Американски колеж - девета тема

• 85 286
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
Но хората, към които го пишете (последните две мнения) не го разбират! Факт.

Разбират, разбират... Ама нали прочете - Трети принцип на Нютон Twisted Evil

# 556
Русалка,
Колкото и да те уважавам, не преглъщам частично подадената информация! Въпросната преподавателка по БЕЛ, напуска колежа заедно с г- жа Барух. Основават Лого 3 и беше обявила, че след напускане на техния екип АК няма да е вече първи на БЕЛ. За миналите 9 години от тогава, АК не е бил два пъти първи. И аз съм една от недоволните от нейното злословене, като за всеки пост съм се обосновавала.

Няма как да знам аз детайли, че да поднеса пълна информация за преди 9 години, наясно си с това. Нито частична.
Аз говоря за много по-късен етап, дъщеря ми беше 9-10 клас, значи  става дума за  момента преди около 5 години, когато това се коментираше. И беше в  съвсем друг аспект казано, в отговор на пост, че  съставът на децата  вече е в доста по-голяма степен зависим от платежоспособността на родителите в сравнение с преди. Никъде нямаше противопоставяне по линия качествата на предходна колегия по БЕЛ  с тези на настоящите учители.  Тоест нямаше този намек, за който говориш, а именно вменяване на идеята за незаменимост на тръгналите си.
И аз те уважавам, знаеш, благодарна съм ти много за отзивчивостта и помощта в друго отношение (както и на други страхотни родители с деца в АК),  независимо колко много  съм спорила с теб . Simple Smile Затова и ти бъди обективна в конкретния случай. Говорим за различни неща.  Какво е ставало преди 9 години нямам идея. Споделих за писаното тук преди 4-5. Прогнозата й беше съответно  за след 3-4-5 години спрямо онзи момент.

Говорим за една и съща потребителка, тя пише периодично. И Стефан също се сети за коя преподавателка говориш- Аглая ( част от профилното й име тук). Друг потребител не е имал такива изказвания ( писала съм и съм следила всичките теми за АК)

Всеки си знае от неговата камбанария и много хубаво го е описал Стефан. Също като него, знам и познавам ефекта от АК, не знам как би било на друго място. Говоря за ефекта, не за матури или оценки, а за професионална реализация на девойката, дължаща се до голяма степен на АК

Извинете, че не мога да си скъся поста, но пиша през тел.

# 557

poppea, прощавайте, но ще върна дискусията на посочения цитат, особено подчертаната част.
Според мен, rosita_ta насочва към  чудесна възможност да сте полезна на заинтересованите, като вместо наддумващ разговор с Еzhko, разкажете за наблюденията и конкретни плюсове и минуси.

Наблюдавам известно противоречие в изказа ви, да не говорим, че не става ясна позицията Ви спрямо АК. Ако приемем за вярно заявлението ви , че не е ваша работа методиката на обучение в едно училище, то остава въпроса на каква база взимате решения и правите подбор на желани училища!

На база моите цели в конкретен случай,  а те са - 1) поне два големи езика на ниво C1; 2) добра подготовка по математика без да изостава общата култура и умението да се изразява и пише; 3) достатъчно време за спорт и забавления. Уменията за критично мислене и за почтеност в отношенията с другите вече казах, че се изграждат, според мен, много преди 8 клас. Когато сме вземали решението, не е било ясно дали е правилното. В момента има достатъчни индикации, че е било, целите са постигнати, а детето вече се реализира извън България. Друг може да е постигнал същите цели чрез АК, което си е негово право да го избере. Исках само да кажа, че и без него са постижими при определена стратегия и действия в тази посока, без да е задължително да е в АК. За разходите ЧС е писала, при нас са малко по-високи заради курс в СМГ, но нямат нищо общо с разходите за АК.

Нещото, което със сигурност става ясно от мненията Ви, е моментът със заплащането. А именно за убедеността на човек, че това е най-доброто училище щом същия си го заплаща. Смея да твърдя, че всеки има такава убеденост за направения свой избор, просто защото на първо място е избора! Просто при някои този избор е бил по-голям.

Не мисля, че е така изобщо, а само в случая на Ежко и "хардлайнерите", които смятат че извън АК няма живот Simple Smile Според мен, ние всички правим избор в условията на непълна информация по чисто обективни причини най-малкото защото не можем да проиграем всички алтернативи при еднакви условия, за да имаме пълна съпоставимост на резултата. В този смисъл е добре (за себе си го казвам) да анализираме решенията си и да ги оценяваме на различните етапи. При нас етапът вече е университет и последваща реализация, и затова мога да говоря вече за някаква оценка на избора. При нас е положителна без АК, което не значи, че и в ситуацията на Стефан не е положителна с АК - при това са близки, защото (доколкото съм го чела), се реализират в Европа, а не в САЩ. Но никой не е застрахован от грешки при избора. А дали ще си го признае пред себе си или не, и дали изобщо ще тръгне да прави такава оценка, е съвсем отделен въпрос.

