С какво ви дразнят свекървите- 84

• 71 191
  • 749
  •   1
Отговори
# 705
  • Насред хаоса
На същия принцип са и масовите писания в медиите по темата - насочени към жените. Сега. Бъка от съвети как да ощастливяваш повече и все повече Н.В.Мъжа. Обратното е екзотика.
Натрапчиво вменяване на задължения на едната страна в уж партньорски взаимоотношения.

Още от тийнейджърка се дразня на подобни съвети и писаници и смятам, че трябва да бъдат забранени със закон. По едно време ми се гадеше от разни "Как да го задържим?", "Как да го задоволим?", "Какво да направим, за да е доволен от нас?" и прочие принизяващи жените малоумщини. Изникваха навсякъде, където вляза в интернет, присъстваха и в списанията, като пълнеха по-голямата част от тях. Между другото, според наблюденията ми точно спазващите тия крайно тъпи "съвети" накрая се озовават в положението на неуважавана, мамена и зарязана барабар с децата съпруга, защото златото, на което е посветила живота си, е решило, че всичкото това му е даденост, полага му се по право и не е интересно. Ама докато има патки, които пишат такива глупости, и още по-големи патки, които ги следват, положението надали ще се оправи скоро.

# 706
Аз особено ненавиждам думата "трябва". Както казва мъжът ми, за това "трябване" знаем. Може да си го заврат там, където слънце не огрява, никой на никого не е длъжен. Отношение не се полага по презумпция.

# 707
На мен тия писания са ми смешни и досадни, но се дразня на коментари в този дух от жени. 
Та, Боряна, стремя се към състоянието, което ти си достигнала и излъчваш.

# 708
Съгласна съм напълно
На мен тези неща не биха ми тежали, ако отсреща имам елементарно уважение и подкрепа. Ако в моментите, когато ми е тежко и не успявам да  изпълнявам всички тези хиляди задължения, има кой да ме отмени и подкрепи
Уви, в миналото го имах, напоследък не толкова. Другаря трябва да изпълнява и той някаква роля, нали Simple Smile
Мисля че всяка двойка минава по този път на някакъв етап. Установяване на някакви граници и отношения. Дали в началото, дали по-натам....Просто е хубаво в такъв момент да не се месят и външни хора, като свекървата, за да може те двамата да си изяснят тия неща помежду си. Със съвети от списания, или абсурдни съвети от свекървата- не става.

# 709
  • при късмета
Аз продължавам да не разбирам защо винаги се свързва финансовото състояние на двамата, за така наречените хармонични отношения. От първостепенна важност според мен са личните отношения между двамата и те за мен не зависят от финансовите. Все пак повечето не се събират по интереси, а от чувства. А станат ли семейство няма мое, твое. Може да изкарват еднакво и да поемат еднакви задължения, а може и единия да изкарва повече, но да компенсира с друго. А и при дългогодишни връзки не е изключение нещата да се обръщат и то няколко пъти.
Отношенията м/у партньори не са пряко и неразривно свързани с трудовото и общото законодателство, а са съвсем различни неща.
Всяка жена си има назад споменатите права, но като е възпитана в робско мислене е все едно. Винаги ще я върже някой който ще се възползва от това, а не заради самата нея. И обратно, жена с мислене, че независимо от моментното ѝ финансово състояние трябва да я обичат и уважават вкъщи, ще си го постигне или пък ще разкара льольо и няма да позволи да стане обслужващ персонал

# 710
Ма ко ,това да е  независима финансово една жена е  за съвсем друго. Понеже не сме  богата държава и няма как да получим  издръжка от мъжа,той за децата си не дава,та за бившата.И ако нямаш талант ,наследство или работа,абе доходи някакви,си жив зян ако любимия  днес се влюби утре в друга примерно  и те зареже с децата.Има и други варианти.
И си е  самочувствие  да си независим.
И нищо общо с унижението да си придатък на един мъж.Може и да си по-богата от него   и пак да те унижава като слугиня.
И за ,ако обичаш -даваш време и  нататък ресурси.Още повече даваш,ако те обичат.Защото обичайки без ответ все някога изтрезняваш и се усещаш.

Шапка свалям на моите син и снаха.Не че всичко ми харесва,но това,което харесвам е  силно и  тежи.

# 711
  • София
Аз продължавам да не разбирам защо винаги се свързва финансовото състояние на двамата, за така наречените хармонични отношения....И обратно, жена с мислене, че независимо от моментното ѝ финансово състояние трябва да я обичат и уважават вкъщи, ще си го постигне или пък ще разкара льольо и няма да позволи да стане обслужващ персонал
Защото - за съжаление - парите са универсалният измерител. Мъжът може да не се впечатлява от лъснатата къща и изгладените и подредени дрехи или в един момент за него ще е по-важно да имат какво да ядат. Жената пък по-рядко се впечатлява от мощната кола, за нея тя е просто средство за придвижване.
Защото мъжът без пари се нареча льольо, муньо, мухъл и т.н., а жената нежно - само временно възпрепятствана. А за някои това временно е цял живот. За съжаление, в България не може много да разчиташ че ще си завъртиш някакъв успешен собствен бизнес от къщи. Не че не го правят, може би аз самата нямам достатъчно фантазия за какво хората ще са готови да платят.
Точно защото винаги съм била еманципирана и си нося И лошите последици от това - не изпадам в крайности колко жените са по-значими от мъжете.
Правата вървят заедно с отговорностите. Трябва ли един мъж да разбира от ремонти и поправки на това-онова?

