Американски колеж с пълна стипендия или Първа немска

• 12 916
  • 62
  •   1
Отговори
# 15
  • София
С дете в АК съм. Съгласна съм и подкрепям  всяка една дума, написана от Ежко. тълкувайте го както си искате, отдавна ме обвиняват, че мисля като мъж (жени ме обвиняват в това).

Имам приятелка с голям син, завършил АК преди 3 години и дъщеря, която ще е последна година в НЕГ 91. Нейното мнение в полза на АК. Не пише във форума.

# 16
  • София

Най-добро мнение би могъл да даде родител с две деца - едното завършило АК другото НЕГ. Такъв аз не съм прочел за 10 год тук.

Скрит текст:
Има такъв, нямам намерение да  разнасям кой е, но е достатъчен фактът, че и двете му деца са повече  от успешно справящи се, значи всяко е получило в училището си нужното. Peace Но дори и това може би не е най-показателното, макар да е най-близкото  до истината като преценка, тъй като  две деца, макар и от едно семейство, са си крайно различни. Виждам го у нас с 3.. hahaha И ако за едно дадено училище е оптималният избор, хич не значи, че за другото също е, без значение дали става дума за АК, НЕГ, СМГ или друго..

И пак да кажа, чета ли темите за АК ( а и не само), истински се кефя на постовете ти, защото си от малкото потребители, стремящи се да бъдат обективни и да споделят както плюсове, така и негативи. А такива има навсякъде.  Peace Уважавам мнението ти, което е по-скоро близко до това на Ежко, но е
 какато винаги изказано другояче, без този елемент  на звучене от последна инстанция и без обяснения за правота, базирани на еволюцията.. Joy

# 17
Добро образование се получава и на двете места. И като оставим настрана модата, престижа и нагласите на гласуващите, рационалният избор трябва да се определи от това не само къде иска да учи детето, а и къде смята да работи след това. Защото мисля е ясно, че най-добре се започва работа в дадена страна, ако човек е завършил в нея, а не в друга. Допреди няколко години щях да кажа, че АК дава по-голяма перспектива, но я вижте какво става и в Англия, и в САЩ. И двете държави ще продължат да приемат студенти, това е ясно, защото е голям бизнес, но въпросът е накъде след университета и ако Мей и Тръмп не бъдат съборени, а си продължат политиката спрямо пришълците, то дали следвалите в САЩ и Англия ще са с толкова добър старт в кариерата, както беше досега? Добре е да се помисли по въпроса, защото аз не знам решението. От друга страна следване в Германия открива много възможности в Германия, Австрия, Швейцария... Все доста приятни страни за живеене. Поне на мен манталитетът в тези страни ми пасва повече, но това е субективно.

Та това е според мен, универсално решение няма, но мислете в перспектива не един, а два хода напред. И оставете настрани мантрите, как еди кое си училище давало Х пъти по-добро образование, защото това е нелепо. По-доброто се изразява в нюанси, а не в пъти и тези нюанси може да се окажат и без реална полза. Да не говорим, че по дефиниция понятието "качество" не е абсолютна величина, а означва съвпадение с очакваното/зададеното и в този смисъл качеството на образованието пак зависи от крайната цел за кариера, а не е нещо по принцип.

# 18
  • София
 newsm78 newsm78 newsm78 И двете ми големи деца учиха АУБГ, после магистратури в чужбина - каката в Холандия, баткото в САЩ,  а по свой личен избор (подчертавам, не мой избор) се върнаха в България, където имат много добра работа (и добре платена). Доброто образование отваря врати навсякъде.

# 19
но я вижте какво става и в Англия, и в САЩ. И двете държави ще продължат да приемат студенти, това е ясно, защото е голям бизнес, но въпросът е накъде след университета и ако Мей и Тръмп не бъдат съборени, а си продължат политиката спрямо пришълците, то дали следвалите в САЩ и Англия ще са с толкова добър старт в кариерата, както беше досега?

