Младоженецът не желае сватба

• 64 700
  • 1 292
  •   1
Отговори
# 1 095
  • MI
А аз да казах, че това трябва да се направи и тука. Само споменавам, че уговорки има всякакви.
Скрит текст:
И понеже в България е много модерно да се канят хора, за да не се обидят, тук е най-важно младоженците да могат да си платят сами, за да не се окаже, че от 100 човека, на тях им е забавно само с 10. Била съм на такава сватба. На баба и дядо всички братя, сестри, племенници и съседи от село, а на младото семейство петима приятели да не е съвсем без хич. Не беше много забавно.

Но пропусна нещо много важно - че в твоя линк бе записано и какво трябва да плати семейството на младоженеца, включително медения месец. Така че и там като гледам не се минава семейството на булката.  Rolling Eyes Навсякъде има подобни правила и не виждам защо са тези припадъци в темата колко неуместно нещо са предложили родителите. Предложили, не наложили при това.

И всъщност България далеч не е първенец по големи сватби нито в Европа, нито в сравнение със САЩ. Хайде да не преувеличаваме. Стресирани били горките "млади" и затова не се женели. Ако не могат да си отстояват мнението, това е истинския проблем, а не учинайката дето баба е настоявала да бъде поканена. Особено ако са прехвърлили 30 години.

И да, има огромна разлика. Едното е "аз ти правя подарък, твоя работа е какво ще правиш с тях", а другото е "не ми трябват тъпите ти цветя, ама вземи дай задължително тук едни пари за кучетата, независимо харесва ли ти или не".

# 1 096
   Четейки последните коментари, съвсем ми се изяснява картинката защо на все повече млади хора не им пука особено кой точно и дали изобщо някой ще присъства на сватбата им. Peace

И аз  Simple Smile.

В кутия можеш да пуснеш или не, никой не задължава. Ако на някой каузата му се струва "обидна" да си каже и да си връчи подаръка или да откаже да отиде.

Традициите се променят и не смятам, че е особено драматично, че не желая танц с печен петел.

# 1 097
  • София
Ок, ясно. Има голяма разлика между:

10 лева за благотворителност
10 лева повече за младоженците, които те после ще дарят за благотворителност

Да, благотворителността е въпрос на лично усещане.

Има голяма разлика между сватба и благотворителна акция!
Ако това не можеш да разбереш, говорим на различни езици. Peace

# 1 098
А по каква логика в чужбина булката плаща всичко?

...не съм отишла на благотворително събиране на пари за кучета в беда.
Ако бях поканена на благотворителна акция, то бих отишла първо на такава- за хора в беда, а когато не останат хора в беда, ще отида да подпомогна животните- не само кучетата.
Въпрос на приоритети...
Точно  Peace

# 1 099
  • София
Когато бях кума в далечната 1999 г. - откарахме у младоженците до малките часове в неделя вечер, сутринта едва станах и не закусих, за обяд вече не помня, но като се прибрах озверяла - нападнах кумското пиле и за ММ не остана кой знае колко. Родителите на младоженеца се оплакваха, че в деня преди сватбата спирал няколко пъти тока за доста време и пилето не било опечено - усетих, че беше жилаво, но в онзи момент на алкохолен глад за мен това беше най-вкусното пиле на света и го помня, за разлика от стотиците други добре опечени.
А по каква логика в чужбина булката плаща всичко?
Не е всичко, погледни списъка.

# 1 100
Нищо не пречи да приберат парите, пък после където искат да ги дадат. Само че никой няма да разбере колко са добри, там е разликата.

П.П. Много обичам кучета, но не харесвам тази идея да се реализира точно на сватбата. Хората са поканени за друго. Ако ме поканят на сватба и младоженците събират пари за интегриране на ромите, например, направо си тръгвам. Crazy

# 1 101
Аз пък не разбирам каква е толкова драмата ако на сватбата присъстват и близки на родителите. На нашата сватба сами предложихме родителите да си доведат по няколко близки приятели, даже бяхме готови да финансираме тази идея, но самите родители настояха те да си платят. Моята лична гледна точка, както и тази на съпруга ми беше, че родителите ни са хората, които са ни отгледали, възпитали, изучили и постарали се да ни дадат най-доброто в живота и само един малък жест би бил това да им осигурим възможността да прекарат този миг с някой от най-близките си извън семейството.  Peace Родителите ни са културни и възпитани хора, техните приятели също и по никакъв начин присъствието на последните не ни е отнело от качеството на "купона" или притеснило. За протокола - не сме имали танци с петли, менчета и т.н.

