За леките наркотици и масовата употреба

• 64 690
  • 1 192
  •   1
Отговори
# 1 050
  • София
Като няма одобрени в България, да се иска да одобрят. Или пак сега ще се започне за лошите фармацевтични фирми, коитоискали да гушнат големите пари, пък къде-къде по-евтино е да си гледаш двастръка трева натерасата или в градинката насред мерудията. Цялата картина и за декриминализация, и за легализация лъсна още в темата за въпросния Тошко, дето си е жив Тодор, мъж на 30 години.

# 1 051
Легализацията за медицински цели е  да се одобрят и продават медикаменти с активна съставка даденото вещество. Не е да отворят кофи шопове на мястото на Лафка, със сигурност.
Не, че в България изобщо някой сериозно се занимава с този въпрос, де. Дърляме се просто лелки по нет-а. Те метадона не поискаха за толкова години да направят достъпен, за да има някаква поне, дори и хипотетична, алтернатива на хероиновата зависимост, та за марихуаната ще седне някой да сеe пъне да го мисли.

Не знам кои са Те, обаче ако е това, не виждам въобще що за обществен дебат може да има по въпроса и защо се дискутира, след като това е въпрос за експерти, обикновените хора не се занимават и не би следвало да се занимават определено лекарство ще се произвежда ли и ще се продава ли. Ако е ефикасно вероятно вече се ползва и продава в много страни, лекари го предписват и хората си то ползват,  наши сънародници живеят къде лин и вероятно тези лекарствени препарати са им познати, дори и у нас да не са навлезли, има си лекарствени комисии, има лекари специализиращи в световни водещи медицински институции, те са хората, които се произнасят за лекарствените препарати.

# 1 052
Е да де, точно това искат радетелите за "легализация за медицински цели". Иска ми се да мисля, че просто не се разбираме.
Не съм чела темата за Тошко, така че не коментирам.
По принцип има много какво да се каже и за фармацевтичните компании, и за плантациите в двора.
НО, при добро желание, има и как да се регламентират интелигентно нещата.

"Те", е събирателно за институциите, отговорни за одобрението и пускането на пазара на дадено лекарство. Най-общо, Министерство на Здравеопазването, в частност, Агенция по Лекарствата, но едва ли са само те намесени. И да, със сигурност има и интереси, и какво ли още не, не знам. Живеем във времето на големите заглавия с малък смисъл. Вероятно и затова го има този задочен дебат. Със сигурност знам, че нито се планира, нито се обсъжда дори, одобряване на подобно лекарство.

Последна редакция: пн, 24 юли 2017, 19:41 от GatoNegro

# 1 053
Ами не знам, те институциите у нас общо взето не се отличават с особена ефективност, но ако тези лекарствени препарати са толкова безспорни - и теоретично евтини, както се писа по-горе, има пациентски организции, които вероятно действат по въпроса. След като стремежът е да се внася и употребява у нас някакъв доказано успешен препарат,  предполагам, че е въпрос на време.

# 1 054
аз съм за легализиране на леките наркотици и без това са в състава на лекарствата, които изписват докторите но там са смесени мисля че ако се употребяват в чист вид ще имат по добър ефект върху заболяването

# 1 055
аз съм за легализиране на леките наркотици и без това са в състава на лекарствата, които изписват докторите но там са смесени мисля че ако се употребяват в чист вид ще имат по добър ефект върху заболяването

Абсолютно добър ефект ще имат, най-вече върху кефа на зависимите от тях.
Явно тук се изказва специалист по фармакология.

# 1 056
  • София
Тука малко стана: "Карадецът вика
 -Дръжте крадеца!
Stuck Out Tongue Winking Eye

# 1 057
всеки има право на мнение

# 1 058
Не ме интересува израелският доктор, защото той не пише в темата. Искам Даун да обясни, щом е наясно какви разликите.

М, подмивайте, ама не ги подминавате! Като в една реклама - не можете да се въздържите, нали? Wink Много обичам, когато някой като теб пише, че пиша глупости, но той на свой ред нито една умност не пише. Напомня ми на детската градина - едното момиченце, вече няма какво да отговори на другото, истерясва и казва "пък, ти си глупава". Сладури.