# 712
  • Варна
"Когато парите изхвърчат през вратата, любовта излита през прозореца."

Не казвам, че споделям това мнение, изказано в поговорка, но определено навежда на някои размисли...

# 713
  • при късмета
За мен никога няма "трябва". Нищо не трябва. Отношенията и отговорностите в едно семейство или двойка, ако щете си важи само за тях. И няма правилно или грешно, важно е да ги устройва и двамата.
Налагат своето мнение, и размахват на другите пръст какво "трябва", само тези, които цял живот са следвали някакви измислени стереотипи на обществото, а се чудят защо при тях няма същия резултат

# 714
На мен ми се беше случвало аз да изкарвам по-голям доход във връзката, и пак да бъда третирана по недотам допустим начин - освен че ходех на работа, някак 90% от работата вкъщи изведнъж стана мое задължение, а мамин златен, освен че не ходеше на работа, не беше научен дори леглото да си оправя. Обрах си крушите, когато започна да ми писва аз да полагам някакво усилие, а другата страна да лежи на дивана и да не си помръдва пръста за тези отношения, но да ми се сърди, когато аз решавам да не си мърдам пръста.

# 715
В повечето случаи около мен мъжете изкарват или същите пари, или по-малко, или малко повече. Не се движа сред баровци и държанки, а сред обикновени хора с висше образование, работещи я като инженери, я като юристи, я като учители, я като университетски преподаватели и пр. Пак около мен по-често на мъжете се случва да остават без работа, защото по-лесно решават, че не си заслужава, а докато намерят нещо ново, минава време.
Да, моят мъж умее много неща да прави. Но рядко ги прави, няма време, работното му време е доста дълго. Други близки мъже пък не могат и крушка да сменят. Е, намира се кой да го направи.

# 716
  • при късмета
Имах предвид, че винаги нещата зависят от нагласата на жените. Ако е научена на подчинение ще работи, чисти, готви, гледа децата, цялата къща ще е нейна отговорност, независимо дали мъжа ѝ прави нещо или не. Ако с мъжа ѝ се считат за партньори и единия в някакъв момент да са решили да поеме друга отговорност от ходенето на работа, ще са го решили двамата и работещия няма да потиска другия само на това основание и да си мисли, че само защото работи нещо му се полага повече. Защото както казах нещата се обръщат. А щом са семейство трябва да си помагат, а не да се делят

# 717
  • София
Скрит текст:
Защото - за съжаление - парите са универсалният измерител. Мъжът може да не се впечатлява от лъснатата къща и изгладените и подредени дрехи или в един момент за него ще е по-важно да имат какво да ядат. Жената пък по-рядко се впечатлява от мощната кола, за нея тя е просто средство за придвижване.
Защото мъжът без пари се нареча льольо, муньо, мухъл и т.н., а жената нежно - само временно възпрепятствана. А за някои това временно е цял живот. За съжаление, в България не може много да разчиташ че ще си завъртиш някакъв успешен собствен бизнес от къщи. Не че не го правят, може би аз самата нямам достатъчно фантазия за какво хората ще са готови да платят.
Точно защото винаги съм била еманципирана и си нося И лошите последици от това - не изпадам в крайности колко жените са по-значими от мъжете.
Правата вървят заедно с отговорностите. Трябва ли един мъж да разбира от ремонти и поправки на това-онова?

Затова съм против да се уеднаквява ролята на мъжа и жената в семейството и отговорностите да се размиват.
Мъжът трябва да е отговорен за финансовото състояние на семейството, както и за мъжките работи вкъщи- не да не може един винт да завие и канал да отпуши.
И трябва да работи повече, по- интензивно и натоварено, за да задоволява нуждите на всички.
Жената че не трябва да се затваря доживот вкъщи, е ясно, но докато работи целодневно там, трябва да е наясно мъжът каква е цената на труда ѝ.
А и на нея трябва да ѝ е ясно, защото много народ хуква на някаква работа, превива врат на шефове и виси по 10 часа някъде си, за едни пари, които се оказват жълти стотинки, само и само да се чувстват независими.
Което си е жива заблуда, де, ако си представят как с тази заплата може да се издържа семейството с всичките му екстри.

# 718
  • София
За мен няма проблем мъжът да не умее всичките тези неща, въпреки че съм от поколение, в което беше точно както описаното от теб. Нека си викне майстор и си платят от бюджета.
Ако трябва да избирам м/у мъж със златни ръце, но патриархално възпитание и мъж със заврени ръце, където слънце не огрява, но научен да помага във всичко наполовина - ще избера втория

# 719
И аз. Моят може да няма уменията на професионален зидаро-мазач, плочкаджия и водопроводчик, но помага във всичко.

Общи условия

Активация на акаунт