СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 6

• 71 539
  • 735
  •   1
Отговори
# 90
Школите са насочени към подготовка за състезанията, децата които нямат афинитет към тях, нямат и към школите...

...без коментар...Sick

Последна редакция: пн, 17 юли 2017, 12:48 от Ezhko

# 91
Школите са насочени към подготовка за състезанията, децата които нямат афинитет към тях, нямат и към школите, виж това че родителите имат е друг момент.

И аз съм на това мнение. Защо Ezhko така реагирате?
Школите тази година (а може и всяка година да са такива, нямам представа) са: математика, математическа лингвистика, информатика и астрономия. Дъщеря ми нямаше представа какво е мат. лингвистика и астрономия. Обясних ѝ - не се въодушеви. Към информатиката никога е нямала влечение (компютърът го ползва, за да пише и да рисува на някаква програмка, безплатен елементарен вариант на фотошоп, за нищо друго, дори една игра няма на него). За математиката отказа, защото реши, че 9 часа седмично математика ще ѝ е достатъчно. Пък и реалната ни преценка е, че няма място заедно с много силните на набора. Предполагам тези школи са за тях и представянето им по състезания. Но тези много силни и сега са доста по-напред с материала. Няма начин школите да са за нейното ниво, защото тогава баш добрите ще скучаят. А като са за тяхното ниво, то тя нищо няма да разбира.
Моята дъщеря е с по-различни интереси (литература, езици), но се справя (това е точната дума, не е талант, просто се справя) с математиката и толкова. Няма страст. Никога не ми е казвала "Купи ми този сборник, че ми се решават задачи!", но много често чувам: "излезе нова книга от ..., искам я".
Честно казано много ме съмнява, че всички 168 приети деца са запалени математици. Друг е въпросът, че сигурно над 120 са записани за школите по математика. Ако е така, предполагам тези школи ги делят спрямо нивото на децата?

# 92
Скрит текст:
Школите са насочени към подготовка за състезанията, децата които нямат афинитет към тях, нямат и към школите, виж това че родителите имат е друг момент.

Школите тази година (а може и всяка година да са такива, нямам представа) са: математика, математическа лингвистика, информатика и астрономия. Дъщеря ми нямаше представа какво е мат. лингвистика и астрономия. Обясних ѝ - не се въодушеви. Към информатиката никога е нямала влечение (компютърът го ползва, за да пише и да рисува на някаква програмка, безплатен елементарен вариант на фотошоп, за нищо друго, дори една игра няма на него). За математиката отказа, защото реши, че 9 часа седмично математика ще ѝ е достатъчно. Пък и реалната ни преценка е, че няма място заедно с много силните на набора. Предполагам тези школи са за тях и представянето им по състезания. Но тези много силни и сега са доста по-напред с материала. Няма начин школите да са за нейното ниво, защото тогава баш добрите ще скучаят. А като са за тяхното ниво, то тя нищо няма да разбира.
Моята дъщеря е с по-различни интереси (литература, езици), но се справя (това е точната дума, не е талант, просто се справя) с математиката и толкова. Няма страст. Никога не ми е казвала "Купи ми този сборник, че ми се решават задачи!", но много често чувам: "излезе нова книга от ..., искам я".
Честно казано много ме съмнява, че всички 168 приети деца са запалени математици. Друг е въпросът, че сигурно над 120 са записани за школите по математика. Ако е така, предполагам тези школи ги делят спрямо нивото на децата?
Школите са за да има къде децата да научат повече по интересуващите ги дисциплини. Състезанията съществуват в помощ на школите, а не обратното...
Децата са в тях за да учат, а не да установят, кой е "най-великия"...
Ако дъщеря Ви има афинитет към езиците, но не и към математиката или информатиката и т.н., за бога, намерете и съответното​ училище и не я тормозете в СМГ...

# 93
Школите са насочени към подготовка за състезанията.

Школите са за да има къде децата да научат повече по интересуващите ги дисциплини.

Съгласна съм и с двете мнения.

И двете ми дъщери не посещаваха школите.

Нито се интересуваха от състезания, нито искаха да научат повече от това, което се преподава в редовните часове.

