Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 697
Старата тема


Ето и поредната нова тема! Пожелавам само хубави резултати на всички момичета, които влизат тук! А на всички, които се присъединяват сега, искам да кажа да бъдат спокойни, защото са попаднали на точното място за съвет. Моля, преди да си задавате въпросите да прочетете информацията, която е тук.

Ходете веднъж годишно на преглед с колпоскоп и цитонамазка! Биопсия, ЧПВ-тест и друга допълнителна диагностика правете само, ако има индикации за тях!

Внимание! Форумът НЕ е лекар. Възможно е информацията тук да е непълна или неточна. Моля, прочетеното тук, както и съветите на потребителите да се приемат само информативно! Не предприемайте каквото и да е само лечение, защото може да има тежки последици! Консултирайте се с вашия лекар!


Координати на лекари:
доктор Янчо Делчев, Болница Доверие
Запишете час:
02/40 36 100
ж.к. “Овча Купел 2”, ул. “Фридрих Грюнангер” 2, София 1632

д-р Илия Карагьозов -  болница Вита База 2
тел: 02 4522 000 или тел: 02 960 49 50

д-р Арман Христамян
Служебен:
Пловдив, бул. Васил Априлов 15а
тел.: 032/641 537
Частен кабинет/прегледи сред предварително записване от понеделник до петък след 16:00часа/:
Пловдив, ул. Г.М. Димитров 5 /зад х-л Тримонциум/
тел.: 0898 444 541

     - д-р Цветанка Ралчева, GSM:  0888 318 967, сл.тел.  02/ 971 4898, вътр.31 - за преглед
     - д-р Антоанета Ганчева, GSM:  ул. Поп Богомил 23, сл.тел.  02 983 64 06 и Моб. тел. 0888754077

     - доц. д-р. Цветанка Дянкова К.М.Н. акушер-гинеколог, онколог, хирург, тел:  02/ 873 2273 и 0888/ 661 543, e-mail: tzv.dyankova@mail.bg

    - проф. Карагьозов - преглежда в Токуда понеделник и четвъртък, тел. на рецепцията  02/ 403 49 28 (трябва да си запазите час на рецепцията).

     - д-р Красимир Недялков, акушер-гинеколог, онколог и началник отделение "Оперативна гинекология" в 1 АГ "Света София", GSM: 0888/ 639 061, тел. в частния кабинет:  02/ 858 9024.

     - Д-р Нейкова сл.тел.9792068 ДКЦ  Д-Р ГРИЙНБЕРГ БАН - 25 ти блок - само за прегледи /цитоназамка,колпоскоп/ няма предварително записване и не работи със здравна каса

     - Доц. Горчев - Плевен  - ул. "Гео Милев" №14 - тел.  064/ 800 292;  064/ 800 417 и Плевен ул. "Цар Симеон" № 23 и телефони :  064/ 805 666; 064/ 8181;  064/ 806 838

    -Д-р Камен Ямаков
/акушер - гинеколог/,АГ кабинет,гр. Пловдив , кв.Капана
ул."Стефан Веркович" 3 ,ет 1
/в сградата на  Агенцията по вписванията/
GSM :  0888 65 23 47

   -Д-р Гергана Коларова
София, ул.Ангел Кънчев 34, ет 1
за записване на  часове и допълнителна информация  02 873 22 93

    Д-р Стефан Ковачев
ВМА,Записване за преглед:  (02) 922 51 28 -- всеки присъствен ден от 14 до 17 ч.

    Д-р Иван Димитров
САГБАЛ „Д-р Щерев” ул. Христо Благоев # 25-31 ж.к. Разсадника
гр. София 1330 България
За записване на час:  (02) 920-09-01;   0887 251 298;

  професор Корновски
гр. Варна, ул. Андрей Сахаров 27
 +359 88 2 040451
ykornovski@abv.bg; Работното време: от понеделник до петък от 14:00 до 18:00ч

Др. Татяна Габровска. Гр. Бургас, МЦ Николай Чудотворец
д-р Божидар Славчев
http://mcslavchev.com/
ул.„Костина” №6,ж.к. „Стрелбище”
София,България
mc_b_slavchev@abv.bg

Полезни връзки в интернет:
http://hpv-bg.com/

http://www.puls.bg/health/sex/news_3504.html - Рак на маточната шийка - рисковите фактори (І част)
http://www.puls.bg/health/sex/news_3524.html - Рак на маточната шийка - рисковите фактори (ІІ част)
http://www.hpv-bg.com/ - на български за digene HPV hc2 test
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001491.htm - (Cervical intraepithelial neoplasia, CIN) (source: U.S. National Institutes of Health)
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/detection/Pap-HPV-testing -   Цитонамазка, ПАП тест (PAP smear)(source: U.S. National Cancer Institut)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Цервикална_интраепителна_неоплазия - Цервикалната интраепителна неоплазия (ЦИН) (на английски: cervical intraepithelial neoplasia, CIN)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Конизация - Конизация