В последните няколко века, централните сили (Австрия, Франция, Гемания) винаги са били губещата страна... Mr. Green

Уважавам мнението ти, което е по-скоро близко до това на Ежко, но е
 какато винаги изказано другояче, без този елемент  на звучене от последна инстанция и без обяснения за правота, базирани на еволюцията..
Не правотата, а формата на изказ е базирана на еволюцията. Примери:
Въпрос: По лявата или по дясната пътека?
Мъж: По дясната хърбавел. Наляво вилнее тигър.
Жена: Ако смятате, че сте достатъчно силен за да победите тигър, геройски освобождавайки пътя (и снабдявайки привлекателна жена като мене с малък подарък под формата на раирано палто) - натам. Но бих разбрала избора ви да останете цял, тръгвайки нататък. Между другото, познавам хора успели да минат и по едната и по другата пътека. И не мога да приема категоричното до грубост изказване на господина...
Mr. Green

Последна редакция: пт, 23 юни 2017, 11:52 от Ezhko

# 20
Честито! След години аз бих се радвала ако съм в същата дилема.
А относно избора аз бих заложила на АК. За момента се оказва, че там децата получават най-добрият старт.

# 21
  • София
newsm78 newsm78 newsm78 И двете ми големи деца учиха АУБГ, после магистратури в чужбина - каката в Холандия, баткото в САЩ,  а по свой личен избор (подчертавам, не мой избор) се върнаха в България, където имат много добра работа (и добре платена). Доброто образование отваря врати навсякъде.
Самата ти си споделяла, че са завършили  държавни училища децата ти, които  при това не са сред спряганите  за елитни, а ето че са се реализирали повече от успешно. Та какво ще спре и другите да го направят, дори и да на са в АК? В смисъл какво ще им попречи да  придобият бакалавърски/магистърски степени навън и след това да решават, също сами, а не под родителски натиск, къде искат да се реализират, дали искат или не искат да се върнат?

# 22
Благодаря много на всички, изказали мненията си. Наистина, на детето му е много трудно да избере. Ще се радвам да се включат и други хора и да разгледаме проблема от още гледни точки!  Simple Smile

# 23
Благодаря много на всички, изказали мненията си. Наистина, на детето му е много трудно да избере. Ще се радвам да се включат и други хора и да разгледаме проблема от още гледни точки!  Simple Smile

За избора на големия ми син (АК или Испанската) помогна посещението в двете училища и разговорите с ученици и учители там. Защо не пробвате? Обаче май имате само днешния ден като възможност. Понеделник е крайния срок за записване в АК.

# 24
  • София
Щях да препоръчам същото. Разговор на детето с деца, учещи в двете училища. Ние го "проиграхме" с дъщерята на мой съученик от гимназията, учила в СМГ досега (ние, родителите, по-лесно стигаме до общ език, така че се постарахме те да си обменят лични впечатления). Тя избра АК.

# 25
  • София
newsm78 newsm78 newsm78 И двете ми големи деца учиха АУБГ, после магистратури в чужбина - каката в Холандия, баткото в САЩ,  а по свой личен избор (подчертавам, не мой избор) се върнаха в България, където имат много добра работа (и добре платена). Доброто образование отваря врати навсякъде.
Самата ти си споделяла, че са завършили  държавни училища децата ти, които  при това не са сред спряганите  за елитни, а ето че са се реализирали повече от успешно. Та какво ще спре и другите да го направят, дори и да на са в АК? В смисъл какво ще им попречи да  придобият бакалавърски/магистърски степени навън и след това да решават, също сами, а не под родителски натиск, къде искат да се реализират, дали искат или не искат да се върнат?
Моят пост беше в отговор на поста на ЧС, явно е трябвало да я цитирам, че се е изгубил контекстът.

