СЕДМИ клас - 1 - Началото

• 86 635
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
  При нас, в дълбоката провинция, не знам кога са пробните и къде ще се проведат.
   Преминахме през На прощаване успешно,даже съчинение някакво писа,надява се на 6ца.
  По история е някакъв хаос,според мен.Госпожата диктува,не иска учебник,има си някаква своя схема на работа.Прескачат от един в друг период,не правят връзка,чу-до!

# 586
Аз продължавам да не разбирам защо е толкова различно в различните училища - нали има програма, одобрена от МОН, нали са длъжни да я спазват, дори да ползват учебници на различни издателства?! А часовете са еднакъв брой навсякъде, не разбирам от къде идват такива големи разминавания...Че те и до НВО ще са взели различен материал! Има ли шанс да се падне нещо невзето или взето, но неупражнявано, чудя се? Абсурдно звучи...При нас тепърва вчера започнаха разлагането, а по литература още дъвчат На прощаване и като гледам нямат намерение скоро да минават на друго.

Това е, че и часовете не са съвсем еднакви. ЗИП или както сега му се казва / забравих му новото име/ понякога е  Математика или БЕЛ.
В нашето училище в VІ клас математиката е 4 часа, в старото училище на сина ми- 7. Очевидна е разликата и няма начин да не е в полза на учениците с почти 1/2 повече мат.

# 587
  • София
Хм, не се бях замисляла за тези зип-ове...Но пак няма логика. В зип-овете би трябвало да се учи допълнителен материал, като например - да се упражняват по друго помагало или да решават състезателни задачи, т.е. - да вдигат нивото. А не да вземат материал, който по програма е за м. май. Учебната програма за броя часове, който е еднакъв за всички училища - минималният брой, би трябвало да е еднаква. Другото си е надграждане по интереси.
Както и да е, не е чак толкова важно. Просто ми направи впечатление.

# 588
  • Варна
Белинда, синът ми също има 9 ч мат седмично (не е мг, но е мат паралелка), но са още на разлагане. По Сип и Зип решават или пробни, или пък пл- завъртяни задачи, но само върху училищен материал. И аз мисля, че я карат бавно, ама нищо не зависи от мен. Разлагането го дъвчат от две седмици, та вече трябва да го свършват. Но поне наблягат на задсчи, за които или трябва допълване до точен квадрат, или  полиномът е от трета степен или трябва да се сетят как да докажат делимост. Но все алгебра.

По Лит са също На прощаване, но в клас предния час са ги учили как се пише теза, преди това имаха теория за съчинение-разсъждение. Правиха тестове върху тропи, правят анализи. По бел са някакви видове текстове.

Успокоявам се, че не само ние сме назад.

# 589
  • София
И при нас дъвчат На прощаване вече не знам колко време. Като гледам после Хаджи Димитър и Опълченците, май само с тези три ще си останат за годината Simple Smile
А по математика имат повече часове, защото са с такъв профил, та там е малко по-добре.
Нали 7 клас са без промяна на програмите и учебниците по литература/математика или? Ако са без, "Хаджи Димитър"  не е част от седмокласния материал.

# 590
Момичета, вашите деца (тези, които ходят на школа) правят ли вече преразказ на непознат текст. Моята дъщеря ходи на школа, но досега преразказ не са правили, нито за домашно, нито в школата. Все пак вторият модул на изпита, т.е. преразказът сформира около 30% от оценката. До този момент наблягат само на граматиката.
 Преди години синът ми ходеше в "Образователни технологии". Веднага започнаха да правят преразкази. Следващия път госпожата го е проверила и върнала, със съответните строги забележки. Вкъщи се прави поправка и отново се връща на госпожата. Благодарение на тази практика синът ми изкара отлична оценка на изпита, тръгвайки с 2,80 на школата.

# 591
Manzhelka, и нашите са така. Гледам Примерно разпределение по БЕЛ
http://bulvest.com/files/teachers_files/1/07_bel_zp.pdf
в такт с посочените седмици са.

"Хаджи Димитър" го има в учебника, та питах взели ли са го. Каза, че няма да го разглеждат. Гледам и в разпределението го няма. Явно е информативно, както и Стоян хайдутин ли беше, народна песен.