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%90%D0%9F_%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82 - Пап тест

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%8F - Биопсия

Abnormal pap test
http://healthcenter.indiana.edu/answers/explaining-abnormal-pap.shtml

ПАП тест (цитонамазка) и класификация на резултатите

ПАП тестът е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката при жените. Тестът е разработен през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Джордж Папаниколау.Цитонамазката позволява да се засече заболяването в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение в много голям процент от случаите води до излекуване, а също така да се установят онези предракови състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката. Сравнително проста и безболезнена, тази процедура обикновено се извършва в лекарски кабинет или клиника. С памучни шпатули или малки четчици (четчиците са предпочитани през последните години) се вземат проби от лигавицата на маточната шийка, после биват оцветени и изследвани под микроскоп. Резултатите от така направеното цитологично изследване (цитонамазка, натривка) се класифицират в пет групи по Папаниколау (PAP I-V, т. нар. Мюнхенска номенклатура от 1975 г.[1]) по следния начин:

    PAP I - няма възпалени или възстановени изменения. Препоръка: Рутинно подлагане на предглед след една година.

   PAP II - наблюдава се цервицит (възпаление на шийката на матката) и / или метаплазия (доброкачествено преобразуване на клетки). Препоръка: ако измененията са ясно изразени, може да се направи терапия на възпалението или хормонална терапия и обстоен преглед на шийката на матката.

    неофициално, но често използвано класифициране: PAP II К[2] или понякога PAP II W[3] - неясен (съмнителен) резултат. Това включва намазки, които не са достатъчно добри, за да се направи еднозначно заключение или намазки с променени клетки, които не могат да се класифицират като атипични, но не са и нормални. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка.

    PAP III (в България понякога се отбелязва като III А) - неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпалено или дегенеративно изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като доброкачествено или злокачествено. Следователно не може със сигурност да се изключи наличието на карцином. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка в кратък срок и / или биопсия (вземане на материал за хистологично изследване[4]).

    PAP III D (в България понякога се отбелязва като III Б) - лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес Карцинома ин ситу (CIS, Carcinoma in situ). Препоръка: нова цитонамазка и колпоскопия в рамките на три месеца.

    PAP IV A - тежка дисплазия или Carcinoma in situ (CIS). Препоръка: краткосрочно нова цитонамазка и колпоскопия, както и биопсия.

    PAP V - съмнения за инвазивен карцином. Препоръка: биопсия за хистологично изследване.

След поставяне на диагноза ПАП 2 или ПАП 3 може да се проведе някакъв вид лечение или не. Това преценява лекарят на базата на вашето индивидуално състояние. при установяване на ПАП 4 или 5 обикновено се извършва конизация и/или друг вид лечение.

 Препоръчва се жените и момичетата, които водят полов живот, веднъж годишно да се подлагат на ПАП тест, започвайки от 1 до 3 години след първия сексуален контакт, но не по-късно от 21 годишна възраст.2

Биопсията спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза. Тя разпознава дали дадено изменение на лигавицата е причинено от НРV или не. Най-честото изменение, причинено от НРV, е папилома на маточната шийка. Той се открива чрез колпоскопия, но се доказва само чрез биопсия. Освен това, само биопсията е в състояние да ни осветли по най-парливия въпрос - налице ли е истинско пред раково състояние и дали не е започнало развитие на същински рак. Но и биопсията не е универсален диагностичен метод. Тя, например, не може да установи към кой тип НРV спадат вирусите, причинили даден папилом, т.е. дали това а "добрите" или „лошите” типове.

Вирусологичното изследване не разпознава има ли някакви изменения по маточната шийка - както папиломи, така и други; ако има изменения - дали те са предракови или не; ако измененията са пред ракови - каква е тяхната тежест; има ли начално развитие на рак.

Отговор на всички тези въпроси търсим чрез другите методи - цитологично изследване, колпоскопия, биопсия. В замяна на това, вирусологичното изследване и по-специално ДНК-тестът със сигурност доказва присъствието на НРV в маточната шийка и, което е най-важно, какъв тип е въпросният вирус. Никое друго изследване засега не е в състояние да отговори на последния въпрос.
Както личи, за да си струва да се притеснявате от вирусите на човешкия папилом далеч не е достатъчен обикновен преглед или само едно изследване. Необходимо е да се използва целият арсенал от диагностични средства, с които съвременната гинекология разполага. И когато този арсенал е използван, необходимо е резултатите да се интерпретират и обобщят за Вашия конкретен случай - от гинеколог, на когото имате пълно доверие. И едва тогава да започнете или да не започнете лечение.


