Не мога да се отърва от колита - 2 тема

• 17 818
  • 89
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте и от мен! Аз не съм с окончателна диагноза, но симптомите ми са такива - постоянно подуване на стомаха (не само от храна, понякога дори ако легна просто по корем веднага се издува като балон), къркорене на червата и усещам като се движат, колики, болки и при най-кризисните ситуации дори ме унася отзад към гърба и кръста. Изхождането ми не е специфично.
Ходила съм по лекари. Два пъти на гастроентеролог и два пъти при хирург. Пускани са ми изследвания за паразити, за Хеликобактер пилори и всички са отрицателни. Гледали са ме само на ехограф и всичко изглежда наред с органите ми. Заключението е единия път: колит, а другия път: синдром на раздразненото дебело черво. Така съм вече две години, след раждането на детето ми се получи това.
Ще съм много благодарна ако ми кажете какви още изследвания мога да пусна за да се установи със сигурност какво ми е и да се насоча към правилната диета. В момента съм бременна и ще ми се наложи да изчакам въпреки неразположенията  (защото почти нищо не мога да хапна на спокойствие..), но живот и здраве след още малко време трябва да направя нещо по въпроса. Не искам да се оставям в това ужасно положение!

# 46
За червата, най-ясна представа може да даде колоноскопията.
Ако след раждане продължат нещата, може да се подложите на такава, да огледат червата и да имате по-ясна представа за какво се касае.

# 47
Здравейте и от мен! Аз не съм с окончателна диагноза, но симптомите ми са такива - постоянно подуване на стомаха (не само от храна, понякога дори ако легна просто по корем веднага се издува като балон), къркорене на червата и усещам като се движат, колики, болки и при най-кризисните ситуации дори ме унася отзад към гърба и кръста. Изхождането ми не е специфично.
Ходила съм по лекари. Два пъти на гастроентеролог и два пъти при хирург. Пускани са ми изследвания за паразити, за Хеликобактер пилори и всички са отрицателни. Гледали са ме само на ехограф и всичко изглежда наред с органите ми. Заключението е единия път: колит, а другия път: синдром на раздразненото дебело черво. Така съм вече две години, след раждането на детето ми се получи това.
Ще съм много благодарна ако ми кажете какви още изследвания мога да пусна за да се установи със сигурност какво ми е и да се насоча към правилната диета. В момента съм бременна и ще ми се наложи да изчакам въпреки неразположенията  (защото почти нищо не мога да хапна на спокойствие..), но живот и здраве след още малко време трябва да направя нещо по въпроса. Не искам да се оставям в това ужасно положение!

Здравей, ще ти пиша на лични малко по-късно днес

# 48
  • София
Да побутна малко темата. Не знам с какво съм колит ли, гастрит ли, дано не е нещо още по-сериозно, но понякога болката е толкова нетърпима, че не мога да стоя изправена, а се свивам и изгърбвам. Вече не знам какво да ям, какво да не ям, какво да пия или да не пия, в чудо се видях, реших се най-сетне да ида на лекар. Още не знам при кого, но ме мъчи въпросът дали ще трябва да ми се прави колоноскопия. На колко от вас всъщност ви е правено това изледване и доколко може да е надеждна достоверността на диагноза без колоноскопия?

# 49
За начало на мен са ми искали кръвни изследвания. Пълна кръвна картина, ЦРП, кръвна захар, холестерол липиден профил, АСАТ и АЛАТ чернодробни, изследване за хеликобактер пилори. За последното си купуваш контейнерче от аптеката за изследване на фецес и си взимаш материал самичка вкъщи и го даваш за изследване. Може освен за хеликобактер да поискаш да изследват и за паразити, бактерии и окултно кървене. Това би дало насоки дали ще е нужно да се задълбава в изследванията.
 Зависи от гастроентеролога, може и други неща да иска. Гледат изследванията, правят ехография на коремни органи. С нея се оглежда панкреас, жлъчка, черен дроб, далак, бъбреци. Не се вижда ако има проблем с черва, но ако има възпаления с външно издуване на черво, газове - да. Ако има гастрит и възпалена жлъчка - да.
По изследвания и общо състояние на пациента преценяват дали да правят гастроскопия и колоноскопия. Голям фактор е хемоглобина.
При стомашни и чревни проблеми, освен хемоглобин е хубаво да се провери и В12 витамин.
Може просто да имаш стомашно или чревно неразположение. Не е задължително да е нещо сериозно. Като се комбинират изследванията, ехография, палпиране, сиптоми и общо състояние, ще кажат докторите, за какво може да се касае и дали ще е нужна колоноскопия или гастроскопия.

# 50
  • София
Благодаря за изчерпателния отговор, внесе доста светлина по въпроса, аз се бях настроила, че действат "от вратата за краката".

# 51
О, далеч не е така ☺
Отивай спокойно на доктор. Ще направят ехография, ще пуснат изследвания. Ако те са ок, твърде вероятно е да се касае за раздразнени черва, жлъчка... абе те ще кажат.
Често насоки за колоноскопия или гастроскопия има при анемия, ректално кървене, положителен хеликобактер, неповлияване от предписано лечение, и то невинаги. Докторът ще каже.
Виж да намериш добър гастроентеролог.

