майки, на които след това видях, че носят бебетата.
Не съм имала болка в гърба след упойката, всъщност мисля че никакви проблеми не съм имала с това. Ако имате някакъв друг въпрос, питайте, беше преди година и вече съм забравила това онова.

# 286
Здравейте,към мамите,които са родили секцио в Медика,интересува ме каква упойка използвахте и какви са вашите отзиви относно това?Как се чувствахте след упойката?Кога започнаха да ви раздвижват?Кога ви дадоха бебенцата в стаята?Как премина самата операция?Споделете впечатления. Simple Smile) Благодаря предварително Simple Smile))

Анестезиолога пита предварително каква упойка искаш, разбира се исках да съм будна и да си видя бебето веднага. Операцията не беше страшна не съм усещала дърпане по-точно все едно самата маса се клатеше🤔 бебето ми го показаха веднъж голичко и после като го повиха пак ми го показаха. По принцип те местят при него на другия ден, ако всичко е ок, при нас се наложи преливане на кръв и ме преместиха на 3 ден от самата операция, така че това е индивидуално. На първата вечер от операцията седнах на леглото, но ми се зави свят и не са ме мъчили да ставам, раздвижиха ме на другия ден. При мен лично възстановяването не беше тежко и нямам никакви оплаквания операцията я направи д-р Рудницки в екип с д-р Стойнев, анестезиолога и сестрата постоянно стояха над главата ми и си говорихме и ме разсейваха.
После вече като ме изместиха в стая с бебчо постоянно идват на визитации за мен е първо дете показаха ми как да сменям памперса, вечерта гледах как го къпят. През нощта ги взимат от 12 до 6, на мен ми беше тъжно да го взимат, но пък така адаптацията и за мен беше по-лесна и успявах да поспя.
Вече сме си вкъщи почти седмица и всичко е наред, махнаха ми конците, нямам нужда от помощ в грижите за детето(имайки предвид операцията-вече все едно не съм оперирана).
Като цяло е това доволна съм от всичко!
Пожелавам леко раждане и здрави бебчета на всички☺

# 287
Ммм да, това съм забравила. Разбира се, на самото раждане го видях, сложиха гривната пред мен. Обърнаха внимание на пола (момче), понеже до последно знаехме, че ще е момиче 😀😀. Секциото беше при д-р Стойнев, както и той следи бремнността ми.

# 288
Да попитам изписват ли след раждане и престой в “Медика” в почивните дни?

Последна редакция: пн, 08 фев 2021, 18:09 от Nadya7

# 289
Нас ни изписаха в неделя.

# 290
Искам да попитам раждалите планирано секцио в Медика, понеже ми предстои такова идната седмица, как протича секциото там, предния ден ли те приемат, за да направят съответните изследвания или всичко се случва в уговорения ден, прави ли се клизма преди операцията и при  нормално протичане на секциото на кой ден от престоя е изписването

# 291
И на мен идната седмица ми предстои  същото Simple Smile)
Засега само са ми казали от предния ден да отида за прием, правят пср тест отпред и тогава те приемат и почват с другите изследвания. Днес съм на преглед, ще задам още въпроси и ще пиша каквото съм разбрала Blush

# 292
Благодаря ти! А кой доктор избра от екипа на Медика? 😊

# 293
Искам да попитам раждалите планирано секцио в Медика, понеже ми предстои такова идната седмица, как протича секциото там, предния ден ли те приемат, за да направят съответните изследвания или всичко се случва в уговорения ден, прави ли се клизма преди операцията и при  нормално протичане на секциото на кой ден от престоя е изписването
При планово секцио от предния ден ли се постъпва в болницата?