Трябва ли да се обгаря раничката на матката

Задължително ли е обгарянето на раничката на шийката на матката при жените?

По-рано се смяташе, че раничката трябва задължително да се обгори, за да не се превърне в рак. Доказано е, че този метод, в сравнение с другите, дава по-голям процент усложнения във вид на ендометриоза, болков синдром, нарушаване на процеса на раждане и др. Затова лекарите в много редки случаи препоръчват този метод. За лечение на ерозия на шийката на матката днес се използват други методи, като химична коагулация, лазерна коагулация или криокоагулация.

Резултатите от изследванията опровергават мнението, че след изгаряне на раничката няма опасност от рак.

Въздействията върху шийката на матката, ако се правят без съответните показания, не предпазват от развитие на рак на шийката на матката. Дори напротив, ако лекарят не е определил правилно какво точно има на шийката и го е изгорил, това може да предизвика развитие на процеса. Установено е, че многократните изгаряния могат да предизвикат левкоплакия.

И още една заблуда: много жени смятат, че при ерозия могат да помогнат тампони с масло от алое. Но лекарите са категорично «против». Те смятат, че използването на тампоните с алое, при всякакви видове ранички е изключително вредно. Обяснението е, че всички тези вещества са биостимулатори и могат да нарушат процеса на клетъчното диференциране на тъканите, както и да стимулират предракови процеси 6 шийката на матката.

LEEP=LLETZ е много по-щадяща процедура за шийката, в сравнение с истинската конизация. Изрязва се лента от повърхността на шийката в т.нар. зона на трансформация с дебелина 1-2-3мм. Това е нещо като широка повърхностна биопсия. Метод на избор е при видими нискостепенни лезии (ЦИН 1-2 на порциото и липса на изменения в канала). По никакъв начин няма да навреди на бъдещо забременяване, износване и нормално раждане. Бъди напълно спокойна в това отношение. Не е болезнена процедурата, но не е от най-приятните. Шийката на матката и цервикалния канал не се скъсяват и не се изменят цикатрициално.
Конизацията е нещо друго. Прави се задължително в болница и под упойка. Изрязва се конус с основа към зоната на трансформация и връх навътре в канала. Изрязва се от 1/3 до 2/3 от цервикалния канал. Това значително скъсява шийката и при следваща бременост гинекологът преценява дали има нужда от поставянето на серклаж. При конизацията, за изрязването може да се използва скалпел (предимство е, че краищата на конуса не са обгорени и диагнозата "изрязано в здраво" е най-точна, недостатъци- кървене, задължително се поставят шевове); стандартен електронож; електронож със специален триъгълен електрически накрайник (изрязва "идеален конус" геометрически, кървенето е незначително, не се шие и не се поставят хемостатични шевове) и лазер. Всичко зависи от вида, разположението и степента на измененията.


Последна редакция: вт, 16 яну 2018, 13:49 от bubanka

# 1
 • Мнения: 179
Благодаря за новата тема!Пожелавам на всички ни много здраве и дано имаме само хубави резултати!😊

# 2
 • SF
 • Мнения: 7 578
Тази година искам да сме много здрави всичките!
И само първа група!
Предстои ми контролен преглед и ме е страх.

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 6 088
Благодаря за темата! Hug
На всички вас, както и на себе си, желая само хубави резултати!
Да питам нещо много тъпо: последно бях на преглед с колпоскоп, ехограф, цитонамазка и МБ септември миналата година. Всичко беше наред. Лекарят ми каза, че ме чака отново след 1г, защото всичко било идеално и нямало смисъл "само да се стърже шийката" от излишни прегледи и изследвания. Аз обаче съм свикнала от десетина години да си ходя на 6 мес на преглед, профилактично. За целия този период веднъж бях 3А група, която върнах във 2-ра след лечение и лазерна вапоризация на малък участък от шийката. Това беше през 2015-2016г. Сега уж всичко е точно. Обаче аз вече, като парен каша духа, съм на тръни и предпочитам редовните прегледи без конкретна причина, отколкото лечението след това, затова се чудя, "вредно" ли е наистина, жена без сериозни проблеми да ходи на профилактичен преглед на 6 мес /ставам на 40г скоро, не съм толкова млада/ или е по-добре да е веднъж годишно наистина? Не съм хипохондричка, не ме гонят паранои, просто се чудя как е по-правилно.

