Студенти в UK - 8

• 94 992
  • 759
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
Борнмът е доста посещаван туристически град в южната част, което предполага ,че няма да е особено евтин
 Thinking

# 286
Борнмът е доста посещаван туристически град в южната част, което предполага ,че няма да е особено евтин
 Thinking

Твърде малко знае и момчето за града. Не знам откъде е разбрал, че не е скъпо там, предпочете го по тази причина пред Ковънтри.... Rolling Eyes Дано поне има работа в туризма, щом е такава дестинация.

# 287
  • В най - голямото село
Извинявайте, сигурно е написано някъде, но искат ли в университетите някакъв документ , че децата ни имат всички ваксини. И ако да, сигурно трябва да е преведен и с подпис на личен лекар.....
(Изникнаха ни здравословни проблеми на студентката и сега се тича по лекари)

И пак повдигам питането си от преди, когато започнат да учат в UK, здравно осигурени ли са?
Благодаря.

# 288
Университетите не искат имунизационнен паспорт,но личните  лекари-да.Няма задължителни имунизации, а само препоръчителни такива.

# 289
  • Варна
Извинявайте, сигурно е написано някъде, но искат ли в университетите някакъв документ , че децата ни имат всички ваксини. И ако да, сигурно трябва да е преведен и с подпис на личен лекар.....
(Изникнаха ни здравословни проблеми на студентката и сега се тича по лекари)

И пак повдигам питането си от преди, когато започнат да учат в UK, здравно осигурени ли са?
Благодаря.

По четенето в темата / пиша и чета в нея от създаването и, тъй че имам поглед какво се е писало /, мога да кажа, че има и такива университети ,които изискват имунизацинните  календари на студентите. Някои задължават и с допълнителни имунизации, които не се правят по принцип в България. Вземате листа с имунизациите от Джи Пи -то / имат ги като справка в компютъра си /  и превеждате при заклет преводач . Това е достатъчно. представяте при поискване и така. Обичайно университетите  го упоменават предварително, това, дали искат определени имунизации.

По принцип , да , имунизациите в УК не са задължителни , а препоръчителни, но в определени моменти много настояват за някои от тях, по тяхно усмотрение , при наличие на повишен риск и т.н  Peace

# 290
  • София
Здравноосигурени са от МОН България. За целта трябва да представят уверение от университета, че са студенти там. Уверението се превежда от заклет преводач и се носи в НАП. Те си ги оправят там със задна дата и няма проблеми.

# 291
Ходих до РЗИ ( ново име за старото ХЕИ) и там занесох медицинската карта на сина ми,където личната лекарка е попълвала ваксинациите през годините. Издадоха ми Свидетелство за имунизационно състояние- на два езика едновременно-български и английски.Не зная дали го правят навсякъде,но в Бургас винаги е минало много работещи в чужбина-на кораби,шофьори към СО МАТ и т.н.. Струва 10 лева и го получих за два дни.

Последна редакция: чт, 31 авг 2017, 15:25 от zina1234

# 292
  • Бургас
На сина ми му поискаха имунизация за Менингит С и съответно имунизационен сертификат.

# 293
На дъщеря ми не са искали имунизационен паспорт, макар че тя си беше взела от личния лекар справка за всички ваксини.
По отношение на здравното осигуряване- децата са осигурени от държавата до края на м. юни в годината, в която завършат гимназия. Ако детето не работи юли и август (в някои случаи и септември- в зависимост от кога започват учебните занятия в университета), е добре вие да внесете здравните осигуровки. Ако работи тези месеци, това е задължение на работодателя.
Когато започнат занятия в университета, трябва да се вземе документ от там, който удостоверява, че детето е записано за студент еди-къде си. Това удостоверение се превежда от заклет преводач и се носи в НАП, където се подава и една декларация. Упражнението се повтаря всеки септември/октомври, когато детето записва всеки следващ курс (макар че в удостоверението на дъщеря ми пише, че курсът на обучение е 4-годишен и следва да завърши 2020г.).

Flowers Hibiscus

# 294
  • Русе
Само да допълня - удостоверението може да се занесе и декември, когато се върне детето за ваканция. НАП си зачистват здравните осигуровки със задна дата. Няма никакъв проблем.

# 295
  • Варна

Благодаря.

Това не съм го допрочела  Peace Здравноосигурени са в България през времето на обучението. По-горе са писали момичетата как се процедира. Като отиде студентът в УК , още първите дни може да се запише в медицинска практика, само с удостоверение от университета и договора за наем с общежитие или квартира. Първите дни в университета ги ориентират къде най-близо да ползват лекари, банки и т.н Добре е да си извадите ЕЗОК / европейска здравна карта/ от България, макар ,че при преглед никой не я изисква. Оказа се ,че ,като се кандидатства за постоянно гражданство / PR / , изискват или да си я имал за периода на следването, или да си имал здравна застраховка, която не всички застрахователи правят , тъй като не е уточнено какви здравни услуги покрива. Долу-горе се изясни само ,че струва между 50-70 паунда на месец. Та, ако плановете са за оставане в УК , макар че след Брекзита не се знае как ще се променят изискванията , си пазете и пластиките на ЕЗОК и след изтичане на валидността им , която е 1 година .

# 296
  • София
Здравейте, знаете ли какво се случва, ако и на поправителния изпит те скъсат?

# 297
... ще се опитам да бъда полезна, тъй като на мен преди години, информацията от тук много ми помогна...

orange_flower, благодаря! Hug

# 298
  • В най - голямото село
Само да допълня - удостоверението може да се занесе и декември, когато се върне детето за ваканция. НАП си зачистват здравните осигуровки със задна дата. Няма никакъв проблем.

А ако на детето му се наложи да ползва здравна помощ, октомври - декември, кой покрива разходите.

# 299
  • гр.София
На моето дете му се наложи да ползва здравна помощ в Америка и тя беше покрита от здравната му осигуровка там.
В България е с невъзстановени здравни осигуровки, защото си идва веднъж годишно в България и миналата зима носеше удостоверение само за есенния семестър.
Не знам дали ще му ги възстановяваме изобщо- всичко зависи от това дали ще се върне в България или ще остане в Америка.

Общи условия

Активация на акаунт