Да, от предния ден. Първо се прави тест(с клечката в носът). Ако е отрицателен ви приемат, ако не.... Не знам. Попълват се документи и се правят изследвания. Родих там 23.11 2020г. Приеха ме в неделя(22ри). Бях избрала д-р Стойнев( не съм се следила при  него), просто страхотен! Дойде в стаята сутрента на 23ти,заведеме в операционната. Там ми се обясни подробно какво следва. След това поставиха упойката, легнах, поставиха катетър. След около 20мин. усетих как ме разтресоха здраво и бебка изплака. Веднага ми я дадоха за 4-5бързи снимки и я отведоха да я оправят. Докато ме зашиваха ми я донесаха отново, почистена, повита, изтеглена и т. н. След това бебчето го взимат в неонатология,а родилката в стаята, където е била в  ГО. (поради пандемията и в ГО бях сама в стая и в неонатология). След като ме върнаха в стаята постоянно идваха да ме видят как съм. Обезболяващи в системата постоянно. Вечерта същия ден, се изправих и направих няколко крачки. Помагаха ми и ме държаха. Не се тревожете боли много, но бързо се забравя. Сутринта пак станах, взех душ, събрах си багажа и се преместих в неонатологията при бебка. Стоеше при мен почти постоянно. На 26ти ни изписаха. Ако нещо съм пропуснала, питайте:)

Последна редакция: чт, 18 мар 2021, 16:07 от nnady

# 294
Ще ме оперират доктор Константинова в екип с доктор Рудницки. Константинова ми следи бременността  Simple Smile
Друго, което разбрах днес е, че е само със спинална упойка, пълната се поставя в извънреден случай. За изписването ми казаха от 3 до 5 дни, след операцията, ако всичко е наред.
Nnady благодаря за подробния разказ, а случайно да са дали на таткото по някакъв начин да види бебето? Аз днес попитах, казаха ми да чака отвън бащата и ако могат и всичко е наред, може би ще може да му го покажат, но нищо не обещават. Също не можаха да ми кажат час за операцията, защото може да излезе нещо спешно преди мен. Питах и за самостоятелна стая, нямат такава практика, казаха ми, че ако има много родилки няма как да гарантират така стаи на никого. Това е, което разучих днес, на 23ти влизам, ще дам още инфо тогава Simple Smile

# 295
Ще ме оперират доктор Константинова в екип с доктор Рудницки. Константинова ми следи бременността  Simple Smile
Друго, което разбрах днес е, че е само със спинална упойка, пълната се поставя в извънреден случай. За изписването ми казаха от 3 до 5 дни, след операцията, ако всичко е наред.
Nnady благодаря за подробния разказ, а случайно да са дали на таткото по някакъв начин да види бебето? Аз днес попитах, казаха ми да чака отвън бащата и ако могат и всичко е наред, може би ще може да му го покажат, но нищо не обещават. Също не можаха да ми кажат час за операцията, защото може да излезе нещо спешно преди мен. Питах и за самостоятелна стая, нямат такава практика, казаха ми, че ако има много родилки няма как да гарантират така стаи на никого. Това е, което разучих днес, на 23ти влизам, ще дам още инфо тогава Simple Smile
Никого не пускаха. Багаж се оставя долу на входа и сестра го качва в стаята ви. Хубавото е, че може да го покажете през стъклото на прозореца 😊

# 296
мен ме приеха същия ден но по спешност ми правиха секциото да ви кажа клизма не са ми правили първо се подготвят идва анестезиолог и след това ви водят в операционната и вече питат искате ли да сте будна или искате да спите по време на операция та и там вече си избиете и след това ви бият упойка та в гърба, и изчакват 5мнт или 10 в зависимост от това дали чуставате нещо иначе изчакват още време и все ще ви питат ако сте в съзнание дали ви боли усещат ли нещо и така след това виждате бебето на мига да ви правят бърза снимка с него и ви местят в след родината зала там седите докато се раздвижи те и след това може да видите бебето си то ще ви очаква като ви настанят до Неонарологията

