Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота!! Тема 42

• 82 507
  • 722
  •   1
Отговори
# 420
  • софия
Момичета, днес си взех епикризата от онкологията, окончателната диагноза е папилома коли утери, хистологичен разултат: Конизационен материал. Плосък папилом на порциото. Хроничен ендоцервицит. Дисплазия в изпратения материал не се установява.

Юни правих сепарирано абразио и биопсия в шейново- там имаше цин 1 и папиломатоза, сега пък няма цин, за 3 месеца да се обърне процеса възможно ли е? Лекарката каза, още преди конизацията , че може и да не се открие цин.

Лекарката каза, че папилом е по- добре от дисплазия, цитонамазка след 3 месеца. Дезинфекцира вътре във влагалището с браунол, гадно и болезнено си беше и отвора на марсупиалинизацията на бартолиновата киста каза, че е спокоен. Имам рецепта за сребърна пяна вагинално. Вас как са ви третирали след лийп?

Сега си чета внимателно епикризата и всъщност да питам при лийп трябва ли да пише чисти линии, то няма дисплазия, но този папилом може ли да е навътре в шийката? Чета, че всъщност е лоша диагноза, ако е причинен от онкощам на вируса.

В самата епикриза не пише вида конизация, нито количеството материал, който се отнема, така ли е било и при вас?

И последно, в края на листа пише, ще пациентът се насочва за диспансеризация, това стандартен текст ли е?

При лекарката много бързо се случват нещата, нямаше време да разпитвам, а и говорихме за теченията разни, възпален канал на бартолинова жлеза, пронизващите болки вътре във влагалището и въпросите по епикризата минаха на заден план.

# 421
MarcheТ, не съм напълно сигурна, но под диспансеризация се има предвид, че трябва да отидеш при ЛЛ  и да й представиш епикризата, така от тук нататък тя не може да ти отказва да ти издава направления за преглед от гинеколог, под предлог, че често ги искаш - примерно на 3 месеца. Моя опит поне е такъв, защото така когато при едно от отиванията ми за направление, сестрата на моята ЛЛ каза, че преди 3 месеца съм била на преглед, а лекарката ми й отговори, че съм с епикриза....а и аз всеки път, за да съм убедителна споменавам, че моя гинеколог ме вика на контролен преглед, което всъщност не е лъжа.

Елица, по отношение на първата цитонамазка: при мен беше също така - скалпелна конизация на 28.10.2015, първи преглед един месец по-късно, втори - след още месец, първа цитонамазка след 6 месеца  т.е. април 2016

# 422
Диди благодаря ти

# 423
И моята цитонамазка след конизацията ще е на 6-тия месец.

# 424
И моята цитонамазка след конизацията ще е на 6-тия месец.
Моята първа цитонамазка ми я направиха вчера ПАП 2,един месец и половина след скалпелна конизация в онкологията ...доцент Милев каза,че ми е добра,но има левкоцити и някакви микрококи и го отдава на това,че още се чисти мястото,защото било рано за цитонамазка и според него би трябвало да е поне три месеца след конизацията,защото медицински самата шийка се възстановява от операцията за горе долу такъв период,но професор Чакалова като каза,че ще взима цитонамазка и това е....незная кое е правилно вече! 😞

# 425
На мен ми взеха месец след лийп.

Гуендолин, ти май не можеш да си просто спокойна, все трябва за нещо да се притесняваш 😃

# 426
Момиченца здравейте,аз пак ще ви питам нещо...нали ме знаете,че съм голям шаш.
Първият ми цикъл след конизацията ми дойде от раз с два дена обилни течове,а сега втория вчера цял ден се влачи при и,бърсване само такова розово кафеникаво,а сега от сутринта е тъмно червено и кафеникаво ама пак се влачи така,не тече....оффф сега се панирам да не би нещо да ми се е запушило та да не тръгне тоя теч както си трябва,а и гърдите още ме бокят и са ми напрегнати,дръг път щом ми дойде веднага ми се маха напрежението от тях...толкова години никога не ми е било такова чудо.
Моля ви милички кажете ми при вашият цикъл след конизацията имаше ли промяна???

