Новите "традиции" в сватбите

• 59 718
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 690
doh doh doh
След като говориш такива глупости и откровени лъжи, ако обичаш цитирай, къде освен в твоите постове, които вече многократно бяха цитирани от изумение, именно по този повод, се говори за минаване?
Усукваш се и се изхлузваш по доста сранен и неразбираем начин. Държа да цитираш след като си позволяваш подобно нещо.
Назад също потребителка скочи, че съм обиждала, но изчезна безкрайно, след като учтиво я помолих да подкрепи твърдението си с цитат от моите постове, който съдържа обиди.
Вече го казах многократно и все пак начинът  и причината да си харчи/дава парите, решава единствено и само притежателят на същите. Той решава кое е смислено, по-добре и изобщо ще прави с парите си,  каквото си иска. Ако иска ще ги гори и хвърля на боклука. 
Кой те е учил теб конкретно Теа, че можеш да правиш сметка на чуждите пари?
Това не е наглост, не знам какво е, дори не знам какво пишеш и как нямаш капка задръжки и срам?

Вермилион, даже линк дадох какво означава изразът С Чужда пита помен прави - на чужд гръб дивиденти трупа. И пак питам, какви в случая се явяват тези, на чийто гръб се трупат дивидентите? Не са ли използвани, прекарани, прецакани?  От тук и изводът - щом не искате с вашата пита да се прави помен, значи не искате да се чувствате използвани. Колко по-просто да го напиша?

# 691
Още ли не ви е омръзнало? След темите с парите в плик и селските пинизи какво има да се нищи повече Simple Smile

# 692
  • град-държава
Не! Не искам да ми се натрапват чужди каузи и да ме обиждат първо като ми казват, че не ми искат умрелите китки, но ми искат парите за същите умрели китки и после да ми казват как е най-добре и смислено аз да разполагам с парите си. Като не ми искат цветята, Ок да ги изхвърлят -техни са си, аз на покана дори за гости без бутилка и цветя не ходя. Но с парите за същите, аз решавам как е най-смислено и добре да правя.
Не се чувствам нито използвана, нито прекарана, нито минала се, а се чувствам изумена от подобни липса на възпитание и лош вкус. За мен е неприемливо, толкова.

# 693
  • София
Аз пък никога не бях надниквала в подобните на тази тема и сега научавам, че има толкова много дискусии и страсти по повод сватбите. Явно някои хора отдават огромно значение на този ритуал и са го превърнали едва ли не в смисъл на съществуванието си. Вторачването в детайли, клюкаренето и надничане в чуждата паничка, заяждането по повод на дребните жестове на благотворителност е не по - малко грозно от меркантилния манталитет и сметките дали ще си избием разходите.
Ако бях младо момиче, на което му предстои бракосъчетание, след прочитане на тази и другите подобни теми с удоволдствие бих избягала от този панаир на суетата и бих си направила весела сватба в намален състав, например младоженци и кумове.

# 694
Не! Не искам да ми се натрапват чужди каузи и да ме обиждат първо като ми казват, че не ми искат умрелите китки, но ми искат парите за същите умрели китки и после да ми казват как е най-добре и смислено аз да разполагам с парите си. Като не ми искат цветята, Ок да ги изхвърлят -техни са си, аз на покана дори за гости без бутилка и цветя не ходя. Но с парите за същите, аз решавам как е най-смислено и добре да правя.
Не се чувствам нито използвана, нито прекарана, нито минала се, а се чувствам изумена от подобни липса на възпитание и лош вкус. За мен е неприемливо, толкова.

Вермилион, наистина ли не схващаш, или нарочно се правиш? Не искате да ви натрапват чужди каузи, искате право на избор - т.е. не искате да сте използвани безцеремонно. Това не е ли същото като не искам да се чувствам използвана, прецакана, мината, да си трупат заслуги на гърба ми = Не искам с моята пита помен да правят.

# 695
Тази тема ме отказва официално от семейни отношения, подфорумът. Неам нерви повече. Вермилион, няма как да се връщам 50 страници да цитирам пост и да обяснявам, че може да обиждаш без да си ме нарекла с конкретния епитет, тънко и деликатно като френските ти вина.

# 696
  • град-държава
Неприемливо Тея, неприемливо.  Crazy
п.п
Може за много да е изненада, но не е задължително едно вино да е френско, за да е наградено във Франция. Има не малко И български такива. Wink  Проблемът при българските вина е, че общо взето работата е писюрска и то независимо от класа.