# 52
Значи ако има нещо сериозно се вижда на пълна кръвна картина, така ли? Понеже аз сега така и така пускам всеки месец понеже съм бременна.... Ако имаше нещо сериозно щяха да ми кажат така ли? (че и аз напоследък се филмирам много, мисля само за лоши неща а съм бременна и не искам да се притеснявам излишно...)

# 53
  • Бургас
Освен това има ново изследване-калпротектин.
Дава се фецес.Ако стойностите са ниски, става въпрос за раздразнени черва.
Моите бяха над 1000 и това наложи колоноскопия в София.
При ниски стойности се разминаваш с колоноскопията.
Гастрит най-добре се вижда на фибро-гастроскопия.За разлика от колоноскопията не е нужна подготовка,освен да си гладен и жаден,не боли,но е безкрайно гадно.
Намерих пробиотик,който ми помага.Лактофлор Ентерик Екол.Изписан ми е от лекар за постоянна употреба.Съдържа гъбичките,които ги има в обикновения Ентерол,но има и пробиотици.И странното е,че е по-евтин от Ентерол.
От София ми изписаха обикновен Ентерол+Вивомикс.
Ок,но Вивомикс е към 40-50 лв за десет прахчета.Казах им,че нямам възможност,вдигнаха рамене.Ако го пия всеки ден,това са 150 лв на месец+Енерола стават 180.Ужас.Добре,че този Лактофлор ми действа много положително.

# 54
Кръвните показатели са допълнение към общата картина.
ЦРП за налични възпалителни, вирусни, инфекционни заболявания в организма. Повишава се също при боледуване, грип и т.н. Като пример, ако нямаш грип, вирус, инфекция някаква бъбречна, цистит и т.н., а отиваш с чревни или стомашни оплаквания, но нямаш диария, разстройство, и все пак високо ЦРП, разбира се е индикация за възпаление и търсят причина.
При по сериозни чревни заболявания хемоглобина спада под долна граница. Тогава се гледат и показатели mchc, mch, mpv, пиша малко наизуст, да се определи причина за анемията и кървене.
Гледа се дкк в картината, левкоцити, лимфоцити, еозинофили, базофили и т.н. При определени заболявания се повишават различни видове от тях. Ако има грипоподобни симптоми - търсят там причина. Ако отиваш със стомашни оплаквания - търсят там причина.
Най-общо казано. Те си знаят какво да гледат.
Както Мария е писала, калпротектин от фецес е също маркер при по-сериозни чревни заболявания.
Гастрита си се вижда и на ехо. Но за да вземат материал за биопсия си трябва гастроскопия. Това най-вече при рецидивиращи гастрити с повишен хеликобактер, неподдаващи се на лечение.
Свекър ми последните години беше така. Сума АБ изпи и като свърши курса и пак се започва.
Правиха му гастроскопия и нищо особено не показа. Иска се и да се спазва диета, ограничения, да заздравее и да се излекува.
При СРДЧ кръвната картина е ок. Хемоглобина в норми. Няма кървене при изхождане. Да, болките са силни и човек се притеснява. Не е ден, два. Понякога месеци.
При остър гастрит е по-бурно. При хроничен по-леко.

Последна редакция: вт, 26 юни 2018, 10:57 от Merelenda

# 55
  • Бургас
Мереленда,защо свекър ти не опита пробиотици?И за гастрита помагат,подтискат растежа на Хеликобактер.

За бременното момиче-не е желателна колоноскопия при бременност.

# 56
Мислиш че не е пил ли? 😉 Изпи прилични количества. Сега не пие нищо. Добре е вече. Но доста време се лекува.

# 57
  • Бургас
Радвам се,че е добре.
Пробиотиците са много видове и на мен не всички ми действат.
Даже мога да кажа,че само от българския Ентеросан и от този Ентерик екол имам полза.
Сигурно два чувала и аз съм изпила без особено подобрение.

# 58
Последния път и аз пих Ентеросан, но основен. Видях че за УК го пият, но в комбинация или с Ентеросан 44 или с другия Ентеросан АВВ 2000. Затова може би на теб, Миме, ти действа добре на колита. Но и аз останах много доволна и ми повлия на проблема с издуването на дебелото черво, та пак ще взема.
Свекърът пи много неща и той. Подейства му най-много и положително Мастиха на Пауър оф нейчър. Нека не звучи като реклама. Просто наистина помогна Мастихата и я пи доста време- месеци. Преди нея пиеше разни пробиотици, антибиотици, на протонна помпа и мине не мине 2-3 месеца и пак се разрастваше хеликобактера. Не знам колко време мина оттогава, но може би 2 години вече нищо не пие.

# 59
  • София
И аз съм чувала за много хора, на които Лактофлор много им помага.
Моите оплаквания са от пубертетна възраст, когато се пристрастих към интернета и висях до 2-4 часа сред нощите, пропусках вечери, мъчеше ме вълчи глад, но зор да не изтърва нещо в "мирката". Такива болки съм изтърпяла от тогава, няколко години след това отидох на гастро, пих антибиотик заради положителен хеликобактер, но резултатът беше 0, дори на вторичния преглед пак си ме болеше... Интересното е, че имах години, в които нямах почти никакви оплаквания, докато сега... боли ме с дни, много ми е интересно какво ще ми кажат, в четвъртък се записах на преглед.

Иначе при запек прокомбо много ми е помагал.

Общи условия

Активация на акаунт