С какво ви дразнят свекървите- 84

• 71 193
  • 749
  •   1
Отговори
# 210
Да, казала го е на сина си насаме, пък я изкараха каква ли не. Нея! За него чак по-късно се сетиха Wink

Цитат
За това казах, че мнението си можеш да го дадеш само на своя близък, насаме. А не пред двамата, нали схващах, че разликата е основна.
Основна, хм Laughing  Да разбирам ли, че приемаш да го наговаря зад гърба на снахата Mr. Green
Мако, Мако Joy

# 211
  • при късмета
Не знам защо го разбираш като наговаряне, но щом това ти е първата асоциация, сигурно трябва да се подразбира.
КАГ, даде пример, ако имаш някакви притеснения или мислиш, че на твой близък му е спестена някаква информация или го мислиш за заблуден да кажем. По този повод казах, че тогава може да си кажеш опасения, мнението или да споделиш с близкия си, а не пред третата страна

# 212
Ако се отнася за конкретен човек - на него. Ако важи например за син и снаха, за дъщеря и зет- пред двамата. Ако искат да се вслушат добре, ако не искат, тяхна работа. Те ще си теглят последствията.
Случвало се е с единия ми син да вземе решение под влияние на негови близки. . Вложи доста пари, а ефектът не се знае какъв ще е.  Казах му моето мнение, че парите можеха да се вложат в друг проект. Но той вече беше дал съгласие. Сега съжалява, но е късно.
Ето за такива моменти говоря, `а не за "По-добре е да идете на море, а не на планина" или " Тази кухня (спалня, диван и пр.) е по-хубава от вашия избор".

# 213
  • при късмета
Работните отношения и тези с приятели нямат нищо общо със семейните. Къде да влага пари може да пита който сам прецени, не е задължително да е родител. В такъв случай, говорим за човек, който трябва да вземе някакво решение сам. Но когато са семейство и се съобразяват първо един с друг, а след това с всички останали, нещата стоят по съвсем различен начин.
Ако говорим за разискване на финансов въпрос, то ако е разискван пред родители или са питани какво смятат, да си дадат мнението, не е проблем. То сигурно не е проблем да го дадат и без да са питани.
Но ако си дадат мнението без да са питани за нещо лично м/у двамата или детето, т.е. по въпрос по който друг няма думата, не е същото.
Пак се връщаме на това, че има въпроси по които родители не трябва да си дават мнението, защото не е тяхна работа. Финансовите въпроси за някои сигурно не са от тях, но остават доста по-важни теми в които изобщо нямат работа, камо ли мнение да дават

# 214
  • Наблизо

Ако говорим за разискване на финансов въпрос, то ако е разискван пред родители или са питани какво смятат, да си дадат мнението, не е проблем. То сигурно не е проблем да го дадат и без да са питани.

Айде бе,щом е свекървата - това е гадна намеса в личното пространство и личните решения на семейството.
Ти винаги си първата да защитаваш това.
Пък и ако аз примерно ми прещрака и стана веган и един ден вместо да кърмя детето си,го храня със соево мляко...ще се надявам свекърва ми да има достатъчно здрав разум да се намеси ''в изключително личните и съвършено персонални въпроси,щом са свързани с детето.''

# 215
Странични хора нямат право да се намесват в момент,когато   е възникнала ситуация  и се решава. По-ясно като пример-дете прави беля  и му  правят забележка.Техен си проблем и начин да въздействат.После ,на маса примерно ,докато се хранят или  е повдигнат въпроса в отсъствие на детето ,примерно,може да се даде мнение.Един път.
Ако обсъждат в чуждо присъствие  въпроси и  проблеми ,не е  редно да се сърдят за намеса,даване мнение.
Някак прилича тук да се разсърдиш като публично си поставил въпрос.Прилича.
Но   мрънкане и настояване,директно и по заобиколен начин,като изнудване едва ли не,да стане на моята,не се приема.
Даването на мнение от външен ,това вътрешните сме ги коментирали,какво е семейството,дори майки и бащи са му външни. И дават мнение,и  млъкват.Решението-правилно  или грешно-  е на пълнолетните  семейни.Или на един от тях ,да се оправят нататък ,ако имат проблеми.
Това е моята стратегия,но и тя не работи винаги.Не намесата се тълкува като друго.
Но  така съм научена  и ми е отработено.Не  ми е  приятно също да решават вместо мен,приемам  мнение  за споделен проблем,но почти винаги решаването не е точно което съм искала.Освен ако изрично сам дала съгласие  да правят каквото искат.За  мои  неща имам предвид

# 216
Ако на майката ѝ прещрака и реши да храни детето си като веган, не виждам особен коефициент на полезно действие в намесата на свекървата. Освен да вземе детето насила от майка му и да му бута пържоли в устата, нищо реално няма да постигне. Ще вика, ще се кара, но това ще е само изпускане на парата. А реалният желан резултат ще е далеч.