# 4
 • Мнения: 684
За много години живи и здрави !

# 5
 • Мнения: 628
Мон..., въобще не е тъп въпрос Simple Smile и аз се присъединявам към питането Simple Smile

# 6
 • Мнения: 2 697
Мон..., ето няколко съвета от специалисти:

Доц. д-р Николай Доганов, началник Втора гинекологична клиника в “Майчин дом” :
I и II група са нормална находка.При тези пациентки се прави нова цитонамазка след 6 месеца.
Ако и тя е нормална, следене веднъж на 12 месеца е достатъчно.
При III група пациентките подлежат на контролно цитологично изследване след прилагане на противовъзпалителна терапия.Препоръчва се колпоскопско изследване и биопсия при откриване на съмнителни участъци.
При два последователни нормални резултата изследване на 12 месеца е достатъчно.


д-р Ярослава Маринчева,клиничният патолог на лаборатория   :
Обикновено по буквичката можете да се ориентирате кога е препоръчително да направите следващата профилактика. След II А- следваща намазка след 1 до 2 години, след II В- след около година, след II С – след около 6 месеца, освен ако не е препоръчано друго.

Аз го разбирам така: ако две последователни цитонамазки са I или II група  ,  следващата е препоръчително  да се направи след 12 месеца. Hands V

# 7
 • Мнения: 51
Благодаря за новата тема.
Утре сутринта ми е операцията, много съм притеснена .
Само, че не ми бяха назначени стандартни изследвания, упойката ще бъде пълна.

# 8
 • SF
 • Мнения: 7 578
Стискам ти палци! Всичко гадно да остане в операционната!!!

# 9
 • Мнения: 2 056
Аз си ходя веднъж в годината, обикновено съм втора група. След като снахата на бившата ми шефка и една позната починаха на по 30 и няколко години от рак на матката, гинекологът и цитонамазката са ми задължителни. Не отнема кой знае колко време, нито средства, а спасява живот. На 48 съм, вече съм в менопауза, през последните шест месеца ми идва по веднъж на два месеца. Като ми спре окончателно, трябва ли пак да продължа да ходя, както досега? Освен това, никога досега не съм си правила мамография, трябва ли да правя, при положение, че нямам оплаквания? Само хубави да са ни резултатите, момичета!

# 10
 • Мнения: 2 697
Благодаря за новата тема.
Утре сутринта ми е операцията, много съм притеснена .
Само, че не ми бяха назначени стандартни изследвания, упойката ще бъде пълна.
Не бъди Hug Процедурата е лека и след няколко дни ще си на шест Simple Smile
На мен ми беше зле от самата упойка , иначе се чувствах добре.
Успех и бързо да минава!

Дама от морето, мисля , че трябва да продължиш с редовните прегледи и цитонамазки.
За мамография мисля, че се полага по здравна каса профилактично над определени години, но не знам с точност. И аз съм запланувала да ходя, защото ПМС ми се отразява предимно на тях и това ме притеснява. Най-вероятно ще трябва да си платя, защото според ЛЛ не ми се полага преглед- на 30 години съм.

# 11
 • Мнения: 51
Благодаря ви за топлите думи, много се радвам ,че ви открих. Вдъхвате ми надежда и спокойствие .

# 12
 • Мнения: 628
Благодаря за новата тема.
Утре сутринта ми е операцията, много съм притеснена .
Само, че не ми бяха назначени стандартни изследвания, упойката ще бъде пълна.
Дано всичко да мине Simple Smile по план Simple Smile Пиши после

# 13
 • Мнения: 51
Да ще пиша  Имам още един тъп въпрос обаче.
Нещо не ми е ясно , уж кондиломи образуват 6,11 тип , те не са високирискори и рядко водят до рак. Нискорисковите щамове образуват ли кондиломи на шийката или само вискорисковите.? Изобщо високорисковете образуват ли кондиломи ?  Моля компетентните да се включат. Благодаря, извинявайте,ако съм досадна !

# 14
 • Мнения: 781
Високо рисковите не образуват кондиломи. Те водят до изменения, наречени дисплазия. В зависимост колко дълбоко е проникнала в стромата и големината на засегнатия участък от тази дисплазия, зависи и лечението.
Относно процедурата, която ти предстои - не се притеснявай - ще ти е по-некомфортно само първия ден, най-много и следващия. Лекарят ще ти каже какво да правиш и как да се пазиш следващия един месец.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт