Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота!! Тема 42

• 82 503
  • 722
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте!
Скрит текст:
Дали ще може някой да ми помогне в разчитане на резултати от течно-базирана цитоплогия: Сквамозни и ендоцервикални епителни клетки, много гранулоцити, дегенеративни и инфламаторно--реперативни промени, паракератотични клетки.
Адекватност на материала- Задоволителен, наличие на клетки от трансформационната зона, възпаление.
ПАП IIC
Интерпретация на резултат - НЕ-НЕОПЛАСТИЧНИ НАХОДКИ- Реактивни клетъчни промени свързани с: *Възпаление(включва типично възстановяване)
Препоръки и препоръчителни тестове - не са посочени за изпълнение никакви
Следваща намазка след 6 месеца.

Интересувам се какво означават тези научни термини за клетките, да не съм съвсем боса като отида с резултата при доктора? Той спомена, че взависимост от резултата може да се наложи биопсия, конизация и т.н. и т.н.

Според мен щом няма препоръки  за колпоскоп, биопсия или други тестове, най-вероятно няма да правите нищо до следваща цитонамазка след 6 месеца. Или ще лекувате възпалението с медикаменти.

Благодаря, Marsia_K!
Дано се включи и друг с коментар.

# 436
  • SF
Пусни си контролна цитонамазка в друга лаборатория. При 3А моята се оказа фалшива. Следващата беше 2-ра група, без да има упомената буква.
Не се шашкай, може да няма нищо страшно. 2 месеца си съсипах лятото в тревоги и прегледи.

# 437
Esmee , пила ли си някакви имуностимуланти или други препарати през тези два месеца? Аз лично не виждам как една цитонамазка е фалшива, защото е изследване , при което се наблюдават клетки , а те няма как да не са на лице в случай , че са ги видяли. По-скоро мисля, че дори и да е била IIIА , организма е успял да пребори фактора, на който се е дължала.Hands V Дано не ме разбереш погрешно, радвам се за това, че се подобряват нещата при теб, дори ти пожелавам  да паднеш до I-ва група HugСамо си размишлявам. А и мисля, че при един резултат III-та група е по-добре на човек да му светне червената лампа и да се погрижи за себе си, отколкото да оставя нещата с успокоение, че при някой е спаднал от самосебе си и след това нещата да се усложнят.

# 438
  • SF
Да, слагах свещички 1 седмица, които струваха 3 лв. Simple Smile Или 5 Simple Smile
Знаеш ли защо реших, че е фалшива. След първата цитонамазка, лекарката искаше да ми прави операция и ме извика в болницата за операция. Върна ме, защото била забравила да ми каже, че трябва да нося 640 лева, за да доплатя операцията, която се поема само частично от Здравна каса и останалото се доплащало. И аз смених лекарката.
Втората се чудеше какво е трябвало да ми оперират. Не виждаше нищо. Изписа ми свещички на база изследванията, които показваха 3-А група. След 10 дни отидох на преглед, взе нова циконамазка, която беше 2-ра група (буква нямаше). И двата пъти ме гледа на колоскоп. Сега ми наближава редът за контролен преглед и почвам пак да наливам гипса.

# 439
Пожелавам ти добър резултат на контролната цитонамазка. До някъде се подтвърждават моите размисли, че си се лекувала и лечението е помогнало за спадането на групата.

# 440
Дисплазията -атипичният участък,ако има такъв,се открива чрез колпоскоп,и се доказва чрез биопсия.Лошата цитонамазка не е гаранция за наличие на дисплазия,както и обратното - добрата не значи непременно липса на проблем. За това колпоскопският преглед веднъж годишно е задължителен!
На най-прост език,'обикновената раничка' е както при устните- външната видима част е една,а вътрешната ,където напипваш с езика ,кожата им е съвсем друга. Та представи си ,вътрешната мека,влажна кожа на устните ти,да се подава навън,и да покрива устата. Разликата ще е видима. Та това е раничката - кожата ,която по принцип е вътре в канала,се е изместила върху шийката . Дори да не създава проблем,тя е по-податлива на възпаления,контактно кървене,и евентуални бъдещи атаки от папилома вирус,вследствие на които бъдеща дисплазия би навлязла с лекота в канала. Щом е голяма раничката,предполагам за това доктора ти иска да я махне,превантивно,така да се каже. И явно е преценил,че няма сама да изчезне.А микробиологията няма пряка връзка с раничките.
И на мен ми предстои такава процедура,моята обаче я получих след раждане,но имам и дисплазия. Нищо страшно няма,не се притеснявай Simple Smile

Много благодаря за отговора!
От януари 2016 г. се побърквам с тази раничка. И вече от много мисли съм така объркана, че незнам как да взема решение какво да правя. Горих я вече веднъж и пак е там. От януари 2016 г. съм пуснала 5 цитонамазки, всички са 2 група. Вчера ми излезе поредната цитонамазка и микробиологията. Микробиологията е чиста, а цитонамазката е 2 гр. Лекарката иска пак да я гори, но аз вече незнам какво да правя. И май ще оставя така нещата засега, да се поуспокоя малко и да взема да мисля по-трезво. При положение че от януари 2016 5 цитонамазки са ми 2 гр. , ако задържа така положението няма да рискувам много, какво мислите? Да кажа само че през това време 2 пъти ми е правен колпоскоп и двата пъти лекаря каза, че не вижда атипизъм. А раничката е голяма, почти колкото цялата шийка.

