Новите "традиции" в сватбите

• 59 711
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 705
Вече се предавам. Хора, които не искат да се включат доброволно в нещо защото ще се почувстват  използвани и във всеки си пост това пишат, но с различни думи. Разбрах, че вие не минавате приятелите си, но и самите вие не искате да бъдете минати не искате с вашата пита помен да правят. В това е отговорът на твърдението ми, че никой не иска да бъде минат доброволно. Това си е човешка черта, която всеки притежава, вие ми го доказахте с писаниците си, но не се усещате. Точно затова искате да имате избор - букет, пари или нищо. А този избор го имате с думата умоляваме...
След като пак по ваши думи всеки е свободен да си организира тържествата както иска, тогава къде е проблемът?

Мишенце, не е същото. В бялата рокля ще се откроиш като маргаритка сред макове, всички ще те видят. Като не пуснеш нищо в кутията, никой няма да разбере, защото пускаш парите свободно, или в ненаименован плик, ако желаеш. Ако не желаеш, даже не припарваш до пустата кутия. До нея едва ли седи пазвантин с лист и химикал, да записва кой пуснал и кой не.

Абсурт, равностойността на цветята не  се полага по презумпция, затова  се пише думата моля. Който иска ще даде букет, който прегърне идеята, ще пусне пари без букет, който не иска на с неговата пита да правят помен, има два варианта: 1.Да не донесе букет и да не даде пари и 2.Да не отиде на сватбата. Никой няма да се впечатли, че гост Х липсва на тържеството.
Има разлика между това да поставиш условие и да помолиш. Поставяйки условие,  даваш право на избор на лицето Х да свърши или нещо, в замяна нещо, което ще получи от теб. Пак имаш някаква свободна воля, но си зависим от това колко силно искаш да получиш нещото. При молбата си изцяло свободен да приемеш или не, защото там липсва моментът дай ми ти, за да ти дам аз.
 Аз пък това още вчера го обясних на група 3 годишни деца на площадката и схванаха, че  имат избор да се прецакат или да не се прецакат.

Последна редакция: пт, 07 юли 2017, 19:38 от Teya75

# 706
За какво неудобство говорите, нали каниш близки хора? Ако някой се чувства неудобно от близките си роднини и приятели, има нещо сбъркано в отношенията им.
Viksdesire, ако не подкрепяш точно тази кауза, просто се веселиш и това е. Когато има кутии за набиране на средства на обществени места, никой не седи да записва кой пуснал, кой не. Същото е и на сватбата. Ако пък се даряват книги, играчки, дрешки, всеки който е донесъл, го оставя някъде встрани на определеното място.

# 707
  • София
За какво неудобство говорите, нали каниш близки хора? Ако някой се чувства неудобно от близките си роднини и приятели, има нещо сбъркано в отношенията им.
Скрит текст:
Viksdesire, ако не подкрепяш точно тази кауза, просто се веселиш и това е. Когато има кутии за набиране на средства на обществени места, никой не седи да записва кой пуснал, кой не. Същото е и на сватбата. Ако пък се даряват книги, играчки, дрешки, всеки който е донесъл, го оставя някъде встрани на определеното място.
Младоженците задължително ще са ми близки, въпросът е, че не всички от гостите ще са ми близки и познати. Тук говорим за начин на възприемане на нещата и донякъде за принципи, а не е въпросът, че ще се даде някаква сума за букет или книга.

# 708
Ами не давайте нищо, ако ви е голям проблем. Никой няма да ви изгони ако подарите цвете, щом толкова държите.

# 709
  • София
Ами не давайте нищо, ако ви е голям проблем. Никой няма да ви изгони, ако подарите цвете, щом толкова държите.
Тук не става дума, че е проблем. Стана ясно, че говорим за подход и принципи, а не за възможности. Аз лично не бих занимавала гостите точно на сватбата си с подобни каузи. Обикновено такива акции правим в неформална обстановка, обмисляме всичко, избираме кауза, дискутираме за начините и възможностите, свързваме се със съответните места и го правим. Нито тръбим по сватби и кръщенета, нито пишем по покани, нито във фейса и т.н., но това е моето разбиране за нещата. Аз не обичам показността в тези неща. По същата причина избягвам да дарявам по Коледа и Великден, защото тогава всеки се юрва да прави дарения, а през останалите 10м. няма такава активност.

