Пародонтоза

• 153 805
  • 744
  •   1
Отговори
# 270
  • Перник
Въх....доста са, да. Виж в вачалото на темата Не се сърди, човече е дала координати на нейният - цената беше около 300 лв по спомен.

Около 400 беше. Бях го набелязала, но ми е малко далеч.

# 271
Бях питала в началото още пародонтолога, след като веднъж проведем инициалната терапия, после ще се провежда ли пак същата терапия. Отговорът беше не, няма да има нужда, ако чистя зъбите правилно, защото при правилно четкане се отстранява добре плаката, съответно това води до НЕнатрупване на зъбен камък. И до спокойни венци съответно.

Може ли някакви насоки, как се прави правилното почистване, за да не се събира плака/зъбен камък?

# 272
Аз чистя с ел.четка около 3 мин. После минавам с четка с единичен сноп....напред съм я показвала. Накрая конец.
Хубаво е зъболекар да ти покаже...да видиш точно .

Може да си вземеш таблетки за оцветяване на плаката от аптеката. И като оцвети плаката...да видиш с кои движения къде се маха оцветеното...тоест плаката.

# 273
  • русе
Не знам дали по-нагоре сте обсъждали четките за зъби - аз съм с Филипс, sonicare, ако не се лъча. Не се върти, а трепти. Моята половинка беше преди с обикновена четка за зъби, когато за пръв път почистихме зъбите си и сдъвкахме таблетките за оцветяване на зъбната плака се оказа, че при мен няма остатък, а при него много. Оттогава и той ползва такава четка и недоумява как въобще е могъл преди да си мисли, че прави нещо със старата.

# 274
  • Перник
Да дам отчет как върви лечението при мен: лекарката, която си избрах след много чудене и четене е д-р Аламанова от Дентален център 6. Това е бившата стоматологична поликлиника на София, доколкото разбрах. Препоръча ми я приятелка. Не е лъскава клиника, а самата д-р Аламанова е сравнително възрастна. Но ми е буквално на 2 крачки от работа, а тя работи много внимателно. Днес беше първата ми лазерна процедура. Преди това свали една корона, която според нея пречела на венеца и преправи 2 зъба, единият от които се състоеше предимно от амалгама. Лазерът не боли, има усещане, парене, не е приятно, но се преживява. Предупреди ме, че следващия път, когато работи по предните зъби, които са живи, ще е по-болезнено, но смятам, че ще го преживея без упойка.

# 275
SvetlaK,

аз май не съм в час. Какво и защо се прави с този лазер?

# 276
И аз бях на поредния преглед + чистене, не са добре нещата, 2 зъба за подвижни и септември вероятно ще ги вадят Sad
Всъщност за единия иска да прави шиниране, с премахване на долната част на корена, но не смятам да се подлагам на това, защото не съм уверена, че има смисъл. Така или иначе пак ще се стигне до вадене + мост.
Все пак другите са добре, дано поне тях спася...

# 277
Ако са предни зъби, помисли за адхезивен мост. Без пилене и умъртвяване на съседните. Питай и док.

# 278
SvetlaK,

аз май не съм в час. Какво и защо се прави с този лазер?

Ще й вземе пари

# 279
То това е ясно, че се вземат пари. Май само данък за въздуха, който дишаме все още няма. Simple Smile
Но сериозно: за какво служи лазерът, с каква цел се прави, и какво точно се прави с него?

Опитвам се да се информирам, защото след последното почистване на зъбен камък, стоматологът ми каза, че имам пародонтоза и измери джобове 3-4 степен. Още не съм се навила да ги "изчагърта"= пародонтално лечение, но и това трябва да стане до няколко месеца.
Не че си търся алтернативи, а просто искам да знам какво ме очаква.

# 280
Уж помагал да оздравее венеца. Но мненията са противоречиви общо взето.

А при теб с каква дълбочина са джобовете...в мм?

Не отлагай лечението...пародонталното почистване имам предвид.

# 281
Ако са предни зъби, помисли за адхезивен мост. Без пилене и умъртвяване на съседните. Питай и док.
Благодаря! Ще разуча задължително.
Единият е преден, долен, другият е 5-ти горе.

# 282
Благодаря, teta75.
Джобовете са 3-4 мм, много малко са с 2мм джоб.
Малко ме е страх от това пародонтално лечение, така че на сегашното почистване направих рентгенова снимка, и ще ходя пак на почистване след половин година. И тогава стоматологът пак ще направи снимка за сравнение и ще измери джобовете. И май какъвто и да е резултатът, ще се съглася да почисти и джобовете.
Но сега събирам кураж.

# 283
До 3мм джоб е нормално. Защо ти е казал че имаш пародонтит. ? Може би е в лека фаза...

Прочети темата...разказвали сме как протича лечението. Не е страшно.

Карта на джобовете изготви ли ти? Всички зъби ли измери- около всеки зъб се мери на 6 места.

НСЧ...това с махане на корена и на мен ми го предложиха от две места. Така се премахва и възпаленито в този дэлбощ джоб-няма корен, няма възпаление и има шанс джоба да се позатвори.
Защо не го обмислиш...все пак и 1 зъб да спасиш...си е много.

# 284
И аз четох в интернет, че до 3мм е нормално. Може би наистина е начална форма на пародонтит, и за да не се задълбочи, стоматологът ми предлага почистване на джобовете.
Всички зъби измери, но мери само на 1 място на всеки зъб. Картата на джобовете, остана при него. Прави и рентгенова снимка и я гледахме заедно.
Май трябва да прочета темата отново, защото не знаех, че се мери на 6 места на всеки зъб. Благодаря за съвета.

Общи условия

Активация на акаунт