# 427
  • София
Момичета ,здравейте!Вчера бях на лекар.Имам раничка ,която кърви .Взеха ми цитонамазка.Попринцип кървенето го имам от известно време по време на полов акт.В понеделник ще излезнат резултатите.На излизане лекарката ми каза ,че със сигурност след резултати ще имаме работа с нея .Притесних се доста .По това което чета в нета има доста голяма вероятност и да е раково ,нали?Сигурно звуча мн глупаво ,но.....

# 428
Момичета ,здравейте!Вчера бях на лекар.Имам раничка ,която кърви .Взеха ми цитонамазка.Попринцип кървенето го имам от известно време по време на полов акт.В понеделник ще излезнат резултатите.На излизане лекарката ми каза ,че със сигурност след резултати ще имаме работа с нея .Притесних се доста .По това което чета в нета има доста голяма вероятност и да е раково ,нали?Сигурно звуча мн глупаво ,но.....
mmoonnii,изчакай си резултата от цитонамазката,поискай лекарката ти да ти види тази раничка на колпоскоп ако не те е гледала с такъв и ако прегледа от колпоскопа покаже,че имаш някакви изменения да вземе и биопсия за изследване.Аз също имах кървяща раничка.Другото което ще те посъветвам аз лично прегледа да ти го направи гинеколог-онколог,ако твоята гинеколожка при която ходиш разбира се не е такава.Също се успокой по-най бързият начин и не мисли страхотии,защото зная какви мисли ти вървят в главата и в какви филми си влязла вече със сигурност....това ти го казвам аз най-голямата бъзла и паника дето ме е страх и от пъпка....момичетата тук знаят с какъв гръм и трясък влязох тук в тази тема и непрекъснато все се шашардисвам от нещо и им надувам главите!
Направи си тези изследвания и спокойно! Успех ти желая!🍀🍀🍀🍀🍀

# 429
  • София
Някой имал ли е проблем с малък незатварящ се кръвоносен съд след биопсия (или др манипулация)? Утре съм отново на преглед и се притеснявам... вече 2 пъти ме коагулираха и няма кръвоизливи но продължава едно леко кървене което намалява през деня и вечер пак е бистра кръв. Как се процедира в такъв случай мога ли нещо да наоравя и дали ще се затвори само?

# 430
"Не се пипат тези ранички, които представляват цилиндричен епител, излязъл в резултат на добро естрогеново ниво най-общо. Появи ли се дисплазия/атипия/лоша цитонамазка, тогава се пристъпва към третиране. "

Момичета, моля ви, обяснете ми това. Как се разбира кога епителът е цилиндричен, кое изследване показва причината за раничка и че тя не бива да се пипа. Аз  бях на профилактичен преглед, пуснах микробиология, цитонамазка и пак имам раничка, огромна. И пак искат да я горят.

# 431
Дисплазията -атипичният участък,ако има такъв,се открива чрез колпоскоп,и се доказва чрез биопсия.Лошата цитонамазка не е гаранция за наличие на дисплазия,както и обратното - добрата не значи непременно липса на проблем. За това колпоскопският преглед веднъж годишно е задължителен!
На най-прост език,'обикновената раничка' е както при устните- външната видима част е една,а вътрешната ,където напипваш с езика ,кожата им е съвсем друга. Та представи си ,вътрешната мека,влажна кожа на устните ти,да се подава навън,и да покрива устата. Разликата ще е видима. Та това е раничката - кожата ,която по принцип е вътре в канала,се е изместила върху шийката . Дори да не създава проблем,тя е по-податлива на възпаления,контактно кървене,и евентуални бъдещи атаки от папилома вирус,вследствие на които бъдеща дисплазия би навлязла с лекота в канала. Щом е голяма раничката,предполагам за това доктора ти иска да я махне,превантивно,така да се каже. И явно е преценил,че няма сама да изчезне.А микробиологията няма пряка връзка с раничките.
И на мен ми предстои такава процедура,моята обаче я получих след раждане,но имам и дисплазия. Нищо страшно няма,не се притеснявай Simple Smile

# 432
Здравейте!
Дали ще може някой да ми помогне в разчитане на резултати от течно-базирана цитоплогия: Сквамозни и ендоцервикални епителни клетки, много гранулоцити, дегенеративни и инфламаторно--реперативни промени, паракератотични клетки.
Адекватност на материала- Задоволителен, наличие на клетки от трансформационната зона, възпаление.
ПАП IIC
Интерпретация на резултат - НЕ-НЕОПЛАСТИЧНИ НАХОДКИ- Реактивни клетъчни промени свързани с: *Възпаление(включва типично възстановяване)
Препоръки и препоръчителни тестове - не са посочени за изпълнение никакви
Следваща намазка след 6 месеца.

