Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим, да обсъдим... - 3

• 124 703
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Това "на гладно <25" изобщо не е така.
Ако човек не чете, ще си мисли, че инсулин 20 на гладно е ОК.
А то не е вярно.
На гладно трябва да е колкото КЗ на гладно, т.е. до 6-7.
Така ли... аз в изследванията нямам референтни стойности, но в български и в руски сайтове видях тези цифри, които са по-горе на снимката. Съжалявам, ако някого съм подвела. Ей сега отивам да чета в темата за инсулиновата резистентност.

# 616
Не, не е към теб забележката.
Наистина дават такива реф. стойности.
Обаче в действителност не е така.

# 617
Това "на гладно <25" изобщо не е така.
Ако човек не чете, ще си мисли, че инсулин 20 на гладно е ОК.
А то не е вярно.
На гладно трябва да е колкото КЗ на гладно, т.е. до 6-7.
Категорично не е вярно!
Инсулина е хормон, който се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза), глюкозата (C6H12O6) е прост монозахарид!
Кръвната захар на гладно трябва да е <6 mmol/l (Глюкоза)
Инсулина на гладно не е равен на КЗ, и зависи дали се мери в pmol/l или в mIU/ml. В единия случай е <20 в другия <17.

# 618
Инсулинът ми е e 17.6, пролактинът ми е 238.9, FSH /каквото и да означава това, простете невежеството ми / е 20.08.  Гинеколожката каза, че матката ми била увеличена, но за цитонамазката нямам паролата и утре ще отида да си взема резултатите.

# 619
  • София
5.3х17.6/22.5= 4.146. Честито, имаш НОМА индекс над 2.5, т.е. имаш инсулинова резистентност. При стойност над е 5 е диабет 2.

# 620
От доста години като ям сладко ми става лошо, обаче колкото пъти съм измервала инсулин и кръвна захар, ЛЛ винаги ми е казвала, че са нормални резултатите. За кръвната захар и аз си ги виждах, но за инсулина, не знаех как се измерва. Доколкото знам от лекарствата за ИР се отслабва  newsm78, или греша?!

# 621
  • София
Отслабва се от лекарства за ИР, плюс режим на хранене, плюс движение, плюс достатъчно вода.

ЛЛ не разбират от ИР и диабет, ендокринолозите разбират.

Последна редакция: ср, 04 апр 2018, 16:40 от Sharky*

# 622
  • Пловдив
Отслабва се от лекарства за ИР, плюс режим на хранене, плюс движение, плюс дстатъчно вода.

ЛЛ не разбират от ИР и диабет, ендокринолозите разбират.
Напълно подкрепям, аз затова и казах, че е най-добре да си вземеш направление за специалист и да отидеш при ендокринолог. Другото е загуба на време и пари.
Само от лекарства не се отслабва. Аз пия година и половина, имала съм месеци в които свалям 5-6 кг, обаче отпусна ли се да си хапвам тестени - пак качвам... Лекарството не е панацея, само малка помощ в борбата.

# 623
Аз не ям тестени неща от много години. По принцип ям само салати, меса и яйца и понякога зелени ябълки. Ям само вечер, но нямам движения, понеже съм с дискова херния и ми е трудно да вървя. това също е една от причините да напълнея. А иначе винаги съм се хранила доста оскъдно и така с годините си поддържах тегло 50 кг. Вече писах, че последните 3 години рязко качих 75 килограма и станах 125...

# 624
  • София
Аз също имам дискова херния и вървя, иначе ме боли повече. Миналата година лекувахме свекърва ми при д-р Генов от ВМА с още по-тежка дискова херния (тя има и разместване на прешлени), и нея я съветва да се движи повече и да отслабне (килограмите утежняват дисковата херния).

# 625
Да, знам. Движа се, доколкото ми е възможно и всеки ден играя упражнения за дисковата херния.

# 626
peneva_a, не съм написала, че едното е равно на другото, моля те, не изопачавай!
Заповядай в темата за ИР, там сме много наясно какво е инсулин и какво КЗ.
Да, говоря за числа, не за мерни единици, обърни внимание.
Инсулинът не трябва да е повече от 7. В БГ реф. стойности са до 25 mlU/L, на гладно, това е много подвеждащо.

alinnna, с инсулин 17 на гладно, след ОГТТ ще е много над нормата... Tired
Но няма смисъл да правиш ОГТТ, то е ясно, че имаш ИР.

# 627
Ами и аз предпочитам да не правя ОГТТ, защото няма да мога да я преглътна тази глюкоза. Преди 10 години си правих такива изследвания и беше нещо ужасно.

# 628
peneva_a, не съм написала, че едното е равно на другото, моля те, не изопачавай!
Заповядай в темата за ИР, там сме много наясно какво е инсулин и какво КЗ.
Да, говоря за числа, не за мерни единици, обърни внимание.
Инсулинът не трябва да е повече от 7. В БГ реф. стойности са до 25 mlU/L, на гладно, това е много подвеждащо.

alinnna, с инсулин 17 на гладно, след ОГТТ ще е много над нормата... Tired
Но няма смисъл да правиш ОГТТ, то е ясно, че имаш ИР.
Кое изопачавам, аз цитирах "Цитат на: DeVa® в ср, 04 апр 2018, 14:50
Ако човек не чете, ще си мисли, че инсулин 20 на гладно е ОК. ... На гладно трябва да е колкото КЗ на гладно, т.е. до 6-7."
Та в другата тема може да сте много наясно, но това прозвуча изключително странно и затова си позволих да коментирам ...
То затова се гледа НОМА индекса... но няма как да се иска да са равни... при мен системно са глюкоза 4.5-5, Инсулин 9-10.5. Двойно е инсулина като стойност спрямо глюкозата, като числа говоря, не като мерни единици. Според теб трябва да се притеснявам ли? (НОМА винаги около 2)

За Алина си абсолютно права - при тези стойности даже няма нужда да се натоварва, ендокринолог, лечение и режим си трябва явно...

# 629
ко не е посочено друго, референтните граници са за пол Жена, възраст 47 г.

Хормонален анализ
Забележка:
Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Референтни стойности
Инсулин/Insulin/   17.6   mkIU/ml   2.6 -24.9
Манипулации и услуги
Забележка:
Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Референтни стойности
Венепункция         
 ДОБРЕ, ЗАЩО ТОГАВА ТУК СА ДАДЕНИ РЕФЕРЕНТНИ СТОЙНОСТИ ДО 24.9

Общи условия

Активация на акаунт