# 710
Мишенце, естествено, че няма как да познаваш всички гости, освен ако не сте само близки приятели. Но пък нима ще ти пука какво ще каже чичото от страната на лелята на петнайстата братовчедка? Няма нужда да вървиш срещу принципите си. Затова се казва благотворителност, а не задължителност. Към кого ти ще проявиш милосърдие си е твоя работа.

# 711
  • София
Не ми пука изобщо за стринката и чичото, пука ми за начина на молба за благотворителност. Едва ли някой ще го "събори" една книга, даже и повече ще вземе, но не е това начина според мен. Явно си е до човек. Един обича да се чуе за делата му, друг обича да прави нещата дискретно. Аз лично бих дала много повече, ако нещата се правят както обясних в предния пост. Ако някой желае да превръща сватбата си в благотворителна акция, то е свободен да го направи. Аз не смесвам работата, удоволствието, каузите и т.н. Обичам нещата в чист вид, защото за мен са по-стойностни. Peace

# 712
  • град-държава
missence, +1
Точно така се свързаха от много голяма международна куриерска фирма с мъжа ми за кампанията,  която споменах и действаха по същия начин, който си описала и ти, без той да популяризира същата от името на бизнеса си, нито като частно лице. Нито му се прави реклама за това, не получава печалба и пр. също така, защото и това се изтъква.
Има си място и начин за всичко.

# 713
  • София
missence, +1
Точно така се свързаха от много голяма международна куриерска фирма с мъжа ми за кампанията,  която споменах и действаха по същия начин, който си описала и ти, без той да популяризира същата от името на бизнеса си, нито като частно лице. Нито му се прави реклама за това, не получава печалба и пр. също така, защото и това се изтъква.
Има си място и начин за всичко.

Много хора с възможности правят точно така. Сега не говоря за хора с име в световен мащаб (футболисти, артисти и т.н.). Те обикновено застават зад някоя кауза и с цел популяризирането ѝ, в което няма нищо лошо, но има хора, които даряват регулярно, даряват доста и даряват с условие за анонимност. Аз по-скоро бих подкрепила молба, която е поднесена по този начин, отколкото написана в покана, да пускам пари в някакви кутии на сватби и др. лични празници, да нося книги, пликове и т.н.

# 714
  • град-държава
Именно, именно, за едно и също говорим.  Peace

# 715
  • София
Представям си, ако реша да подкрепя кауза, която изисква събиране на хранителни продукти или хигиенни материали. Тогава какво да напиша в поканите: вместо цвете донесете боб, ориз, чушки, превръзки и тоалетна хартия?! Или то такива каузи простеят, трябва да се избере кауза, която да е по-така.

# 716
По сватбите не става въпрос за някаква мащабна благотворителност. По-скоро целта е, вместо да се изхвърлят 1000лв във вид на букети, тази сума да послужи за нещо полезно.

# 717
  • град-държава
По-скоро целта е, вместо да се изхвърлят 1000лв във вид на букети, тази сума да послужи за нещо полезно.
Да обаче аз не мисля така и отношението ми по този въпрос е категорично и то няма нищо общо със страх от минавка, използвачество и всякакви подобни тъпотии. 

# 718
По сватбите не става въпрос за някаква мащабна благотворителност. По-скоро целта е, вместо да се изхвърлят 1000лв във вид на букети, тази сума да послужи за нещо полезно.
Само че дискутираме предназначението на цветята. И това дали задължително се полагат на младоженците.

# 719
  • София
Добре, де, аз пък искам да помогна на жителите на село Х. Те са само възрастни хора, нямат нужда от детски книги, но ме молят да занеса боб, тоалетна хартия и перилни препарати. Отказвам ли се от тази кауза или моля гостите да донесат по едно руло тоалетна хартия на сватбата ми? Все пак с 1000лв. може да се купи доволно количество, нали? Или предварително избирам някоя кауза, която да звучи по-добре в ушите на гостите ми? Дали младоженците ще запишат тази молба в поканите си? Всичко е благотворителност, нали така?

Общи условия

Активация на акаунт