Последна редакция: пт, 07 юли 2017, 12:47 от Vermilion`

# 697
  • София
Пак да питам, къде пише, че е задължително?  Къде в израза Ако Ако е решил да направи нещо лично, собственоръчно - чудесно. Поднася уникат, в който може и 50 стотинки да е вложил, но е вложил сърце, мисъл. Не мисля, че има човек, който би отказал нещо, изработено специално за него. Ако пък реши, не прави това, а пуска в кутията 50 стотинки. Пликчетата не са поименни, нали? Никой няма да каже, че Х е пуснал 50 стотинки. Когато се набират средства за болно дете например, всяка стотинка е важна. И може пък, тези 50 стотинки да допълнят до нужната сума.

Младоженците, които споменаваш, са казали, че са набрали средствата на сватбата си от гостите си, това не стига ли? Или е трябвало поименно да ги напишат? И благодарността на Сдружението за градски читални е към всички, не само към младоженците. Те също са дарили книги, които са закупили със собствени средства и са се договорили предварително с гостите. Гостите, за разлика от вас са прегърнали идеята, без да се чувстват използвани. По този начин доста деца в едно село ще имат нови и хубави книжки. Къде в поканата пусната от Зандали: "цветята са красиви, но красотата им е преходна. Вместо тях учтиво молим да ни донесете любимата си книга" , виждаш задължаване? Учтиво молим - това е написано. Ако някой приема молба като задължение, си е негов проблем. Затова е молба, защото може да бъде приета или отхвърлена. Ако искаш носиш цвете, ако не искаш не носиш, ако желаеш - даряваш. Толкова ли е трудно за разбиране? Никой на никого не извива ръцете.

Задължително??
Смешна си, няма закон, според киойто да се задължават. Но е социално неприемливо да не се съпбазят с "молбата".
А що се отнася до "чуждата пита" - би било прекрасно, ако в дарението са изброени гостите - всеки един от тях, поименно, а младоженците (които не са допринесли финансово) - не. Тяхната благотворителност би се изразвала в работа и би било логично да остане "невъзнаградена', не е ли така?

# 698
  • София
Скрит текст:
Цитат
отказвате да участвате за да не сте минати, не ви ли надделява желанието да не сте прецакани?
Аз специално не прочетох пост, в който да се обяснява, че отказът от участие в показна благотворителност е от страх да не се мине човек. Напротив, същите тези хора ти обясняват, че правят тържества и не им пука, дали някой ще им даде плик, цвете, подарък и т.н., не правят сметка, дали ще си избият разходите и искат да даряват, но когато те пожелаят, но ти твърдо отказваш да повярваш, че има и такива хора. За теб явно подобни събития са вид бизнес, с който си покриваш заем, плащаш на майстори-бояджии или си купуваш хляб. Това е положението!
Мишенце, ти май не четеш и разбираш. Те за своите си тържества претенции нямат, не очакват нищо от никого. Става въпрос, ако ги поканят на сватба или друг повод, в който вместо цветя се искат пари за благотворителност и то по желание. Там няма да се включат, че се чувстват прецакани. А просто никой не ги задължава.
Не, ти не четеш. Тържествата може да са на други хора, но парите са си твои и няма как някой да ти каже за какво да ги похарчиш. Не искаш цветя? ОК. Няма да ти носят цветя, но ти няма как да кажеш на тези хора, че искаш тези ХХ лв. за букет да ги дадат за книга, за друга кауза или във втори плик. Те ще преценят, дали да ти ги дадат и под каква форма.

Не усещаш ли тънката разлика между молене и казване? Предположили са, че ако отделят Х средства за дарение, а гостите донесат У букета на стойност Z, възможно е тази сума Z, вместо в кофата, да отиде за нещо по - смислено - здравето на дете, книжки, както е в случая. Защото, колкото и да са красиви букетите, в един момент ще увяхнат и ще се изхвърлят. Дори и да дарят всички средства събрани от сватбата си, сумата едва ли ще е голяма, а животът вече често струва пари. Къде е лошото да дарят сума Х+Z, вместо само Х? И оставят нещата на свободната воля на гостите. Все пак, тия гости се предполага, че са близки, знаещи за каузите на младите, а не събирани от кол и въже.