# 441
  • SF
Пожелавам ти добър резултат на контролната цитонамазка. До някъде се подтвърждават моите размисли, че си се лекувала и лечението е помогнало за спадането на групата.

Да, лекувала съм се. Аз разказвах и в темата. Но все пак си мисля, че при първата цитонамазка групата ми беше някак странно висока. Дано да не е била истинска.

# 442
Пейдж, правила ли си проверка на нивата на половите хормони ? При положение, че колпоскопа не открива атипизъм, нито пък цитонамазката, това предполагам си чела, че е обикновен ектропион, които се появява под влияние на високото ниво на половите хормони.  Мисля, че излишно травмираш шийката си с тези чести цитонамазки. И обгарянето не е опция според мен. А без наличие на болестни промени, това обгаряне дори може да се окаже вредно, защото след обгарянето премествайки границата между лигавиците навътре към кухината на матката, тя става недостъпна за наблюдение и по-трудна за цитологично изследване.

# 443
  • Варна
Здравейте, момичета! Ще помоля за съвет и помощ. Вчера си видях резултата от течно- базирана цитология - група 3А : сквамозни клетки с лека към умерена дискариоза, кератотични промени. За колпоскопия, при клинични показания - биопсия под колпоскопски контрол, преценка за ендоцервикален кюретаж.
Атипични сквамозни клетки, без да може да се изключи високостепенна лезия HSIL.
Това ми звучи много страшно, докато стигна до лекаря ще се побъркам. Преди година бях същата група, при преглед с колопоскоп нищо не се видя, след 6 мес. 2В и сега пак 3А.
Какво следва сега?
Благодаря Ви!

Здравейте! Самоцитирам се, за да добавя, че ходих на преглед при проф. Корновски.
Гледа ми с колпоскоп, с оцетната киселина нямаше изменения, но с другия разтвор се видя малък жълт участък. Взе биопсия от това място и от канала на шийката. Сега ще умра сигурно, докато излезе резултата. Просто се ужасявам от страх. Важно ми беше да го споделя.
Желая спокойна вечер!

# 444
Няма да умреш, важното е, че си взела мерки и си в добри ръце Simple Smile оттук нататък вървиш към оправяне Wink

# 445
Дисплазията -атипичният участък,ако има такъв,се открива чрез колпоскоп,и се доказва чрез биопсия.Лошата цитонамазка не е гаранция за наличие на дисплазия,както и обратното - добрата не значи непременно липса на проблем. За това колпоскопският преглед веднъж годишно е задължителен!

И колпоскопът не е гаранция! Личен опит.  Трябва да се действа комплексно - преглед, цито, колпоскоп и при съмнение - биопсия.

# 446
Мили дами, нека тези,  с опит да кажат обгарянето на "раничка" на шийката на матката, с ток, без упойка боли ли?  Моля, споделете,  кой какво е усещал по време на процедурата, горе-долу колко време е продължила.. И такива работи Stuck Out Tongue Winking Eye Flowers Bouquet

# 447
Пейдж, правила ли си проверка на нивата на половите хормони ? При положение, че колпоскопа не открива атипизъм, нито пък цитонамазката, това предполагам си чела, че е обикновен ектропион, които се появява под влияние на високото ниво на половите хормони.  Мисля, че излишно травмираш шийката си с тези чести цитонамазки. И обгарянето не е опция според мен. А без наличие на болестни промени, това обгаряне дори може да се окаже вредно, защото след обгарянето премествайки границата между лигавиците навътре към кухината на матката, тя става недостъпна за наблюдение и по-трудна за цитологично изследване.

Не, не съм изследвала хормони, само тези на щитовидната жлеза. Всички са в норма, само антителата са ми завишени. Други хормони не съм изследвала. Ако има значение съм почти на 41. Аз пак съм джаза.  Тъкмо се успокоих малко, лекарката вчера каза че щом цитонамазката ми е 2 група мога да изчакам малко с раничката, не е спешно да бързам. И ето днес на 16 ден от цикъла ми се появи кафяво слузесто течение и ме боли корем все едно ще ми идва. Наистина ще се побъркам вече хора...

junebug, мен са ми горили раничка с ток, не боли, не е нужна упойка. Единственият съвет, който мога да ти дам е да не я гориш само с направена цитонамазка, без колпоскоп, както направих аз.  Всички изследвания и тогава решавай да я гориш или не.

# 448
  • И аз не знам къде...
Здравейте,

Моля ви за съвет!
Имам следния резултат от цитонамазка:

Незадоволителна за интерпретация цитология на м.шийка. ПАП тест не може да се определи поради твърде напреднала цитолиза на клетките.

Това какво означава?
Че взетата проба е некачествена или ....?

Благодаря ви предварително!

# 449
На кой ден от цикъла е взета цитонамазката?

Общи условия

Активация на акаунт