Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 47

• 52 556
  • 749
  •   1
Отговори
# 285
  • Русе, България
Мога ли да помоля за коментар на моите резултати?

Предисторията: стартирах с TSH 3,7, на което беше назначена доза 25 мкг Т4. При контрола два месеца по-късно, TSH беше вече 2,4 (дано не бъркам), а дозата - увеличена на 37,5. Тогава включихме и селен - на Допелхерц 50 мкг, него обаче не го пия съвсем редовно, забравям. ТАТ преди два месеца пак беше с такава висока стойност, МАТ - в референтните граници като сега. Това изследване сега е два месеца след последното.
Витамин D и В12 за първи път пускам, но ми се струва, че съвсем не са зле. Желязо - не знаех какво точно да кажа (забравих името на феритин, когато бях в лабораторията), но пък това тук пак е в нормата, макар и по-близо до долния праг. ПКК и хемоглобин съм изследвала преди - никакви проблеми с тях.
И къде всъщност е бедата: симптомите. От около три седмици сърцебиенето ми се завърна. След първия месец на Еутирокс беше утихнало, но поради някои лични проблеми и тревоги явно успях да го придизвикам пак. Дори сега, докато пиша, си усещам всяко туп-туп, в един момент даже спирам да му обръщам внимание, но си го има.
За потенето - потя се, макар и не в толкова краен стадий да ставам и да суша косата нощем. Просто я държа прибрана с ластик дори когато спя, а сменям тениската.
И косопадът - вече не знам какво да правя там. Съвсем е рехава над ушите и в основата на скалпа. Не че някога съм имала грива и чудо, но разликата я забелязвам. Килограмите ми също си стоят, не съм свалила.

# 286
  • Sofia
Здравейте,
аз съм напълно нова във форума, току ще се регистрирах, след години само четене, реших, че и аз имам какво да кажа или попитам.
Във връзка с нашия общ проблем - щитовидна жлеза, Хашимото и хормони нагоре/надолу.
Миналото лято ми откриха и на мен Хашимото и два възела в жлезата. От тогава се опитвам да се лекувам с хомеопатия, добавки, витамини, йога, диета и промяна на начина на живот. Не че имам голям успех.
Това, което чета в разни книги - има няколко причини за Хашимото (освен семейна предиспозиция, която има само 20% значение) , другите са - стрес, хранинетла непоносимост (например към белтъците в житните и млякото), липса на някои витамини и минерали (вит.Д, Б12, желязо, селен, всички от групата В), изложеност на токсини и тежки метали. Е кажете кой от нас не е подложен на всичко това.
Интересно ме ие какво правите в тази посока.

# 287
  • Бургас
afrikancho,почти нямам аритмия вече.И кардиоложката,и ендокринологът са на мнение,че е била от изключително рязката хормонална промяна-От 0.14 ТСХ за 20 дни стигна до 44.Сега се поуспокоиха нещата.От вчера пия 75  Еутирокс,нямам оплаквания от повишаването на дозата за сега.Трябва да стигна до 100,да ги пия 3 месеца,и пак на ендокринолог.
От Л Тироксин обаче имам оплаквания,получавам диария.Вчера беснях и фучах,защото Еутирокс не е по каса,а Л Тироксин явно не ми понася.Личната ме успокояваше,че бил 3 лв.Не е за парите,въпросът е принципен.

# 288
Здравейте момичета, от години не съм писала, но благодаря, че ви има, защото от вас научих за вит Д и Б12, въпреки че съм с поставена диагноза от вече почти 9 години. Днес пуснах изследванията и  ще ви помоля за бърз коментар и ако е възможно да ми препоръчате ендокринолог (в София), който е в час с "новостите" при нашите заболявания, пия Л-тироксин по 100 мкг всеки ден от няколко години насам, като при една и съща доза варира от 1 та до 8 е стигало...
Витамин В12 ( Vit. B12 )   194.60   pmol/l   141 - 489
Витамин D total (25-OH Vitamin D)   50.70   nmol/l   50 - 120
FT 3  4.84   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4  15.95   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH  4.020   mIU/l   0.300 - 4.200
 TAT  215.60   IU/ml   < 115
 MAT  136.50   IU/ml   < 34

# 289
  • София
Тайничка, беше питала май дали изследваме паратхормон.. Аз не съм го пускала до сега, но есента като пускам контрола на вит. D, мисля да го пусна и него заедно с йонизиран калций и фосфати..