И за да не ми обяснявате повече за чуждата пита и поменът, за това, че не ви е чуждо чувството да не се прекарате, ето ви значението на израза:
С чужда пита помен правя

Значение: Използвам чужди заслуги за собствени нужди, прилагам и линк: http://frazite.com/%D0%A1+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BF% … D0%B0%D0%B2%D1%8F
Та пак питам - какво човешко качество изразява нежеланието на твой гръб да се трупат дивиденти? Защото това ви е постоянният рефрен в темата.

Въпрос: ако дадената кауза е толкова близка до сърцата им, защо не са приели цветята и да отворят сергия, на която да ги разпродадат - и да дадрят тогава парите? Така и те биха допринесли с нещо реално - с времето си, което биха отделили от празника... честно и почтено.

[/colВъпрос: ако дадената or]

# 699
  • София
 Joy, аз съм "социално неприемлива" майка, разбрах.

# 700
  • София
Не ви разбирам, честно. Вие съзряхте в благотворителния жест изнудване, извиване на ръце, опити да ви прекарат и на ваш гръб да си пишат заслуги, после ми твърдите, че не ви интересува дали ви прекарват или не. И че не е ваша черта желанието да не ви минат? Щом изобщо допускате мисълта, че ви минават по някакъв начин и отказвате да участвате за да не сте минати, не ви ли надделява желанието да не сте прецакани? Хем не искаш да те прецакват, хем не ти е черта от характера. Хайде обяснете ми го. Защото нито аз, нито другите, които приемат каузата, не писаха, че се чувстват използвани, с извити ръце, прекарани, прецакани. Това са ваши изрази, които означават едно - не ща да ме използват, прекарат...Кое точно от израза Всечовешка черта е да не се минем и прекараме не отговаря на вашите епитети. Точно изразът, който най-много използвате - с чужда пита помен прави означава същото - използва чужди заслуги за собствени облаги. А тия, чиито са всъщност заслугите, са прецакани.

Хайде да подредим малко нещата, защото стана мазало- умишлено, според мен, но пък може наистина да не си наясно. Mr. Green

Ти правиш тържество, на което каниш приятели и роднини, но за да не се минеш, им поставяш условие да ти донесат пари в 2 плика, за да излезеш поне на нула, ако не на печалба и да си обгрижиш каузата, с което ги прецакваш, минаваш, преебаваш..............

Аз правя тържество и каня приятели, но не им искам нищо, защото не ми пука, че се минавам и ще съм на загуба и защото НЕ ИСКАМ ДА ГИ МИНА, като ги накарам да ми платят кефа.

Това обясних сутринта в чакалнята на зъболекаря на едно момченце от детската градина.
Разбра ме.

# 701
  • София
Та, ако помоля без цветя и някой ми донесе, хич няма да се зарадвам, защото неудобствата от алергията ми ще са за мен, не за решилият да си умре на ината и да ме "зарадва". Имам изкуствени, които също са ми ок. Ако някой иска, да ми подари такива, ще се радвам.

Никой няма да си умре на ината и да ти донесе цветя, щом не искаш, но сега е момента да схванеш, че равностойността  на цветята не ти се полага под никакъв претекст!  Peace

# 702
  • София
Човешкото качество да подкрепям каузи, които аз преценя и както преценя.

Тъй де, Мишенце. Защото, ако нямаш право на избор, а те задължат и ограбят заслугите ти, как ще се почувстваш?
Била ли си облечена в бяла рокля на официално събитие с дрескод "черно"? И аз не съм била, ама си го представям. Същото е и с благотворителните каузи "по желание". Дано сега ме разбра.

# 703
  • Варна
А какво правим, когато гостът не иска да дава нищо за благотворителност ? Насила ли ще го накарат или ще каже "Не искам" и младоженците ще му се разсърдят на сватбата ? Ако тяхната кауза не ми харесва, а обичам да помагам в друга ?

Аз ще искам да ми подарят изкуствени цветя, които всеки ден да красят дома ми  Crazy

# 704
  • София
А какво правим, когато гостът не иска да дава нищо за благотворителност ? Насила ли ще го накарат или ще каже "Не искам" и младоженците ще му се разсърдят на сватбата ? Ако тяхната кауза не ми харесва, а обичам да помагам в друга ?

Аз ще искам да ми подарят изкуствени цветя, които всеки ден да красят дома ми  Crazy
Вече се отговори, че не било задължително, а пожелателно. Ако не искаш, просто не носиш цветя и книга, макар че според мен всеки ще вземе книга и не защото чувства каузата близка, а по-скоро от неудобство.

Общи условия

Активация на акаунт