# 94
Школите са за да има къде децата да научат повече по интересуващите ги дисциплини. Състезанията съществуват в помощ на школите, а не обратното...
Децата са в тях за да учат, а не да установят, кой е "най-великия"...
Ако дъщеря Ви има афинитет към езиците, но не и към математиката или информатиката и т.н., за бога, намерете и съответното​ училище и не я тормозете в СМГ...
9 часа математика седмично в 5-ти клас не е ли достатъчно, че да трябва и в извънкласновреме да се учи математика "повече". Школите са си точно за подготовка на състезателите. Кое е първото - яйцето или кокошката, т.е. състезанията или школите е безсмислен спор. И състезанията са, не за да се определи кой е "най-велик", а кой се е справил най-добре с поставена задача.
Дали е тормоз за дъщеря ми СМГ ще го определим ние с нея, не съм търсила съвет дали е за там или не. След като се е справила с изпита и са я приели, може би пък да е за там. Това, че има и други интереси, не значи, че трябва да ѝ търся друго училище. Пак ще кажа, че според мен от приетите 168 деца тази година в 5-ти клас има не повече от 15-20 изявени математика, останалите деца се справят с математиката, с усвояване на допълнителен извънкласен материал и със стресови ситуации (изпити).
Скрит текст:
Апропо в периода 5-7 клас да ми кажете друго ДУ (за частно нямам финансовата възможност), което да е на нивото на СМГ по всички дисциплини? Не ми отговаряйте, няма. Следя училищата от 2012 година и съм си взела своето решение.

# 95
9 часа математика седмично в 5-ти клас не е ли достатъчно, че да трябва и в извънкласновреме да се учи математика "повече".  9 часа са малко за тези, които ги интересува математиката, достатъчно за тези, които ги интересува информатика или физика например и са твърде много загубено време за всеки, който не се интересува от математика (за там стандартните часове стигат).
Школите са си точно за подготовка на състезателите. Училището не е да произвежда състезатели, а да учи.
И състезанията са, не за да се определи кой е "най-велик", а кой се е справил най-добре с поставена задача. Не врат, ами шия... Състезанията са да може всеки да намери слабите и силните си места и да работи върху тях, според желанието си.

Дали е тормоз за дъщеря ми СМГ ще го определим ние с нея, не съм търсила съвет дали е за там или не.
След като се е справила с изпита и са я приели, може би пък да е за там.
Въпросът не е в това, за къде е дъщеря Ви, а дали СМГ е най-доброто за нея. Решението си е Ваше, но предстои да видя случай в който най-доброто за детето се отличава от неговите интереси.

Това, че има и други интереси, не значи, че трябва да ѝ търся друго училище. "Има И ДРУГИ интереси" е много различно от "интересите и са ДРУГИ". Кое е вярното?

Пак ще кажа, че според мен от приетите 168 деца тази година в 5-ти клас има не повече от 15-20 изявени математика, останалите деца се справят с математиката, с усвояване на допълнителен извънкласен материал и със стресови ситуации (изпити). Никой не говори за ИЗЯВЕНИ деца, а деца с ИНТЕРЕС и достатъчни възможности (минали входния изпит)

Скрит текст:
Апропо, съвсем е доказуемо, че няма родител в София, който е достатъчно интелигентен за да има дете влязло в СМГ, който не може да намери 700 лева на месец за частно училище. След като познавам вдовица, при това инвалид, която го прави, както и семейство незрящи с ДВЕ дъщери в ЧУ. И не не са получили наследство и нямат спонсори. Но твърде много хора обичат келепира, защото "авантата си е чиста печалба". Разбира се, рано или късно, получават точно това, което заслужават и после търсят други виновни, че не са получили това, което искат.
СМГ беше създадена като МАТЕМАТИЧЕСКА гимназия, а не като безплатно подготве за НВО до 7-ми клас и 3-та немска езикова гимназия след това.

Последна редакция: пн, 17 юли 2017, 18:16 от Ezhko

# 96
Тук има гледната точка на част от освободените, а тази на директора все още я няма:
http://www.dnes.bg/obrazovanie/2017/07/17/sezonen-rabotnik-li-e- … sa-mon-ruo.347516

# 97
  • София
Скрит текст:

Мария77, сигурна съм, че сте избрали отлично училище за детето си!
Тази година завърши голямата ми дъщеря - в класа й имаше и литератори (вкл. девойка с няколко години поред (изключителна?) стипендия от 1000 стипендии за литература), философи, топ лингвисти, физици, химици, астрономи, биолози, музиканти, топ спортист, както и всякакви други не-състезатели - заблуда е, че училището е само за двайсетината супер талантливи математици. И всеки си намери място под слънцето и начин да се изяви, а съдейки по резултатите на моите деца - поощрение и стимул да се развива.
Дъщеря ми ходеше на школа по математика от пети чак до десети клас, без да е състезател по математика, просто математиката й е любов и според нея, й е дала страшно много като начин на мислене, логика, скорост, които й помагат да е отличен състезател в нейната си област.
Синът ми пък никога не е ходил на школа по математика (освен може би един-два пъти в началото на пети клас, колкото да реши, че не му е интересно). Това не му пречи да е отличник по математика и да си се развива в неговото си поприще, което откри чак в средата на девети клас.
Аз не виждам никаква драма с школите, ходенето/неходенето, състезатели/несъстезатели, място има за всички, а децата ви тепърва ще откриват света и интересите си в него.