Ето един линк, който обяснява някои неща
https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/marijuana-medicine

a ето и някаква информация за регулирането на употребата

http://www.abc.net.au/news/2017-02-22/who-can-get-medicinal-mari … -for-sale/8292498

Има хиляди статии и можеш и сама да си ги извадиш, но ти си имаш позицията и нищо няма да ти я промени, така че е излишно.

Няма сериозен дебат за легализиране на марихуаната за свободна употреба. Медицинската, не се препоръчва за пушене и заради страничните ефекти от самото пушене. Режимът на придобиване е доста строг и по никакъв начин няма да промени сегашната употреба. Просто ще позволи на хора, които нямат достъп до дилъри и не желаят да извършват нещо незаконно, да подпомагат състоянието си.

Изобщо не виждам, защо се дебатира, нещо, което нито е назряло нито има сериозна тенденция да стане. Нали не си представяте как в лаФка ще започнат да продават трева. От друга страна и сега закона е облекчителен за малко количество и трева се пуши навсякъде, така че който не е поискал, не е пробвал.

За съжаление, същото важи (без законовото облекчение) за синтетичната дрога, която далеч не е безобидна. Не познавам човек, умрял от еднократно пушене, но има хиляди случаи на починали, в следствие на взимане на синтетични препарати.

Последна редакция: ср, 26 юли 2017, 05:10 от Down Under

# 1 059
  • София
аз мога много неща да прочета, но не е в това работата. Не се измъквай с линкове. Твърдиш, че тази марихуана не била онази марихуана, цитираш имена на светила и твърдиш, че си прочела какво са писали в частта за разликите между марихуаната за медицински цели и "обикновената" (баси, таакива сравнения звучът като в тъпи реклами за прахове за пране)  - ако знаеш точно за ккаво става въпрос, е съвсем нормално да го опишееш с няколко думи.  какво в едната го няма в другата? Нищо точно не казваш, а подхвърляш линкове. не става така. Щом не можеш да обясниш с няколко думи, значи не си наясно. А като не си наясно какво изобщо твърдиш? Когато аз твърдя нещо си правятруда да го обясня, защото така е редно.

# 1 060
Обяснявам с прости думи. Има различни препарати. В някои има канабиноиди cbd, cbn които са слабо психоактивни (не напушват), които помагат при рак (потискат разпространението на метастази и забавят делението на ракови клетки), подтискат симптомите при химиотерапия, паркинсон, епилепсия, болест на хънтингтън. Други препарати използват непсихоактивни канабиноиди в марихуаната (за тях говори израелския лекар че се предписват и на деца) cbc, cbg и др. които се използват като имуносупресант, при астоимунни заболявания, алцхаймер, глаукома, хипертония, анорексия, псориазис, множествена склероза, счупвания (засилват образуването на косттна тъкан) и др. Няма как обаче препарати съд. в-ва. които се добиват от забранено растение да се одобрят за внасяне без мед. легализация. В Гърция вносът на тези препарати започна с мед.легализация като там е приета и нормативна уредба за собствено производство. Каква е истината за ползи и вреди човек може да прави заклинания след като прочете имената на държавите които са мед.легализирали.https://en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_cannabis_by_country Някакси има разлика между тях и другите. Странно защо нашите деца бягат в тази посока. Със сигурност не е защото искат да са наркомани. При нас обаче ние ще защитаваме всякакви лобита, подземни и политически интереси докато тук наистина не останат само наркомани и цигани. То и затова решенията които се взимат са "политически" а не експертни за да могат да са доволни всякакви учили, чели, слушали и гледали тв избиратели докато и те не спрат да харесват тази България в която простотията управлява за да може да те пребиват посред бял ден в центъра на София.

# 1 061
  • София
Опиумът също е незаконен, но се произвеждат препарати, та не е от забранеността. Това вече е отработено, иначе нямаше да ги има лекарствата с активно вещество опиати. И сега фармацевтичните компании имат разрешения, а суровината я доставяят пак по определен ред, не е като да си я берат от нивата до завода.
В допълнение, говориш именно за препарати, а не за това, което се спряга половин тема, а и в предишни подобни теми, че е скъпо да се купуват препарати, затова трябва човек легално да си купи марихуана и да си я пуши, вари на чай или каквото реши, защото растението излизало по-евтино от препаратите. И другата идея, която се наследи от предишна тема - да си бодне човек два стръка и да си къса без да го арестуват, защото тя му била за медицински цели.
И след като накрая се оказа ключова дума "препарати", което означава не треволяка в пакетче, а в лекарствена форма, то за какво изобщо беше цялата тема?