Gabriellla, да, това е името на изследването - 25(ОН)D.

Приемът на витамин D трябва да доведе до серумни концентрации на 25(ОН)D >75 nmol/l (30 ng/ml).

Дози от 1500-2000 единици дневно са нужни за поддържане на нива около 30 ng/ml (75 nmol/l).

А дози от  2000-4000 единици са за поддържане на 100 nmol/l (40 ng/ml) за постигане както на костно здраве, така и на извънскелетните ефекти ("изразен протективен ефект срещу сърдечни и злoкачествени заболявания").

Pyjamka, хормоните, вит. D и B12 изглеждат добре, но желязото не е добре, въпреки че е "в норми". Оптимално е, когато е в горната третина на границите, което е около 25 в твоя случай, т.е. твоето ниво е ниско. Но само лекар хематолог може да ти изпише желязо.

"Интересно ме ие какво правите в тази посока."
Lolala, ами какво правим в тази насока.. стараем се да оптимизираме дозата на хормона (и да постигнем по-оптимални нива на хормоните фт3 и фт4), попълваме липси и дефицити, насочваме се към по-подходящи хранителни режими, за да намалим антителата (например АИП, просто безглутенова диета или безмлечна и пр.), чистим токсини, борим бактерии, паразити (кой каквото установи..), всеки намира за себе си работеща схема.. сауна, масажи, разходки сред природата, йога, умерен спорт.. помагат да релаксираме, но не лекуват.. явно всички ние това търсим, собствена работеща схема, комплексно е.. и е дългосрочно.

Фрезия, от изследванията ти се вижда, че B12 е ниско. Има различни варианти за вдигане на нивата (подезични таблетки, назални капки/спрей, инжекции), които се обсъждаха и на предните няколко страници, но е добре да се консултиташ и с хематолог. За хормоните, изглеждат добре. Може би има нужда от още т4 да се смъкне тсх-то, но щом си на такава висока доза от години и не постигаш баланс, може да ти трябва и т3, даже почти сигурно е така съдейки само по това, че си на пълна заместваща доза (до 100 мгр произвежда нормално работеща жлеза).. но нека се вкючи и Africancho като по-запозната по този въпрос. Grinning

"..ако е възможно да ми препоръчате ендокринолог (в София), който е в час с "новостите" при нашите заболявания.." не познавам такъв ендокринолог, за съжаление. Grinning

# 290
  • Русе, България
veseto5775, благодаря за коментара ти!

# 291
  • София
Моля! Направи ми добро впечатление, че ендокринологът ти не е увеличил от 25 на 50 (както повечето правят) и те е сложил на 37.5 мгр. Кой е този ендокринолог? Simple Smile

Лошото е, че симптомите ти те мъчат.. те може и да се облекчат след време, когато дозата  "улегне". А може и да имаш нужда от съвсем малко увеличение (именно заради симптомите ти), не съм сигурна...

Процентното съотношение на фт4 и фт3 при теб е така:
FT4 50.90% [score 17.09, standard (12 - 22)]
FT3 49.19% [score 4.92, standard (3.10 - 6.80)]

Хубаво e фт3 да е повече от фт4.. при теб е обратното, макар и да са близки. Възможно е просто да ти е нужно повече време на тази доза.. за да може организмът ти да се нагоди. Препоръчвам ти по-скорошна контрола, за да видиш как се движат нивата и дали имаш нужда от корекция.. Интересно ми е мнението и на твоя ендокринолог. Simple Smile

# 292
  • Русе, България
Ендокринологът е д-р Дамянова, в Русе е. Тази вечер ще опитам да посетя кабинета й за коментар на резултатите. Тя също ми обясни, че FT3 и FT4 следват някаква пропорция по между си и тялото ми явно така е намерило своя баланс.
Ще я попитам по отношение на симптомите какво да правим и евентуално за добавка желязо.

