8 клас - Ваканцията си тече, а който иска и чете!

• 74 680
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
Пенева,
малко цифрички в подкрепа на твърдението ми, че пълнежите в ЕГ ( в частност английските) не идват от напуснали АК деца.
Намерих  файл от НВО 2012 по език в 8 клас, това е на практика випускът, който е бил приет през 2011. И само гледай какво става:
1 АЕГ: план прием 196,  деца във випуска 205, явили се на НВО 203 => горница  9 деца
2 АЕГ: план прием 196, деца във випуска 222, явили се 218 => горница 26 деца. ...
Брой ученици, явили се на ДЗИ БЕЛ 2016
...АМЕРИКАНСКИ КОЛЕЖ В СОФИЯ    Частно   126
...Първа английска езикова гимназия    Общинско   212
...Втора английска езикова гимназия    Общинско   224...
Е, аз и не съм твърдяла, че дори голяма част от бройката са от АК, със сигурност не и от тези в осми клас...
Най-големия спад на броя ученици в АК е в края на 9ти и средата на 10ти клас ...
Та на мен ми правеше впечатление разликата с бройката с ДЗИ... Прием в Колежа 160деца, 34 не са останали там до ДЗИ... (гледам випуск 2016, 2017 може и повече да са) 1АЕГ 205 в края на осми клас, 212 в края на 12ти, т.е. горница от още 12... Аз знам за поне 3 деца, които са се прехвърлили към 1АЕГ...
Но всичкото това няма никаква връзка с надплановия прием (преди) осми клас, 26бр за 2АЕГ си е безобразие!

# 136
РУО явно все пак изготвят справки за баловете от трето класиране. Вече на две места видях публикувана такава.

# 137
РУО явно все пак изготвят справки за баловете от трето класиране. Вече на две места видях публикувана такава.
Не, че те могат да са информативни "статистики"... Те са просто информация в момента, че е имало N родители/деца на които им се е рискувало Simple Smile и М на които не са им били реалистични желанията и са останали извън първо и второ класиране... а ние ще научил бройка N+M, която ни носи статистическа информация 0!

# 138
Информацията по-скоро има значение за участвалите и неприети в дадена паралелка.

# 139
Кои РУО-та са обявили такава информация?

# 140
Информацията по-скоро има значение за участвалите и неприети в дадена паралелка.
Това със сигурност! Но не и за информативна статистика, "полезна за следващите набори", която някоя от настоящите майки на седмокласник следва "надлежно да изиска от РУО" Rolling Eyes Някой направи подобно изявление назад, ама не ми се пишеше тогава от телефона, че вече сме разисквали информативността (нулева) на подобно нещо за другите набори след нас...

# 141
Благоевград и Габрово. Но може да има и други. Не съм проверявала.
http://www.rio-blg.com/popov/min_max_3kls.pdf
http://rio-gabrovo.org/images/Documents/PriemVIIIklas/Min_Max.pdf

# 142
Благоевград и Габрово. Но може да има и други. Не съм проверявала.
http://www.rio-blg.com/popov/min_max_3kls.pdf
http://rio-gabrovo.org/images/Documents/PriemVIIIklas/Min_Max.pdf
Ей, тука вече се впечатлих: Габрово ПГ "М. Попов" Паралелка МОНТЬОР на ССТ
Първо класиране Мин бал 71.000  Макс бал 197.000
Трето класиране  Мин бал 81.000  Макс бал 209.000
Та толкова за статистиката "информативна за поколенията" Grinning, "колко са паднали баловете на трето класиране"... Зависи кой си е поискал 1-2-3...-15-20 места които са останали за трето Wink

Последна редакция: ср, 19 юли 2017, 12:07 от peneva_a

# 143
РУО София никога не е правило такава статистика

# 144
Нормално. Училището е в малък град, съседен на Габрово. След първо класиране са закрити две паралелки в него. Останала е само тази. Вероятно малкото записани в закритите са се пренасочили към единствената останала.

РУО София никога не е правило такава статистика
И РУО - Габрово не си спомням да са правили. Поне не в последните 3-4 години.
Сега видях, че и РУО -Шумен е публикувало такава справка. Идеята набира популярност. Simple Smile

Последна редакция: ср, 19 юли 2017, 12:11 от Анонимен

# 145
Скрит текст:
По въпроса с близнашката привилегия при гимназиален етап на образование и нагоре и аз да кажа, че принципно съм против нея още от време оно! Против е и близначката ми, както и по-малките ми брат и сестра (също близнаци)... Всеки човек си е отделна личност с отделни интереси и стремежи за определена професия, начин на живот и пр. И пътищата ни след основното образование и на четирима ни бяха отделни и различни (и според желания и според успех/бал с шанс за класиране.)
Та, подобна привилегия бих приела само в случай на сиамски близнаци.
Hands V

Аз пък не съм против тази привилегия. Тя не е задължителна. Който близнак иска се възползва, който не иска - не. Вас какво ви бърка тая работа? Близнака е в надпланов прием и не ощетява никого. Това, че има родители решили да разделят близнаците си или близнаци решили да се разделят в гимназиалния етап изобщо не значи, че останалите трябва да се лишат от тази привилегия. Само да отбележа, че нямам деца близнаци и не съм привилигирована. Simple Smile Но пък винаги съм била отвратена от родители на парашутисти и изобщо на хора, възползвали се по нечестен начин от нещо. За съжаление те стават все повече в обществото ни.

Принципно привилегиите са права (възможности), не задължения, естествено...
Не са ли ощетени всички в паралелката с претъпкването й заради такава привилегия? ... В доскорошните страници точно надплановия прием се коментираше.

Идеята на надплановия прием е да компенсира някакъв недостатък. Какъв им е недостатъка на близнаците (ако не са сиамски)? Тук не става дума за малки деца, а за непълнолетни над 14-години, че и нагоре.... И ако ще има привилегия за близнаци, то защо да няма привилегия за породени? На възраст за тръгване на училище животът им е досущ като на близнаци...

Hands V

# 146
Проблемът на надплановите деца е точно в това, че са надпланови. Да е едно-две, добре. Но те са повече, и нещата започват да излизат извън нормата. Едно е от 26 деца планов прием да станат 28, съвсем друго е да станат над 30, по 32-33 деца в клас.

# 147
  • София
Проблемът на надплановите деца е точно в това, че са надпланови. Да е едно-две, добре. Но те са повече, и нещата започват да излизат извън нормата. Едно е от 26 деца планов прием да станат 28, съвсем друго е да станат над 30, по 32-33 деца в клас.

И така страда обучението. Особено по езиците. Едно е да работиш с 26, друго с 32ма. Това са 20% отгоре.
Никой не би се записал в курс по език с 32 души в групата. Обаче в училищата това се приема за нормално.

Освен това, ако си мислите, че в семействата с близнаци понякога не лежат и на това, че по-силният ще издърпа по-слабият, лъжете се. Ако се обяви една година по-рано, че привилегията отпада, да видите тогава как всички ще драпат наравно.

# 148
Освен това, това са деца, които не са влезнали с бал, т.е. не са там по успех, а са по правило значително под успеха на класираните "нормално". Това снижава и общия успех на паралелка и дори цял набор. Рядко такива са отличници по правило Simple Smile

# 149
На мен пък ми направи впечатление, че в НПМГ има записано надпланово дете с писмо от министъра на образованието с дата 14. 07. 2017 г. Заинтригувах се в какви случаи се изпраща такова писмо.

Общи условия

Активация на акаунт