# 592
  • Варна
Лоренца, мерси! Както винаги благодаря за бързия и точен отговор!

Анита, моето дете е на частни уроци и там правят преразкази постоянно. Текстът винаги е непознат, чете се веднъж, после има 15 мин да го гледа и после пише чернова на място. Ако има корекции, ди ги прави вкъщи и следващия път предава и дискутират пропуските. Учителката му е забранила да прави справка с интернет относно текста у дома, защото така преценява до колко е запомнил епизодите. По принцип работят върху трансформиращ преразказ.

# 593
  • Варна
Аз лично бих искала да се върви бавно по материала и да се упражнява. Но кой ни пита нас?!
Всеки с дерта си !  Twisted Evil Преразкази и тези пишат от 5ти клас ...Е и ,кво от това ! Акъла им за тезите е сега ,а не тогава . Wink

# 594
Деска, няколко пъти спомена КМС, и аз го препоръчвам, за 7ми клас е по формата на изпита, децата ще отидат в среда  близка до изпитната, защото пробните изпити по школите са пробни, а не състезания и изпит!

# 595
  • София
Момичета, вашите деца (тези, които ходят на школа) правят ли вече преразказ на непознат текст. Моята дъщеря ходи на школа, но досега преразказ не са правили, нито за домашно, нито в школата. Все пак вторият модул на изпита, т.е. преразказът сформира около 30% от оценката. До този момент наблягат само на граматиката.
 Преди години синът ми ходеше в "Образователни технологии". Веднага започнаха да правят преразкази. Следващия път госпожата го е проверила и върнала, със съответните строги забележки. Вкъщи се прави поправка и отново се връща на госпожата. Благодарение на тази практика синът ми изкара отлична оценка на изпита, тръгвайки с 2,80 на школата.
Да. Моите даже имаха първия пробен върху трансформиращ преразказ.
Имаме и резултати: 31/35 и 21/35 (едната не разбрала, че трябва да преразказва е сегашно време или както се изрази учителката: "не е разбрала дидактическата задача, защото се върти като пумпал на стола").
Много официално е било -  с квестор, анонимно, официални листове, подгънати, сгъвката отляво (които същата неразбрала щерка била обърнала наобратно, та й обяснили да ги обърне, защото това може да се счете за знак и преразказът трябва да се чете с главата надолу). Head BandRolling EyesNerd

# 596
  • София
А нивото на задачите не е ли по-височко там, в сравнение с НВО? Аз помня, че веднъж преди 2-3 години му бях дала задачи от КМС от предна година и на половината не успя да отлепи Confused Ако и сега му се случи, ще му попари ентусиазма много лошо, а гледам тъкмо започна да набира скорост.

В школата не са им обяснили при преразказа да не си гледат в текста. Нашият човек си чете и си гледа, като си пише домашното. Не знам нарочно ли е или той не е разбрал нещо...

# 597
Е то всичко все в събота - занимания, пробни, състезания, олимпиади ...

# 598
  • Пловдив
Моята седмокласничка ходи в Образователните технологии на курс. Харесва й и засега не й натяга много, и двата предмета са един след друг.
По БЕЛ правят и преразкази, не всеки път. Винаги на непознат текст, чете госпожата, после те 15 мин и пишат. Предават още същия час, т.е. не могат да направят сверка с текста в къщи. Госпожата го връща на следващото занятие и ако е необходима поправка казва. За сега се справя с преразказите, върви все около 30 точки и нагоре. Дидактическата задача я разбира, куца й графичното офрмление- малко е скарана с абзаците, това борим сега.

# 599
  • Варна
Е то всичко все в събота - занимания, пробни, състезания, олимпиади ...

Затова е по-гот на частните уроци .Праскаш уроците през седмицата и съботата свободна за още чанч . Mr. Green
Големия беше така .Но никога не го пусках и в двата дни на пробни .Защото например Вектор правят в събота мат.в неделя БЕЛ. Аз ги редувах .

А дребен умишлено урока му в събота по БЕЛ е от 14 ч. Преди обеда състезания,пробни ,хапва и хайде на урок. Е,не всяка седмица разбира се . Тази година например Салабашев ще го навия да го пропусне .
А втория срок той вече сам си ги стопира и остават само пробните. Peace

Общи условия

Активация на акаунт