# 217
  • при късмета

Айде бе,щом е свекървата - това е гадна намеса в личното пространство и личните решения на семейството.
Пък и ако аз примерно ми прещрака и стана веган и един ден вместо да кърмя детето си,го храня със соево мляко...ще се надявам свекърва ми да има достатъчно здрав разум да се намеси ''в изключително личните и съвършено персонални въпроси,щом са свързани с детето.''
Щом смяташ, че свекърва ти е повече фактор за детето ти, вместо мъжа ти, заповядай! Надявай се на който прецениш, че ще свърши работа

Не само свекървата, никой няма право да се меси в отношенията между двама в двойка. Просто свекървите най-често си го позволяват. Това не значи, че са само те, но определено водят първенството в това отношение.

# 218
  • Наблизо

Щом смяташ, че свекърва ти е повече фактор за детето ти, вместо мъжа ти, заповядай! Надявай се на който прецениш, че ще свърши работа

Не само свекървата, никой няма право да се меси в отношенията между двама в двойка. Просто свекървите най-често си го позволяват. Това не значи, че са само те, но определено водят първенството в това отношение.
Не смятам,че е повече фактор от мъжа ми,но и не смятам че не е никакъв фактор за мен и за него.Дължа й същото отношение,което искам моят мъж да има към моите родители.
Пък и тя твоята позиция за намеса е всяка активност от страна на свекървата да доближи внуците,без изричното желание на снахата...ако иска.Иначе да мрат,никакви права нямат.

# 219
  • при късмета
Няма как по-добре от мен да знаеш кое е позиция за мен. Хем четеш, хем не разбираш, така, че и да ти обяснявам индивидуално няма да разбереш.
Но никъде не съм написала, че всяка активност е намеса, нито за доближаването на внуците е вярно.
Намеса е когато взима отношение по въпрос, който трябва да си остане само и единствено вътре в семейството. А до внуци достъп прекратявам когато съм казала, повторила подесетила нещо и пак действат през главата ми.
А вие с мъжа ти между вас си налагайте и изисквайте каквото желаете, но това не значи, трябва да е правило и за други.
Личните отношение и решения са си такива и ако си малко по-умен няма да ги сравняваш с отношения на младите към възрастните и да ги слагаш като нещо зависимо едно от друго. Може хем да са добри отношенията, хем младите да не допускат намеса в личното им пространство. Даже не е никакъв проблем

# 220
  • София
Скрит текст:

Не смятам,че е повече фактор от мъжа ми,но и не смятам че не е никакъв фактор за мен и за него.
Дължа й същото отношение,което искам моят мъж да има към моите родители.
Скрит текст:
Пък и тя твоята позиция за намеса е всяка активност от страна на свекървата да доближи внуците,без изричното желание на снахата...ако иска.Иначе да мрат,никакви права нямат.
Отношенията към родителите не зависят ли и от самите родители?

# 221
  • София

Отношенията към родителите не зависят ли и от самите родители?

Да, само ако насреща им не седи снаха като ма ко, която по подразбиране ги намира виновни и за изчезването на пчелите.

# 222
  • при късмета
Преди да се направиш на умна, можеше да стоплиш, че milenaka имаше предвид отношението на всеки, със собствените му родители. Сигурно е трудно

# 223
Пак се връщаме на това, че има въпроси по които родители не трябва да си дават мнението, защото не е тяхна работа. Финансовите въпроси за някои сигурно не са от тях, но остават доста по-важни теми в които изобщо нямат работа, камо ли мнение да дават

А как научават за тези въпроси?  Ако младите не си говорят пред свекървата за тези техни си неща. 

# 224
  • София
Преди да се направиш на умна, можеше да стоплиш, че milenaka имаше предвид отношението на всеки, със собствените му родители. Сигурно е трудно

Аз съм си умничка, затова се опитвам да ти обяснявам, но просто нямаш капацитет!

Имаш младо семейство, което се състои от двама, всеки от тях има родители.
Най- нормалното нещо е да имат еднакво отношение и към двете страни, а не снахата да търси вечно под вола- теле, като теб- нищо, че не си имала свекърва.
Разбира се, че ако някоя свекърва или тъща, се държи като теб- вечно наострена и обвиняваща, вечно подозрителна и поучаваща, няма да заслужава кой знае колко внимание и уважение.
Докато накрая им писне и на двамата млади и я пратят у лево.

Общи условия

Активация на акаунт