Ще разширя темата със заплащането на ниво университети. Означава ли, че Харвард (като пример за "големите" университети) е прехвален в сравнение със СУ и не заслужава средствата заплатени за обучение там, а ако не, то защо посочвате като пример за успешни деца такива, които продължават образованието си в топ университети по света, щом могат да продължат в редица добри български висши заведения!

Зависи. В САЩ образованието е бизнес, в Европа е по-скоро социална дейност (с вариации), затова и е трудно да се сравняват.  Не мисля, че всички наши ВУЗ са за изхвърляне (имам предвид по-специално технически и компютърни специалности), да не говорим, че в Европа можеш да учиш навсякъде, където знаеш езика, после да направиш магистратура другаде, а да работиш на трето място. В този смисъл, ако са налице езиците, Европа цялата е отворена за децата, не са само нашите ВУЗ. А вече казах, че два големи езика, и двата на ниво за обучение в университет на всеки от тях, са напълно постижима цел и без АК.

И само да вметна, противно на Вашето мнение, в последните години интереса към колежа се завръща, а лично според мен ще продължи да търпи по-голям интерес.

Аз съдя по конкуренцията за едно място, която тази година четох, че е 2:1, което е много ниско и в сравнение с това, което беше преди години, и в сравнение с добрите ДУ в София. Ако вие съдите по други критерии, с интерес ще ги чуя.

Последна редакция: вт, 31 окт 2017, 20:32 от Анонимен

# 558
Цитат
Ще разширя темата със заплащането на ниво университети. Означава ли, че Харвард (като пример за "големите" университети) е прехвален в сравнение със СУ и не заслужава средствата заплатени за обучение там, а ако не, то защо посочвате като пример за успешни деца такива, които продължават образованието си в топ университети по света, щом могат да продължат в редица добри български висши заведения!

Чисто прагматично погледнато не си струва, ако се плаща пълната цена, която е към 60 000 долара. 5 години по 60 000 правят 300 000 долара, което обърнато в левове е 500 000 лева. Ако тези пари се дадат на ръка на детето, вместо да се плащат за образование, пък то си завърши безплатно в Хайделберг например, ще има прекрасен старт в живота с актива от +250 000 евро, докато наборите му ще стартират с дългове Mr. Green А ако човек няма 500 000 лева в джоба за да ги плати, а се вземе студентски заем, детето после ще трябва да връща с лихвите сигурно милион, докато се разплати. Ми няма много смисъл Wink

Виж, ако ти дадат грант и таксата стане между $0 и $15 000 - $20 000, което за много българчета става именно така заради ниския ни стандарт, вече нещата се променят.

Та вижда се, че отговорът на въпроса дали си заслужава е "според зависи" Wink

# 559
  • В офиса
Леле.... Имам мнение, но ще го спестя, защото рискувам да скандализирам и двете страни Simple Smile StefanB Hands Metal

По темата за еngage. Просължавам да твърдя, че е една от най-нещастно локализираните програми. Да, вече няма такива проблеми с пърформанс. Ама има разни странни решения... Да цъкам 10 клика, докато стигна до оценките. Да не знаеш за каква задача каква оценка е поставена, а само общия %. Да не може да има оценки над 100. Ненужни служебни id-та показани. Между другото от акаунта на децата сякаш е по-информативно. Поне има процентите по отделните задания.

И понеже се споменаваше матурата по БЕЛ... Такава яка подготовка за правописния тест удрят. Много ме радват. Аз се имам за сравнително грамотна, но на част от думите, които упражняват, се дъня.

# 560
poppea,
   А моите цели преди години се заключваха да намеря начин да удовлетворя желанието на детето ми къде да учи.
Сама направи избор за смяна на училището си в 6- ти клас. После каза, че иска АК. Не ми е било лесно финансово, но пък нито за момент не съм се чувствала разочарована от избора й. Освен това, когато получат стипендии за университет, а после се реализират, финансовия въпрос към АК тотално губи значение. Дали е плащано или не, в един момент тази сума бледнее