# 1 102
  • София
Моята лична гледна точка, както и тази на съпруга ми беше, че родителите ни са хората, които са ни отгледали, възпитали, изучили и постарали се да ни дадат най-доброто в живота и само един малък жест би бил това да им осигурим възможността да прекарат този миг с някой от най-близките си извън семейството.  Peace
Това е източният модел на семейство - уважение към възрастните и към цялата рода до Н-то коляно, сплотеност на семейството, гледане на внуци и т.н.
Западният (а може би американският?) модел - родителите са ти длъжни да те гледат и изучат (така е, не споря), децата имат право да се оплачат на социалните от родителя си, роднинските връзки въобще не важат пред материалната част .
Всъщност Италия, Испания, Гърция към кои да ги причислим?

Да цитирам любимеца си Крайтън (лека му пръст) - какво съветват ПР-ите един сенатор:
Скрит текст:
— Никого няма да впечатлиш с цитиране на статистически данни, Джон.
— Но те представляват интерес за американците — възрази Мортън.
— Пет пари не дават американците за тези проблеми, Джон.
— Джон, няма дори да те изслушат. Направо ще загасят телевизорите си. Ето виж отговорите на анкетираните над 55-годишна възраст, а тъкмо те представляват най-стабилната група избиратели. Не щат и да чуят за съхранение на постигнатото, не желаят да се влоши животът им. Такова е мнението на възрастните американци.
— Но именно те имат деца, внуци и трябва да мислят за тяхното бъдеще.
— Хич не им пука за децата, Джон. Тук го пише черно на бяло — смятат, че синовете и дъщерите не ги е грижа за родителите. Затова им връщат със същото. Просто и ясно.

Последна редакция: ср, 28 юни 2017, 14:37 от Cuckoo

# 1 103
Аз пък не разбирам каква е толкова драмата ако на сватбата присъстват и близки на родителите.
Ако са един - двама човека, няма драма. Но ако всеки родител иска да си покани по двама трима близки приятели, тогава стават над 10 човека и не е ясно дали те няма да са за сметка на други гости, които са по - близки на младоженците и те биха искали да са заедно с тях на този ден.

# 1 104
Нищо не пречи да приберат парите, пък после където искат да ги дадат. Само че никой няма да разбере колко са добри, там е разликата.

П.П. Много обичам кучета, но не харесвам тази идея да се реализира точно на сватбата. Хората са поканени за друго. Ако ме поканят на сватба и младоженците събират пари за интегриране на ромите, например, направо си тръгвам. Crazy
Защо така приемате нещата? Ами решили младите, че сумата, която ще съберат, ще отиде за нещо, което ТЕ смятат за добро и полезно. Като се събират пари в плик на сватбите ние питаме ли с тези пари точно на какъв круиз са отишли или са ги изяли и изпили в алкохолно опиянение? Или пък ако ги проиграят на комар? Сигурно пак не всички биха одобрили така изразходените пари. Не познавам тези млади хора, но едва ли са толкова суетни, че да държат всички да ги разберат колко са добри, както смятате вие, че за това така са си организирали сватбата. Просто са постъпили по-различно от общоприетото, може би знаят, че техните роднини и приятели биха харесали това, което им се предлага.