# 1 062
Опиумът също е незаконен, но се произвеждат препарати, та не е от забранеността. Това вече е отработено, иначе нямаше да ги има лекарствата с активно вещество опиати. И сега фармацевтичните компании имат разрешения, а суровината я доставяят пак по определен ред, не е като да си я берат от нивата до завода.
В допълнение, говориш именно за препарати, а не за това, което се спряга половин тема, а и в предишни подобни теми, че е скъпо да се купуват препарати, затова трябва човек легално да си купи марихуана и да си я пуши, вари на чай или каквото реши, защото растението излизало по-евтино от препаратите. И другата идея, която се наследи от предишна тема - да си бодне човек два стръка и да си къса без да го арестуват, защото тя му била за медицински цели.
И след като накрая се оказа ключова дума "препарати", което означава не треволяка в пакетче, а в лекарствена форма, то за какво изобщо беше цялата тема?

Ами ти си единствената, която твърди, че става дума за нещо различно от регламентирано ползване. Помня, че имаше и категорична позиция за евтаназия, пак неаргументирана и леко безчовечна.

# 1 063
  • София
Така ли? Последно за какво регламентирано ползване става въпрос - за препарати или за растение? Не зная за каква позиция (че и неаргументирана и безпочвена я смяташ, ама това си е твое виждане, а за твоите мисли и интерпретации няма как да държиш мен отговорна) говориш, но ако си спомняш за някаква тема дейде преди години, явно забравяш сега в темата за какво се писа, включително ти какво писа. Ако трябва да ти цитирам. Нали ти обясняваше, че марихуаната за медицински цели била преработена и някакви съставки (които ти така и не посочи дори от какъв характер са, не очаквам да помниш точни наименования) били махнати. Изобщо не ставаше въпрос за фармацевтични препарати, защото те са съвсем друга бира - те са с активно вещество, съдържащо се в растението или някои негови части, което вече изобщо не е марихуана за медицински цели. И съм сигурна, че го знаеш много добре каква е разликата, но няма как да го признаеш. Та, нЕма нужда, работата е ясна. И преди пак дакажеш, че много съм знаела, ама така, с цел да ме уязвиш, поне дотолкова си спомням неща от фармацията преди двайсет години, за да правя разлика между различните лекарствени форми. Едно растение или негови части могат да ти го дадат или като билка (в пакетче, изсушено и нарязано или ненарязано) за чай, да си правиш някакви настойки и т.н., или евентуално като билкови хапчета,пресовани части с баластни вещества запридаване на форма. Изобщо, самото растение е ствърде ограничен брой форми. Останалото е правене на лекарства с активното вещество, извлечено от растението, пък дали на хапчета, дали на сироп или нещо друго, това вече не е растение и няма нищо общо с легализиране на растението. А под "марихуана за медицински цели" никой тук не спомена препарати, включително ти, а говореше за някакви неща, извлечени от марихуаната, но пак за марихуана. Дали не си се изразила точно, дали нарочно, но препаратите и сега са измислени и се произвеждат и изобщо не попадад под "медицинска марихуана" или както там са й прикачили.

Голи линкове не чета. Линковете се дават за улеснение за достъп доцеия материал, а този, който се опира на този материал е редно да направи резюме на източника в тази му част, която смята за аргумент към дискусията.

Ти ми разчопли любопитството за евтанацията - каква ми е била позицията и кога е била тази тема?

# 1 064
Точно това беше болката на радетелите на "медицинската" марихуана - да могат да си гледат 2-3 саксийки на балкона, ей тъй, с лечебна цел. Не ги интересуват някакви си хапове, в които, моля ви се, липсвали съставките, дето те правят "high". Че защо са им такива?

Демагогията често си служи с манипулация. А най-добрата манипулация се прави на основата на истината.

Защо изобщо е нужно да се вдига целият този шум за едно определено растение, че и цели държавни структури да се създават наоколо (визирам Израел)? Извлечени от опиати вещества се ползват като част от лекарства не от днес и не от вчера, и нито някой има нещо против, нито пък въобще подлежи на какъвто и да е дебат.

Общи условия

Активация на акаунт