# 293
veseto5775  много благодаря Flowers Tulip

# 294
  • Бургас
Фрезия, B12 ти е ниско, аз на 200 си сложих 8 инжекции от 1000 и едва го докарах до 390-400.
Вит Д също не е ок. Аз пия Вигантол редовно /след изследване, разбира се, моето беше 42/.
ТСХ е високо, но другите два хормона са по-важни, нека по-запознатите кажат, аз съм им теглила една за момента, нЕмам нерви да ги следя и да се тормозя, пия 75 Еуторикс и съм добре /засега/. Антителата също са високи, дано ги смъкнеш преди да спаднат сами след като вече са унищожили жлезата, както подозирам, стана при мен.

# 295
  • Русе, България
Да се отчета след прегледа вчера. Според лекарката ми дозата е добра, нивото на хормоните - "много добро", а сърцебиенето се дължи явно на други причини. Измери ми кръвно и пулс. Интересно, че кръвното излезе доста ниско - 90/60. Аз винаги съм си била със 120/80, едва последната година сутрините беше по-ниско, 110/70, и тъй като до следобед съвсем ми се доспиваше, почнах да пия кафе.
Може ли при така ниско кръвно да усещам пулсациите на сърцето си почти непрестанно? Чак ми е странно вече.
Иначе ще продължавам да пия 37,5 и селен. От други добавки според нея няма нужда.

# 296
Скрит текст:

Gabriellla, да, това е името на изследването - 25(ОН)D.

Приемът на витамин D трябва да доведе до серумни концентрации на 25(ОН)D >75 nmol/l (30 ng/ml).

Дози от 1500-2000 единици дневно са нужни за поддържане на нива около 30 ng/ml (75 nmol/l).

А дози от  2000-4000 единици са за поддържане на 100 nmol/l (40 ng/ml) за постигане както на костно здраве, така и на извънскелетните ефекти ("изразен протективен ефект срещу сърдечни и злoкачествени заболявания").

veseto5775, благодаря за поясненията за Вит.Д.  Hug
Аз си пия по 1000, от време на време и по 2000/на капсулки ми е/, но като цяло не смея да пия повече от 1000 без да съм го изследвала заради онази работа с витамин К2, която като цяло не ми е много ясна..  Rolling Eyes Каква беше точно зависимостта между двете..? И задължително ли е да пия и К2, за сега искам ако може да си го спестя, защото ще ми станат супер много добавки Crazy Но ако е наложително ще поръчам от Айхърб и вит. К2. И в най скоро време ще изследвам вит.Д.

Да ви попитам вие имате ли шум в ушите? При мен е постоянен горе долу, не е ми пречи като цяло, но на какво ли се дължи пък той  ooooh! Чела съм май, че и той беше симптом не помня при хипо или хипер.

# 297
  • София
Gabriellla, и аз имам шум в ушите, но само от време на време.. по-скоро даже бих го описала като писък, внезапен и силен, който за 1-2 минути утихва.. появява се, когато съм по-хипо Simple Smile

За К2, до колкото знам е добре да се включи за дози D3 над 1000 IU. Но май най-добре да се взимат винаги заедно. Ето една страхотна статия по въпроса:

https://herbamedicabg.com/kakvo-tryabva-da-znaete-za-vitamin-k2- … amin-d-i-kaltsiy/

Pijamka, и все пак би могла да си пуснеш контрола след около месец, за да си следиш тсх, фт3 и фт4 как се движат. То, това за всички ни важи Grinning

# 298
veseto5775, Благодаря! Наистина много добра и подробна статия, просветна ми за нещата!  Simple Smile Ще се поръчва и К2 то се е видяло  Crazy

# 299
  • Бургас
Pijamka,при мен колкото повече пада кръвното, толкова повече се увеличава пулсът.Възможно е напълно.

Общи условия

Активация на акаунт