# 297
Здравейте, и аз имам въпрос относно раждането... бих казала по-скоро административен.
В момента се следя по здравна каса при АГ, който не изражда в Медика.
Раждането обаче искам да е в Медика.
Тъй като съм в болничен отдавна, мисля да изчакам да взема 45 дневния от текущия си лекар. Всъщност, 45-дневния болничен ли е края на документацията, ако мога така да се изразя? Кръвните изследвания ги имам вече всички.
Това, което ме интересува, е как и кога да започна да ходя при АГ в Медика, тъй като предполагам би било редно последните прегледи да са при лекаря, при когото ще раждам.
Втори въпрос: има ли смисъл да търся личния лекар за направление за смяна на следящ лекар, при положение, че така или иначе болницата е частна и ще заплатя 800лв за раждане там.
Освен това, чудя се дали изобщо да избирам лекар или при когото и да се падна в Медика - всички са добри и ще ми обърнат внимание. В този случай дали е ок да продължа да ходя на прегледи и тонове при сегашния следящ и когато започне раждането просто да отида в болницата на място без уговорки при когото е на смяна? Имам предвид, грешно ли е от моя страна да раждам при лекар, който никога не ме е виждал и не е запознат с бременността ми? (Не е проблемна, не е рискова, нямам специфични заболявания или противопоказания, бих искала да родя нормално.)

# 298
Раждането в Медика става само с избор на екип. Така че предполагам е добре да се разходите до там и да разговаряте с някой от лекарите. Не можете да отидете както в АГ комплекса и да родите при който е на смяна. Болницата не е като АГ, така че 800 те лева ще ги платите, независимо дали си изберете или не лекар. Вие си избирате дали да следите последния месец при настоящия ви лекар или при друг. Но, нормално е да отидете в Медика и ако желаете да раждате там, да поговорите с лекарите или поне с някоя от акушерките. Отзивчиви са и ще ви отговорят. Добре е да звъннете по телефона преди това, защото заради пандемията в момента не знам как приемат.
Допълвам. На интернет страницата на болницата можете да видите ценоразпис на услугите. Ако ползвате ечидурална упойка по време на раждането, тя се заплащаше отделно (раждах там преди година и половина). При секцио се заплаща само изборът на екип.

# 299
Здравейте, и аз имам въпрос относно раждането... бих казала по-скоро административен.
В момента се следя по здравна каса при АГ, който не изражда в Медика.
Раждането обаче искам да е в Медика.
Тъй като съм в болничен отдавна, мисля да изчакам да взема 45 дневния от текущия си лекар. Всъщност, 45-дневния болничен ли е края на документацията, ако мога така да се изразя? Кръвните изследвания ги имам вече всички.
Това, което ме интересува, е как и кога да започна да ходя при АГ в Медика, тъй като предполагам би било редно последните прегледи да са при лекаря, при когото ще раждам.
Втори въпрос: има ли смисъл да търся личния лекар за направление за смяна на следящ лекар, при положение, че така или иначе болницата е частна и ще заплатя 800лв за раждане там.
Освен това, чудя се дали изобщо да избирам лекар или при когото и да се падна в Медика - всички са добри и ще ми обърнат внимание. В този случай дали е ок да продължа да ходя на прегледи и тонове при сегашния следящ и когато започне раждането просто да отида в болницата на място без уговорки при когото е на смяна? Имам предвид, грешно ли е от моя страна да раждам при лекар, който никога не ме е виждал и не е запознат с бременността ми? (Не е проблемна, не е рискова, нямам специфични заболявания или противопоказания, бих искала да родя нормално.)

Аз също не съм си следила бременността там, но започнах да ходя в началото на 9тия месец, тъй като както за вас, така и за лекарите е добре да са запознати със състоянието ви, първия път когато отидох беше без никакви уговорки, за мой късмет доктор Рудницки беше на смяна и ме приеха за преглед веднага /не съм си вземала друго направление от личния лекар/, междувременно си ходех и на прегледите насрочени от лекаря при когото си следих цялата бременност, като още с вземането на 45-дневния болничен преди раждането моя лекар ми даде картона /който и на всеки преглед след това носех на всеки преглед/, заедно с всички изследвания, за да имам готовност ако настъпи раждане веднага да отида в Медика и да имам всичко необходимо в себе си.

Общи условия

Активация на акаунт