# 1 105
  • MI
Скрит текст:
Аз пък не разбирам каква е толкова драмата ако на сватбата присъстват и близки на родителите. На нашата сватба сами предложихме родителите да си доведат по няколко близки приятели, даже бяхме готови да финансираме тази идея, но самите родители настояха те да си платят. Моята лична гледна точка, както и тази на съпруга ми беше, че родителите ни са хората, които са ни отгледали, възпитали, изучили и постарали се да ни дадат най-доброто в живота и само един малък жест би бил това да им осигурим възможността да прекарат този миг с някой от най-близките си извън семейството.  Peace Родителите ни са културни и възпитани хора, техните приятели също и по никакъв начин присъствието на последните не ни е отнело от качеството на "купона" или притеснило. За протокола - не сме имали танци с петли, менчета и т.н.
Това все едно аз съм го писала.  Peace И при нас беше така, не беше някаква саможертва, нито ме е било срам от техните приятели.

И стига с този петел, отдавна не съм виждала сватба с такъв. Последно като бях на около 10 години присъствах на такава, а това беше отдавна.  Laughing Като гледам и авторката не е искала танц с петел/кокошка/питка.

Cuckoo, явно Италия е на изток тогава.  Laughing Идентични са с нашите по-голямата част от обичаите, освен някои по-странни като нашата питка, менче и т.н. и серенада и т.н. при тях. Това е южния модел, не толкова източен.

# 1 106
А това, че младоженецът плаща медения месец, видяхте ли?
И репетицията за сватбата, и алкохола!!!!...
Хахха, ясно  Laughing

Ами решили младите, че сумата, която ще съберат, ще отиде за нещо, което ТЕ смятат за добро и полезно...
В този случай да, ако изрично кажат, но не и по принцип.

# 1 107
  • София

Ако са един - двама човека, няма драма. Но ако всеки родител иска да си покани по двама трима близки приятели, тогава стават над 10 човека и не е ясно дали те няма да са за сметка на други гости, които са по - близки на младоженците и те биха искали да са заедно с тях на този ден.

Това едва ли някъде го има- да бъдат изместени гостите на младоженците, от приятелите на родителите им!

Тук всъщност, се извисиха мнения, че не приятелите, а братята и сестрите на родителите било нормално да не се очаква да бъдат поканени.
Както, впрочем, е решил и младежът- кандидат зет на авторката.

# 1 108

Не е към теб лично, само използвам поста, да не цитирам всички в такъв контекст.   Peace

Аз пък не разбирам за какво точно е цялото "тръшкане" ....    newsm78  
О.к., младоженците искали да дарят И за нещо друго, без значение приют за кучета/дом за стари хора/защита на горите...каквото там се сетите.
И?
От какъв зор ще го мисля:  че няма да давам, че няма да подарявам цветя, че няма да ходя, че демостративно си тръгвам....с една дума ще си стъжнявам преживяването/купона.  
Давам една сума за благотворителност, давам си подаръка на младоженците и си купонясвам.
Как пък да не съм се закахърила какви ги мислят младоженците и дали Е/Не е мястото за дарителство.

Упреквате авторката в дребнавост, пък това си е точно същото.Втелясване за глупости, от които нищо не зависи.    Laughing

# 1 109
  • София

Защо така приемате нещата? Ами решили младите, че сумата, която ще съберат, ще отиде за нещо, което ТЕ смятат за добро и полезно. Като се събират пари в плик на сватбите ние питаме ли с тези пари точно на какъв круиз са отишли или са ги изяли и изпили в алкохолно опиянение? Или пък ако ги проиграят на комар? Сигурно пак не всички биха одобрили така изразходените пари. Не познавам тези млади хора, но едва ли са толкова суетни, че да държат всички да ги разберат колко са добри, както смятате вие, че за това така са си организирали сватбата. Просто са постъпили по-различно от общоприетото, може би знаят, че техните роднини и приятели биха харесали това, което им се предлага.

Ще ти кажа защо не се прави така.
Защото поставят хората, отишли на сватба, в неловка ситуация- да участват в благотворителна акция, без да са известени предварително, за да решат дали искат да го направят или просто ще пропуснат.
Това си е неуважение и чиста манипулация.
Отиваш на сватба, но трябва да си пуснеш парите, предназначени за младоженците, в кутията за кучешка благотворителност.
Ако не го направиш- ставаш черната овца, щото видиш ли, нямаш сърце и бла- бла.
Ами, не става, но трябва малко мисъл и емоционална интелигентност, за да не го причиниш на хората!

Общи условия

Активация на акаунт