# 98
Цитат
СМГ беше създадена като МАТЕМАТИЧЕСКА гимназия, а не като безплатно подготве за НВО до 7-ми клас и 3-та немска езикова гимназия след това.

Това че резултатите на децата, които учат в СМГ са най-високите е защото децата са най-умните и учителите доста добри. Всеки учител иска да работи в такава среда и затова сега четем в dnes.bg, колко сезонна им е работата, на тези които останаха без подновени договори, дали щяхме да четем ако бяха в ЧУ или с някое спортно?Simple Smile

И това че има ЧУ е прекрасно, ама да има и конкурентна среда, а не само високи такси(мога да отворя скоба за АК, който в последните години забрави да прави отстъпки на учениците  с високи приемни резултати и те завалиите останаха в ДУ).

# 99
  • В офиса
ох не мога да се сдържа - директорът не е подновил договора на Владева преди седми клас?!?! Може би защото децата при нея няма да имат нужда от частни уроци по БЕЛ??? Сори гайс, поддържайте си директора, ама прави глупости. За другите учители позицията ми бе принципна, тук е донякъде лична, макар Владева да не е преподавала точно на моето дете.
Между другото в СМГ има ли учителка по БЕЛ на име Стоянова? Защото за такава, идваща от СМГ, знам че преди няколко годони изкара точно 1 срок в нашето училище и бе освободена, защото темповете й на работа и резултатите бяха много под изискванията на училището. Та си представих как Владева е заменена с някоя подобна. Гуд лък!

# 100
Ме пък това ме потресе от статията:
След 6 юли Ана Илиева и Божидар Георгиев не са допускани да влязат свободно в училището.

"За да си вземем трудовите книжки, трябваше да подадем писмено заявление защо искаме да влезем, със записване на личните ни данни. Беше много унизително", признава Божидар.

Кому е нужно такова отношение като към престъпници в празно училище и то към хора, които до вчера са преподавали на децата?

# 101
Цитат
директорът не е подновил договора на Владева преди седми клас?!?! ...Може би защото децата при нея няма да имат нужда от частни уроци по БЕЛ??? Сори гайс, поддържайте си директора, ама прави глупости
Имаха нужда, за да покрият нейните изисквания...може би защото това е МГ!

# 102
И това че има ЧУ е прекрасно, ама да има и конкурентна среда, а не само високи такси(мога да отворя скоба за АК, който в последните години забрави да прави отстъпки на учениците  с високи приемни резултати и те завалиите останаха в ДУ).

След разговора дотук съм твърдо убеден:
- Конкуренцията сред учениците (особено подкрепена със стипендии за успех) е гибелна както за тях, така и за съответното училище.
- Стипендиите "по бедност" трябва да осигуряват възможност, а не комфорт, за да гонят авантаджиите и егоистите надалеч. Това ще осигури и средства за прилични заплати на добри учители, достатъчни последните да си гледат съвестно работата, без да се нуждаят от странични доходи.

# 103
Всеки сам взима решение дали детето му да е в СМГ или в ЧУ(АК), прави си табличка, слага +/- и решава.
Аз не убеждавам никой никого в темата за СМГ, че чавето му трябва да е в това училище.
Скрит текст:
Нямам нужда да ми се изброяват положителнилните страни на ЧУ(АК),  Ezhko , там където отиваш, аз вече се връщам:)!
Ако някой от родителите има нужда, нека сподели, иначе мисля че е само спам  Stop

Последна редакция: пн, 17 юли 2017, 17:03 от mivan

# 104
Скрит текст:
Апропо, съвсем е доказуемо, че няма родител в София, който е достатъчно интелигентен за да има дете влязло в СМГ, който не може да намери 700 лева на месец за частно училище. След като познавам вдовица, при това инвалид, която го прави, както и семейство незрящи с ДВЕ дъщери в ЧУ. И не не са получили наследство и нямат спонсори. Но твърде много хора обичат келепира, защото "авантата си е чиста печалба". Разбира се, рано или късно, получават точно това, което заслужават и после търсят други виновни, че не са получили това, което искат.

Господине, вие сериозно ли ги мислите тези неща? Може ли да не си сравняваме кой какви финанси има и за какво предпочита да ги харчи? И сте убеден, че хората карат децата си да кандидатстват в СМГ не защото е най-доброто училище в София, а защото са скръндзи?! Ама изобщо не желая да ми отговаряте!

Общи условия

Активация на акаунт