# 26
  • София
Благодаря много на всички, изказали мненията си. Наистина, на детето му е много трудно да избере. Ще се радвам да се включат и други хора и да разгледаме проблема от още гледни точки!  Simple Smile

Инка,  независимо че не съм съгласна с тази безусловна възхвала на АК, пак бих посъветвала изборът да е в негова полза в конкретния случай с пълна стипендия. И ще споделя в тази връзка още един аспект. НЕГ все пак е държавно училище и немският отдел е само една част от него. Имам трайни наблюдения над гимназията през последните 7-8 години и забелязвам, че става все по-трудно да се намират не просто немски преподаватели, а качествени такива. Понеже зорът не е един учител да  е  просто нейтив (който може спокойно да се окаже по-слаб доста от свой бг колега), а и да има  съответно подобаващо ниво по предмета, който преподава. А случаят не е непременно винаги такъв.. Чувала  съм от деца/родители на деца в АК ( на чиято преценка вярвам) същото  и за някои чужденци там, но знам, че ще последват тук и сега обяснения как всички до един са на ниво, ще се цитират образователните им степени, та няма смисъл много да се коментира. И все пак чуждата колегия в АК е по-голяма и в този смисъл вероятно шансът да се попадне на не  много добър преподавател е по-малък.

Последна редакция: пт, 23 юни 2017, 12:04 от пенсионирана русалка

# 27
  • offshore & overseas
Не съм сигурна, че има толкова много гл.т. към тази дилема. Все пак картите са открити - колебаете се между две елитни училища (може би понастоящем най-елитните). Какъвто и избор да направите, все ще сте доволни. Освен ако не сте от хората, които винаги си мислят, че нещо много са изпуснали и за които чашата е все наполовина празна. Peace

Евентуално да обмислите местоположението и транспорта? Друго не ми хрумва.

Последна редакция: пт, 23 юни 2017, 13:43 от Мяуче

# 28
Няма универсална рецепта, това е извода. Всичко е строго индивидуално, и е много права ЧС за нуждата да се предвижда с по две стъпки, макар да е много, много трудно, а и малко са децата, знаещи от тази крехка възраст какво и къде искат да учат, да не говорим пък за реализация после.
АК не ограничава възможностите до САЩ и Англия, през 2008 голяма част от випуска замина в Европа, да Англия беше основна дестинация, но имаше и Холандия (голямята ми щерка например, Германия, Австрия, Русия, Италия, основно Бокони, малта... Сащ не помня имаше ли и 10 човека от 100-тина випуск...

И, по мои наблюдения - за реализация навън магистратурата рядко върши работа. Ако това е цел, а за някои е, рябва внимателно да се подбере както локация, така и специалност.
Отново тежка задача.

Иначе примери много и всеки си е прав за себе си. Едни искат и виждат смисъл да се реализират тук, други търсят реализация другаде - всеки си търси щастието. Вярно е, че у дома и стените помагат, но е вярно и другото - че етапите на развитие на нашето общество, макар тупанията в гърдите, са в каменната епоха, в сравнение с развитите демокрации, там, където ние отиваме, те оттам идват.  Не че ги няма нашенските шуробаджанащини и некадърни директори на ниско и средно ниво на стопанските субекти, но някакси в международните компании успяват да са над тези неща в ейч-ар отделите и, поне съдейки по опита на моето дете (работи в Европа, в международна компания, не в Холандия, където завърши и не в англоезична държава), дават реален и равен шанс за всички. И точно тук е на ход придобитите умения за работа под стрес (ама наистина под стрес), нужда от бърза реакция и умения и навици формирани в училището - приоритизиране, организираност, и т.н. Тя смята, че именно нейното средно училище й е помогнало много, както за унито, така и за реализацията.

Но пак казвам, всичко е строго индивидуално и всеки човек има своята правда и история. Универсална рецепта няма.
така че, беседата е леко безсмислена, това, кето работи за един може да е противопоказано за друг и родитеите най-добре биха могли да помогнат на детето си, ако добре го познават.
Останалото са просто думи и пожелания...

# 29
  • София
Мяуче, едва ли някой  нарочно е пропуснал питанията Ви. Просто хората са сметнали, че знаете за наличието на тема за АК,  в която може да получите  нужните отговори.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=971181;topicrefid=19

Общи условия

Активация на акаунт