# 561
  • софия
Скрит текст:
Aмели, не съм ЧС, но предполагам доводите й по въпроса/тези на детето й "Защо НЕ СУ" (въпрос, който може да бъде разширен и до "Защо не български университет") са същите като тези на моето и на още много други деца. Не може да се прави паралел между избора на ДУ в периода 7-12 клас и АК с избора на  наш университет и чужд такъв.
Скрит текст:
- през последните години в 90%+ от специалностите в нашите университети няма никаква конкуренция на входа. Влиза се, стига да имаш 3. В технически университети се  приема с матура по БЕЛ. На пръсти се броят специалностите, за които наистина се борят можещи, заинтересовани деца, в които местата се запълват максимум на второ класиране. И липсата на подбор на входа нямаше да е проблем, ако схемата накгоре беше инаква. Понеже кой знае какъв съществен подбор няма на входа и на немски, и на холандски университети, та дори и в английските, понеже изискванията се свеждат предимно до успех ( а дипломите на българчетата по подразбиране са високи, дори тези на децата в АК, където оценяването е по-режещо. Масово германците например са с дипломи под наше 5, което възпрепятства ученето им в определени специалности в техните унита). Но след това идва такава небивала  резачка, която прочиства из основи негодното. Не знам дали си запозната с % отпадащи в тежки инженерни специалности в Германия и с този тук.
-горното е причина и за друго. Остават онези, които имат базата, знанията, потенциала да успеят. Тоест оства една относително еднородна среда. Нещо, което за тук не може да се каже, за жалост. В една специалност се оказват тук страхотни деца, по една или друга причина останали в България, редом с такива, които буквално не знаят защо са там. Не помня дали в тази тема писах или в друга. Моткам се за свое удоволствие  в свободното си време из форуми за математика, потресаващи въпроси има по задачи и курсови работи. Изобилства на молби някой да реши задачите срещу заплащане. Кажеш му на такъв, че си готов да му обясниш, той ти казва, няма нужда, стига ми да ги напишеш и да изкарам. Той не е там да научи, трябва му явно една хвърчаща хартийка , зовяща се диплома. Не казвам, че и тук можещото, мотивирано и амбициозно дете няма да издрапа нагоре (примери много) и няма каква да получи, но ще е по-трудна задача. И точно затова паралелът с изборите за  средно образование е неуместен. Сред добрите ДУ няма такова, в което децата да са чак така в двата полюса.
- видовете специалности са следващ довод. У нас  висшето, въпреки многото университети, не предлага доста специалности. За ориентиралите се да учат например самолетна информатика, медийна информатика, медицинска техника, гейм дизайн,  логистика и др.  тук или изборът е крайно лимитиран, или въобще го няма. Това насочва деца също навън.
- реализацията не коментирам, тя е относително понятие. Съвсем спокойно може дете от СУ да се реализира по-добре от завършило в Англия, Холандия, Германия. Въпрос е не само на университет.. И все пак в общия случай предпочетено ще е детето с чужда диплома при равно представяне по други критерии като събеседвания, пробни работни периоди и т/н.
- има иоще доводи, но няма нужда да се претоварва темата с нещо, кото не е по съшество за АК.
 Макар, че и него касае, защото възпитаниците му също са отправили в преобладващата си част поглед навън по същите причини. Което отрича тезта на Ежко преди време, че децтата/родители в една или друга степен не гледат на средното училище като на трамплин към по-добър ВУЗ.
Ала-бала приказките, че гимназията е просто училище за живота и не се очкава после дететео да учи непремнно още, защото  може да има дора  реализация и без висше едва ли и ти самата приемаш, макар че едва ли ще го признаеш. Човек плаща 30000 евро за 5 гимназиални години и после пробутва тази теза, звучи смехотворно...

ех, Русалке, всичко вървеше добре до подчертания момент! не виждам смисъл да продължаваме ....ти предварително си наясно с мои мисли и действия

# 562
Почвам да се страхувам от времето, когато и АК ще бъде нарочен за Дъ ТОП училището и ще бъде залят и удавен от бясната тълпа, щурмуваща "успеха" на всяка цена....Dizzy Face

Не се притеснявай! Лека-полека започвам да не харесвам колежа (макар да познавам чудесни родители и деца там, и да ми е в листата за малкото ми дете, което има разностранни интереси), заради писания като твоите и на още 2-3 човека.

Аз пък заради хора като Ежко, Стефан и голяма част от дамите, които са майки на способни деца в АК, харесвам колежа и начина му на преподаване. Още ми е рано да мисля за моето дете, но определено ще го запиша на летен езиков курс там.

Дължа да изкажа подкрепата си за тях и тяхното поведение, защото само чета и не коментирам. Едва днес се регистрирах.

п.п. Дойде ми до гуша от русалки, станции и други хора, които изсмукват аргументи, за да обясняват как АК не давал кой знае какво спрямо похарчените пари... имат на разположение общинските и държавните гимназии, библиотеките, онлайн курсовете, и кръжоците и курсовете по школи из града. да позволят на децата си да се  подготвят по начин, по който АК никога не може да ги подготви.