Интересувам се какво означават тези научни термини за клетките, да не съм съвсем боса като отида с резултата при доктора? Той спомена, че взависимост от резултата може да се наложи биопсия, конизация и т.н. и т.н.

Течно-базираната цитонамазка ми е взета по повод ПАП2, клетки в норма, задоволителна гр.Б, но ограничена от наличие на левкоцити.
Заедно с течно-базираната цитонамазка докторът ми направи колпоскопия, при което се видя неоцветен участък след третиране с оцетна к-на и луголов р-р. Четох, че щипело по време на тази манипулация, пък при мен нищо. Резултат от микробиология - без патогенни микроорганизми, левкоцити 10-13 на поле в слузна течност(това запомних, че д-ра ми ги каза по телефона).
Преди горе-долу 4 г. ми е горена раничка( не са ми правени никакви предварителни изследвания, раничката беше установена при профилактичен преглед).

Благодаря предварително!

# 433
  • Варна
Здравейте, момичета! Ще помоля за съвет и помощ. Вчера си видях резултата от течно- базирана цитология - група 3А : сквамозни клетки с лека към умерена дискариоза, кератотични промени. За колпоскопия, при клинични показания - биопсия под колпоскопски контрол, преценка за ендоцервикален кюретаж.
Атипични сквамозни клетки, без да може да се изключи високостепенна лезия HSIL.
Това ми звучи много страшно, докато стигна до лекаря ще се побъркам. Преди година бях същата група, при преглед с колопоскоп нищо не се видя, след 6 мес. 2В и сега пак 3А.
Какво следва сега?
Благодаря Ви!

# 434
Здравейте!
Дали ще може някой да ми помогне в разчитане на резултати от течно-базирана цитоплогия: Сквамозни и ендоцервикални епителни клетки, много гранулоцити, дегенеративни и инфламаторно--реперативни промени, паракератотични клетки.
Адекватност на материала- Задоволителен, наличие на клетки от трансформационната зона, възпаление.
ПАП IIC
Интерпретация на резултат - НЕ-НЕОПЛАСТИЧНИ НАХОДКИ- Реактивни клетъчни промени свързани с: *Възпаление(включва типично възстановяване)
Препоръки и препоръчителни тестове - не са посочени за изпълнение никакви
Следваща намазка след 6 месеца.

Интересувам се какво означават тези научни термини за клетките, да не съм съвсем боса като отида с резултата при доктора? Той спомена, че взависимост от резултата може да се наложи биопсия, конизация и т.н. и т.н.

Според мен щом няма препоръки  за колпоскоп, биопсия или други тестове, най-вероятно няма да правите нищо до следваща цитонамазка след 6 месеца. Или ще лекувате възпалението с медикаменти.

Здравейте, момичета! Ще помоля за съвет и помощ. Вчера си видях резултата от течно- базирана цитология - група 3А : сквамозни клетки с лека към умерена дискариоза, кератотични промени.За колпоскопия, при клинични показания - биопсия под колпоскопски контрол, преценка за ендоцервикален кюретаж.
Атипични сквамозни клетки, без да може да се изключи високостепенна лезия HSIL.
Това ми звучи много страшно, докато стигна до лекаря ще се побъркам. Преди година бях същата група, при преглед с колопоскоп нищо не се видя, след 6 мес. 2В и сега пак 3А.
Какво следва сега?
Благодаря Ви!

Преглед с колпоскоп, биопсия и в зависимост от резултата - лечение или третиране по някакъв начин.

Това са само мои предположения Hands V В темата дават съвети много по-добре запознати съфорумки. Дано да се включат и те. Успех !

Общи условия

Активация на акаунт