Искам да кажа ... (131)_17.07-23.07

• 56 604
  • 904
  •   1
Отговори
# 780
Белинда, Козуначко ли те събуди рано, рано? Рая я прочетох и аз, че са имали драма. Дано от тук насетне си починат без инциденти.

А вие чували ли сте думата "фъркулица"?  Имам едни приятели, Русенци и с тях все се смеем, как е правилно да се казва лютеница и гъсеница. Те казват лютенИца и гъсенИца и пада голям смях.

# 781
  • Ямбол
Добро утро.
Мен вчера една клиентка ме питаше дали имам някоя празна гаца да ѝ дам. Аз си помислих за кутиите от сирене и маслини и ѝ казах, че имам, но не е мита. Тя казва - давай, ще си я измия, трябва ми да си наредя буркани. Тогава се замислих, че май не е това гаца, а касетка, ние така му казваме. Е, свободни касетки нямам за даване.

На някои парцали съпругът ми им казва пачавра или ге(и)дория.

# 782
Аз обичам богатството на езика ни и са ми доста интересни диалектите в различните региони.
Лиляна, аз я знам тази дума като гювендия и руспия.

Последна редакция: нд, 23 юли 2017, 07:56 от Анонимен

# 783
Гаца или касетка е щайга, нали? Simple Smile. Баба ми казваше на кърпите/гъбите за почистване пачаври и имаше един лаф, че пачавра, леке не хваща.  Много се срамувах като чуех тази дума, но тя изобщо не влагаше онзи контекст.

# 784
  • ту тук, ту там
Леле, къде ме върнахте с тази фъркулица! Баба ми, лека й пръст, ми казваше така - Лене, кУма ми дай фъркулицата! ❤ В градчето, откъдето е майка ми, се ползва и до днес от по-старите хора.
И фараш, и фъркулица са румънски думи, така че е разбираемо, че са навлезли в най-северните части на страната по поречието на Дунав.

А за гъсеницата какъв спор съм имала. Защото гЪсеница казвах аз. Е, разбрах, че не съм права, даже мислех, че е просто грешно заучена от мен дума, докато не чух приятелка от Варна да я казва също така.

# 785
Гацата е бидон.

# 786

Това само по твоя край. Ей, бръчки ми станаха заради теб Simple Smile. Още ми се спи Simple Smile.

Елени, да от северния край е фъркулицата. Дядо ми е пътувал много до Австрия и Швейцария и все през РЕумъния, та явно от там я е "донесъл".

# 787
Даун, аз имам много краища. Wink

Аз още не съм легнала и гледаме някаква док.  серия за серийни убийци.

Защо не поспиш повече? Една обедна дрямка много освежава
 Ние дремнахме с щерката от 5 до 6 и сега съм кукуряк да гледам филми.

Последна редакция: нд, 23 юли 2017, 08:14 от Анонимен

# 788
Белинда, не сме, но ми стана много мило, благодаря ти Blush Даун, да, добре сме вече след шока, с компания сме, мъжът ми е споко, така че, ще си изкараме добре. Ще ни приберат, кво ще ни правят Grinning

# 789
  • София
Даунчо, то се знае. Става, крещи половин час, буди цялата къща, след което си ляга и всички трябва да му пазим тишина Twisted Evil
А днес имах и тежката задача да го вардя да не крещи, че татко му си легна в 5. Мамин златен baby_neutral

# 790
Даун, аз имам много краища.
Аз още не съм легнала и гледаме някаква док.  серия за серийни убийци. Ти защо не поспиш повече? Ние дремнахме с щерката от 5 до 6 и сега съм кукуряк да гледам филми.

Поспах около 4 часа, ама ме събуди кучката, която спа 12 Simple Smile и явно и е скучно. Лошото е, че пак няма да я разходя, защото вали и духа Sad. Не мога и да просна на вън.

Трябва да си сготвя мусака с патладжан и тиквичка и бъркани яйца с пресен лук, но мноУ ме мързи Simple Smile.

(тук на патладжана казват само Egg plant,  не са чували Aubergine)

# 791
Добро утро!
Стейси, хайде вече да оздравяваш! Hug
Пия си кафето аз и ви попрочитам.
Темата с диалектите ми е много приятна. Имах съквартирантка от Враца. Мислех си, че говори правилно, докато не дойде нейна приятелка на гости и си заговориха на непознат за мен език Grinning От нея ми остана любима думата пустиняк Grinning По нашия край говорим миеко, което се оказа проблем, когато аз и приятелката ми започнахме да работим в разни медии. Правехме упражнения за говорене с тапа в устата, за да изчистим мекия говор. Голямо плюнчене падна, но се научихме Grinning. Сега и двете имаме "работен" говор, който се включва сякаш с копче, когато се налага. Моят е вече позакърнял, защото не ми се налага да го ползвам често. Като се прибрах по родния край прилепих обратно мекото говорене Mr. Green
Чакам мъжът ми да се излюпи и отиваме на гости на сестра му. Преместиха се и те да живеят в село до града и ще им уважим басейна. Следобед татко ще ме учи да карам колата и ще ходим до нашата къща да нагледаме ситуацията.

# 792
  • София
Кой каза пустиняк? Това е една от любимите ми думи, които с удоволствие използвам, когато се наложи. 😃

# 793
Добро утро!

# 794
Добро утро!

Общи условия

Активация на акаунт