# 563
  • софия
Боб марли Фарук, ще те схрускат на закуска! И едните и другите! Изтрий си новопридобитата регистрация, направи си нова и влез с чисти намерения! няма нужда от излишна провокация!

# 564
Добро утро Амели! Simple Smile

# 565
  • София
За мен предимства на колежа са разнообразието от преподаватели и подходи към учебния процес, американски учебници, съветници за кандидатстването, интегриране на движение и клубове по интереси, различни от учебните предмети, в обучението, дава някои практически умения, подготовката по английски и добър избор на втори език.

Това, което не харесвам, без да имам личен опит, са строгите до педантичност правила и наличието на преподаватели, които не са съвсем "топ", което при тази такса считам за проблем.
Също така избрахме по-хомогенна по отношение на интереси и подбор при приема среда.

Смятам, че хората, които не правят компромиси в избора си, защото всичко отговаря на изискванията им, са късметлии. Има и хора, на които се налага да слагат приоритети. И тук спорът сякаш е стигнал до мерене на приоритети. А те са нещо субективно - въпрос на семейни обстоятелства, ценности и стремежи.

# 566
  • София
Аз пък заради хора като Ежко, Стефан и голяма част от дамите, които са майки на способни деца в АК, харесвам

Права е Амели, дай нов старт , защото да слагаш обективните мнения на Стефан до възхвалите на Ежко и обидите му към другите у-ща е просто смехотворно Simple Smile

# 567
Боб марли Фарук, ще те схрускат на закуска! И едните и другите! Изтрий си новопридобитата регистрация, направи си нова и влез с чисти намерения! няма нужда от излишна провокация!

Добро утро, Амели,
Аз съм с чисти намерения. Искам да науча колкото се може повече за предимствата и недостатъците на АК. Както и на СМГ и някои от другите частни и държавни/общински добри гимназии в София.

Чета от година и половина темите за АК и някои от гимназиите, рядко пиша (това ми е вторият пост).

Мнението на останалите за мен не ме интересува, просто защото съм тук, за да чета техните мнения. Защото един ден ще трябва да направя информиран избор за образованието на детето си. И за училищата и насоките, които искам да му предам.

Приятен ден на всички. И на едните, и на другите.

П.П. and one more thing... Смятам, че активните потребители (и едните, и другите) тук трябва да бъдат подкрепяни, за да изказват мнението си свободно.

# 568
Аз пък заради хора като Ежко, Стефан и голяма част от дамите, които са майки на способни деца в АК, харесвам

Права е Амели, дай нов старт , защото да слагаш обективните мнения на Стефан до възхвалите на Ежко и обидите му към другите у-ща е просто смехотворно Simple Smile

Аз харесвам обективните мнения на Стефан.

Но обичам страстта на Ежко в спорове и това как отделя, на моменти прахосва, личното си време, за да дава изчерпателни примери и аргументи в подкрепа на тезата си.

П.П. Освен това, на всички ни е ясно, че огромна част от езиковите, хуманитарните и математическите гимназии са едно ниво под АК. Не казвам, че учениците там са неспособни, а че начините на преподаване са "so 80s". Аз съм възпитани на математическа гимназия, моето обкръжение е също от математически и езикови гимназии. Знам за какво говоря. Няма място за сравнение между интегрирания подход на преподаване, възпитаване и образование от АК и мнозинството от гимназиите. Но това е отдавна предъвкана тема, едва ли има смисъл точно аз да я захващам отново.

# 569
И тук спорът сякаш е стигнал до мерене на приоритети.
Де да беше така, Призма...За някои спорът е стигнал до "кой ще победи". Аз лично бих спрял до "сравнение на приоритети". Бих спорил за коректността на изводи и истинността на факти, но никога за "аксиоматика". Уважавам правото на всеки да има своя. И даже ми е интересно да видя различни от моята.
И бих се надявал това сравнение да е на базата на честно формулирани мнения. Като твоите, на Амели, Шарки, Стефан, Пенева, Тинки и т.н.
Постмодернистичните техники за манипулация (особено в елементарно-наивистично изпълнение) ме дразнят. Не понасям:
- Изместване на дискусията от сравнение на училища към сравнение на деца.
- Социално-инженерни опити за разделяне на "агитки и отбори".
- Създаване на образ на "врага"
- Заглушаване на различните мнения във всевъзможна врява.
и т.н.

И последно - мисля, че е добре да се създаде тема от сорта "Приоритети и избор на училище след 7-ми клас" и да се премести в нея голяма част от дискусията тук... Защото истината е, че пречим. Надявам се на помощта на Фран или тати.

Последна редакция: ср, 01 ное 2017, 10:24 от Ezhko

Общи условия

Активация на акаунт